Megyeri Szabolcs kertész blogja

Aloe vera tudnivalók

5 komment

Az aloe vera nagyszerű dísz-, és gyógynövény egyszerre, bár ahogy tapasztalom, sokaknak ellenérzésük van vele szemben., A pár évvel ezelőtti nagy aloe vera-boom sok MLM-rendszerben dolgozó "gyógynövényes" céget termelt ki, melyek rendszerint igen agresszívan kínálták az aloe verás termékeket, néha - egyfajta árukapcsolásként - erőteljesen agitálva a vásárlókat a kereskedői hálózatba való belépésre is. Nem csoda, ha egyesek szemében az aloe vera csatlakozott a direktmarketinges vállalatok egyéb fantasztikus csodaszereinek társaságához, pedig egy valóban hasznos gyógynövényről van szó, melyet szobai, vagy kerti díszként is megbecsülnek gazdái. Az aloe vera tartásának ugyanakkor van pár fortélya, mivel a növény a mi éghajlatunktól merőben eltérő tájakról származik, így nekünk kell megteremtenünk a neki megfelelő feltételeket.

aloe1.jpg

Aloe vera növényhez kétféle úton juthatunk, vagy üzletben vásároljuk, vagy sarjat kapunk valakitől, amit aztán nevelünk. Nézzük először a bolti variációt. Mint annyi más zöldet, az aloét is általában műanyag edényben kínálják, gyakran úgy, hogy a növény már kezdi kinőni lakhelyét. Ezért az első dolgunk az átültetés lesz, ehhez a legjobb, ha cserépedényt választunk, mégpedig olyat, ami egy kicsit nagyobb, mint ami feltétlenül szükséges lenne. Ne helyezzük át az aloét nagyméretű edénybe, mert nem fogja jól érezni magát, és túl mély ültetőládát sem szükséges szerezni neki. A bolti növények sokszor tőzeges, műtrágyával ellátott közegben kerülnek a polcokra, ezért új földet is szerezzünk aloénknak. Ne a kertből ássunk ki pár lapátnyit, hanem vegyünk általános virágföldet, amit a növény sivatagi jellegéhez illően keverjünk homokkal, sóderral. Az arányt nézve a szokások változóak, az 1:1-től a 30-70%-os arányig (a homok javára) terjednek az ajánlások, én azt mondom, a fele-fele elosztás teljesen megfelel. Az aloe vera szárazságtűrő fajta, locsolni ritkán kell, csak olyankor, ha földje kiszáradt. Gyakori hiba a túlöntözés, amitől a növény gyorsan berohad, de a kiszáradást is meg kell előzni, a túl kevés nedvességet a puhává, összenyomhatóvá váló levelek jelzik. A pangó vizet kerülni kell, ezért például függő cserepekbe, kaspókba nem ajánlott telepíteni, cserepe legyen alul lyukas, tálkájában pedig ne álljon víz. Az aloe fényigénye magas, azonban a tűző naptól óvni kell, ha kitesszük a teraszra vagy a kertbe, félárnyékos, de világos helyet jelöljünk ki neki. Erős napsütésben a növény kiég, amit a barnuló, száradó levelek jeleznek, ha ezt tapasztaljuk, rögtön helyezzük át. Amennyiben fedetlen helyre telepítjük, nagyobb esők után nézzünk rá, hogy ne álljon víz az alátétében. A szabadba egyébként akkor telepíthető, ha a hőmérséklet már biztosan nem süllyed 5 Celsius alá, ilyenkor a kertbe, balkonra pakolhatjuk. Bár nagy lehet a kísértés, hogy közvetlen a kertbe, szabadföldbe ültessük, ezt nem javaslom. Ahogy a növény növekszik, ne felejtsük mindig egyre nagyobb edénybe áttelepíteni, erre évente egyszer, esetleg kétszer kerülhet sor.

