Megyeri Szabolcs kertész blogja

Csikkes mozdulatok

22 komment

"A dohányzás súlyosan károsítja az ön és környezete egészségét" olvashatjuk sok helyütt a figyelmeztetést, de "környezet" alatt a legtöbben a füstölgő ember közelében tartózkodókat értik. Pedig ha a figyelemfelhívó mondatot tágabban értelmezzük, szintúgy igazságot találunk. Az eldobott csikkek ugyanis - csúfságuk mellett - erősen veszélyeztetik a természet épségét. A következőkben nem dohányzásellenes kirohanást olvashatnak, hanem csupán a káros szenvedély ártalmas melléktermékére hívnám fel a figyelmet.

SF+Considers+Fee+Cigarettes+Offset+Cost+Cleaning+FQhHT84Jhsal.jpg

Ilyesmivel bárhol találkozhatunk

A probléma tehát kétoldalú. A zöld utcafrontok és rendezett közterek nagy rajongójaként, gyakran építőjeként érthető módon nem vagyok oda az eldobált csikkek látványáért. Ez a probléma esztétikai része. A flaszteron magára hagyott csikk felsöpörhető, persze ha van, aki ezt megteszi, de sok esetben kritikus mennyiségű cigarettamaradék népesíti be a járdákat és környéküket, ami a lát-, utca-, és városképet egyaránt rombolja. Még nagyobb a baj, ha füves területen kerül elszórásra a szívás maradéka, ugyanis a betonnal ellentétben a pázsitról korántsem egyszerű felszedni az apró szemetet, söpörni ugyebár itt nem lehet, a gereblyézés is nagyjából hatástalan, olyan vállalkozót pedig, aki négykézlábra ereszkedve egyenként szedegeti fel a csikket, aligha találni. A használt füstszűrők tehát ott ragadnak a parkban,  erdei aljnövényzetben, füvesített részeken. Ahol aztán azonnal elkezdik kifejteni korántsem áldásos hatásukat.

2722796238_136098d605.jpg

Sokan azt gondolják, hogy a csikk csak egy kis darab papír, mi bajt okozhat, egyhamar lebomlik, és nyoma sem marad. Ezzel ellentétben a cigaretta szűrője többféle nehézfémet köt meg, például arzént, kadmiumot és ólmot. Ezek a veszélyes anyagok aztán a környezetbe, a talajba, a növények gyökeréhez és a vízhálózatba juthatnak. Jó tudni, hogy becslések szerint világszerte évi négy és félezer milliárd (!) csikk keletkezik, nagyrészük pedig a természetben köt ki, így hatásukat nem lehet bagatellizálni. Egy Egyesült Államokbeli átfogó szemétszedési akció statisztikái szerint az összes hulladék közel negyede cigarettacsikk volt, a dobozokat, csomagolóanyagokat is hozzászámolva pedig 35% volt a füstölnivaló szemétmaradéka a teljes mennyiséghez képest. A nehézfémek a növényekre is ártalmasak, és a vízi élővilágot is veszélyeztethetik, főleg, ha a csikk még tartalmaz dohányt is, amiben nikotin van. Ez a súlyosan mérgező anyag roppant veszélyes emberre, növényre és állatra, utóbbiakra főleg azért, mert az óvatlanul lenyelt csikk a gyomorban feldolgozva sokkal erőteljesebb hatást vált ki, mint füstként beszívva.

AustinButts6-27.jpg

Ahol egy van, több is akad...

IMG_9066.jpg

...fűből eltakarítani pedig csak így lehet

Maga a füstszűrő papírral bevont cellulóz-acetát, melynek lebomlási ideje változó, pár hónaptól több évig terjedhet a körülményektől függően, de átlagban egy-másfél esztendő. Igy az eldobált csikkek a hiedelmekkel ellentétben nem tűnnek el maguktól pár napon belül (legfeljebb a víz, csapadék a csatornákba mossa őket), és kártékony hatásukat sok hónapon keresztül fejtik ki, miközben folyamatosan terhelik a növény-, és állatvilágot ártalmas bomlástermékeikkel. És hogy még egy súlyos bűnt a cigaretta rovására írjunk, nem ritka, hogy a felelőtlenül eldobott csikk a természetben bozót-, és erdőtüzeket okoz, az ilyesfajta pusztítás pedig olykor nagy területeket érint, így további környezeti terhelést, nem mellesleg pedig pénzben gyakorlatilag kifejezhetetlen károkat okoz.

