Megyeri Szabolcs kertész blogja

Túl a sövényen...

6 komment

A sövény alapvetően két dolog miatt ajánlható. Említem először azt, hogy szép, ápol és eltakar, jó ránézni, egyszerűen szemet gyönyörködtető és harmóniát teremtő zöld (vagy színes) jelenség. A másik ok, amiért érdemes megfontolni az élő kerítés telepítését, az a biztonság. A magas sövény, ha sűrű, esetleg még tüskés, szúrós is, szinte áthatolhatatlan akadályt képez, megmászni nem lehet, karcol, az ágak közti átbújás így nehézkes és fájdalmas művelet. Természetesen a fűrész ellen védtelen, de az ellen a fa-, fém-, és drótkerítések sem tehetnek semmit. Az alacsonyabb sövény a kerítés elé, ablak alá telepítve szintén hatékony védvonalat biztosít. Biztonságtechnikai szakemberek szerint nem is az a fontos, hogy mennyire nehéz az akadály leküzdése a rossz szándékkal érkezőknek, hanem maga az akadály ténye az, ami a könnyebb préda felé tereli őket. A sövény tehát hatékony és mutatós sánc.

hedge-trimming_1402365i.jpg

Sövényből hatalmas választék áll rendelkezésre, ám a választás előtt érdemes tájékozódni egy kicsit. Elsősorban az öntözés lehetőségének gyakorisága, az ültetési terület talajának típusa, és a külső jegyek számítanak. A növekedés mértéke nem igazán fontos, hiszen metszéssel a kívánt méretre igazítható szinte az összes fajta. Gondolták volna, hogy még a lucfenyőből is kezes, alacsony sövény nevelhető?

10315_l.jpg

Karácsonyfa helyett kerítés

Amennyiben szeretnénk, hogy sövényünk télen is teljes díszben pompázzon, érdemes a lomblevelű örökzöldek között keresgélni. Díszítőértékük a hideg évszakban is teljes marad, és a szokásostól eltérő forma különleges látványvilágot teremt. Kedvelt és elterjedt fajta a tűztövis (Pyracantha), ami egy örökzöld cserje, melyből nyírt és nyíratlan sövény is készülhet, ráadásul több - narancsszínű, sárga és piros - változat is elérhető belőle. Szintén télálló, és kifejezetten igénytelen a júliaborbolya (Berberis julianae), ami ritkábban gondozott kertekbe is ajánlható, emellett zöld levelei néha pirosra színeződnek, egyedi külalakot kölcsönözve a növénynek.

tűztövis.jpg

Tűzvörös tűztövis

A fagyal (Ligustrum) gyakori birtokhatároló növény. Virágai illatosak, sőt, néha már bántóan azok, vonzzák a rovarokat is, tehát telepítése előtt erre is gondolni kell. Termései fekete bogyók, melyek a madarak számára téli eleségként szolgálnak, levelei pedig még novemberben is díszíthetik a növényt, de ezek nem télizöldek, erősebb fagyok után lehullanak. A nyírott sövények legnépszerűbbike a buxus, vagy puszpáng (Buxus sempervirens), mely kitűnően tűri a metszést, jól formázható. Télizöld növény, levelei tavaszal megújulnak, de télen is virítanak, ezért ha szempont, hogy egész évben betöltse funkcióját a sövény, akkor ő jó választás. Több fajta van forgalomban, a mélyzöld színtől a sárgásig szinte minden változat kapható. Alakra nyírható, ami jó hír a kreatív kertészeknek. Ritkábban alkalmazott a fanyarka (Amelanchier), mely több figyelemreméltó tulajdonsággal bír. Nagyra növő, a rózsafélék családjába tartozó növény, mely rendkívül dekoratív, évszakonként eltérő színekben pompázik, illattal azonban nem ajándékozza meg a tulajdonosát. Lombhullató, így télen látványelemként nem funkcionál, de a hideget akár -25 Celsiusig probléma nélkül bírja. Általában az ovalis fajta kapható belőle.

