Megyeri Szabolcs kertész blogja

Télen is színes kertek!

Szólj hozzá!

A telet rendszerint elkönyveljük szürke, színtelen időszaknak, hiszen ilyenkor a lombjukat vesztett fák és cserjék, a kikopott fű, és a korai sötét miatt a komor hangulatok uralják a kertet. Nem kell azonban ebbe feltétlenül beletörődnünk, a téli kerti látkép ugyanis nem szükségszerűen szürke, nem lehetetlen színessé varázsolni! Mindehhez csupán olyan növényeket kell meghonosítani a birtokon melyek télen (jobban mondva télen is) díszítenek levelükkel, virágukkal, vagy éppen termésükkel!

 teli_kerti_szinek.jpg

Téli cserjék

A cserjék közül a téli ingergazdag látványvilág érdekében érdemes a télizöld vagy az örökzöld fajok közül válogatni. Természetesen ezzel most januárban már elkéstünk, de hamarosan jön a tavasz, amikor az ültetési szezon megindul, tehát aki jövőre mutatós téli cserjéket szeretne, hamarosan akcióba léphet. Az örökzöld növények egész évben megtartják leveleiket, a télizöld típusok pedig a tél utolsó szakaszáig lombosak maradnak, csak a tél végén vetik le tavalyi ruhájukat, hogy aztán pár hét múlva már friss levelekkel kápráztassanak el minket, vagyis a télizöldek egész évben díszítenek. A magyal, a fagyal, a babérsom, vagy a madárbirs a hideg hónapokban is virítanak, valamint a babérmeggyel, a puszpánggal, vagy a borókával is hasonló hatást lehet elérni. Érdekes alternatíva lehet a gyep részbeni helyettesítése alacsony termetű örökzöld talajtakaró cserjékkel, így például a nem igazán használt előkert, vagy a nagyjából senkiföldjeként kezelt, üresen árválkodó utcafronti földsáv télen sem lesz kopottas, foltos megjelenésű

madarbirs.jpg

Téli madárbirs

Tipp: a talajtakaró cserjéket olyan nagyobb méretű kertekbe is bátran ajánlom, ahol a háziak nem használják ki a gyepes felület egészét, és így szívesen spórolnának a hétvégi fűnyírásokon. A talajtakaró cserjék esztétikusan fedik be a kieső kertrészeket, gondoskodást pedig alig igényelnek!

Téli virágok

Nem csak cserjék, de meglepő módon virágos növények is akadnak, melyek télen is megtartják szépségüket, így például üde színfolt lehet a kietlen télvízi kertben a klasszikus krizantém, a kedves megjelenésű hunyor, a bájos erica, vagy az év elején virágzó ezüst akácia. Külön említésre méltó az átlagon felül dekoratív kikeleti bangita, mely megérdemelné, hogy sokkal népszerűbb legyen a hazai kertekben! A bangitafélék általában korán borulnak virágba, egyes fajtáik akár már januárban is kihajtanak, változatos színű virágaik az egész terület hangulatát megváltoztatják. A téli jázmin egy roppant izgalmas futónövény, akár 2-3 méter magasra is felkúszhat, decembertől nyíló sárga virágaival így vidám, színes zuhatagot képezhet például a teraszon, vagy egy filagóriára, pergolára terelve. A hangafélék családjába tartozó csarab is remek téli dísz, a novemberi nyílást követően virágai csak lassan halványulnak el, akár egészen a tél végéig is kitarthatnak. A csarab egyébként is hálás dísznövény, jól tűri a mostoha körülményeket, öntözéséhez azonban szokatlan módon lágyított vizet ajánlott használni.

 kikeleti_bangita.jpg

Kikeleti bangita

Érdekesség: Skóciában a csarab a szerencse jelképe, ezért babonásoknak kifejezetten javallott, ráadásul egyben gyógynövény is!

Téli díszek és fények

A téli kert ugyanakkor nem csak növényekkel tehető színesebbé, engedjünk teret fantáziánknak, és egyéb dekorációt is készítsünk! A kopaszodó fákra, a terasz elemeire kerülhetnek tobozból, színes vesszőkből font koszorúk, a kiürült balkonládákba, dézsákba telepíthetünk bolyhos, bársonyos mohát, üvegedényekbe pedig színes termésekből, szárított virágszirmokból, vadgesztenyéből álmodhatunk érdekes kompozíciókat! Ne feledkezzünk meg a kellemes megvilágításról sem, a korai sötét miatt jó, ha a kertet tovább tudjuk használni! Kiváló atmoszférateremtő elem, ha a kert legszebb, leghangsúlyosabb növényeit megvilágítjuk, egy fénycsóva a tekintélyes fenyőre, formás tujára irányítva nagyon feldobja a látványt. A kerti út mentén sorban elhelyezett alacsony kandeláberek, vagy talajszintbe süllyesztett fényforrások izgalmas, mesebeli látványvilágot eredményeznek. A funkcionális fényforrások mellett a hangulatos, derengő világító elemeket se hagyjuk ki az összeállításból, a kültéri karácsonyi izzók például a tél végéig is kint maradhatnak, akár a tujákon, akár például az ablakok külső peremére erősítve.

teli_kerti_fenyek.jpg

 Tipp: egy szépen megmunkált madáretető látványként is elsőrangú, az eleséggel odacsábított madarak pedig nyüzsgővé, élettelivé varázsolják a kertet!

madar_teli_kert.jpg

Képek: innen, innen, innen, innen, és innen.

A bejegyzés trackback címe:

https://kertesz.blog.hu/api/trackback/id/tr7712114751

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Megyeri Szabolcs kertész blogja

A kertész blog küldetése, hogy világosan lássuk: Zölden élni nem bonyolult dolog, lehet egyszerűen is. Szeretném a kertészkedést számodra közel hozni, felhasználóbaráttá alakítani, fogyaszthatóan tálalni. Azért, hogy kertünkben mesék és szerelmek szövődjenek.


A szerző elérhetőségei: megyeriszabolcskerteszete.hu


Kövessen Facebookon

Kertész TV

süti beállítások módosítása