Megyeri Szabolcs kertész blogja

Kerti csigátlanítás

komment

Tegnapi hangyaűző fortélyokat hadrendbe állító írásom kommentjei között merült fel egy másik - a hangyánál sokkalta ellenszenvesebb - kerti károkozó elleni védekezés kérdése, az alany nem más volt, mint a meztelen csiga. Így most, hogy gyors egymásutánban leszámoljunk a kellemetlen témákkal és betolakodókkal egyszerre, lássuk, hogy mit lehet tenni csigatámadáskor.

slug2.jpg

A házas csigát, szintén a kedves meseábrázolások okán papíron szinte mindenki szereti, hajléktalan rokona azonban alapból rettenetes közutálatnak örvend. Ennek egyik oka a csúf előítélet a meztelen csiga kinézete miatt, és hát valljuk be, tényleg nem egy szép látvány. Ezen persze még túl lehetne lendülni, Mick Jagger sem szép ember, mégis milliók rajonganak érte, ám a meztelen csiga kártékony is, megrágja a növények leveleit, nyálkával és csigaürülékkel borítja be az utat, ahol járt, összességében számottevő kár okozására képes, főleg tömeges megjelenés esetén. Nálunk 26 házatlan csigafaj ismert közülük mintegy tíz azonosítható kártevőként. A meztelen csigák főleg a veteményeseket támadják, sok kedvencük van, többek közt az uborka, sárgarépa, káposzta, fejes saláta, burgonya, zeller levelei, de a gombákat, szamócát is célba veszik. Rajonganak a pitypangért is, ezt még csak-csak rájuk hagynánk, ám sok kertben a pitypang nem kerül irtásra, mert sokan szeretik ezt a vidámy, sárga gyom-virágot, melyek aztán becsalogatják a kertbe a kis csúszó-mászókat. Előszeretettel tanyáznak nedves, párás helyeken, kedvelik az elhanyagolt, burjánzó kerteket, kertrészleteket, ha ilyen van a szomszédban, számíthatunk az átjárásra. A meztelen csigák májustól őszig pusztítanak, napközben meghúzzák magukat nyirkos helyeken (kövek, kerti tárgyak alatt, vízaknák környékén), és éjjel indulnak portyára. Ha ezt mind tudomásul vettük, jöhet a harcállások kiépítése, vagyis a csigaűzés módszertana, vegyük ezeket pontról-pontra. 

Természetes ellenségek. A házatlan csiga nem egy csúcsragadozó, számos ellenfele akad. Pete és lárvaállapotban futrinkafajok tizedelik őket, a gerincesek közül a gyíkfélék, békák, háziszárnyasok (csirkék, kacsák, pulyka), a vakondokok, cickányok és sünik fogyasztják őket előszeretettel. Érdekesség, hogy a spanyol csupaszcsiga (Arion lusitanicus) ellen az indonéziában kitenyésztett indiai futókacsa a leghatásosabb, ez a szárnyas kifejezetten a csigákra "utazik", néhol szokás őket bérbe adni csigairtás céljára, sajnos Magyarországon nem tenyésztik őket. A csigák elleni harc egyik eszköze tehát, ha természetes ellenségeiket hagyjuk dolgozni, így a kerti süni, vagy a háznál tartott kacsa, tyúk jól jönnek, de a béka, vakond is hasznosak ilyen módon.

FUTKAC~1.JPG

Indiai futókacsa, nálunk ritka

Növényi riasztók. Bár a csigák a növényeket rágják, azért nem mindegyikükért rajonganak, vannak olyan fajták, melyek kifejezetten riasztólag hatnak rájuk. A paszternák, zsálya, zsázsa, fokhagyma, feketeribizli, majoránna vagy kakukkfű természetes védvonalat alkothatnak a veteményes körül, de a begóniát és a paradicsomot sem kedvelik például. Utóbbi két növény leveleiből főzetet is készíthetünk, mely permetezésre alkalmas riasztószer. Szelíd megelőzés lehet az is, ha visszájára fordítjuk a dolgot, és a zöldségeknél pitypang mulcsot alkalmazunk, ezt imádják, így ezen fognak rágódni, nem a haszonnövényen. Persze ilyen esetben ne hagyjuk őket sokáig garázdálkodni, gyűjtsük össze őket.

Begyűjtés. Ez a legfőbb védekezési módszer, vagyis a csigák összeszedése és eltávolítása. Éjjeli életmódjuk miatt napközben alig találkozunk velük, így körútra sötétedés után induljunk és egyszerűen szedegessük le őket a levelekről.

