Megyeri Szabolcs kertész blogja

A rózsa és a fagy

6 komment

Nincsen rózsa tövis nélkül, tartja a közmondás, én pedig azt tenném hozzá, hogy nincsen porta rózsa nélkül. Ez a mutatós dísznövény örök kedvenc, ami nem csoda, hisz valóban impozáns látványt nyújt, persze a szép eredményhez odaadó gondoskodás is szükséges, melyet rózsáink télen is megkövetelnek maguknak.

Rose-Bush-Care-Preparing-for-Winter-Cold-4093.pngSzép látvány, de a rózsának nem feltétlen jó

Sok rózsafajta igen jól tűri a hideget, ám a tél beköszöntével gyakran a keményebb fagyok is beállnak, ha pedig a hőmérséklet huzamosab ideig megközelíti, átlépi a mínusz tíz Celsius fokot, akkor komolyan károsodhatnak. Ezért ősz végén javasolt pár óvintézkedést tenni, de legalábbis szemmel tartani a hőmérőt és az időjárás jelentéseket, a megfelelő pillanatban pedig akcióba kell lépni.

PHOTO_15392704_62692_35265512_ap.jpg

A rózsát azonban nem csak a kemény fagyok fenyegetik, hasonlóan káros lehet az éjszakai fagyokat követő felmelegedés okozta olvadás, mely a földet eltüntetheti a gyökerekről. A gyökerek felszínre kerülése után a következő fagyos éjszaka aztán végzetessé válhat. A hőmérséklet ingadozása másképp is okozhat bajt, az időnként bekövetkező enyhülés megzavarhatja a növényt, felgyorsíthatja a pihenőidőszakban lelassult élettani folyamatokat, ami szintén kiszolgáltatottá teheti kedvencünket, és a hamarosan visszatérő fagy megintcsak súlyos kárt okozhat. Ugyancsak a hideggel függ össze a következő rizikófaktor, mely nem más, mint a pára, nedvesség vagy hó lefagyása, ez újfent fizikai sérülésekkel jár. Extra probléma a télen élelem után kutató állatok tevékenysége, ők is veszélyt jelentenek akár a földfelszín felett, akár úgy, ha a gyökereket kiássák, kitúrják.

how-to-care-for-roses-5.jpgA vödör csak vészhelyzetben kell, a kupacolás viszont ajánlott

A fenti jelenségeket azért szedtem egy csokorba, mert mindegyikükre megoldást jelent egyetlen óvintézkedés, a rózsa bebugyolálása. Metszést ellenben nem célszerű ősszel végezni, csak a beteg hajtások, levelek eltávolítását, és az elvirágzott részek levágását. A metszést később, tavasszal a legjobb megejteni, mert ha már ősszel metsszük, és véletlen kicsit enyhébb telünk van, akkor képes kihajtani a növény, ami végzetes lehet egy hirtelen fagynál, de a megkurtított ágak is visszafagynak valamelyest, így tavasszal még lejjebb kell metszeni szegény kedvencünket. Amennyiben nem metszünk, akkor az a rész fagy el, amelyet amúgy is lemetszenénk. Maga a takarás történhet egyszerűen földkupacolással, ebben az esetben úgy halmozzuk a földet, hogy annak teteje a szemzés fölött egy jó arasznyival legyen. Másik jó módszer, ha a körbekerítjük a növényt, ehhez 3-4 egyenes rúdra és megfelelő méretű egyszerű műanyag-, vagy csirkehálóra lesz szükség (de akár a nyáron megszakadt szúnyoghálót is újrahasznosíthatjuk). A rudakat a rózsa köré szúrjuk le, majd a hálót ezek köré tekerjük, és rögzítsük. A belső részt földdel, komposzttal tölthetjük fel, esetleg levelekkel, de csak olyanokkal, melyek nem tapadnak össze, a bükk például megfelelő. A kimondottan fagyérzékeny példányokat a legextrémebb hidegekben egy lefelé fordított vödörrel is védhetjük, aminek a tetejére szél elleni nehezéket teszünk, ezt a módszert azonban csak vészhelyzetben, egy-két napig alkalmazhatjuk biztonságosan.

