Megyeri Szabolcs kertész blogja

Kutak titkai

komment

Bármilyen is a kertünk, egyszerű gyepes terület, vagy veteményessel, virágágyásokkal tarkított birtok, egy dologra biztosan szükségünk lesz, mégpedig vízre. Víz kell az öntözéshez, a betonos bejáró lemosásához, vagy éppen a piszkos kerti munka utáni gyors tisztálkodáshoz. A vízzel az a baj, hogy nem olcsó, főleg, ha nagy mennyiségben folyatjuk szét, ami egy nagyobb füves rész, vagy derekasabb veteményeskert esetében elkerülhetetlen. Így vagy a vezetékes ivóvizet használjuk ezekre a célokra, vagy valamilyen - alkalmasint olcsóbb - alternatívát keresünk. Utóbbi könnyen lehet az ásott, vagy fúrt kút.

eszkozok.jpg

Kútásás

Ez persze nem a spanyolviasz, hisz kutak mindenfelé találhatóak a kertekben, főleg vidéken, ahol a csatornázás, közművesítés előtti időkben nem is volt más praktikus vízszerzési lehetőség. Aztán később, éppen a közművesítés elterjedése miatt ezek a kutak gyakran eltünedeztek, nem volt már rájuk szükség, tiszításuk elmaradozott, sok helyütt betemették, lefedték őket. Ahol most nincsen kút (vagy már nincsen), de a telektulajdonos szabadulna a vezetékes víz kerti pazarlásától, ott felmerül a lehetőség, hogy újra legyen, vagy ásasson, furasson új kutat, esetleg rendbe hozassa a régit. Különösen praktikus az ilyen elgondolás nem mindennaposan használt hobbitelkeknél, hétvégi házaknál, nyaralóknál, ahol sok költséget lehet ilyen módon fogni. De vajon hol, hogyan, kivel, és mennyiért lehet kutat csináltatni?

1277128504_101143831_1-Fotok--Kutfuras-oszlopfuras-1277128504.jpg

Kútfúrás géppel

52.jpg

Kisméretű kútfúró gép

Amennyiben kertünk vízellátását kúttal kívánjuk megoldani, első lépésben engedélyt kell hozzá szereznünk, ugyanis hazánkban minden kút létesítése engedélyhez kötött, mégpedig a vízgazdálkodási hatósági jogkör
gyakorlásáról szóló 72/1996. (V.22.) Korm. rendelet
alapján. A megfelelő engedélyt az illetékes jegyzőtől szerezhetjük meg. Az engedélyezési eljárásról ITT olvashatnak. A következő lépés annak eldöntése, hogy fúrt, vagy ásott kútról legyen-e szó. Az ásott kút kisebb mélységből, jellemzően 10-15 méterről gyűjti össze a szivárgó talajvizet, ami sokszor gyenge minőségű, így a legtöbb esetben csak öntözésre, állatok itatására és egyéb, nem emberi fogyasztási jellegű célokra használható. Előnye, hogy nem szükséges hozzá szivattyú, egy csörlővel és vödörrel kinyerhető belőle a víz, igaz ez a gyakorlat már nem általános, mivel így a víz könnyebben szennyeződik. Ezért ásott kutak esetében is ajánlott a lefedés. Hátránya még a gyenge vízhozam, így nagyobb területek folyamatos öntözésére nem alkalmas, inkább csak spórolási kiegészítőként tekinthetünk rá a vezetékes víz mellett. A fúrt kutak a réteg-, és karsztvizekből merítenek, mélységük több tíz méter lehet, vízhozamuk magasabb az ásottakénál, és a vízminőségük is sokkal jobb, mivel vizüket a különböző talajrétegek természetes szűrőként tisztítják. Ugyanakkor ha emberi fogyasztásra is szánjuk az ilyen mélységi kutak vizét, mindenképp ajánlatos bevizsgáltatni azt, például hogy az arzéntartalma nem túl magas-e. A fúrt kutak előnyei közé tartozik, hogy biztonságosak, fedettek, gyermekek, háziállatok nem tudnak beleesni. Hátrányként jelentkezhet, hogy a fúrt kutak vizének kiemeléséhez mindenképpen (búvár)szivattyú kell, áram hiányában benzines változat, de akár kézi működtetésű szivattyú is szóba jöhet. Léteznek más kútfajták is, például az úgynevezett vert kút. Ez úgy készül, hogy lyukakkal ellátott vascsövet vernek le a földbe, a lyukakon keresztül a cső telítődik vízzel, ami aztán kiszivattyúzható. Ezek a kutak azonban alacsony vízhozamúak, és vízminőségük - az ásott kutakhoz hasonlóan - nagyban függ a talajvíz minőségétől. Szintén más típus a csápos kút, melyet azonban az ipari víztermelésben alkalmaznak, ha kertről van szó, akkor az ásott, vagy fúrt kutak jöhetnek szóba.

