Megyeri Szabolcs kertész blogja

Hétvégén cseresznyevirágzás, azaz hanami!

Szólj hozzá!

A hanami japán egyik legszínesebb ünnepe, a tavasz, a mezőgazdasági munkák kezdetének vigassága, vagy ahogyan mi ismerjük, a cseresznyevirágzás ünnepe, melynek ideje az időjárás függvényében (a virágzás kezdetéhez igazítva) változhat, de jellemzően áprilisban érkezik el. A hanami azonban nem csupán a színes virágok köré szervezett mulatságsorozat, hanem a Valentin naphoz hasonlóan a szerelmesek napja(i) is, ilyenkor Japánban országszerte piknikek szerveződnek, akár éjjel is, és némi alkohol is előkerül rendszerint, szóval a cseresznyevirágzás a távol-keleti szigetországban a tavasz legnagyobb szabású bulisorozata.

A japán kultúrában kiemelten fontos szerepet tölt be a cseresznyefa és annak virágzási időszaka, a csodaszép, rózsaszínbe boruló fák többek közt a múlandóságot is jelképezik, hiszen az esemény mindössze egy-két hétig tart, de a sakurának nevezett virágok egyébként is a japán kultúrkincs alapvető részei, megszámlálhatatlan zenei, képzőművészeti és irodalmi alkotás ihletői, szereplői. Maga a virágzással egybekötött piknik nagyon fontos az ottaniaknak, ebben az időszakban emberek tömegei lepik el a parkokat, a földön, pokrócokon ülve ünnepelnek, beszélgetnek, gyönyörkednek párok, családok, baráti társaságok, akár vidéken, akár a nagyvárosokban. Az esemény jelentőségét mutatja, hogy a helyi televíziók és rádiók folyamatosan tudósítanak a virágzásról, mivel az nem egyszerre következik be országszerte, így a médiumok élő kapcsolásban számolnak be arról, hogy épp hol történik meg a szirmok kibomlása. A hanami nem csak nappal történhet, sokan kedvelik az éjszakai viráglest is, ennek külön neve van: jozakuta (a cseresznyefák éjszakája).

hanami.jpg

Sakura ünnep nappal...

maruyama-hanami.jpg

...és éjjel

Budapesten már hagyomány, hogy a cseresznyevirágzás köré a Füvészkertben szerveződnek színes programok, melyek nem csupán a virágzáshoz, hanem általánosságban a japán kultúrához is kapcsolódnak. Az érdeklődők a mostani hétvégén, valamint a jövő hét végén (április 9-10 és 16-17) látogathatnak ki a Füvészkertbe, ahol addigra már valószínűleg számtalan virágot csodálhatnak meg, és egyéb érdekességek is várják őket, lesz például japán íjászat, gasztronómiai workshop (például savanyúság készítés), origami és go oktatás, és még manga rajzolás is. Bár a mostani tavaszi kánikula csitulni fog hétvégére, mindenképp érdemes kilátogatni a Füvészkertbe, nem csupán a csodás virágok és az érdekes programok miatt, hanem azért is, mert most le lehet ülni egy pokrócra a fűre, a fák alá, amit máskor a Füvészkertben nem tehetünk meg!

DSC_6333.jpg

Füvészkerti hanami

A Füvészkert cseresznyevirágzáshoz kapcsolódó programjairól részletesen ITT olvashatnak!

Képek: innen, innen, innen, innen, innen, és innen.

A bejegyzés trackback címe:

https://kertesz.blog.hu/api/trackback/id/tr798566886

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Megyeri Szabolcs kertész blogja

A kertész blog küldetése, hogy világosan lássuk: Zölden élni nem bonyolult dolog, lehet egyszerűen is. Szeretném a kertészkedést számodra közel hozni, felhasználóbaráttá alakítani, fogyaszthatóan tálalni. Azért, hogy kertünkben mesék és szerelmek szövődjenek.


A szerző elérhetőségei: megyeriszabolcskerteszete.hu


Kövessen Facebookon

Kertész TV

süti beállítások módosítása