Megyeri Szabolcs kertész blogja

A csapból is ez folyik

18 komment

Nem tudom, belegondolt-e már valaki önök közül abba, hogy mennyi egyetlen ember átlagos napi vízfogyasztása? Ha megvan a tipp, akkor mondom a helyes választ, körülbelül 150 liter. Első olvasatra ez túlzó adatnak tűnhet, de ebben természetesen nem csak az elfogyasztott víz szerepel, hanem a mosogatással, wc-öblítéssel, tisztálkodással, stb. elfolyatott mennyiség is, ami mind ivóvíz minőségű, utóbbi esetekben néha teljesen feleslegesen. Hogyan lehetne spórolni?

 

Merthogy spórolni mindenképpen kellene. Az ívóvíz nagy kincs, ezt itt mi Európa közepén nem érezzük, de a világ sok táján elképzelhetetlen luxus a csapból folyó, iható víz. Mi pedig locsoljuk szanaszét, autót, ruhát, edényt tisztítunk vele, elfürödjük, öntözünk vele, engedjük csordogálni a nagyvilágba. Ahogy a vezetékes víz egyre drágább lesz nálunk is, úgy gondolkoznak el egyre többen, hogy hogyan lehetne csökkenteni a fogyasztást és a kapcsolódó kiadásokat. A spórolásnak persze sok módja van, én most nem is folynék bele a különböző takarékos wc-öblítők, csaptelepek és társaik taglalásába, hanem a kerti vízfogyasztásra térnék rá.

 

Gyűjtőedények

Az öntözésről van szó természetesen, elképesztő mennyiségű vizet locsolunk el a kertekben, amire azonban nem mondhatjuk, hogy pazarlás lenne, növényeink igénylik a vizet. Az nem mindegy, hogy ez a víz honnan származik, a csapból, vagy természetes forrásból. Feltételezem többen már az elején rájöttek, hogy az esővíz felhasználása a hosszan bevezetett téma. Az esővíz nem ivóvíz minőségű, öntözésre azonban alkalmas lehet, nem terheljük vele a vízszámlánkat, nem az értékes, tisztított vizet pazaroljuk használatával. A természet eső formájában önként és dalolva is elvégzi ezt a feladatot, azonban az eső esetleges, jól tesszük, ha az égi áldást begyűjtjük, és akkor használjuk fel, amikor szükséges.

 

A legkézenfekvőbb egy hordó kihelyezése

Az esővíz természetesen nem mindig és mindenhol jó alternatíva. Városi környezetben szennyezett lehet, kémhatása a növényekre káros mértékűvé válhat, és keveredhet a városi levegő számtalan nemkívánatos anyagával, porral, mikroszemcsékkel. Vidéken más a helyzet, az esővíz itt könnyebben kiválthatja a kerti slagot. Ha öntözésre nem is, de egyéb célokra az esővíz bárhol alkalmas lehet, például az utcafrontok nyári hőségben való hűtésére, szeles időben a por megkötésére, a ház körüli betonfelületek tisztítására feltétel nélkül használható. Az esővíz előnye, hogy vezetékes párjánál jóval kevesebb kalciumot és magnéziumiont tartalmaz, vagyis lágy, így kevésbé okoz vízkövesedést. PH értéke viszont általában 7 alatti, tehát savas, ami szűretlenül/tisztítatlanul öntözésre már alkalmatlanná teszi. Kerti felhasználás esetén ezért érdemes kémhatást mérni, és az eredménynek megfelelő felhasználási területet választani.

 

Hatékonyabb az ereszcsatornához telepített edény

A gyűjtés módszertana fontos kérdés. A legegyszerűbb megoldás egy megfelelően nagy edény kihelyezése (vizeshordó), a többi az anyatermészet dolga. A műanyag és fémhordóknál jobb a betonfalú ciszterna, a víz ugyanis a betonból ásványi anyagokat old ki, így a PH-érték kedvezőbbé válik, és a poshadás is később következik be, ennek következtében a kerti felhasználás is szóba jöhet. A hordós módszernél hatékonyabbak a kiépített vízgyűjtők, melyek nagyobb felületről (például háztetőről) terelik az esőt a tárolóba. A szinte minden házon, épületen megtalálható ereszcsatornák alkalmasak erre a célra, bonyolultabb rendszereket azonban csak nagyobb anyagi ráfordítás árán lehet üzembe helyezni, de segítségükkel akár a wc-öblítést vagy a mosást is átállíthatjuk az ingyen vízforrásra. A befektetés viszonylag hamar megtérülhet, többek közt itt lehet tájékozódni felőlük.

