Megyeri Szabolcs kertész blogja

Gyapai Életkert

komment

A zöldséget, gyümölcsöt szeretjük, ha kedvünk szottyan hozzájuk, akkor pedig elmegyünk értük a boltba, hipermarketbe, esetleg a piacra. Van azonban, aki inkább magának termelné meg az egészséges étkeket. A kereskedelemtől való elszakadás nem egyszerű dolog, főleg városban, de azért van, aki megpróbálja. Ezt teszik Gyapán is, az Életkertben, ahol minden az önfenntartásról, önellátásról szól. Az élelem önerőből való előteremtése nem csupán hobbi vagy praktikum, hanem életfilozófia is. Ebbe kóstolhatunk bele az alábbi gyapai beszámolóban is, melyet köszönök vengégposztolómnak, Fritz Petrának!

 
Ma egy kicsit Gyapára, az ÉletKertbe látogatunk, hogy Fatér Barna és Cuhorka Kata társaságában a kertben sétálgathassunk.
 
 
Az út széle kékbe borult
 
Van is miből szemezgetni; figyelemre méltó a ház ódon falai között a puritán és stílusos berendezés, a Provance-i hangulatot idéző konyha mennyezetéről pedig szárított gyógynövények lógnak, várva, hogy ízletes gyógytea készüljön belőlük. Egy pohár csalánszörp vagy - tetszés szerint - bodzaszörp elkortyolgatása után lépjünk ki a kertbe!
Sétánk közben a gyapai kúria büszke tulajdonosai meséltek nekünk arról, milyen nehézségekkel és örömökkel jár a gyökeres életmódváltás és hogyan törekednek az önfenntartó életvitelre.
 
Kecskét tartani jó!
A kecske nem csupán az egyik leggazdaságosabb haszonállatunk, de a kecskegida talán a legkedvesebb fiatal háziállat is. A gazdasági haszonállatok között egyedi a "mindent hasznosító képessége".  Egyszerűen bármit megeszik, és olyan területeket is lehet vele hasznosítani amit más állatokkal nem. Innen a mondás: „A kecske a szegény ember tehene”.
 
 
 
 
A kecske nyersen is szereti a csalánt
 
 
Gyűjtsük magunk!
Ne vegyünk a patikában kész gyógyteákat vagy a szupermarketekben előre csomagolt, őrölt fűszereket! Ha van szabadidőnk menjünk ki a természetbe és gyűjtsünk, vagy termesszünk magunk!
A legbiztosabb, ha a szárítás a padláson vagy a szabadban, árnyékos helyen történik. Az illóolaj tartalmú növényeket, valamint a zöld növényi részeket és virágos hajtásokat mindig fénytől védve, száraz, szellős helyen szárítsuk (pl. csalán, levendula, bazsalikom, rozmaring)!
Szárítás után a gyógynövényeket jól záródó üvegben, fénytől, hőtől védve, maximum 1-2 évig tárolhatjuk.
 
 
 
Tűzifa és szárított gyógynövény a kertből
 
…és készítsük is magunk!
A fából készült magas ágyásokban kialakított veteményeskert, praktikus és szép is. A fák árnyékában a függőágyakban vagy a kerti padon pedig megpihenhetünk a munka után.
 
 
 
 
A kosárfonás egy több ezer éves művészet, melynek elsajátításához akár egy évtized is szükséges, de az elkészült kosarak és tárolók tovább is tartanak, mint a bolti zacskók, ráadásul ökológiai lábnyomunkat sem növelik. Ötletes és takarékos megoldás, ha tűzifának alkalmatlan ágakból és vesszőkből a lent látott példára mi is kerti pihenőt készítünk, olcsóbb és szebb, mint az előregyártott filagóriák.
 
 
 
 
Úgy gondolom, hogy megtalálni a harmóniát a természettel és élhető kertet megalkotni bár nem egyszerű, de valójában igazán felemelő dolog. Az ide látogató vendégek garantáltan megfeledkezhetnek a mindennapok rohanásáról és egyszerűen jól érezhetik magukat az élet kertjében, miközben gyönyörködnek szépségében, nyugalmában, érintetlenségében.
Ha tehát egy kis vidéki kikapcsolódásra vágytok, vagy esetleg részt vennétek egy közösség alakulásában - ahogy ők mondják: „életünk kertjében” - akkor látogassatok el Gyapára az Életkertbe ahol mindenki szívesen látott vendég!
 
Első lépésben akár virtuálisan:  http://eletkert-gyapa.blogspot.com/
Követni pedig itt is lehet a gyapai eseményeket.

A bejegyzés trackback címe:

https://kertesz.blog.hu/api/trackback/id/tr354543084

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

KömKel · http://komkel.blog.hu/ 2012.05.25. 21:54:33

A hozzám hasonló érdeklődők kedvéért annyival kiegésziteném a posztot, hogy Gyapa Paks mellett található, az M6 autópálya mellett.
(csak hogy rajtam kivül ne kelljen másnak is térképpel kezdenie...)

