Megyeri Szabolcs kertész blogja

Ici-pici paradicsom

komment

Azt talán sokan tudják, hogy a paradicsom egy igen kezes növény, már ami a termesztését illeti. Igényei alacsonyak, sok törődést nem igényel, kezdő kertészkedőknek az egyik leginkább ajánlott zöldségféle, kudarcot vallani ugyanis szinte lehetetlen  vele. Divatos, és üzletben meglehetősen drága kistestvéréről azonban ritkábban beszélünk, pedig ugyanolyan sikeresen nevelhető otthon, kiskertekben, de akár erkélyeken is.

A koktélparadicsom pont úgy néz ki, mint a "rendes" paradicsom, ízében sincs különösebb eltérés, csak méretében kisebb, és felhasználási területe is eltér a nagyobbétól. Az aprószemű változatból nem lecsó készül, hanem sokkal inkább díszként funkcionál, salátákban, köretekben, szinte minden ételnek jópofa kiegészítője, és szó sincs arról, hogy ízben elmaradna a bátytól. Nassolnivalónak is kitűnő, nem kell szeletelni, gerezdekre vágni, hanem mosás után egyből dobálhatjuk a szánkba, jó és egészséges kiegészítője lehet például egy esti filmezéshez gyakran elővezetett chipsezésnek.

Konyhában

Ahogy említettem a koktélparadicsom nem olcsó, mint minden extravagáns - vagy annak kinevezett - terméknek, ennek is megkérik az árát, így sokan a luxuskategóriába sorolják, és nem veszik, fogyasztják. Pedig termesztése tényleg egyszerű, akár egy naposabb fekvésű panelház erkélyén, ablakában is megoldható. Ha apró paradicsomot szeretnénk otthonra, akkor magról vagy palántáráól nevelhetjük. A magokat magából a paradicsomból is kinyerhetjük (megvárjuk míg megszáradnak, és ültethetjük őket), de vásárolhatunk palántát is. 

Erkélyen

Az ültetéshez a sima virágföld is megfelelő, de használhatunk palántaföldet is. A paradicsom tulajdonképpen két dolgot igényel, napsütést, és öntözést, na meg egy karót a palánta mellé leszúrva, amibe kapaszkodhat. Aki biztosra akar menni, a kétnaponta történő locsolás mellett körülbelül kéthetente folyékony trágyával is táplálhatja a veteményét. 

Salátában

Természetesen balkonkörülmények között nem tudunk annyit termelni belőle, ami kielégítené egy család igényeit, de a saját termesztésű zöldség mindig öröm, ráadásul a koktélparadicsom nem csak a tányéron mutat jól, hanem növényként is vidám, jópofa dísz.

 

Kertben

Képek: innen, innen, innen, innen, innen, és innen

A bejegyzés trackback címe:

https://kertesz.blog.hu/api/trackback/id/tr144549328

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Koky_ 2012.05.28. 17:08:44

Épp jókor jött a cikk, 2 hete vettünk koktélparit, és próbából elültettem pár magot. Semmi szárítás, egyéb előkészület nem volt és már megjelentek a pici növénykék :) A teraszon meg ott figyel 4 kisebb balkonládányi és 5-6 cserépnyi különböző fajta paradicsomtő :) Reméljük hamarosan terméseket is hoznak. Köszi a bejegyzést!

Bambano 2012.05.28. 20:06:05

paradicsomot saját magról ültetni??? ki hallott már ilyet...

magyar bucó 2012.05.29. 06:04:46

@Bambano: Miért gondolod, hogy csak vásárolt magból lehet?

(F)ordító · http://aztirjaa.blogspot.hu/ 2012.05.29. 08:34:29

a magtermelők arra ügyelnek, hogy neked minden évben meg kelljen venni a vetőmagot. a növény magjából legfeljebb valami korcs utánzat nevelkedik, hála a hibridizációnak.

beersodi 2012.05.29. 09:38:23

Több mint 10 éve, ültettünk először pár koktélparadicsom palántát a veteményeskertbe, addig nem is ismertük. Azóta nem kellett ilyen palántára költenünk, mert nagyon szívós a növény. Szerencsére nem "korcsosult" el a növény az évek alatt. Úgy látszik nem valami ócska hibrid volt amit anno megvettünk.
Gyakorlatilag az első fagyokig folyamatosan terem (ha lenne fóliasátrunk tovább is). A megfagyott lehullott szemekből a magok következő évben, a szántás (egy ismerős szánt MTZ-vel, mert olyan nagy a kert), rotációzás ellenére is kikelnek. Most már ott tartunk, hogy szinte irtani kell tavasszal. ;)
15-20 palántát hagyunk, karózzuk és kb 1 m magasságig hagyjuk nőni. A többi palántát vagy ismerősök viszik el, vagy mennek a komposztálóba. Sőt a komposztálónak "hála" (az ősszel kiszedett tövek is oda kerülnek) az abból nyert humusz használatával, eljutnak a virágoskertbe is. Szerintem sokkal finomabb mint a másik paradicsomok. Apám jobban szereti, mint a normál méretű paradicsomot.
Mi nem csak nyersen esszük, hanem pl levesbe főzve, sült húsok mellé téve sütve is fogyasztjuk.

magyar bucó 2012.05.29. 19:21:32

@triumphator: A fajták nagyon jól megtartják fajtajellegüket, csak a hibridek esnek szét.
Sok éven át lehet kiskertben fenntartani a bevált fajtákat.

pengusz 2013.03.06. 08:37:01

Ha valakit érdekel, lehet kapni ún. ezergyümölcsű paradicsomot. Kb. egy méretű a koktélparadicsommal, nagyon ízletes, és nagyon sokat és sokáig terem. Ja és korán, nálunk megelőzte a K1-es korait :)

Megyeri Szabolcs kertész blogja

A kertész blog küldetése, hogy világosan lássuk: Zölden élni nem bonyolult dolog, lehet egyszerűen is. Szeretném a kertészkedést számodra közel hozni, felhasználóbaráttá alakítani, fogyaszthatóan tálalni. Azért, hogy kertünkben mesék és szerelmek szövődjenek.


A szerző elérhetőségei: megyeriszabolcskerteszete.hu


Kövessen Facebookon

Kertész TV

süti beállítások módosítása