 

Ez már egy komolyabb rendszer

Lényeges az esővízzel kapcsolatban, hogy bár esőzéskor nincs ráhatásunk a minőségére, gyűjtésekor nem árt, ha szűrjük, tisztítjuk. Ennek több módja van. Első az ülepítés, vagyis a felhasználás előtti hosszabb tárolás, melynek során a szennyező anyaguk súlyuknál fogva a tározó aljára kerülnek. Végezhetünk mechanikai szűrést, a vizet átfolyatva egy nagyon sűrű szövésű szűrőn. A leghatékonyabb a vegyi-biológiai tisztítás, például az aktív szenes szűrő. Utóbbi módszerrel a kinyert víz már nem csupán öntözésre, de mosakodásra, mosogatásra is alkalmas lehet, ez egy vezetékes víz nélküli hétvégi telken például sokat számíthat.

 

A tároló lehet ízléses, stílusos is

Az esővíz felhasználása a kertben nem csak pénztárcakímélő praktikum lehet, hanem egy határozott lépés a környezettudatos gondolkodás és cselekvés felé. Ma még természetes dolog, hogy a csapból víz folyik, ám könnyen lehet, hogy pár generáció múlva ez már nem lesz ilyen egyértelmű, mindannyiunk érdeke az, hogy a pazarló felhasználás ellen tegyünk valamit.
 

Egy ilyen gyűjtő még az erkélyen, teraszon is elfér

Képek: innen, innen, innen, innen, innen, innen, és innen

A bejegyzés trackback címe:

https://kertesz.blog.hu/api/trackback/id/tr194553455

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

gergo · www.indafoto.hu/ppgergo 2012.05.30. 20:41:55

Amig BP mellett laktam aggloban, addig hiaba szerettem volna esovizet gyujteni az oriasi tetorol, varni kellett legalabb fel orat, amig a kiult port-kormot szepen lemosta a tetorol es a csatornabol, csak utana lehetett volna csak gyujtogetni a vizet.

Viszont ha van asott kutad, akkor nem eri meg ezzel foglalkozni.

petkep 2012.05.30. 20:57:50

Megoldás lehet még a pH semlegesítésére a kútvízzel való keverés, vagy mészkövek helyezése a tárolóba. Mindkét esetben érdemes bevizsgáltatni az eredményt, ha jó a víz, akár a ház vízellátását is meg lehet oldani egy kellő nagyságú tetőfelülettel. A víz bevizsgálására egy olyan szakembert kell felkérni, aki a felhasználási lehetőségeket is meg tudja határozni, és nem drága a vízvizsgálat:
viztisztitos.lapunk.hu/?modul=oldal&tartalom=1148217

Tuvalu 2012.05.30. 21:11:36

Én azt szeretném kérdezni, hogy ha esik az eső, akkor betakarjam-e egy fóliával az egész veteményest, hiszen ha öntözésre alkalmatlan, akkor nyilván így kell tennem. De az erdők-mezők így is károsodnak, hogy szabadon esik rájuk az eső, nem?

eax_ 2012.05.30. 21:24:02

"Az ívóvíz nagy kincs (...) locsoljuk szanaszét, autót, ruhát, edényt tisztítunk vele, elfürödjük, öntözünk vele, engedjük csordogálni a nagyvilágba."

Ezt most ugy irod, mintha a szetlocsolt viz nyom nelkul eltunne az univerzumbol.

