Megyeri Szabolcs kertész blogja

A Föld napja, hétvégéje

1 komment

Jeles világnapokkal dugig van a naptár, még a tojásnak és a hóembernek is van saját napja, így a sok megemlékezés között kicsit elsikkadhatnak a jelentősebbek, mint például a Föld Napja, mely idén sajnos hétfőre esik, ám gondolva a hétfőn dolgozó többségre, a hétvégén is számtalan program közül válogathatunk.

wGnxBxk.jpgFöld Napja nem újkeletű kezdeményezés, eredete több évtizedes, Daniel Hayes amerikai egyetemista 1970. április 22.-én indította el mozgalmát, célja az volt, hogy ilyen módon hívja fel a figyelmet bolygónk, a Föld védelmére. A mozgalom azóta is virágzik, és igazi nemzetközi rendezvénysorozattá nőtte ki magát. Habár azt gondolhatnánk, hogy a Föld védelménél nincs fontosabb közérdek, a Föld Napjával kapcsolatos rendezvények Budapesten nem mindig kiemelkedőek, legalábbis tavaly kissé csalódást keltő volt a kínálat, aki kimaradt belőle, ITT olvashatja a múlt évi alkalomról szóló, kissé keserű beszámolómat. Idén talán kicsit nagyobb lesz a felhajtás, bár megvallom, ha nem pillantok a naptáramra, bizony el is felejthettem volna, hogy mit tartogat április huszonkettedike, ugyanis sem a nagyobb rádiók, sem az országos televíziók híradásaiban nem hallottam semmilyen figyelemfelhívást (igaz, napjaimat nem a televízió előtt töltöm, így aki tud, cáfoljon meg). Szerencsére a Föld Napja Alapítvány kifejezetten informatív honlapja bőségesen tartalmaz programokat, látogatható eseményeket, ezekből szemezgettem párat, persze minden érdeklődőnek ajánlom, hogy az Alapítvány honlapjára kattintva győződjenek meg a teljes kínálatról.

fna_tablo_0.jpg

A Föld Napja Alapítvány eseménytablója

Budapesten a Fővárosi Állat-, és Növénykertben szombattól keddig várják a családokat, hogy a Föld Napjához kapcsolódó bemutatókkal, előadásokkal, programokkal töltsék a naposnak ígérkező időszakot. A Millenáris Parkban  aktuális társadalmi, környezeti és gazdasági kérdéseket feszeget a Független Színház Földevők című performansza, melyet hétfőn láthatnak az érdeklődők, és szintén ígéretesnek hangzik Pál-völgyi-barlang kőfejtőjében megrendezésre kerülő hétvégi családi öko-programsorozat, állatbemutatókkal, vetélkedőkkel, koncertekkel tarkítva. A kétkerekűek híveinek a hagyományosan a Föld Napjához igazított - és a hírek szerint most tényleg az utolsó - Critical Mass kerékpáros felvonulás lehet csábító, mely ezúttal igazán nagy durranásnak ígérkezik, várhatóan rekordszámú felvonulóval, de vidéken, többek közt Kaposváron, Pécsett és Debrecenben is lesz bringás demonstráció.

budapesti-critical-mass-utolso-felvonulas.jpg

Országszerte sok helyen lesz bringaemelés

A Föld Napját illetően talán jelentősebb fejlemény, hogy új tájvédelmi körzet létesül április huszadikán, a Körös-ér mentén és a Dorozsma-Majsai-homokhát déli részén. A Római part is benépesül holnap természetkedvelőkkel, itt gyalogos és kerékpártúrák lesznek, és egy izgalmasnak hangzó barangolással egybekötött vetélkedő is megrendezésre kerül. A hagyományos szemétszedési akció is megvalósul idén, sajnos aki most kapna kedvet hozzá, már elkésett a jelentkezéssel, azonban mindenképp említést érdemel ez a valóban hasznos és tevékeny program

Érdekes színfolt a Föld Napjához kapcsolt húsmentes hétfő, mellyel a szervezők az állattartás okozta növekedő ökológiai lábnyomunkra szeretnék felhívni a figyelmet, egyben felszólalni a kevesebb húsfogyasztás, és az ezzel járó kevesebb szén-dioxid kibocsátás mellett. A húsmentes hétfőhöz számtalan étterem csatlakozott, de akinek szimpatikus a kezdeményezés, huszonkettedikén a húsról lemondva máris tehet egy apró lépést a kitűzött célok felé - a szervezők szerint.

Earth-Day-2013-April-22.jpg

Szegediek a Füvészkertben ismerkedhetnek a növényvilággal, és a szelektív hulladékgyűjtés tudnivalóival, Orfűn az Ökoparkban méhészeti bemutató várja a méhecskék barátait, Békéscsabán tavaszi virágosztás és biopiac lesz a Széchenyi ligetben a Látogatóközpont előtti téren és a pavilonban. Különösen érdekesnek tűnik a jakabszállási Magyarkert programja, mely egy szülinapi buli a Földnek. Természetesen a felsorolt programok csak kis részét képezik a kínálatnak, IDE kattintva lehet mazsolázni a vidéki ajánlatok között, megéri körbenézni, mert az ország minden szegletében történni fog valami szombattól hétfőig.

06szemét.jpg

Tavalyi szemétszedési akció Környén

A fővárosban maradók számára az új helyre költözött Gödör klub közösségi plántázási akciója lehet érdekes, a Kopaszi gátnál a papírmentességre épülő programok várhatóak, a Margitszigeten pedig tavaszi pikniket ülhetnek a friss levegőre vágyók. Aki pedig csupán egy sétával, viráglessel, kirándulással ünnepelné a jeles alkalmat, ne habozzon túrabakancsot kötni, a hétvégi időjárás igazán kellemesnek ígérkezik, így legalább fél napot töltsön mindenki a szabadban!

Képek: inneninnen, innen, innen, és innen.

A bejegyzés trackback címe:

https://kertesz.blog.hu/api/trackback/id/tr665233661

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

2013.04.19. 13:12:49

Megerősítem, hogy sehol sem szóltak a föld napjáról egy büdös szót sem, sőt a mai egyik díványos (vagy velvetes) cikkben azt írták, hogy a "pár nappal ezelőtti föld napján".

Megyeri Szabolcs kertész blogja

A kertész blog küldetése, hogy világosan lássuk: Zölden élni nem bonyolult dolog, lehet egyszerűen is. Szeretném a kertészkedést számodra közel hozni, felhasználóbaráttá alakítani, fogyaszthatóan tálalni. Azért, hogy kertünkben mesék és szerelmek szövődjenek.


A szerző elérhetőségei: megyeriszabolcskerteszete.hu


Kövessen Facebookon

Kertész TV

süti beállítások módosítása