Megyeri Szabolcs kertész blogja

Bűnözés és növények

3 komment

A kertészkedés, növénygondozás a világ egyik legbékésebb hobbija, kis (közepes) túlzással a gereblyére lépést leszámítva semmilyen különösebb veszély, vagy stresszforrás nem rejlik benne. Nem csupán maga a folyamat, hanem a végeredmény is jótékonyan hathat a kertészkedőre, aki egy dolgos nap után elégedetten végignézett már a birtokán, érti miről beszélek. A növénygondozás és a rendezett zöld környezet azonban nagyobb léptékekben is kedvezően hat az emberek lelkivilágára. Legalábbis egy frissen publikált tudományos beszámoló szerint.

photo_by_Robert_S._Donovan_May_2008_cropped.jpg

Nem tűnik bandaterületnek

A Pennsylvania Egyetem kutatói abból a nem túl bonyolult feltételezésből indultak ki, miszerint a rendezett, füvesített-fásított környék növeli a helybeliek biztonság-, és komfortérzetét, csökkenti a bűnözés volumenét. A józan ésszel bizonyítás nélkül is elfogadható előfeltevést azonban senki nem igazolta a gyakorlatban ezidáig. A kísérletben a fizikai környezet megváltoztatásának kriminalisztikai hatásait vizsgálták az egyetem munkatársai, olyan módon, hogy két, véletlenszerűen kiválasztott, elhanyagolt területet vettek alapul. Az egyiket érintetlenül hagyták, a másikat azonban kitakarították, körbekerítették, fűmaggal vetették be és fákkal ültették be. 

greened-vacant lot.jpg

A változás egyértelmű

Három hónap elteltével a kutatók kiértékelték az eredményt, többek közt a rendőrségre befutó hívásokat, segélykéréseket vették alapul, mélyinterjúkat készítettek a helyben lakókkal, sőt, egyes kiválasztottakat a környéken sétálva kérdeztek ki úgy, hogy közben műszerrel vizsgálták a pulzusukat, hogy pontosabb képet kapjanak az alanyok stressz-faktoráról a megváltozott, illetve az eredeti környezetben. Az eredmény nem meglepő, a zöld, füvesített, növényzettel betelepített területek közelében élők arról számoltak be, hogy közérzetük javult, nagyobb biztonságban érzik magukat, és a rendőrségi statisztikák is kevesebb fegyveres és egyéb bűncselekményt rögzítettek az ápolt részen.

Community-Garden-537x355.jpg

Az ilyen területek vonzzák a rosszban sántikálókat

A tanulság nyilvánvalóan az, hogy a gondozott parkok biztonságosabbak, és sokkal jobban taszítják a bűnözést, mint a rendezetlen, sötét ügyletekre alkalmas lepusztult területek. Azt eddig is tudtuk, hogy a szép közparkok vonzzák az embereket, segítenek a városi lakosok pihenésében, a lazításban, ráadásul ezeknek a helyeknek közösségösszetartó erejük is van. Ugyanígy a virágzó, zöld utcafrontok is alapvetően megváltoztatják a lakosok komfortérzetét. A lepusztuló városrészek negatív hozadékainak, az elgettósodásnak természetesen mélyebb szociológia okai vannak, és az sem borítékolható, hogy a zöldítés önmagában kiutat jelent az elhanyagolt területen élőknek, azonban mostantól tudományosan bizonyított az az egyszerű tétel, hogy minél zöldebb, természetesebb és harmonikusabb az urbánus környezet, annál nagyobb biztonságban érezhetjük magunkat. Remélhetőleg a hazai illetékesek fülébe is eljut a kutatás eredménye, mert minél több ápolt zöldfelületre és veszélymentes közterületekre itthon is lenne igény.

030811park.jpg

Átlátható, rendezett, biztonságos

A poszt alapjául szolgáló publikációt a Science Daily oldalán olvashatják el, angol nyelven.

Képek: innen, innen, innen, és innen.

A bejegyzés trackback címe:

https://kertesz.blog.hu/api/trackback/id/tr394716226

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Anti Anyag (törölt) 2012.08.18. 10:14:34

Felfedezték a spanyolviaszt.

1. Az itt élőknél nem merülhet fel sem a "megélhetési bűnözés" kategóriája, továbbá az átlag IQ is jóval magasabb, így a primitív "leszúrom, mert tiszta ideg vagyok", vagy "betörök és megölöm" mert unatkozom kategória sem játszik.

2. A magasabb érdekérvényesítés képessége miatt itt ha látnak három vándorló cigányt, kihívják a rendőrséget és az ki is jön.

3. Nagyobbak az értékek, együttműködőbbek a lakosok, jobban működik a megelőzés, a piti tolvaj max. talán ha a pincékig eljut, de legtöbbször oda sem, kertekben kint hagyott dolgok a zsákmány.

Én is ilyen helyen lakom, itt nincs is fémgyűjtés, soha nem is volt, minden csatornafedél megvan, itt a szervezettebb "profi" bűnözési kategória érvényesül. (Nagyobb értékű autók ellopása).

drkovax 2012.08.18. 11:04:33

@Anti Anyag: A lényeg nem ez. Hanem az, hogy ugyanazon a helyen, ugyanabban a szociális közegben is szignifikánsan változik a bűnözési statisztika, ha rendbe teszik a környezetet...

sírjatok 2012.08.18. 12:28:14

"a változás egyértelmű" képnél olyan egyértelmű a változás, hogy még az ég is kikékült

Megyeri Szabolcs kertész blogja

A kertész blog küldetése, hogy világosan lássuk: Zölden élni nem bonyolult dolog, lehet egyszerűen is. Szeretném a kertészkedést számodra közel hozni, felhasználóbaráttá alakítani, fogyaszthatóan tálalni. Azért, hogy kertünkben mesék és szerelmek szövődjenek.


A szerző elérhetőségei: megyeriszabolcskerteszete.hu


Kövessen Facebookon

Kertész TV

süti beállítások módosítása