Megyeri Szabolcs 2012.05.30. 21:33:09

@Tuvalu: Jópofa felvetés, de a helyzet az, hogy az esőre - legyen az bármilyen szennyezett, vagy savas - nincs ráhatásunk, az összegyűjtött esővíz esetében azonban rajtunk áll, hogy mire használjuk fel. Ilyenkor lehet mérlegelni, akár PH-értéket mérni, hogy meggyőződjünk, jót teszünk-e az összegyűjtött vízzel való öntözéssel. Szűréssel, ülepítéssel, tisztítással természetesen felhasználhatóvá tehető az esővíz. Városban is lehet gyűjteni az esővizet, ebben az esetben viszont például szobanövények locsolására jó eséllyel nem alkalmas, a társasházi udvar betonjának kánikulai hűtésére viszont kiváló. Kertbaráti üdvözlettel, Szabolcs.

micsoda? 2012.05.30. 21:43:48

Nem értem, miért nem jó az eső/víz a növényeknek. Szemmel láthatóan a növények jobban fejlődnek az esővíztől, mint a csapvíztől. Vagy például nálunk a kutya is szívesebben issza az esővizet, mint a csapvizet.

Nick Leeson 2012.05.30. 21:59:38

Jó ez a cikk...
Ne használjunk csapból ivóvizet mindenre, inkább esővíz.
De az meg akárhogy, akármire nem alkalmas. Hívjunk szakértőt, aki majd bevizsgálja, a PH-t meg a ülepedést, meg a többi marhaságot...
Tegyünk oda a lefolyó alá egy nagy hordót... de az mégse jó inkább ássunk egy beton ciszternát, amiből már csak szivattyúval lehet kivenni a vizet. De még jobb ha egy egész rendszert építtetünk a házba... ami gondolom vetekszik egy 50nm-lakótelepi lakás árával...
Ülepítsünk, aktívszénnel szűrjünk, stb...
De még ekkor sem mindegy, hogy a szobanövényeket, vagy a kerti növényekből mit akarunk öntözni! Az biztos, hogy a klotyót lesz mivel leönteni!
Hát, király!
:))))))))))))))))))))))))))))))))

TrollEmber 2012.05.30. 22:09:14

@micsoda?: Azért sem mindegy, mert az eső, akármilyen retkes is, közvetlenül esik a növényeidre, de ha a tetőről gyűjtöd össze, akkor abban benne lesz a tetődre lerakódott, adott esetben hetek óta halmozódó összes mocsok

Megyeri Szabolcs 2012.05.30. 22:14:23

Öntözés és kerti vízgazdálkodás szempontjából az ideális, ha van egy esővízgyűjtőnk, lehetőleg a földbe süllyesztve (műanyag, ezek több százezer forintos tételek) amibe belevezetjük a csapvizet, a kútvizet, és az esővizet. Az esővel ugye az a gond, hogy kevés esik, és ami esik az is kedvezőtlen eloszlásban. A 3 lehetőségből becsatornázott víztározónkból, aztán egy szivattyú segítségével öntözhetünk slaggal, vagy öntözőrendszerrel.

micsoda? 2012.05.30. 23:07:16

@TrollEmber: Ez igaz, mert amikor a hordóból kifogyott az esővíz, elég vastag sár réteg marad az alján. Na, megint tanultam. Köszi:)

pupumpa 2012.05.31. 01:47:05

"de a világ sok táján elképzelhetetlen luxus a csapból folyó, iható víz. Mi pedig locsoljuk szanaszét, ..."

Ez a téves gondolat mindig felbukkan a hasonló témájú cikkekben. De ennek semmi értelme. A sivatagban lakókat sem lehetne rávenni arra, hogy takarékoskodjanak a homokkal. Mert, gondoljanak csak bele!, Magyarországon tízezer forintot is fizethet valaki ha hozat egy kis kupacot a házához.

A webszerkesztőknek üzenem: váltsatok már nagyobb betűkre! Egyre nagyobb monitor előtt ülünk és egyre kisebbek a betűk! Üres az egész! Pl. valaki el tudja olvasni a "Kommentek" utáni két sort? Azt hiszitek ez a divat? Így szebb, vagy miért?!

baliquez 2012.05.31. 03:11:14

Nek@pupumpa: A "Ctrl" nyomvatartása mellett a "+" gombot nyomogatva nagyítani, a "-" gombot nyomogatva kicsinyíteni lehet a böngészőben a betűket az egész oldalon. Sőt, még egérgörgővel is megy.