Aloe_vera_plant.JPG

A kertbe kiültetve is jól mutatna, ám ezt a mi éghajlatunkon sajnos nem tehetjük meg

9139003-aloe-vera-in-a-pot-isolated-on-white-background.jpg

Egy megfelelő méretű cserépedényben azonban nálunk is csodásan fest

A növény sarjakkal szaporítható, ez egyben a második mód, hogy hozzájussunk, de saját növényünkből is "készíthetünk" újat, vagy elajándékozhatjuk a hajtásokat. Az aloe vera általában hároméves korában hozza első  sarjait, melyek ha már bő félarasznyiak, leválaszthatóak. A legjobb, ha egy esedékes átültetés alkalmával végezzük el a műveletet. Ilyenkor a cserépből a növényt kiemelve keressük meg a sarj tövét, és egy éles késsel vágjuk le, majd óvatosan bogozzuk ki a gyökereket, hogy a fiatal hajtáson is maradjanak. Innen már egyszerű a dolog, a fent leírt típusú földbe ültetve jó eséllyel növekedésnek indul. A sarjakat természetesen nem kötelező leválasztani, hagyhatjuk, hogy a növény terebélyesedjen, ám ilyenkor ügyeljünk, hogy edénye ne legyen szűkös. Az aloét az öntözés mellett hasznos időnként tápoldatozni, erre a nitrogéntúlsúlyos tápoldatok a legmegfelelőbbek. 

aloeverabeultetes03.jpg

A sarjakat bátran válasszuk le...

aloeverabeultetes01.jpg

...és ültessük kis edényekbe

Az aloe vera nem télálló növény (legalábbis nálunk), így teleltetésére gondot kell majd fordítani. A hideg időszakok beálltakor vigyük be a szabadból, és próbáljunk olyan helyiséget kijelölni számára, ahol némi fény éri, és a hőmérséklet 15-18 Celsius fok körül van. Amennyiben ez nem lehetséges, és a fűtött szobában tudjuk csak teleltetni, akkor minél világosabb területre tegyük, sötét, meleg helyen satnya, erőtlen hajtásokat növeszt. Télen öntözni elegendő kéthetente, és a tápoldatozást is fogjuk vissza. 

CropsD_aloe-6(1).jpg

A levelek kocsonyás belső részéből készülnek a gyógytermékek

Aloe vera ital készítéséhez ITT található egy kiváló illusztrált útmutató.

Képek: innen, innen, innen, innen, innen, és innen.

A bejegyzés trackback címe:

https://kertesz.blog.hu/api/trackback/id/tr505300388

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Flashy7 2013.05.16. 22:14:08

Nemrég olvastam valahol, hogy a gyógyhatása nem is igazán igazolt, semmi tény nem támasztja alá. Erről nem tudsz bővebbet?

lutria 2013.05.17. 17:09:18

Nehézkes a tartása?Nálunk egy ltp-i lakásban úgy nő mint a dudva,ha nem egy rokontól kaptuk volna már megszabadultunk volna tőle.
www.imagebam.com/image/7f8297254985695
Néhány hajtása bekerült egy munkahelyi légkondicionált,világos laborba,annyira teszik neki a hely hogy állítólag már virágzott is.

Janos_Feher 2016.08.06. 20:21:19

Van hazai tapasztalat az aloe vera nagyuzemi termeszteserol?

Hajnal László 2017.11.22. 21:00:09

Hellószíjjja ! Lenne egy nagyon fontos kérdésem ! A minap vásároltam egy Aloe Vera növényt ! Kb.1 hete fehér penésszerű anyag keletkezett a földjén ! Normális tevékenység ez ? A szakszerű választ megköszönném ! hajnallaczy28@freemail.hu

Hajnal László 2017.11.22. 21:02:40

Ha kell, képet küldök e-mailben ! Amúgy a növény nagyon egészségesnek tűnik! :)

Megyeri Szabolcs kertész blogja

A kertész blog küldetése, hogy világosan lássuk: Zölden élni nem bonyolult dolog, lehet egyszerűen is. Szeretném a kertészkedést számodra közel hozni, felhasználóbaráttá alakítani, fogyaszthatóan tálalni. Azért, hogy kertünkben mesék és szerelmek szövődjenek.


A szerző elérhetőségei: megyeriszabolcskerteszete.hu


Kövessen Facebookon

Kertész TV

süti beállítások módosítása