mézalmácska.jpg

Fiatal mézalmácska sor

Szintén a lombhullató fajták közé tartozik a mezei juhar (Acer campestre), mely télen ugyan kopár, lombos állapotában viszont nagyon szép, szélesre nő, ezért nagy kertekbe, közterületekre, utcafrontokra ajánlható, vagy például a nálunk oly jellemző tömbházas, panelépületes övezetek színesítésére. Gyorsan növő, jól alakítható fajta, erőteljes ágrendszerrel rendelkező sövényt alkot, levelei pedig ősszel, a lehullás előtt elszíneződnek, így hamarosan szép látványt fognak nyújtani. Ellenálló és igénytelen növényről van szó, ezért a jól beválhat azokon a sokszor magukra hagyott közös tulajdonú területeken, melyeket a gondos kezek általában elkerülnek. Az alábbi mezei juhar sövényeket a minap a XIV, kerületben, az Ond vezér parkban kaptam lencsevégre:

s6.jpg

s1.jpg

A sövények gondozása tehát főképpen az öntözésre és az évenkénti pár metszésre korlátozódik. Utóbbival kapcsolatban azonban fontos megemlíteni, hogy az elterjedt hasáb forma helyett hasznosabb, és a növénynek élettanilag jobb a felül vékonyabb, alul szélesebb, lefelé terebélyesedő forma, így az alsó részek is elegendő fényhez juthatnak, megelőzve a gyakori felkopaszodást. Az örökzöld sövényeket évente egyszer metsszük, maximum kétszer. A lombos változatokat legalább évente kétszer, fajtától függően akár többször, például a ligustrumot, carpinust, acert, négy-öt alkalommal is szükséges lehet az ollóval meglátogatni. A gyakoriság  a növekedési erélytől függ, viszont ilyenkor is csak egy alakító metszés van, tavasszal vagy ősszel, és utána már csak a forma miatt nyírjuk. Természetesen az egyéb alakra, figurákra vágott sövények is díszesek és mutatósak, ám több munkát és törődést igényelnek. 

unique_hedge.jpgAkár kerti elefántunk is lehet

Képek: innen, innen, innen, innen, és innen.

A bejegyzés trackback címe:

https://kertesz.blog.hu/api/trackback/id/tr654791083

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

agi02 2012.09.25. 17:23:25

a tűztövis sövény metszése a kertünkben a legtöbb vért kívánó feladat.
Valamint nme tudom, hogy érhetném el, hogy ne csak a tetején legyenek bogyók hanem a képen látható módon az oldalán is. Nincs felkopaszodva, tömött alul is, de termést csak a legfelső ágak hoznak.

jó arc a lóarc! (törölt) 2012.09.25. 17:41:14

A magyarországi száraz éghajlat, különösen is a légszárazság, alacsony páratartalom, valamint a téli kiszáradással kombinált kifagyás együttes jelenléte, a sokszor teljesen kevéssé ideális talajtípus stb. stb. miatt lucfenyőből nyírott sövénnyel max. Alpokalján, Zalában, Északi-Khg. területén ha érdemes játszadozni, de ne számoljunk még ott sem azzal, hogy az osztrák, német, szlovák, lengyel stb. magashegységi minőséget hozni tudjuk.

A tűztövis szép, szép, de embertelenül nő, a bökése pedig olyan, hogy ha már a 10 éve kivágott sövényemre is ha csak gondolok, még ma is érzem a kezemen a kesztyűn is áttörő ágtöviseket és a csöpögő vért.

A Berberis sp-k fantasztikusak, de takarította már valaki össze a lehullott levelét a sövény alól? Na az tud szúrni még kegyetlenül.

S látom, a címkék közt ott a tamarix is. Emberek, egyszerűen ocsmány, bármit csinálsz vele, felkopaszodik és még a talajt is elsózza. Még autópálya elválasztó sávba se ültessétek, főleg oda nem, mert főleg azt a mostoha ápolást nem viseli és olyan lesz, mint ami szerte az országban látható.

