Megyeri Szabolcs kertész blogja

A kocsma zöldje

komment

Miért járunk kocsmába? Italozni, beszélgetni, kártyázni, szociális életünket felpezsdíteni, és van még jópár indok, melyeket mindenki ismer, taglalni különösebben nem szükséges. Szerencsésebbeknek kedvenc italmérésük is van, ahova úgy járnak - kis túlzással persze - mint haza. Mielőtt bárki félreértené, leszögezem, hogy nem ódát készülök írni a kocsmákhoz, hanem egy talán újszerű szempontból közelíteném meg a dolgot, mi más lenne a középpontban, mint a növények.

pub.jpgSzép belsőtér, szép zölddel

Nem azt javaslom, hogy csináljunk télikertet, zöld oázist a kocsmákból, de érdemes belegondolni, hogy egy olyan helyen, ahol kikapcsolódunk, lazítunk, jó ha van némi otthonos kiegészítő, már persze a jó öreg malátakoktél mellett. Szóval kell-e a kocsmába növény? Hát persze, hisz így lesznek a sötét, ragadós asztalú, alkoholszagú zugokból csalogató, marasztaló helyiségek. Az ötlet nyilván nem új, sok egységben van növény így is, jellemzően a magasabb kategóriásokban, ám az ilyenfajta vendégcsalogató, természetes enteriőr kialakítása nem nagy befektetés, és helyes fajtaválasztással különösebb macerát sem von maga után. Ha ezt a bejegyzést bő két éve írnám, úgy kezdeném, hogy az első szempont, hogy a kocsma füstös, ennek megfelelően keresgéljünk. Ez a probléma szerencsére idejétmúlt, egyben nagy könnyebbség a zöldítést tervező kocsmárosoknak, mert kifejezetten füsttűrő növényből nincs nagy választék. Mire kell akkor figyelni?

stumble2.jpgHely van, ablak van, növény nincs

Vegyük gyorsan katalógusba a kritériumokat. A kocsmában nagy a mozgolódás, egy idő után a mozgáskoordináció is áldozatául esik a fogyasztásnak, így a növény ne legyen túl nagy, ágas-bogas, vagy sérülékeny. Az átlag italmérés általában nem úszik fényárban, így a leendő zöldtől elvárás, hogy érje be viszonylag kevés napsütéssel. A látogatóktól nem várható el a szakszerű öntözés és tápoldatozás, a személyzet pedig jó esetben elfoglalt, így olyan az ideális kocsmanövény, amely viszonylag igénytelen, szárazságtűrő. A méretre visszatérve az a legjobb, ha kompakt, vagyis nem láthatatlanul apró, de nem is óriási, persze ez hely és ízlés függvénye. Még egy szempontkör maradt, a hőmérséklet-, és páraigény, nyilván nem megfelelőek az állandó meleget és magas páratartalmat kedvelő trópusi növények. 

rongy kocsma rockbook2.JPGA romkocsmáknak kifejezetten jól állhat a növény

Lássuk hát az ideális jelölteket, a teljesség igénye nélkül. Itt van mindjárt a nevében is jelzésértékű agglegénypálma (Zamioculcas zamiifolia), mely kifejezetten kedveli a szárazságot, nem ellensége a fénynek, de sötétebb helyeken is jól elvan. Méreténél fogva alkalmas ablakpárkányon tartásra, de egy dézsába ültetve a padlón is elhelyezhető, mozgatható. Dizájnosabb belső terek szép kiegészítője lehet a guzmán bromélia, ez az afrikai eredetű, látványos növény akár három hétig is bírja öntözés nélkül, szereti a félárnyékot, ám időnként tápoldatozni illik, és néha tölcséreibe is önteni kell egy kis vizet. Másfél arasznyi magassága asztali dísszé is alkalmassá teszi. Hamisítatlan szocreál hangulatot áraszt az anyósnyelv (Sansevieria trifasciata), mely a romkocsmák üdvöskéje lehet. Gyakorlatilag elpusztíthatatlan, kapható belőle törpe és hosszú levelű változat, utóbbi azonban előbb-utóbb támasztékot fog igényelni, különben kidől, mint a szülinapos vendég. Mediterrán atmoszférát kölcsönöz bármilyen helyiségnek a dracéna (Dracaena), ugyanakkor teljesen igénytelen. Kibírja a rendszertelen öntözést, a félárnyékkal jó viszonyban van (a tűző naptól egyenesen óvni kell), és hűvösebb helyeken is megmarad. Számtalan díszes változata érhető el. Tavasszal és nyáron havi egy-két tápoldazást meghálál, heti egy öntözéssel beéri, és ennél több figyelmet tulajdonképpen nem igényel.

news-20071025-09244401-image.jpgA kicsit ósdi anyósnyelv egy mutatós kaspóban egészen modernül fest

Elegánsabb, vagy csajos helyekre kitűnő választás a papucsorchidea (Paphiopedilum sp.), mely ugyan kicsit több törődést igényel, mint fenti társai, de megjelenésével kárpótol a pluszmunkáért. Négynaponta öntözni kell, a félárnyékot és a szobahőmérsékletet kedveli, tavasztól nyár végéig pedig nagyjából kéthetente tápoldatozni ajánlott. A nagy nyári melegben leveleit permetezni szükséges. Végül pedig - aki eddig nem talált kellően igénytelen jelöltet - ott vannak a roppant változatos méretekben és formákban elérhető kaktuszok, melyek a növényvilág igazi túlélői, már amennyiben a melegebb évszakokban helyet kaphatnak egy világos ablakpárkányon.

23151385554526070_ikcvrnpk_f.jpgNagyon mutatós, és a kiömlő italtól védett így a papucsorchidea

Természetesen nem azt állítom, hogy nincs kocsma növény nélkül, a zöldítést nem is kell túlzásba vinni, de némi élő dekoráció bármilyen helyet feldob, a sarki késdobálótól a belvárosi, legdivatosabb helyekig. Úgyhogy kedves kocsmárosok, növényre fel, a törzsvendégeknek pedig azt ajánlom, hogy míg csapolódik a sör, vessék fel az ötletet, hátha bensőségesebb lesz az a második otthon.

Cactus_Window__by_ashlife.jpgHa más ötlet nincs, pár kaktuszt az ablakba!

Képek: innen, innen, innen, innen, innen, és innen.

A bejegyzés trackback címe:

https://kertesz.blog.hu/api/trackback/id/tr825022284

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ugyandehogy (törölt) 2013.01.17. 17:40:52

minek a füsttűrő növény....?

Megyeri Szabolcs 2013.01.17. 18:11:13

@Babette_: Kedves Babette, épp azt írom, hogy szerencsére már nincs szükség ilyenfajta kritériumra, hiszen a kocsmákban lassan egy éve nincs füst. Kertbaráti üdv, Szabolcs

Megyeri Szabolcs kertész blogja

A kertész blog küldetése, hogy világosan lássuk: Zölden élni nem bonyolult dolog, lehet egyszerűen is. Szeretném a kertészkedést számodra közel hozni, felhasználóbaráttá alakítani, fogyaszthatóan tálalni. Azért, hogy kertünkben mesék és szerelmek szövődjenek.


A szerző elérhetőségei: megyeriszabolcskerteszete.hu


Kövessen Facebookon

Kertész TV

süti beállítások módosítása