norton_kut.jpg

Kézi működtetésű kútpumpa

Kút létesítésénél minden esetben szakemberre kell bíznunk a teendőket, így a gyakorlati feladatok első állomása egy tapasztalt kútfúró mester megbízása, aki először felméri a terepet, és megállapítja, hogy lehetséges-e a művelet. Vannak, akik fémpálcás vízkeresést alkalmaznak, de a legalapvetőbb a szomszédos telkek vizsgálata, ha a közelben ugyanis van, vagy legalábbis volt kút, akkor az adott területen is jó eséllyel lehet ásni, vagy fúrni. A kútfúró ezek után árajánlatot ad, ami sok tényezőtől függ, így a kút típusától, a fúrási, ásási mélységtől, a talaj sajátosságaitól. Ha a megállapodás létrejött, kezdődhet a munka, ami jellemzően 2-4 napig tart, és szintén függ a terület adottságaitól. Az ásott kutak esetében a legtöbbször kézi munkavégzésről van szó, és a művelet kis területet érint, nagyjából 2X2 méteres részen kell talajmunkával számolni. Fúrt kutaknál géppel dolgoznak a szakemberek, mely nem egy óriás masina, kisebb kertekbe is bejuttatható, és szintén nem jár nagyfelületű (gyep)károsítással. Természetesen a már meglévő, de nem működő kutak "felélesztése" is lehetséges, ilyenkor kúttisztítás, kútmélyítés jöhet szóba.

1032045594.jpg

Ásott kút készülőben, lehelyezett betongyűrűkkel

A döntően egyszeri beruházást jelentő kút tehát egy igen jó alternatíva lehet ott, ahol erre alkalmas a terület, mert használatával rengeteg kiadás spórolható meg. Fontos eldönteni, hogy milyen vízhozamú kútra lenne szükségünk, és mire használnánk a vizét. Hobbikertek locsolására az ásott kút is beválhat, ha azonban inni is szeretnénk belőle, a fúrt kutat kell választanunk. Egy fúrt kútból kinyert 1 köbméternyi víz ára 10-15 Forint, mely tulajdonképpen a szivattyú működtetésének költsége, és egyben töredéke a vezetékes víz köbméternyi árának.  A kútfúrási árak, mint azt jeleztem, rendkívül képlékenyek a sok változó tényező miatt. Egyes vállalkozók százezer forint alatti akciós áron kínálják szolgáltatásaikat, ez azonban gyanúsan alacsony ár, általában csak az engedélyezési eljárás dokumentációi kerülnek ennyibe. Egy minőségi, engedélyekkel rendelkező, garanciális fúrt kút összköltsége a félmillió forintot is elérheti (sőt könnyen meghaladhatja), azonban a megtérülés gyors.

1345444720_70900996_1-Fotok--kerti-diszkut-kerekes-kut.jpg

Ilyen díszkút is telepíthető a művelet végén

Hasznos információk a kútfúrásról, technológiákról, árakról: ITT, ITT és ITT.

Képek: innen, innen, innen, innen, innen, és innen.

A bejegyzés trackback címe:

https://kertesz.blog.hu/api/trackback/id/tr185308660

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Tapmancs 2013.05.22. 04:33:38

Az ugye megvan hogy az emberek elenyésző, gyakorlatilag észrevehetetlen része kér engedélyt a kútfúratáshoz?

whale 2013.05.22. 08:04:57

@Tapmancs: Például azért, mert már eleve úgy vette az ingatlant, hogy rendelkezett kúttal, adott esetben évtizedek óta. Én sem mennék semmilyen hivatalhoz, ugyanis nem vagyok kíváncsi sem a felesleges sarcra, sem az okoskodó packázásra, sem arra, hogy nyilvántartásba kerüljek, ami a későbbiekben- ha elég sokan fúrattak már-remek alap lehet egy újabb "füstadó" bevezetésére. Összefoglalva: kapják be!:)

Balt 2013.05.22. 08:25:52

A "vízsugárfúróval" készült kút egy külön kategória, esetleg a fúrt (vagy épp a "vert") kút egyik alfaja?