Csapdák. A begyűjtés hatékonyságát nagyban növelik a trükkös csapdák, melyek kiépítésével a csigák egy helyre koncentrálódnak, így tömegesen kapkodhatjuk fel őket. Az első számú csali a sör, melyért megőrülnek valamely rejtélyes okból. Így ha egy sörrel félig telt műanyag edényt leásunk a földbe, úgy, hogy pereme alig álljon ki a talaj síkjából, reggelre biztosan befogunk jópár példányt. Férfiembernek fájdalmas a sör ilyetén pazarlása, de a csiga nem válogatós, nem kell belga apátsági nedű neki, elég egy olcsó fajtát feláldozni a nemes célra. Sör helyett egy bögrényi vízben feloldott kanálnyi élesztőpor és ugyanennyi cukor elegye is jó lehet. Hasonló hatást érhetünk el grapefruit, narancs, vagy banánhéjjal, erre is gyűlnek, és a dinnyehéj is kiváló, amivel ráadásul külön szedegetés nélkül, egyben megszabadulhatunk tőlük. Ha kihelyezünk a kertbe búvóhelynek alkalmas tereptárgyakat (deszka, lapos kő, benedvesített nejlondarab) akkor ezek alól napközben gyűjthetjük be a meleg elől bujkáló csigákat.

Csigacsapda_csalival_BIG.jpg

Előregyártott csigacsapda. A nyíláson bemásznak, kiút pedig nincs. Házilag egy műanyag pohárral, félbevágott műanyag palackkal is kivitelezhető

Akadályok. A veteményt védhetjük fizikai akadályokkal is, ilyen az apróra zúzott tojáshéj, a fűrészpor, a kőpor (apró kőzúzalék) vagy a kávézacc, amik a csiga közlekedését nehezítik. Végső esetben minikerítést is telepíthetünk az ágyások köré, ez tulajadonképpen egy arasznyi magas fal, aminek a pereme 90-45 fokban visszahajlik a külső irányba, ezen a csiga nem tud átmászni. Ilyet bádoglemezből hajlítgathatunk, tartós, biztos védvonal lesz.

KERTS_~1.JPG

A visszahajló peremű alacsony kerítés megóvja a veteményt

Ami ne tegyünk. Van pár régi népi módszer, melyek hatékonyak, halálosak, mégsem javasolhatóak. Az első a sózás, mely egyrészt a kertnek sem tesz jót, másrészt pokoli kínokat okoz a csigának, inkább mellőzzük. Hasonló az oltatlan mész kihelyezése, és az ecetes oldattal való permetezés. A csigák útvonalának hamuval beszórása beválhat, ám nem túl hatékony metódus, és látványként sem ideális.

Vegyszerek. Ha nincs más megoldás, vagy csak nem bízunk a természetes eszközökben, jöhetnek a kemikáliák, melyeket azonban zöldségek környékén nem szabad használni. Gazdaboltokban sokféle szert találhatunk, alkalmazásukról mindenképp érdeklődjünk, az eladók készséggel segítenek a legjobb kiválasztásában.

a6_20.jpg

A védekezés mindenképp szükséges

Egy dologról nem esett még szó, a begyűjtött csigákkal való teendőről. A szomszédban, vagy a kert mögötti szabadon engedésük nem jó, hamar visszatalálnak. Erdőszélre, mezőre érthetően kevesen fogják utaztatni csigáikat, marad tehát a megsemmisítés, mely kegyetlen, de szükséges dolog. Azt javaslom, járjunk el kíméletesen, mellőzük a vödörbe gyűjtött példányok besózását, mésszel nyakon öntését, állítólag a leggyorsabb és legkíméletesebb a forró vízzel való leöntés.

Képek: innen, innen, innen, innen, és innen.

Címkék: Címkék

A bejegyzés trackback címe:

https://kertesz.blog.hu/api/trackback/id/tr825317185

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

2013.05.25. 20:13:57

Egymillió köszönet!!!!
Nálam a kánnákat rágták a kis szörnyetegek, oldalról haraptak jóízűen az éppen kibújó, még összesodort levélkékbe, valamint az aprócska, harmatfriss szalmavirág-, zinnia- és törpedália-palántáimat egészben fogyasztják. Eszemben sincs sóval vagy mésszel kínozni őket, de a virágaimat nyomatékosan hagyják békén :-o Az északi oldalra eddig azért nem ültettem vinca minort talajtakarónak, mert féltem, hogy a világ összes csigája ott fog korzózni. De lehet, hogy mégis lesz vinca, a végeken pedig sört fogok felszolgálni :-/ A virágágyásba pedig gyorssegélynek kosztottam élénk kék színű csigaeledelt... Jaj, de nagyon utálom őket!

2013.05.25. 20:15:28

Ja, és azt is hallottam azóta, hogy az ananászért (nem muszáj gyümölcshúsnak lennie, lehet a héj-nyesedék is) még talán a sörnél is jobban rajonganak :-)

Mária 2013.05.26. 12:16:45

A vakondtalanítás is érdekelne.

