Megyeri Szabolcs kertész blogja

Gaz vagy haszonnövény?

komment

Nem ritka, hogy egy növény a politikai színtéren is szerepet vállal, elég csak a parlagfűvel kapcsolatos állandó vitákra és szabályozási anomáliákra gondolni. A selyemfű is hasonló karriert látszik befutni, lévén, hogy kimondottan ellentmondásos növényről van szó, mely ellenérdekelt lobbierők kereszttüzében áll. Mivel kavar ekkora vihart ez az egyébként roppant mutatós gyomféle?

 asclepias_syriaca.jpg

Sokak szerint az is kérdéses, hogy egyáltalán gyomnak tekinthető-e a selyemfű, más nevén selyemkóró, vagy vaddohány. A meténgfélék nemzetségébe tartozó fajok közül nálunk az Asclepias syriaca fordul elő, elsősorban az Alföld homokos talajú vidékein. A selyemfű észak-amerikai eredetű, a szintén tájidegen akáccal egy időben költözött Magyarországra, és kimondottan agresszíven terjeszkedő évelő gyom. A vaddohány (hogy kerüljem a szóismétlést) kiszorítja az őshonos fajokat, megtelepszik a gabonafélék, haszonnövények között, és gyakorlatilag kiirthatatlan. Rizómái akár két méteres mélységig is lehatolnak, így hiába kaszálják, újra kinő, és vegyszeres irtása is igencsak nehézkes, majdhogynem lehetetlen. Ennyi rossz tulajdonság után felmerül a kérdés, hogy akkor ki és miért lobbizik érte, egyesek odáig menve, hogy hungarikumként, kultúrnövényként említik?

 13729327_af1e98aaceef6d2c58aa27827ed6ebf2_m.jpg Elszáradva is mutatós

Hát a méhészek. A selyemkóró ugyanis elsőrangú mézet ad, íze intenzív, egyedi, és nem csak magában használható, hanem gyengébb minőségű mézek feljavítására is kiváló. Ördögi kör, hogy a selyemkóróra állított méhek tevékenysége nyomán a növény az erőteljes beporzás miatt gyorsabban terjeszkedik, így állítva szembe egymással a méhészeket és a gyom ellen küzdő gazdákat.

 2001-6_biomeheszet.jpgRemek mézet készítenek belőle

A selyemfűméz nem csupán ízletes, hanem jótékony élettani hatásokkal is bír. Pollentartalma alacsony, így allergiások számára is fogyasztható, vérnyomásszabályozó hatása is ismert, általános roborálószerként is kiváló, és klinikai kísérletek bizonyítják, hogy a mézek közül a selyemfű méze az egyik leghatékonyabb gyulladáscsökkentő. A ritka finom nektárja mellett még egy hasznos tulajdonsága van, megköti a homokos talajt (többek közt ezért is került az akáccal az alföldi vidékekre). Mindennek tetejébe az illata is ámulatba ejtő.

 1278276489.jpgKertekbe is befurakodhat

Végeredményben az a furcsa helyzet áll elő a vaddohánnyal kapcsolatban, hogy mind az ellentábornak, mind a pártolóknak igazat lehet adni bizonyos szempontból. Az akácállomány téli károk miatti gyengülése okán a méhészeknek kétségkívül fontos a selyemkóró támogatása, már miniszteri szinten is szóba került, hogy esetleg leveszik az inváziós növények listájáról (igazság szerint, és a józan ész mentén haladva ennek az esélye elhanyagolható), ahol például a már említett parlagfűvel van egy csoportban, annak ellenére, hogy nem allergizáló faj, és a méhészek szerint gyomnak sem mondható teljes bizonyossággal, ami azért lássuk be, legalábbis csúsztatás. Szerintük a vaddohány csak ott él, ahol más növények nem telepednek meg. A gazdáknak, termelőknek más a véleményük, nekik komoly ellenfél, a veteményesek, termőföldek ádáz ellensége, terjedése már most mérhető károkat okoz a mezőgazdaságban, emellett az őshonos fajokat is aktívan szorítja ki, ami természetvédelmi aggályokat is felvet.

 klejichaherb3.jpgÁtalakítja a látképet

Amíg a kérdés eldől, javaslom mindenkinek, hogy próbálja ki a selyemfűmézet! 

Képek: innen, innen, innen, innen, innen, és innen.

A bejegyzés trackback címe:

https://kertesz.blog.hu/api/trackback/id/tr134603282

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Macskond 2012.06.27. 18:10:31

A gyökere saját tapasztalás szerint biztosan mélyebbre megy 2 méternél, mert egyszer kiváncsiságból nekiálltunk kiásni egy megtermettebb darabot. 2 méterig jutottunk (lényegében mi is) ahol még tartott volna tovább de beleszakadt a gyökér darab.
Talán azt érdemes még megemlíteni hogy eltörése esetén fehér tejet választ ki ,ami viszont bőrre kerülve allergizáló hatású. (kipirosodik, viszket tőle a bőr)

(F)ordító · http://aztirjaa.blogspot.hu/ 2012.06.27. 18:12:05

aki szerint elszáradva is mutatós, jöjjön el hozzám október tájékán és próbáljon meg levegőt venni a hóviharszerűen szálló termések között. a nyárfa termése ehhez képest kismiska. és igen, megköti a homoktalajt, olyannyira, hogy azon mellette soha többet más növény nem nő.

