Megyeri Szabolcs kertész blogja

Természetbarát kertek

Szólj hozzá!

A kert egy falat természet elérhető közelségben, azért gondozzuk, műveljük, szépítgetjük, hogy megteremtsük az illúziót: természetes környezetben élünk. Na persze sokan kikapcsolódásból, unaloműzésből, hobbicélból vagy épp a növények iránti rajongásból kertészkednek, de az alapvető vágy mindig az, hogy kiszakadjunk a mesterséges miliőből. Vannak olyanok is, akik nem elégednek meg egy szabályos, rendezett kerttel, hanem egészen természetközeli, minden művi elemtől mentes birtok kialakítására törekednek.  Az alábbiakban erről olvashatnak, mégpedig vendégszerzőnktől, Szabó Franciskától, a KERTdesign blog házigazdájától.

Ha fontosnak érezzük, hogy a természet beköltözzön kertünkbe, otthonunkba, érdemes néhány szempontot figyelembe venni:

 

-A természetbarát kertekben a növényzet dominál, a burkolatok, épített elemek háttérbe szorulnak.

-Ezekre a kertekre jellemző a színes, buja, tarka növényvilág. Válasszunk szárazságtűrő, lehetőleg honos növényeket! Azok a növények, amik a kertünk klímájához igazodnak, kevesebb ápolási munka mellett is szépen növekednek, kevesebb öntözést igényelnek.

-A változatos növényvilág lehetővé teszi, hogy nyomon kövessük az évszakok változásait, egész évben gyönyörködhessünk a kertünkben.

-Rövidre nyírt pázsitot csak ott létesítsünk, ahol feltétlenül szükségünk van rá. Nagyobb területen alakítsunk ki kevesebb ápolást igénylő virágos rétet.

-Ha a kertünk mérete lehetővé teszi, alakítsunk ki minél többféle élőhelyet a kertünkben! Más-más növények érzik jól magukat a tűző napon, megint mások árnyékban, a fák tövében. Ennek megfelelően különböző karakterű virágágyakat hozhatunk létre.

-Néhány korhadt fatuskó, nagyobb kődarab búvóhelyet jelenthet az apróbb állatoknak: bogaraknak, gyíkoknak, pókoknak, sünöknek, rágcsálóknak. A terméskőből rakott lépcsők, lépőkövek, támfalak szintén búvóhelyül szolgálnak.

-A madarak az olyan kerteket részesítik előnyben, ahol elegendő táplálék és biztonságos fészkelőhely van számukra. Ha van a kertünkben fészekrakásra alkalmas, vagy odvas fa, védett cserjesáv, a madarak szívesen laknak nálunk. Kihelyezhetünk madáretetőket, épített odúkat is. Egy pancsolásra alkalmas tál nem csak a nyári forróságot mérsékli, a kertünk dísze is lehet.  Eledelül szolgálhat a bodza, madárberkenye, húsos som stb. A madárbarát kertekről bővebb információt találunk a Magyar Madártani Egyesület honlapján

-Lepkék számára ültessünk minél több virágzó, illatos, mézelő növényt. Egyik legjobb lepkecsalogató növény a nyáriorgona.

-A megfelelően kialakított kerti tó is nagyszerű élőhely az apróbb halak, békák, vízi rovarok számára.

-Az épített elemek, úgymint az utak, lépcsők, támfalak mind anyagukban, mind formai kialakításukban legyenek természetközeliek. Az ilyen típusú a kertekbe jobban illeszkednek a rusztikus megjelenésű, változatos formájú építőanyagok, mint a szárazon rakott terméskő lépcsők, támfalak, vagy a rönkfa, fakorong, a szórt burkolatok, gyephézagos burkolatok.

-A berendezési tárgyak, bútorok, dísztárgyak közül is érdemes a visszafogottabb, rusztikus megjelenésűeket választani.

-Törekedjünk arra, hogy a kertünk minél kisebb ökológiai lábnyommal rendelkezzen! A kertben keletkező szerves hulladékot lehetőleg komposztáljuk, és a tápanyag utánpótlást is az ebből keletkező komposzttal oldjuk meg!

-Spóroljunk a vízzel! A tetőn keletkező esővizet gyűjtsük ciszternába, és ezt használjuk fel az öntözéshez! Szintén vizet spórolhatunk, ha alacsonyabb öntözési igényű, a kertünk klímájához illeszkedő növényeket választunk.

-Lehetőség szerint kerüljük a vegyszerezést: permetezést, műtrágyázást, illetve válasszunk a biokertészkedésnél használt környezetbarát megoldások közül! Ezzel nemcsak saját egészségünket, hanem a természetet is óvjuk.

-Kerüljük az invazív fajok telepítését, amik a kertünkből kikerülve elvadulnak, gyomosítanak. Ilyen pl. a Solidago (aranyvessző), ezüstfa (Eleagnus), bálványfa (Ailanthus) stb. 

-Szinte az összes kerttípusban tehetünk lépéseket, hogy környezetbarátabbá tegyük a kertünket, azonban ez a kerttípus elsősorban külvárosi, vidéki környezetbe ajánlott.

-Ahhoz, hogy kertünkben ne uralkodjon el a káosz, a mesterségesen kialakított természet is gondos tervezést, ápolást igényel. Igazán csak évek alatt dől el, hogy mik azok a növények, amik jól érzik magukat a kertünkben és mik azok, amik kevésbé. Célszerű az előbbieknek több teret adni az utóbbiak rovására. Ezekre a kertekre különösen jellemző, hogy sosem tekinthetjük befejezettnek őket, folyamatosan alakulnak változnak. Éppen ezért rengeteg izgalmat, ugyanakkor örömöt jelentenek.

Képek: innen, innen, és innen.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://kertesz.blog.hu/api/trackback/id/tr274411968

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Megyeri Szabolcs kertész blogja

A kertész blog küldetése, hogy világosan lássuk: Zölden élni nem bonyolult dolog, lehet egyszerűen is. Szeretném a kertészkedést számodra közel hozni, felhasználóbaráttá alakítani, fogyaszthatóan tálalni. Azért, hogy kertünkben mesék és szerelmek szövődjenek.


A szerző elérhetőségei: megyeriszabolcskerteszete.hu


Kövessen Facebookon

Kertész TV

süti beállítások módosítása