Hányszor buktál meg dendrovizsgán, édes egyetlen öregem?? Fáj ez a blog.

drolt 2012.09.25. 18:43:45

@jó arc a lóarc!: nem vagyok éppen egy szakavatott kertész, de éppen ez az amit kerestem: olyan sövény javaslatot, ami növeli a kertem biztonságát, szúrjon, csípjen, sűrű legyen.... szóval nekem tetszik a blog :) én a betörőkkel harcolok, mert azok sajnos nem buknak meg(le)!

Megyeri Szabolcs 2012.09.25. 21:30:39

@jó arc a lóarc!: Ha már így tegeződünk: Lehet, hogy ezt az Egyetemen nem tanítják, de az utcafrontszépítésben alkalmazható növények listáját merőben más szempontok szerint kell összeállítani. Az, hogy a Tamarix "ocsmány", pedig ízlés kérdése, nem jó vagy rosszé. Nekem például tettszik, főképpen az olyan alakíthatósága miatt, mint hogy "minden növény olyan, amilyenné formázod" elv, amit szintén nem kérnek a dendro vizsgán.. Az Autópálya elválasztó sávjába való ültetésbe pedig az átlag kertbarátok nemigen szólhatnak bele, és ott is van jó pár más szempont is...)Pl: nem megoldható az öntözése, stb...) A Tűztövist pedig éppen az Ön által kritizált szempontok miatt ültetik oly sokan.

kobdia (törölt) 2012.09.26. 09:26:11

Nekem az elefántos kép tetszik :) Bár, kérdés, a sövényből hányan tudnak olyan szép elefántot szobrászkodni.

móniszilvi 2016.05.18. 20:49:44

Nálunk Julia borbolya sövény van kb. 100 méteren.... Tényleg nagyon szép, főként amikor virágzik, pompás sárga csík a kert szélén. Utána a termése is díszít és nem utolsó sorban a pirosasra színeződő levek... Szóval az évi 1-2 nyírás során elszenvedett szúrásokat szerintem megéri (Persze lehet, hogy pár év múlva más nem egészen így gondolom, de akkor majd visszatérek és leírom az új "álláspontomat" :)

Megyeri Szabolcs kertész blogja

A kertész blog küldetése, hogy világosan lássuk: Zölden élni nem bonyolult dolog, lehet egyszerűen is. Szeretném a kertészkedést számodra közel hozni, felhasználóbaráttá alakítani, fogyaszthatóan tálalni. Azért, hogy kertünkben mesék és szerelmek szövődjenek.