Láttam ilyet, hamar megvan, 10-15m körüli mélység könnyűszerrel elérhető, bár 10m-nél mélyebbről a felszíni szivattyú nem hozza fel a vizet.

2013.05.22. 08:30:35

@Balt: az szerintem csak egy fúrási módszer, fogat is fúrnak vízzel jobb helyeken.

Nick Ez a név jelenik meg a blogokban, kommentekbe 2013.05.22. 08:30:51

" Hátrányként jelentkezhet, hogy a fúrt kutak vizének kiemeléséhez mindenképpen szivattyú kell, ami lehet felszíni, mélyebbeknél búvárszivattyú, áram hiányában benzines, de akár kézi működtetésű szivattyú is."

kozepiskolai fizika, közlekedőedények
azaz egy szo mint szaz, lent kell lennie annak a szivattyunak

Nick Ez a név jelenik meg a blogokban, kommentekbe 2013.05.22. 08:32:04

@Balt: immar 2 hozzaszolo eszrevetelezte ezt az orbitalis hibat :)

Papírzsepi · http://lemil.blog.hu 2013.05.22. 08:42:16

@whale: na meg az engedélyeztetés költsége kb. ugyanannyi, mint magáé a kúté. Ez egy vicc. Ráadásul a jogszabály azért is rossz, mert igen nehéz lebuktatni az orv-kutasokat.

Amúgy a cikk kicsit lehetne informatívabb abból a szempontból, hogy milyen technikai feltételek kellenek egy kút fúrásához, mik a pocsék minőségű occsó kútfúrók által elkövetett tipikus hibák, stb. Tehát, hogy nem mindenki a saját kárán tanulja meg, hogy miként kell kutat létesíteni.

Bölcs Jaroszláv 2013.05.22. 08:49:26

Az engedélyeztetés, csak az egyik része a költségeknek, ezen kívül természetesen órát is kell szereltetni, mérni, és megfizetni a köbméterdíjat a kútból felhozott víz után a helyi vízműveknek. Legalábbis ez az előírás. Természetesen olcsóbb a köbméterenkénti díj, mint a hálózati víz esetében.

Bölcs Jaroszláv 2013.05.22. 08:50:23

Egyébként a cikk reális: egy korrektül kivitelezett kút valóban kb. fél milliónál kezdődik. Mindent belevéve.

Megyeri Szabolcs 2013.05.22. 08:56:27

@Nick Ez a név jelenik meg a blogokban, kommentekbe: jogos, köszönöm, javítottam!
@Papírzsepi: az ön által felvetett - teljesen jogos - kérdésekre megnyugtató választ csak egy tapasztalt kútfúró adhat. A fúrás körülményei kertenként változóak, amennyire én tudom, a talaj milyensége a sikert nem, csak az árat befolyásolja. Egy jó kútfúró próbafúrást is végez, így a valós munka elkezdése előtt már tisztában van a talajkörülményekkel, ezért nem jöhet közbe meglepetés.

whale 2013.05.22. 09:01:06

@Bölcs Jaroszláv: Már csak azt kérdezném meg, hogy MILYEN ALAPON???? A talajvíz talán a Vízművek tulajdona? Vízórát, na persze...Asszem erre szokták mondani, hát a f#szom nem kéne? Illetve fizetek valami töredék pénzt, ha a Vízművek alakítja ki a kutamat...LOL

Bölcs Jaroszláv 2013.05.22. 09:18:19

@whale: Nem tudom, talán azon az alapon, hogy az ásványkincsek az állam tulajdonát képezik. Elvben. Az alapot nem tudom megmagyarázni, de ez a szabály. Egyébként még így is nagyságrenddel olcsóbb, mint a vezetékes.

whale 2013.05.22. 09:36:22

@Bölcs Jaroszláv: Bocsánat, de a Vízmű a legtöbb helyen magánvállalkozás, legfeljebb önkormányzati. Mi köze van neki az állami tulajdonhoz-ha az én telkemre leeső csapadékból képződő talajvíz egyáltalán tényleg állami tulajdon?!?!?
Illetve ebben az esetben mi a helyzet a GYŰJTÖTT csapadékvízzel? Ha arra is kitalálják, hogy állami tulajdon, berosálok...
Mindegy, nekem van egy minimum 50 éves kutam, és eszem ágában nincs bárhol is bejelenteni.