Megyeri Szabolcs 2013.05.26. 13:39:49

@Mária: Kedves Mária, a vakond elleni módszerekről tavaly, és idén is értekeztem, ajánlom figyelmébe ezeket a posztjaimat: kertesz.blog.hu/2013/03/12/vakond_ellen_vakondfu

kertesz.blog.hu/2012/04/16/tavozz_tolem_vakond

Cigiző · http://cigi.blog.hu/ 2013.05.26. 15:35:56

@Megyeri Szabolcs: talán ha címkéznél rendesen, meg lehetne találni...

wmiki · http://kigondoltam.blog.hu/2014/07/20/stephen_hawking_538 2013.05.26. 17:20:10

mennyivel megy egy csiga?
mikorra ér el egy kerthez?
mit csinál nappal?

Zsumami 2013.05.26. 20:20:22

A legzsengébb, éppen kikelő-kibújó virágaimat, zöldségeimet talajig rágták a csigák minden évben - na de ez már a múlté! Igenis tenyésztenek Magyarországon indiai futókacsát, tavaly naposkacsát is, majd később felnőtteket is vettünk. Tavaly nyáron már egyre több üres csigahéj volt a kertben - ügyesen kipiszkálták a lakót - a meztelencsigákkal pedig azonnal elbántak. Idén tavasztól már tojnak is - három dolgozó lány a kertben, minden nap három kacsatojás - és reggeltől estig boldogan rohangálva gyűjtik a bogarakat, csigákat, - sajnos a gilisztákat is... Kacsánál nem kell jobb csigairtó... és irtó jópofák, jókedvre hangolnak bárkit.

Mcsilla · http://meszarosblog.com/ 2013.05.28. 12:06:57

Azt szeretném kérdezni, hogy ebből a sörös csapdából mennyit kell kitenni? Vagy messzebbről is megtalálják és oda mennek? Nekem a büdöskéimet rágták tövig épp az éjjel. És a sörnek meddig van hatása? Milyen időközönként érdemes cserélni? Köszönöm a válaszokat! :)

gallele 2014.05.31. 19:22:31

Igaz, már lehet bérelni indiai futókacsákat, a FB-on bio csigairtás néven fut. Jónak tűnik, mert mindent adnak a kacsákkal, és ha megtisztították a kertet, elviszik őket.valaki próbálta már esetleg?

elmeboy 2014.09.04. 13:02:22

Nekem az epremet zabálták fel, először nem is rájuk gyanakodtam: elképzeltem hogy valaki lefekszik a földre és alulról harapdálja le az eperszemeket. :D
Aztán egy esős reggelen rajtakaptam a csiga-bigákat.

inf3rno 2015.05.30. 01:33:09

Nekem a magaságyásnál a 9V-os elemből meg egy köteg drótból készült villanypásztor vált be. Sajna csak két hónapig bírta, de addig kaszált. Most berozsdált a drót. Csinálok egy kis fejlesztést, cserélni fogom rézre a drótot, lecsiszolom lejtősre az ágyás szegélyt, hogy lefolyjon róla a víz meg a csiganyál, illetve veszek 9V-os aksikat, mert nem sokkal drágábbak, mint az egyszer használatos elemek. Elvileg az 5V, amit egy mobil töltő lead az is elég. Valahol 4V körül van a határ, amikor még ér valamit, de ezt mások mondják, én nem mértem ki.

pinteradam86 2017.04.26. 15:20:58

Sziasztok!
Van egy új, korszerű megoldás csigák ellen. Állatbarát, mégis 100%-ban hatásos. Ha érdekel titeket, látogassatok el a termék weboldalára: rad-x.hu/csiga-stop
Szép napot, kevés csigát :)
Ádám

Bernadett Barancsi Vincené 2018.05.28. 10:18:36

Nállunk sok a csiga,4napja vettem palánátkat.Saját tapasztalatbol írom a paradicsom palántát simán megeszik,eddig 2őt is elfogyasztottak plusz 4tő uborka palántát (4nap alatt),2napig probálkoztam a sörösös vezióval.A sörben egy db csiga nem volt.Most körbeástam a kertet palloval.Remélem ez segít és keresek valami hatékony vegyszert is amivel a kertet körbe lehet permetezni mint egy védö vonallat huzva.Szomszédaimnál is körbe van keritve betonfallal a kert de ahogy látom nálluk is csemegéznek rendesen.Esetleg valami tényleg hatékony modszer?

Bernadett Barancsi Vincené 2018.05.28. 10:20:50

@jova68: Megmondanád mi a neve a kék csiga eledelnek?Szomszéd kertekbe is látom szorják nagyon.Szeretnék én is beszerezni belöle mielött jol laknak a palántáimmal.

Megyeri Szabolcs kertész blogja

A kertész blog küldetése, hogy világosan lássuk: Zölden élni nem bonyolult dolog, lehet egyszerűen is. Szeretném a kertészkedést számodra közel hozni, felhasználóbaráttá alakítani, fogyaszthatóan tálalni. Azért, hogy kertünkben mesék és szerelmek szövődjenek.


A szerző elérhetőségei: megyeriszabolcskerteszete.hu


Kövessen Facebookon

Kertész TV

süti beállítások módosítása