A vízzel pedig több okból érdemes spórolni, sőt, lehetőség szerint gyűjteni:

1. ha fúrott kutunk van akkor vízzáró rétegek között vannak a "víztelérek", és ha bármelyik szomszédnak is pont abban a mélységben van a kútcső vége akkor "beelőzhet", ami nagy nyári forróságban eléggé bosszantó - ilyenkor hasznos ha van pár hordó esővíz.

2. ebbe most nem megyek bele mélyebben de a helyzet az hogy a kilocsolt és elpárolgott víz legnagyobb része nem ugyanoda kerül vissza a földbe ahonnan ki lett szipkázva - nekünk is volt olyan telkünk amit el kellett adnunk mert annyira elfogyott a víz a fúrt kutakból (hiába fúrtunk mélyebbeket) hogy elszáradt a gyümölcsös.

Hogy a maga súlyában átérezhető legyen a problémakör, ajánlom megtekintésre a Blue Gold című ismeretterjesztő filmet, a gigavállalatok világszerte felvásárolják a víztartalékokat és a vízműveket (márpedig ok nélkül nem fektetnek be dolgokba), és a Bush-család sem merő jótékonyságból vásárol az Amazonas vízgyűjtő területén vízesésekben gazdag telkeket.

Tessék spórolni a vízzel, nem csak azért mert a városi víz drága hanem mert sajnos messze nem annyira megújuló természeti kincs ahogy szeretnénk hinni. Kínában már most valóságos háborúk dúlnak szomszédos megyék között hogy melyikük szüreteli le jódos rakétákkal a felettük szálló felhőzetet, még mielőtt a szomszéd fölé érne. És mindez nem sci-fi, ez a szomorú valóság, még ha nem is kötik az orrunkra főműsoridőben.

villamos alóli kacaj 2012.05.31. 04:04:28

Elképzelem azt a nőt akinek akkora kertje van mint a képen, hogy kocog oda a hordóhoz a kannácskáját megtölteni.
Csak a kertész rá ne lépjen az automata öntözőrendszer szórófejére!

b p 2012.05.31. 08:07:22

Bár simán kirakni egy hordót, lehet, hogy kézenfekvő, mivel a Mo-i éves csapadékmennyiség 500-750 mm, ilyen módon egy 1 méter magas hordó 1,5-2 év alatt telne meg. Tehát értelme nincs. Marad az ereszcsatornás módszer.

Celtic 2012.05.31. 12:46:30

50-60 liter megy el naponta. Amiota van vizoram, irom. Igaz, ez az otthoni (melohelyen tobbet megyek WC-re, a kajat ritkan keszitem otthon, mosogepem nincs, mas mos ram)

wmiki · http://kigondoltam.blog.hu/2014/07/20/stephen_hawking_538 2012.05.31. 15:53:08

az esővizet lehet/kell valahogy tartósítani? nem poshad meg, iható marad?

pupumpa 2012.06.01. 00:15:01

Köszönöm az ötletet, de tudom hogy kell átállítani a betűméretet. Csak nem szeretem. Néha szétcsúszik az oldal, meg a lap más részein meg vissza kell állítani.

Értem én, hogy a világ egyes részein...
De visszatérve a sivatagra. El se hinnék, ha az ott lakóknak elmesélném, hogy a házam elé öntött építkezési homokból az egyik szomszéd ellopott két vödörrel. Na látjátok, ezért becsüljétek meg és takarékoskodjatok a homokkal!

yoshida 2012.06.01. 11:30:10

Vízönellátót ajánlom elolvasásra a témában: eautarcie.org/hu/

(nem két perc mindent végig böngészni)

Megyeri Szabolcs kertész blogja

A kertész blog küldetése, hogy világosan lássuk: Zölden élni nem bonyolult dolog, lehet egyszerűen is. Szeretném a kertészkedést számodra közel hozni, felhasználóbaráttá alakítani, fogyaszthatóan tálalni. Azért, hogy kertünkben mesék és szerelmek szövődjenek.


A szerző elérhetőségei: megyeriszabolcskerteszete.hu


Kövessen Facebookon

Kertész TV

süti beállítások módosítása