Roses_Winter_Leaves.jpgBehálózott tő, levélszigeteléssel

Az elővigyázatosság mindig ajánlatos, de tudni kell, hogy nem minden rózsafajta igényli a fokozott védelmet. A nagytermetű parkrózsák, a folyamatosan virágzó (floribunda és multiflora rózsabokrok) és a futórózsák fagyállóak, valamint a kereskedelmi forgalomban kapható hibridek többsége is jól viseli a telet. A teahibridek, és egyéb kényesebb telt virágúak mindenképp felkupacolással védendőek, mert a téli fagy, és a megfagyó csapadék, hólé nagy károkat okozhat a növényen, amely tavasszal mint egy nyílt seb utat enged majd a fertőzéseknek, és akkor egy legyengült növény fogja elkezdeni a tavaszt. Amennyiben a fagyvédelem indokolt, ne habozzunk megtenni, azonban a mínuszok elmúltával késlekedés nélkül állítsuk vissza az eredeti állapotot. Legkésőbb a tavasz derekán bontsuk le a földkupacot vagy hálós kerítést, és kézzel, óvatosan tegyük szabaddá a töveket.

Képek: innen, innen, innen, és innen.

A bejegyzés trackback címe:

https://kertesz.blog.hu/api/trackback/id/tr914924824

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

certaldo 2012.11.27. 14:44:18

lehetne példát kapni összetapadó levelekre? Nekem, abszolút kezdő kertésznek úgy tűnik, minden levél összetapad, ha nedves, ha meg száraz egyik sem. A kertünkben három hatalmas diófa (lehullott) lombjával küzdök, nem tudom az jó-e ilyen célra, mert takarni is volna mit. Használhatom?

Bushman 2012.11.27. 15:22:58

Kedves Szabolcs!
Nekünk a levendulasorba lett idén tavasszal beültetve 5-6 törzses rózsa / rózsafa. A "koronájuk" kb. derékmagasságban van, az ágyást mulcs borítja.
Azt olvastuk, hogy célszerű botokat tűzni a koronába és szalmával burkolni-feltölteni azt, majd az egészet bebugyolálni valami természetes anyagból készült lepellel, zsákkal. Erről mi a véleménye, valóban ajánlott dolog ez télire?
Válaszát előre is köszönöm.

Megyeri Szabolcs 2012.11.27. 15:33:42

@Bushman: A törzses rózsák ilyen jellegű fagyvédelme nem "kötelező" teendő, de ha csak egy pár darab lett belőle telepítve, és időnk, energiánk engedi akkor célszerű lehet. Az elmúlt két télen voltak olyan fagyos hetek, amikor csapadék is esett, ilyenkor bizony jól jön ez a fajta védelem. A legfontosabb itt is az, hogy a csapadék (jég, hó) ne tudjon megállni az elágazásoknál, így okozva még nagyobb kárt. Üdv: Szabolcs

2012.11.27. 15:34:18

@certaldo: már volt szó itt arról, hogy a dió nem jó komposztnak, valami izé miatt, ami a lvelében van, csak 2-3 év tárolás után, szóval szerintem a dió nem jó.

Bushman 2012.11.27. 21:39:40

@Megyeri Szabolcs: Köszönöm a gyors választ!
Még egy kérdés: az 5-ből 1 egyáltalán nem hozott virágot, a többi mind nagyon szép volt. Van rá esély, hogy ez az egy renitens jövőre kivirágzik?

Illa Berek 2017.01.30. 22:32:15

Tisztelt Megyeri Szabolcs!
Van néhány rózsabokrom, amelyek legalább 27 évesek (ennyi ideje lakom itt, s amikor ideköltöztem, már akkor is felnőtt növények voltak). Ültettem közelükbe akkor még pici , ma már nagyra nőtt fenyőfát, tujafát. Ezek rendesen leárnyékolják a rózsákat. Lehetséges-e, hogy ezek a virágok e nagyra nőtt fenyők és tuják miatt satnyulnak, vagy ennyi volt az élettartamuk? Mennyi ideig élnek a rózsabokrok? Előre is köszönöm a választ.

Megyeri Szabolcs kertész blogja

A kertész blog küldetése, hogy világosan lássuk: Zölden élni nem bonyolult dolog, lehet egyszerűen is. Szeretném a kertészkedést számodra közel hozni, felhasználóbaráttá alakítani, fogyaszthatóan tálalni. Azért, hogy kertünkben mesék és szerelmek szövődjenek.


A szerző elérhetőségei: megyeriszabolcskerteszete.hu


Kövessen Facebookon

Kertész TV

süti beállítások módosítása