Megyeri Szabolcs kertész blogja

Elveszett kert

Szólj hozzá!

Mit lehet lopni egy Arborétumból? Virágot, termést, hajtást semmiképpen! Ezt persze ki is írják, ennek ellenére ebből is, abból is szeretnénk, ha kertünkben lenne egy kicsi. Vigyük haza a legértékesebbet: a tapasztalatot, az ötleteket! Akár tervezzük a kertünket, akár újra tervezzük, használjuk az arborétumokat, az ország kertjeit nyitott, mind a négy évszakban aktuális úti könyvként. Egy lombos fa ültetése életre szóló döntés lehet. Akár az árnyéka miatt, akár emlékfának (például gyermekünk születésének apropójából) szánjuk, mindig érdemes megnézni a választott növényt élőben. Egy fajta kiválasztása előtt teljesebb képet kapunk, ha nem csak a katalógus kétdimenziós ábrázolásának alapján döntünk. Használjuk bátran hazánk arborétumait nyitott és élő katalógusként, kertünk fáinak, bokrainak kiválasztásához! 

Szokták mondani, hogy egy arborétumot száz évre terveznek, és ez a legtöbb hazai gyűjteményes kerten meg is látszik. Legyünk hát sétánk során elegánsak, és elnézőek! Arborétumaink nagy részében a korabeli egynyári színvilág, az évelők, a hagymások ma már felfoghatatlan gazdagsága elveszett. Ami megmaradt az egykor fényűző és fenséges kertekből, az a páradús, nyáron hűvös, védett mikroklíma, az ősfák, a leginkább alkalmazkodni képes cserjék, és talajtakarók. Az ország kertjei egy letűnt világot idéznek, vigyük hát magunkkal a zárt és buja kert ideáját, amit mi is megvalósíthatunk otthonunkban! Az elmúlt évtizedekben nem jutott megfelelő mennyiségű pénz, és minőségi odafigyelés az arborétumokra, ezért évről évre láthatjuk eróziójukat. De ahelyett, hogy ez szomorúsággal töltene el bennünket, figyeljünk az édenkerti üzenetére: a kert nélkülünk semmit sem ér! A kert nem a természet egy darabja! A kert egy intenzív kultúra, az ember által mesterségesen felépített világ, a természet zabolátlan és öntörvényű értékeit a mi szempontjaink szerint helyezzük egy általunk kívánt rendszerbe. Ennek kiépítésében lehetnek nagy segítségünkre hazánk arborétumai, ezek az elveszett kertek.

A bejegyzés trackback címe:

https://kertesz.blog.hu/api/trackback/id/tr692827162

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Megyeri Szabolcs kertész blogja

A kertész blog küldetése, hogy világosan lássuk: Zölden élni nem bonyolult dolog, lehet egyszerűen is. Szeretném a kertészkedést számodra közel hozni, felhasználóbaráttá alakítani, fogyaszthatóan tálalni. Azért, hogy kertünkben mesék és szerelmek szövődjenek.


A szerző elérhetőségei: megyeriszabolcskerteszete.hu


Kövessen Facebookon

Kertész TV

süti beállítások módosítása