Megyeri Szabolcs kertész blogja

Kapák napja

komment

Mókás napokból eddig a Nemzetközi Törölkőzőnap volt a kedvencem, melyet Douglas Adams zsenije előtt tisztelegve tartanak a sci-fi író rajongói (többek közt jómagam is), de most gondolkodóba estem, hogy letaszítja-e a trónról a Kapák Napja. Persze nem eszik olyan forrón a kását, de tény, hogy a rotációs kapák dagonyázására épülő fesztivál erős versenyző a bolondos napok sorában. Új eseménysorozatról, illetve annak első rendezvényéről van szó, és ha túltesszük magunkat a nyilvánvaló hóbortosságon, egészen ígéretesnek tűnik. Persze a helyén kezelve.

Kapaverseny.jpg

A nevezéshez gumikerekes kapálógép és hozzá csatolt utánfutó szükségesek, valamint a komplett agráröltöny (gumicsizma, kantáros nadrág, kalap) is elvárás, és biztos sokak bánatára a nullás véralkoholszint is előírás. A kiírás szerint ügyeségi és gyorsulási számok is lesznek, baráti társaságoknak pedig jó hír, hogy egy géppel többen is indulhatnak. A mára és holnapra ígért esőzések valószínűleg látványos és nehéz versenyt hoznak majd. 

rota_kapa.jpg

Egy modern példány

Természetesen a rotációs kapa, vagy kapálógép nem elsősorban az ilyen mutatványokra hivatott, ellenben elsőrangú felszerelés kisebb-nagyobb kertfelületek, szőlők, gyümölcsösök, veteményesek talajának lazítására, gyommentesítésére. Elsősorban a vetés előkészítésénél játszik szerepet, a föld felső rétegét általában 5 és 20 centiméter között mozgatja meg, használatával pontosan beállíthatóvá válik a művelési mélység. Utóbbit az úgynevezett csoroszlya segítségével szabályozhatjuk. A csoroszlya idővel elkopik, és cserére szorul, innen ered a nem túl hízelgő "vén csoroszlya" kifejezés az idős, gyenge asszonyokra. A forgó kapatagok hatékonyan bontják szét a rögöket, és a gyomokat is eltüntetik. A kapálógép természetesen nem filléres eszköz, de nagyobb, alkalmi munkákhoz bérelni is lehet, így időt, pénzt és hosszú munkaórákat spórolhatunk meg.

1270574851_86252060_1-Fotok--Rotacios-kapa-elado.jpg

Klasszikus darab

Az egyszerűsített nevén rotakapa azonban nem csupán talajmegmunkáló eszköz, gumikerekekkel és utánfutóval felszerelve roppant hatékony kistraktor, szállítójármű válik belőle, így a ház körüli cipekedés, földmozgatás, pár utcányi távolságra való szállítás egyszerűen megoldhatóvá válnak.

1300386358_178350573_1-Fotok--Elado-rotakapa.jpg

Kerékkel, utánfutóval

Aki mindezek után úgy érzi, hogy ellenállhatatlan vágy ébredt benne egy rotációs kapaverseny megtekintésére, szombaton látogasson el Romhányba, ahol valami hasonló várható:

Képek: innen, innen, innen, és innen.

A bejegyzés trackback címe:

https://kertesz.blog.hu/api/trackback/id/tr854789035

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Anti Anyag (törölt) 2012.09.21. 22:07:22

Nem is tudtam, hogy a vén csoroszlya innen és ezért van.

Mondok én is egyet, nem rég hallottam a TV-ben.

Szélhámos, eredetileg egy ló, amelyet nem a hámba kötnek, hanem a szélen a szekér mellett ballag.

Bíró Sancy 2013.05.30. 15:22:47

Hello :) Az oldal illetékes személyével szeretnék beszélni itt az E-mail cimem : sanyibiro@freemail.hu Fontos lenne ha irna :)))

Megyeri Szabolcs 2013.05.30. 18:25:54

@Bíró Sancy: üdv, ezen a mailcímen elérhető vagyok: kertesz.blog@gmail.com

Megyeri Szabolcs kertész blogja

A kertész blog küldetése, hogy világosan lássuk: Zölden élni nem bonyolult dolog, lehet egyszerűen is. Szeretném a kertészkedést számodra közel hozni, felhasználóbaráttá alakítani, fogyaszthatóan tálalni. Azért, hogy kertünkben mesék és szerelmek szövődjenek.


A szerző elérhetőségei: megyeriszabolcskerteszete.hu


Kövessen Facebookon

Kertész TV

süti beállítások módosítása