Kiskertes · http://elefantakiskertben.blog.hu 2012.06.27. 19:06:41

Hát szerintem semmi mutatós nincs benne. A leggusztustalanabb, hogy minden színű és típusú tetü rátelepszik, elborítja, hogy aztán továbbvándoroljon a haszonnövénykre. Nincs olyan pozitív tulajdonsága, amiért ne kaszálnám le azonnal. Kiírtani csak úgy lehet, ha ecsettel bekened (!!!) a levelét tömény glifozát tartalmú gyomritóval. Egyébként nem nyom el mindent, saját tapasztalatom szerint ha a felkapált talajt beveted lucernácal, idővel kiszorítja a vaddohányt.

Walter Hartwell White 2012.06.27. 20:21:31

Ocsmány ez a növény. Melóhelyemen terem hatezerrel, irtjuk, ahogy tudjuk. (Többnyire fűkaszával, persze ezáltal a végeredmény közel sem permanens.)

Tapmancs 2012.06.27. 21:07:14

Én abszolút nem értek hozzá, ezért valszeg hülyeséget kérdezek, de ha mindig levágják a tövénél amint kinő, nem döglik meg? Ugye a fotoszintetizáláshoz fény kell és levelek, na most enélkül meddig él meg csak a gyökere?

károly szántana 2012.06.27. 21:50:29

Én úgy tudom, hogy NEM az akáccal egyidöben került ide, hanem a coclizmusban próbáltak belöle a textil- és a vegyipar számára alapanyagot elöállítani (repítöszöröket fonni, a levéböl gumiszerü anyagot nyerni). Természetesen sikertelenül. A kezdetben zárt termesztésböl ki-, majd elszabadult. Amúgy a méhekre káros, mert egyrészt a ragadós virágja sok méhet örökre rabul eljt, másrészt, mivel jószerint nincs virágpora, amit a méhek gyüjthetnének -ami pedig a méhlárvák táplálásához elengedhetetlen fehérjeforrás-, a családok legyengülnek, mert nem fejlödik elegendö új méh, hogy lecserélje az öregeket, a kijáró méhek pedig mint az örült próbálnak virágport gyüjteni, de hiába. Aki nem kizárólag saját magával törödik, az messze elkerüli ezt a növényt és a belöle készült mézet. Mondom ezt szakképzett méhészként.

bobbafet 2012.06.27. 22:19:33

Tény, hogy jól mézelő nönény, kiváló mézet ad, csak az akáccal mérhető össze. Az is tény, hogy tájidegen, invazív növény. Az meg, hogy szép-e, ízlés kérdése, de nem is annyira számít.

para_noir 2012.06.27. 22:30:07

@Tapmancs: hát én se vagyok egy nagy biológus, de szerintem nem csak fotoszintézis kell a növényeknek, hanem ugye a talajból is táplálkoznak (különben fölöseges lenne elültetni őket:)

Egyasokkozul (törölt) 2012.09.04. 21:12:25

Idén szereztem egy földet, amin kinőtt tavasz végére a selyemkóró, a bérlő behurcolta szennyezett vetőmaggal.
Négyszer vágtam le idén, kapott két tárcsázást is, de minden alkalommal még több nőtt ki utána.
Biógazdálkodás elfelejtve egy időre, úgy olvastam valahol, hogy a vegetációs időszak végén, mikor elkezd sárgulni, roundappal permetezve leszívja a mérget a gyökerekbe és ez az egyetlen módja a felszámolásának.
Meglátom, mert vágás, kitépés teljesen reménytelen ellene.
Ráadásul olyan aszály van, hogy minden gyenge, a búza térdig ért, de ez ragyogó zölden nő egész évben a kötött földben.

Erdődi László Zoltán 2022.05.24. 22:02:42

Kérdezném, hogy a vaddohánynak is van nikotin tartalma,mint a dohánylevélnek? Ha beáztatom ugfyanúgy lehet rovarölésre használni?

Megyeri Szabolcs kertész blogja

A kertész blog küldetése, hogy világosan lássuk: Zölden élni nem bonyolult dolog, lehet egyszerűen is. Szeretném a kertészkedést számodra közel hozni, felhasználóbaráttá alakítani, fogyaszthatóan tálalni. Azért, hogy kertünkben mesék és szerelmek szövődjenek.


A szerző elérhetőségei: megyeriszabolcskerteszete.hu


Kövessen Facebookon

Kertész TV

süti beállítások módosítása