Forest_fires_greece.JPG

Egy eldobott apró csikk ezt is okozhatja

Mit tehet akkor a környezettudatos füstölgő, ha legalább a környezetét, ez esetben a természetet, meg kívánja óvni szenvedélye ártalmaitól? A lehető legjobb módszer a keletkező szemét megfelelő helyre juttatása, vagyis a csikkek hulladékgyűjtőben való elhelyezése. A csikk persze végül így is a természetben - a szeméttelepeken - fog kikötni, de ez esetben legalább a lakott, gondozott helyeketől távol kerül tárolásra. Ha utcán dohányzunk, akkor tehát a kukába dobjuk (a csatorna sem jó választás), ha pedig a közelben nincs kuka, egy pár száz forintos, fémből készült, zárható fedelű hamutartóba tegyük, amit aztán később üríthetünk a megfelelő helyre. Ugyanezt az eljárást alkalmazzuk parkban, erdőben, kirándulások alkalmával. Mindez nem kerül sem sok pénzbe, sem különösebb fáradságba, ellenben a természet megóvásában óriási lépést jelent.

4da331621484f.image.jpg

Az utcáról a csatornába kerül, onnan a csatornahálózatba

Képek: innen, innen, innen, innen, innen, innen, és innen.

A bejegyzés trackback címe:

https://kertesz.blog.hu/api/trackback/id/tr664646160

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

2012.07.12. 11:12:16

Értelmes felvetés, a cigivel kapcsolatban mindig csak a tüdőrák, meg a pofámba fújják a füstöt a rohadékok mantra megy, a csikkről kevesebb szó esik, azt meg én se tudtam, hogy a csikk ilyen sokáig megmarad. Azt mondjuk sejtettem, hogy vannak benne nemtúl fincsi dolgok, tudtommal a cigiben égés közben többezer vegyület van, vagy szabadulfel, logikus, hogy a filterben zek ottmaradnak. Ami viszont kimaradt, hogy már harminc éve megy a kísérletezés az égésbiztos papírral, ami valami eljárás miatt hamar elalszik, tehát legalább a gyújtogatást lehet vele mérsékkelni. Sőt, ha jól tudom, az eu ezt valamikortól kötelezővé is fogja tenni, mert a lakástüzeknek például valami 20%-a a cigi miatt keletkezik. Ettől nehézfém még mondjuk maradhat benne. Ja, és dohányzom, de eskü nem szoktam elszórni.

aeidennis 2012.07.12. 16:52:12

Ősrégi táblán olvastam egy turistaút mellett:

Rendes ember nem szemetel, a többieknek meg tilos.

Sir Nyű 2012.07.12. 16:57:38

De azért Bp-n is sok az ész: kitiltották a megállókból a bagósokat, de szinte sehol sincs a megállón kívül egy nyomorult szemetes, ahova a csikket dobhatná a kulturáltabb bagós.
Tarlósék a tiltáshoz már kurvára értenek, de valahogy a rendszert egyik vezető sem képes átlátni.
(Ezért tart itt ez az ország :-).)

qwertzu 2012.07.12. 17:04:20

@Sir Nyű: Eggen ez tényleg méretes baromság volt. Ha a megállóban dohányzás helyett a csikk eldobálást büntetnék, az rögtön meg is oldaná a problémát, mert a dohányosok mind a kuka körül csoportosulnának.

Celtic 2012.07.12. 17:05:50

En zsebrevagom, ha nincs kuka. De lattam mar olyan ertelmisegit, aki a kuka _mellett_ pockolte el a foldre :(

Jo, en amugyis beteg vagyok, a cigisdobozt is a szelektiv gyujtobe teszem, mert papir, szoval kisse tulzasba viszem. De ha az ember jart mar szemetlerako mellett...kb. olyan, mint egy szociologusnak a nyomortanya.

Shopping 2012.07.12. 18:04:27

IGÉNYTELEN ÁLLAT aki a KOCSIBÓL KIDOBJA a csikket.

Otthon a nappaliban is eldobja a cigit, ha végére ért??????

fiskusolga 2012.07.12. 18:53:42

Fontos és jó összeállítás. Terjesztendő!

hehe64 (törölt) 2012.07.12. 19:47:03

Otthon jól vannak?
A nehézfémezés kicsapta nálam a biztosítékot.
Meg az, hogy az eldobált csikkek okozzák a világ összes baját.
Hát egy túrót.

