Megyeri Szabolcs kertész blogja

Húsvéti tojásvadászat kertben és lakásban

Szólj hozzá!

A húsvét a kereszténység legjelentősebb ünnepe, Jézus feltámadását ünnepli ilyenkor a keresztény világ. A húsvét emellett a tavaszi napforduló és a természet újjászületésének ünnepe is, melyhez több, az őskorban eredő mítosz és szokás kapcsolódik. Gondolom sokan elgondolkodtak már azon, hogy hogy jön a képbe a nyúl, amely ráadásul tojásokkal örvendezteti meg (elsősorban) a kisebbeket.

 

Minden egy helyen, nyúl, tojás, tavasz, virágzás 

Nos, a tojás a születés, a termékenység szimbóluma, a nyúl pedig egyes források szerint a XVI. századi Németországban kapcsolódott a húsvéti mitológiához. Nem csoda, hiszen a nyúl maga is termékenységi szimbólum (vö.: szapora, mint a nyúl), ráadásul  a fészekrakó, tojást tojó nyuszi alakja sem fantazmagória, a legenda a Lepus fajból építkezik, ez a nyúltípus ugyanis nem üregben él, hanem fészket rak. Persze tojást azért még ezek a nyulak sem tojnak. Érdekesség, hogy Ausztráliában, ahol a közönséges nyúl nem őshonos, de betelepítés útján nagyon elterjedt lett, kártékony, pusztító rágcsáló hírében áll (és az is). Az ausztráloknál így a nyúl nem bír túl jó pedigrével, ezért egy helyi rokona, a bilby (erszényes nyúl) hivatott őt helyettesíteni, nem sok sikerrel mivel a bilby a kihalás szélén áll, így a gyerekek körében nem nagyon ismert, emellett a legkevésbé sem cuki és bájos, mint a mi nyulunk.

 

Szegény bilby, inkább patkányfélének néz ki

A húsvéti nyúl, tojás és ajándékozás leginkább a gyermekfolklór része, a kicsiknek jelent nagy örömöt, ha édességet kapnak, amit a szokások szerint maguknak kell megkeresniük, jellemzően a kertben. Akinek ifjúkorában volt része húsvéti tojásvadászatban, biztos szívesen emlékezik vissza rá, így a mai gyerekeknek is élményt jelenthet a csoki és tojás utáni kutakodás.

Keresni jó, bár itt épp nem nagy kihívás

Ehhez a műfajhoz a kert a legmegfelelőbb terep, de saját birtok híján a lakásban is ápolhatjuk ezt a hagyományt. Tulajdonképpen bármely otthoni növény akalmas arra, hogy tövéhez, levelei alá csokitojást, nyuszit, vagy festett tojást rejtsünk el, de nagyobb benti növényekre is aggathatjuk őket, és már indulhat is a felfedezőút. Erre az eseményre pár órára be lehet hozni a folyosókon, erkélyeken, lépcsőházakban elhelyezett növényeket is, hogy még inkább kerti dzsungelhangulatot teremtsünk a kereséshez. Aki pedig nem vesződne kinti atmoszféra megteremtésével, egyszerűen rejtse a tojásokat, csokinyuszikat a lakás különböző pontjaira, és figyelje vidáman a húsvéti házkutatást.

Lakásban is mókás a vadászat

 

Képek: innen, innen, innen, és innen.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://kertesz.blog.hu/api/trackback/id/tr724369571

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Megyeri Szabolcs kertész blogja

A kertész blog küldetése, hogy világosan lássuk: Zölden élni nem bonyolult dolog, lehet egyszerűen is. Szeretném a kertészkedést számodra közel hozni, felhasználóbaráttá alakítani, fogyaszthatóan tálalni. Azért, hogy kertünkben mesék és szerelmek szövődjenek.


A szerző elérhetőségei: megyeriszabolcskerteszete.hu


Kövessen Facebookon

Kertész TV

süti beállítások módosítása