Megyeri Szabolcs kertész blogja

A császár koronája

Szólj hozzá!

Az előrelátó, és igazán motivált hobbikertészek ősszel is tesznek-vesznek a kertben, annak ellenére, hogy munkájuk gyümölcsét - vagy inkább virágját - csak hónapok múlva, tavasszal élvezhetik. Aki úgy érzi, hogy efféle elkötelezett kertbarát, mostanában ültetheti el a tavasszal virágzó hagymásokat, mert aki ezt elmulasztja, a jó idő elérkeztével csak csodálhatja a szomszéd pompás virágait, ő maga már elkésett velük. Az ősszel elültetendő hagymások sokan vannak, ezért a következő hetekben rendszeresen szóba hozom majd őket, a sort pedig az egyik személyes kedvencem, a nevében és megjelenésében is királyi fenségként tündöklő császárkorona nyitja.

fritillaria-imperialis-native.jpg

Császárkoronák a Himalája tövében...

Kevés olyan virág van, melynek neve ennyire szemléletesen tükrözi a külalakját, a császárkorona ugyanis uralkodói méltósággal, és királyi főre passzoló koronához hasonló virággal rendelkezik, A Fritillaria imperialis nagy utat tett meg, míg a honi kertekbe jutott. Az egyik legősibb termesztett dísznövényről van szó, melynek hazája Irán vidéke és a Nyugat-Himalája. Magyarországra török közvetítéssel érkezett, és divatját az osztrák főúri kertekben való elterjedése alapozta meg, de a kolostorkertek különösen kedvelt dísznövénye is volt hosszú ideig. A liliomfélék családjába tartozó császárkorona akár másfél méter magas szárat is növeszthet, melyen örvökben helyezkednek el a lándzsaformájú levelek. A szár csúcsán találhatóak a hatos vagy nyolcas csoportban csüngő virágok, melyek felett kócos levélfrizura oldja kissé az ünnepélyes kinézetet. Szoliterként is roppant mutatós, a kertnek emelkedett hangulatot kölcsönöz, de társítható alacsonyabb tavaszi színes virágokkal is (például árvácskával), ha pedig az egész növényegyüttes köré kőből kirakott keretet készítünk, és az ágyást mulcsoljuk, máris egy falatnyi főúri kertrészletet alkottunk. A császárkorona nem csupán szépségével hódít, régóta ismert hatékony vakondűző növény és az egerek sem szeretik (az igazsághoz hozzátartozik, hogy a vakondot csak akkor riasztja el, ha az állat ásás közben a gyökereit, a hagymáját felsérti, de a védendő ágyás, vagy pázsitrász köré ültetve biztosan beválik). Ügyelni kell azonban arra, hogy a császárkorona hagymája erősen mérgező, így azokat gyermekektől távol kell tartani.

img_3539.jpg

...és a kertben. Mindenhol jól mutat

23568_623096860_big.jpg

Kerítés mellé, sorban telepítve a szomszédból átjáró vakondok ellen is véd

Mostanra már valószínűleg sokaknak megjött a kedvük a császárkorona telepítéséhez, ami nem bonyolult feladat, az egyik langyosabb októberi hétvégén hamar elvégezhető (sőt, akár még november első felében sem késő). A napos, legfeljebb félárnyékos helyeket kedveli, ennek figyelembevételével jelöljük ki az ültetés helyét, a talajt tekintve pedig a tápanyagban gazdag, laza-középkötött közeget kedveli. A kihelyezést megelőző átforgató ásás során jó ötlet érett komposztot keverni leendő földjébe. A hagymákat arasznyi (20-25) centiméter mélyre helyezzük el, egymástól legalább ugyanekkora távolságra. Triviális dolog, de ügyeljünk a helyes irányra, vagyis a hagymát fejjel (csúcssal) felfelé helyezzük el, különben a "fordulás" túl sok energiát vesz ki a növényből. A császárkorona teljesen télálló, de a friss ültetvényt a csikorgó téli időszakokban érdemes talajtakarással óvni. Ha mindent jól csináltunk, tavasszal kibújnak a hajtások, és idővel ragyogó virágokat fognak hozni. Kártevői, betegségei alig ismertek, szívós, életerős dísznövény, így különösebb gondozást nem kíván. A császárkorona tavasszal nem szorul öntözésre, forró, száraz nyarakon azonban itassuk. Elvirágzás után a hagymák maradhatnak a földben (kivéve, ha szaporítani akarjuk őket, ami bonyolultabb művelet, és a hagymák könnyű beszerezhetősége miatt az esetek többségében felesleges is), ugyanis 4-5 évig újra és újra kihajtanak majd. Jövőre ősszel így újabb ültetésre nem lesz szükség, csupán az elszáradt részeket kell lemetszeni, és egy talajfelszíni trágyázással pótolhatjuk majd a tápanyagokat. A császárkoronának több nemesített fajtája van, érdemes az "Auróra" (narancssárga), "Lutea" (citromsárga) vagy "Rubra" (vörös) változatokkal is próbát tenni. 

Fritillaria imperialis Maxima Lutea.jpg

Ügyes társítással roppant díszes ágyások alakíthatóak ki a császárkoronából

Képek: innen, innen, innen, és innen.

A bejegyzés trackback címe:

https://kertesz.blog.hu/api/trackback/id/tr845538197

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Megyeri Szabolcs kertész blogja

A kertész blog küldetése, hogy világosan lássuk: Zölden élni nem bonyolult dolog, lehet egyszerűen is. Szeretném a kertészkedést számodra közel hozni, felhasználóbaráttá alakítani, fogyaszthatóan tálalni. Azért, hogy kertünkben mesék és szerelmek szövődjenek.


A szerző elérhetőségei: megyeriszabolcskerteszete.hu


Kövessen Facebookon

Kertész TV

süti beállítások módosítása