2012.07.12. 20:13:05

@hehe64: mielőtt kicsapóda az összes biztosítékod, olvasgass kicsit. Elég ha beírod a googleba, hogy "toxic heavy metal cigarette butts". Nyilván minden találat hülyeség, például ez a komolytalan oldalis: response.restoration.noaa.gov/about/media/picking-52-million-plastic-cigarette-butts-beaches.html
És nem az összes bajt okozzák, de nem kicsit. Ennyi erővel szarjunk le mindent,mert úgyse pontaz a legnagyobb baj.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2012.07.12. 20:17:54

@Sir Nyű: utcan uriember nem cigizik
uriholgy sem

2012.07.12. 20:19:26

@hagyma: kevés az úr manapság. Az úrihölgy talánméginkább:)

Ugyandehogy (törölt) 2012.07.12. 20:31:53

@Celtic: én is szelektívezek, de tudjad, hogy sok helyen a szétválogatott szemetet aztán mind összeöntik:(

Balt 2012.07.12. 20:41:22

@Sir Nyű: "kitiltották a megállókból a bagósokat, de szinte sehol sincs a megállón kívül egy nyomorult szemetes, ahova a csikket dobhatná a kulturáltabb bagós."

Teendők: elnyom (eltapos + felvesz) -> megállóba tipeg az alvó cigarettával -> bedobja az ott rendszeresített gyűjtőbe

Balt 2012.07.12. 20:42:36

@qwertzu: Valszeg az volt a motiváció, hogy a többi (egyre inkább első ajtóba kényszerített) utasnak ne kelljen passzívan élveznie a dohányzás áldásait.

qwertzu 2012.07.12. 21:05:41

@Balt: Ez az első ajtós felszállás végül is nem terjedt el. Jelenleg simán működhetne a dohányzók a kuka mellé, nem dohányzók a másik oldalra.

kolbászoszsömle · http://limerik.blog.hu/ 2012.07.12. 22:03:09

A cigiben benne van a heavy metal! Főleg az Iron Maiden, meg a Judas Priest!

Rwindx 2012.07.12. 22:06:25

A dohányosok többsége ugyanolyan magasról szarik rá, mint az embertársaira. Tegnap épp élveztem az erkélyen este hogy kicsit lehűlt a levegő, erre az égő csikk mint fénycsíkot húzva esik be az alattam lakó tujái közé. Fogta az lekúrta, pont ennyire gondolta át.

neoteny · http://word.blog.hu 2012.07.12. 22:45:10

@Balt:

Hát nemtom; én valamikor 2004 vége felé láttam egy (délkelet)német vasútállomáson azt, hogy a kisebbségi (töröknek nézett ki az úriember) peronkarbantartó egy műanyag zsákba döntögette a szelektíven gyűjtött anyagot (nekem úgy tűnt hogy három lyukból egy zsákba).

Sir Nyű 2012.07.12. 23:44:43

@Balt: Na most nehogy az tűnjön ki ebből, mintha én bagóznék, rühellem, mint kevés mást. Kevés kulturált bagós van (ha ez nem oximoron, lásd hagyma kommentjét), de azoknak se könnyű. A többségnek meg a félrepöccintés a magától értetődő.

Celtic 2012.07.13. 09:32:15

@Balt: Koszi, megnyugodtam...En is hallottam mar, hoyg egybeontik, de nem akartam elhinni. A haz elott is ilyen auto van: felveszi az egyik kontenert, uriti, valami molyolnak, valaszfal arrebb csuszik, aztan megy a kovetkezo kontener. Egy auto, de kulon tobbfele szemet.

Megyeri Szabolcs kertész blogja

A kertész blog küldetése, hogy világosan lássuk: Zölden élni nem bonyolult dolog, lehet egyszerűen is. Szeretném a kertészkedést számodra közel hozni, felhasználóbaráttá alakítani, fogyaszthatóan tálalni. Azért, hogy kertünkben mesék és szerelmek szövődjenek.