A szerző elérhetőségei: megyeriszabolcskerteszete.hu


Kövesse Facebook oldalam

Ajánló

Kertész TV

Címkék

ágyásszegély (5) átültetés (10) balkon (7) balkonkert (6) balkonkertészet (6) balkonkertészkedés (14) balkonnövény (10) balkonnövények (5) barkácsolás (7) belváros (5) biogazdálkodás (5) Budapest (45) budapest (8) budapesti parkok (6) citrusfélék (9) civil összefogás (13) coaching (6) community garden (9) cserje (7) cserjék (5) csúszásmentesítés (5) design (6) dió (5) diófa (5) díszfa (5) dísznövény (116) dísznövények (11) DIY (7) dracéna (7) emelt ágyás (6) érdekesség (9) erkély (8) Erzsébet tér (7) esővíz gyűjtés (5) évelő növény (5) fa (9) facsemete (5) fák (6) fakivágás (8) fényigény (17) fenyő (5) fenyőfa (5) fikusz (5) fiskars (6) fűmag vetés (8) fűnyírás (6) fűszerkert (17) fűszernövény (20) fűszernövények (8) futónövény (6) füvesítés (15) garden (7) gardenexpo 2012 (5) garden coach (6) garden coaching (83) gazdálkodás (5) gerillakertészet (5) gondozott közterek (5) gyep (12) gyepgondozás (8) gyógyhatás (10) gyógynövény (33) gyógynövények (6) gyógytea (10) gyomirtás (5) gyommentesítés (8) gyomnövény (8) gyümölcs (11) gyümölcsfa (13) hagymások (6) haszonnövény (15) háztáji gazdálkodás (28) hétvégi program (5) hobbikertész (8) hobbikertészet (19) hobbi kert (6) hobbi kertész (5) hobbykertészet (17) hőmérséklet optimum (9) japánkert (9) játszótér (9) karácsony (5) karácsonyfa (10) karácsonyi fenyő (5) kártevő (5) kártevők (7) kártevőmentesítés (6) kert (171) kertbarát (50) kertépítés (126) kertész (11) kertészet (119) kertészeti tanácsadás (67) kertészeti tanácsok (223) kertészkedés (164) kertészmérnök (53) kertfenntartás (75) kertgondozás (9) kertimunka (6) kerti bútorok (5) kerti dekoráció (8) kerti kártevők (6) kerti munka (8) kerti növény (7) kerti növények (11) kerti ötletek (7) kerti szerszámok (6) kerti tó (7) kertrendezés (76) kerttervezés (141) kert és design (76) kert trend (49) kiskert (14) kiültetés (18) komposzt (6) komposztálás (6) konyhakert (23) környezetbarát (11) környezettudatosság (11) környezetvédelem (28) közösségi kert (11) közösségi kertek (7) közösségi kertészkedés (9) közösségi összefogás (5) közösségi ültetés (8) közös ültetés (5) közpark (21) köztér (6) köztéri növények (7) közterület (11) közterületi fák (5) kreatív ötletek (12) lakásban tartott növény (9) leander (6) levéltetvek (5) levendula (11) locsolás (11) lucfenyő (5) madarak a kertben (5) madárbirs (5) madáretetés (6) magvetés (13) mediterrán növények (5) mérgező növények (7) mérgező szobanövények (6) metszés (14) mezőgazdaság (5) mulcsolás (13) muskátli (7) nagyvárosi kertészkedés (5) növény (23) növényápolás (6) növények (6) növénygondozás (129) növénypusztulás (5) növényrendelés (13) növénytelepítés (5) növénytermesztés (60) növényültetés (10) növényvédelem (11) növény rendelés (5) olvasói levél (8) önellátás (5) öntözés (119) orchidea (10) örökzöldek (5) örökzöld orbáncfű (5) őshonos (8) összefogás (7) palánta (9) palántázás (12) pampafű (6) paprika (5) paradicsom (10) park (23) pázsit (9) permetezés (6) programajánló (15) rendezett utcafrontok (5) rovar (6) rózsa (11) sírgondozás (5) sövény (13) sövénynyírás (6) szárazságtűrő növények (10) szemetelés (5) szemétszedés (5) szobanövény (23) szobanövények (13) szubszidiaritás (6) talajtípus (5) társadalmi (9) társasház (14) társasházi növények (8) társasházi udvar (6) teleltetés (7) temető (5) terasz (5) természetvédelem (5) trágyázás (10) tuja (7) tulipán (7) újrahasznosítás (8) ültetés (135) ültetési távolság (9) ültetőgödör (5) utcafront (54) utcafrontok (6) utcafrontszépítés (16) utcafront szépítés (5) utcakép (62) vágott virág (5) városfejlesztés (6) városi kertészkedés (6) városi növényzet (18) városi zöldfelület (6) városi zöldterület (6) városkép (74) városrendezés (9) veteményes (23) veteményeskert (44) vetés (9) vetőmag (6) vetőmag rendelés (7) virág (48) virágágyás (10) virágföld (6) virágláda (9) virágok (5) virágoskert (7) virágzás (13) virágzó (7) virágzó magyarország (7) virágzó utcafrontok (13) virágzó zugló (9) vízigény (5) zöldfelület (9) zöldség (14) zöldségeskert (5) zöldségtermesztés (35) zöldterület (6) zöld utcafrontok (18) Zugló (8) zugló (8) Címkefelhő
süti beállítások módosítása