Megyeri Szabolcs kertész blogja

Gólöröm-növénykár

Szólj hozzá!

Javában zajlik a foci EB, a barátnők és feleségek számára magányos időszak ez, de a VB-t is beleszámolva kétévente egy hónapnyi őrület általában megbocsátható. Ebben az időszakban minden vendéglátóhelyen drukkerek tanyáznak, és a közparkok, terek is gyakran átalakulnak meccsnéző helyekké. A mérkőzéseket talán tényleg szabadtéren a legjobb követni, a jó levegő, és az, hogy nem a szűkös falak között kell ücsörögni, kellemesebbé teszik a szurkolást. A növényzet azonban ezeken a helyszíneken maradandó károsodást is szenvedhet.

 IMGP1298.JPG

Övezze bármilyen rajongás a labdarúgó-ünnepet, kérdéses, hogy mennyire jó ötlet a füves, fás területeket beáldozni a közösségi élmény oltárán. Az alábbi képek a hétvégén készültek a budapesti Szabadság téren, amely az EB idejére a belváros egyik legnagyobb köztéri meccsnéző helyévé alakult át. A drukkolás elmaradhatatlan kellékei a sör, a különféle harapnivalók, a szotyi, és sokaknak a dohányzás, ezek mind-mind nyomot hagynak. Sörözdobozok, papír kolbásztálcák, hot-dogos zacskók, szotyihéj-halmok és csikkek borítják a patinás teret, ráadásul a gyep is a tervezettnél erősebb igénybevételnek van kitéve, az eredmény jól látható. A takarítás - ha van - pedig csak a nagyobb tárgyakat érinti, a napraforgómaradék és a csikkek egészen lebomlásukig dekorálják a pázsitot, virágágyásokat, és az is kétséges, hogy a kitaposott, kipusztult fű újra lesz-e telepítve. Utóbbi problémához intő jel lehet a közeli Erzsébet tér állapota, ahol a tavasz óta folyó rendezvények után rendre elmaradt a gyep helyreállítása. IMGP1293.JPG

 

Füvet már csak nyomokban találni

IMGP1294.JPG

Öröm az ürömben, hogy toalettből nincs hiány

IMGP1299.JPG

Kopár vidék, begyűjtött padokkal

A szórakozók gondatlansága sem érthető teljes mértékben, az azonban már súlyosabb eset, mikor a szervezők részéről tapasztalható felelőtlenség. A fiatal fákra ragasztott szemeteszacskók nem mondhatóak jó ötletnek, a törzsbe csavarozott információs táblákat azonban már egyenesen barbárságnak nevezhetjük. A köztéri bútorokból, padokból képzett lelátó lehet, hogy nézői lelemény, de semmiképp sem fair a napközben sétáló, és leülni vágyó emberekkel szemben.

IMGP1290.JPG

Nem erre való

IMGP1301.JPG

Ez már nem is fa, hanem villanypózna

IMGP1303.JPG

Szemetesből sem ártana több, nagyobb

A drukkolók kis odafigyeléssel tehetnek a kényelmetlen állapotok ellen, feltételezem sokuk a közelben lakik, ezért is választják ezt a helyszínt. Ha így van, nekik sem lehet mindegy, hogy környezetük, kerületük milyen képet mutat. A szurkolás közben keletkező szemetet nem nagy fáradság egy nejlonzacskóba gyűjteni, amit aztán az esemény után ki lehet dobni, akár egy távolabbi szemetesbe, ha a helyszínen kevés van, vagy a tárolók megteltek. A szotyihéjat is lehet egy kiürült söröspohárba, egy szatyorba vagy akár zsebbe is potyogtatni. A csikkeket is tárolhatjuk egy pohárban, sörösdobozban, de párszáz forintért vásárolhatóak fémből készült, zárható fedeles hamutartók, amibe ha a hamut nem is, de a csikket könnyen elhelyezhetjük.

IMGP1296.JPG

Lehet tenni ellene

IMGP1295.JPG

Apró figyelmességekkel a közterek megóvhatóak, mert ezek a területek eredetileg nem ilyen célokra készültek, nem ekkora terhelésre alakították ki őket, és az EB végeztével jó lenne régi fényükben látni őket.

A bejegyzés trackback címe:

https://kertesz.blog.hu/api/trackback/id/tr1004593978

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Megyeri Szabolcs kertész blogja

A kertész blog küldetése, hogy világosan lássuk: Zölden élni nem bonyolult dolog, lehet egyszerűen is. Szeretném a kertészkedést számodra közel hozni, felhasználóbaráttá alakítani, fogyaszthatóan tálalni. Azért, hogy kertünkben mesék és szerelmek szövődjenek.


A szerző elérhetőségei: megyeriszabolcskerteszete.hu


Kövessen Facebookon

Kertész TV

süti beállítások módosítása