Megyeri Szabolcs 2012.05.25. 21:58:48

@Kőmíves Kelemen: Igen, köszönjük! És nagyon gyorsan a még szinte üres M6 - on el lehet érni a fővárosból. Akinek nincs saját autója, az kapcsolatba léphet a "mintagazdaság" tulajdonosaival, és segítenek a "fuvar" szervezésében, mert állandó a jövés - menés, így szinte mindig van egy szabad hely, egy épp arra felé tartó autóban.

magyar bucó 2012.05.26. 06:16:17

"A kereskedelemtől való elszakadás nem egyszerű dolog, főleg városban, de azért van, aki megpróbálja."

Gyapa ugyan közigazgatásilag Pakshoz tartozik, de egyébként attól két kilométerre lévő falu. Nagyon nem város...

wmiki · http://kigondoltam.blog.hu/2014/07/20/stephen_hawking_538 2012.05.26. 08:13:06

:x

azért jó lenne egy bővebb cikk is, hogyan lehet élni bolt (áram, gáz, víz, szemétszállítás) nélkül, pl. aki panelben lakik, mit csináljon

lavór 2012.05.26. 08:32:53

Szép és jó cikk. Csak sajnos a falvak kiürülnek. A még ott élők sem termelik meg a saját felhasználásukhoz alkalmas zöldség-gyümölcs mennyiséget, ugyanis a városba járnak dolgozni, mert a villany, gáz, csatorna, és egyéb kiadásaikat minden hónapbn be kell fizetniük. Aki meg nem tud gazdálkodni és mégis belevág csak úgy hirtelen, sok buktatóval fog találkozni, és nem csak anyagi téren.

Megyeri Szabolcs 2012.05.26. 09:06:09

@magyar bucó: igen, lehet nem épp a legjobb volt a megfogalmazás, de a lényege, hogy aki városban lakik, annak nehezebb az önellátás felé vezető útra rálépni. És Gyapa egy kicsi falu természetesen.

Megyeri Szabolcs 2012.05.26. 09:07:34

@lavór: Sőt, rövid távon, és "átállás" nélkül vidéken, egy tanyán, farmon az élet drágább, mint városban.

szepcsilla 2012.05.26. 09:19:06

Kedves Szabolcs! Írtam neked egy mailt és kérdezném, hogy megkaptad e? üdv, Szép Csilla

arpadom69 2012.05.26. 10:04:30

Sziasztok! Én szerencsésnek mondhatom magam, olyan részén lakom budapestnek, ahol van kert a társasházhoz. Így aztán tudunk termelni elég sok mindent. Paprika, paradicsom, uborka, borsó stb. Panelben lakóknak ha esetleg rendelkezésre áll erkély akkor tudnám javasolni a paprika termesztést, zsákban. Ami tulajdonképpen úgy történhet mintha gombát termesztene.Mi nylon zsákot szoktunk alkalmazni, amit megrakunk földdel, a föld közepébe pedig egy oldalán körbe több helyen kifúrt kifúrt pvc csövet helyezünk. ezzel oldjuk meg az öntözés. Kicsi a helyigénye, és legalább 20-25 palántát el lehet helyezni.Aki kipróbálja, annak sok sikert kívánok.

captpicard 2012.05.26. 10:39:40

@wmiki: Azok meg fognak halni, elvégre víz csak a vezetékből jöhet...
A főzésről már ne is beszéljünk, gáz nélkül éhen halnak.

No_Fidesz_No_Problem 2012.05.26. 10:48:05

"elmegyünk értük a boltba, hipermarketbe, esetleg a piacra."

*

A sorrend helyesen:

Elmegyünk értük a piacra, boltba, esetleg a szupermarketbe.

lavór 2012.05.26. 18:49:52

"A fából készült magas ágyásokban kialakított veteményeskert, praktikus és szép is. A fák árnyékában a függőágyakban vagy a kerti padon pedig megpihenhetünk a munka után."

Humoránál van az író, csupán életszerűtlen ez a gazdálkodási mód, néhány elvetemült hobbikertésznek biztos jó.

Megyeri Szabolcs kertész blogja

A kertész blog küldetése, hogy világosan lássuk: Zölden élni nem bonyolult dolog, lehet egyszerűen is. Szeretném a kertészkedést számodra közel hozni, felhasználóbaráttá alakítani, fogyaszthatóan tálalni. Azért, hogy kertünkben mesék és szerelmek szövődjenek.


A szerző elérhetőségei: megyeriszabolcskerteszete.hu


Kövessen Facebookon

Kertész TV

süti beállítások módosítása