KolompárRómeó 2013.05.22. 09:42:54

@Bölcs Jaroszláv: "Egyébként még így is nagyságrenddel olcsóbb, mint a vezetékes."

És ha majd tömegesen bejelentik a sügérek, akkor hirtelen megemelik úgy a díjakat, meg kötelezően órát rakatnak minden kútra, hogy pont ne érje meg. Lásd: autógáz adóterhelése.

Virt02 2013.05.22. 10:50:24

@whale:
"Illetve ebben az esetben mi a helyzet a GYŰJTÖTT csapadékvízzel? Ha arra is kitalálják, hogy állami tulajdon, berosálok..."

Az meg ronda... a sok kirakott hordó...
Arra is fizetni köll nemsokára!

É2I 2013.05.22. 11:26:56

@Nick Ez a név jelenik meg a blogokban, kommentekbe:

"kozepiskolai fizika, közlekedőedények
azaz egy szo mint szaz, lent kell lennie annak a szivattyunak"

Aham, a talp- vagy lábszelepről ezek szerint nem hallottál még. De köszönik megvannak és a szivattyút meg amikor nem használom elrakom védett helyre.

@whale: Kevered. A vízközművek vannak magán vagy önkormányzati tulajdonban. A föld és a benne rejlő természeti kincsek a mindenkori államé. Ide tartozik a vízkészlet is. (Pl, ha nagy mennyiségű olaj törne fel a telkeden, rövid úton sajátítaná ki az állam. Vagy ha két ásónyomnyira megtalálod Attila kincsét a kertedben, azt is be kell szolgáltatnod. Sajnos ez egy monopólium.)
Egyébként nekem is ásott kutam van, fogalmam sincs milyen idős és eszem ágában sincs bejelenteni. De félek eljön valamilyen eszelős törvény és majd adót kell rá fizetni. Akkor fogom betemetni és fúratok az alsó épületben egyet, oszt' bekaphassák.

whale 2013.05.22. 12:21:46

@Virtusblog: De mondjuk én leások egy 8 köbméteres tartályt a föld alá. Akkor mi van?

whale 2013.05.22. 12:23:07

@É2I: Értem én, de itt az olvtárs azt állította, hogy vízközműnek kell fizetnem, az "állami tulajdonú" vízért. Hogy is van ez? Mi köze a magán-önkori tulajdonú cégnek az állami tulajdonhoz?

Nick Ez a név jelenik meg a blogokban, kommentekbe 2013.05.22. 20:44:03

@É2I: nem meg nem hallottam, igaz kutkerdesben nem vagyok szakerto
megis milyen trukkot vet be hogy a 10 meteres vizoszlop egybemaradjon?

Karl Friedrich Drais der Freiherr von Sauerbronn · http://darazskarcsi.blog.hu 2013.05.23. 00:10:24

Kútadóhoz, ha már előkerült.

Az egyik hazai önkori próbálkozott ilyennel. Rákeféltek.

Olyan kutat, amely látszik az utcáról, bár 22 éve nem emeltek ki belőle vizet, meg akartak adóztatni.

Olyan kutat, amely nem látszik az utcáról, de nem csak locsolnak vele, hanem még a WC és a mosógép is megy róla, nem tudnak megadóztatni, mert fingjuk sem volt róla, hogy létezik.

Visszavonták a rendeletet pár nap után.

Megyeri Szabolcs kertész blogja

A kertész blog küldetése, hogy világosan lássuk: Zölden élni nem bonyolult dolog, lehet egyszerűen is. Szeretném a kertészkedést számodra közel hozni, felhasználóbaráttá alakítani, fogyaszthatóan tálalni. Azért, hogy kertünkben mesék és szerelmek szövődjenek.


A szerző elérhetőségei: megyeriszabolcskerteszete.hu


Kövessen Facebookon

Kertész TV

süti beállítások módosítása