A szerző elérhetőségei: megyeriszabolcskerteszete.hu


Kövesse Facebook oldalam

Ajánló

Kertész TV

Címkék

ágyásszegély (5) átültetés (10) balkon (7) balkonkert (6) balkonkertészet (6) balkonkertészkedés (14) balkonnövény (10) balkonnövények (5) barkácsolás (7) belváros (5) biogazdálkodás (5) Budapest (45) budapest (8) budapesti parkok (6) citrusfélék (9) civil összefogás (13) coaching (6) community garden (9) cserje (7) cserjék (5) csúszásmentesítés (5) design (6) dió (5) diófa (5) díszfa (5) dísznövény (116) dísznövények (11) DIY (7) dracéna (7) emelt ágyás (6) érdekesség (9) erkély (8) Erzsébet tér (7) esővíz gyűjtés (5) évelő növény (5) fa (9) facsemete (5) fák (6) fakivágás (8) fényigény (17) fenyő (5) fenyőfa (5) fikusz (5) fiskars (6) fűmag vetés (8) fűnyírás (6) fűszerkert (17) fűszernövény (20) fűszernövények (8) futónövény (6) füvesítés (15) garden (7) gardenexpo 2012 (5) garden coach (6) garden coaching (83) gazdálkodás (5) gerillakertészet (5) gondozott közterek (5) gyep (12) gyepgondozás (8) gyógyhatás (10) gyógynövény (33) gyógynövények (6) gyógytea (10) gyomirtás (5) gyommentesítés (8) gyomnövény (8) gyümölcs (11) gyümölcsfa (13) hagymások (6) haszonnövény (15) háztáji gazdálkodás (28) hétvégi program (5) hobbikertész (8) hobbikertészet (19) hobbi kert (6) hobbi kertész (5) hobbykertészet (17) hőmérséklet optimum (9) japánkert (9) játszótér (9) karácsony (5) karácsonyfa (10) karácsonyi fenyő (5) kártevő (5) kártevők (7) kártevőmentesítés (6) kert (171) kertbarát (50) kertépítés (126) kertész (11) kertészet (119) kertészeti tanácsadás (67) kertészeti tanácsok (223) kertészkedés (164) kertészmérnök (53) kertfenntartás (75) kertgondozás (9) kertimunka (6) kerti bútorok (5) kerti dekoráció (8) kerti kártevők (6) kerti munka (8) kerti növény (7) kerti növények (11) kerti ötletek (7) kerti szerszámok (6) kerti tó (7) kertrendezés (76) kerttervezés (141) kert és design (76) kert trend (49) kiskert (14) kiültetés (18) komposzt (6) komposztálás (6) konyhakert (23) környezetbarát (11) környezettudatosság (11) környezetvédelem (28) közösségi kert (11) közösségi kertek (7) közösségi kertészkedés (9) közösségi összefogás (5) közösségi ültetés (8) közös ültetés (5) közpark (21) köztér (6) köztéri növények (7) közterület (11) közterületi fák (5) kreatív ötletek (12) lakásban tartott növény (9) leander (6) levéltetvek (5) levendula (11) locsolás (11) lucfenyő (5) madarak a kertben (5) madárbirs (5) madáretetés (6) magvetés (13) mediterrán növények (5) mérgező növények (7) mérgező szobanövények (6) metszés (14) mezőgazdaság (5) mulcsolás (13) muskátli (7) nagyvárosi kertészkedés (5) növény (23) növényápolás (6) növények (6) növénygondozás (129) növénypusztulás (5) növényrendelés (13) növénytelepítés (5) növénytermesztés (60) növényültetés (10) növényvédelem (11) növény rendelés (5) olvasói levél (8) önellátás (5) öntözés (119) orchidea (10) örökzöldek (5) örökzöld orbáncfű (5) őshonos (8) összefogás (7) palánta (9) palántázás (12) pampafű (6) paprika (5) paradicsom (10) park (23) pázsit (9) permetezés (6) programajánló (15) rendezett utcafrontok (5) rovar (6) rózsa (11) sírgondozás (5) sövény (13) sövénynyírás (6) szárazságtűrő növények (10) szemetelés (5) szemétszedés (5) szobanövény (23) szobanövények (13) szubszidiaritás (6) talajtípus (5) társadalmi (9) társasház (14) társasházi növények (8) társasházi udvar (6) teleltetés (7) temető (5) terasz (5) természetvédelem (5) trágyázás (10) tuja (7) tulipán (7) újrahasznosítás (8) ültetés (135) ültetési távolság (9) ültetőgödör (5) utcafront (54) utcafrontok (6) utcafrontszépítés (16) utcafront szépítés (5) utcakép (62) vágott virág (5) városfejlesztés (6) városi kertészkedés (6) városi növényzet (18) városi zöldfelület (6) városi zöldterület (6) városkép (74) városrendezés (9) veteményes (23) veteményeskert (44) vetés (9) vetőmag (6) vetőmag rendelés (7) virág (48) virágágyás (10) virágföld (6) virágláda (9) virágok (5) virágoskert (7) virágzás (13) virágzó (7) virágzó magyarország (7) virágzó utcafrontok (13) virágzó zugló (9) vízigény (5) zöldfelület (9) zöldség (14) zöldségeskert (5) zöldségtermesztés (35) zöldterület (6) zöld utcafrontok (18) Zugló (8) zugló (8) Címkefelhő
süti beállítások módosítása