Megyeri Szabolcs kertész blogja

A rózsa jótékony hatásai

Szólj hozzá!

Mivel is dobhatnánk fel a hétfőt? Mondjuk egy színes, szagos, rózsaillatú bejegyzéssel, aminek összeállításában Antics Katalin, növényorvos volt a segítségemre. Köszönet érte :)


A rózsa szépségét senki sem vitatja, aki táplált már gyengéd érzelmeket valaki iránt, az biztosan vásárolt egy csokorra valót, elsősorban vöröset. A rózsa azonban nem csak az érzések közvetítője, hanem egyéb jótékony hatásai is ismeretesek. Hogyan működik, mire kell odafigyelni és házilag hogyan, mire alkalmazható ez a szép virág? Ez a poszt erről fog szólni, vagyis a rózsáról, egy kicsit másképpen.
Ha már rózsa, akkor egyértelműen a szerelem ugrik be, és ha szerelem, akkor a vöröset részesítjük előnyben. De vajon miért pont a vöröset? A színválasztás egyik magyarázata lehet, hogy a hagyomány szerint Aphroditének a vörös rózsa volt a kedvenc virága. Aphrodité pedig, mint ismeretes, a Szerelem Istennője. A legenda tehát az ókori görög kultúrkör óta köti a rózsát a szerelemhez, de például jóval később XII. Károly svéd uralkodó is a szerelem jelképének nyilvánította a vörös rózsát.


„Mit rózsának hívunk, bárhogy nevezzük, éppoly illatos” - William Shakespeare


A rózsát már évezredek óta nagy becsben tartjuk. Összekötjük a szerelemmel, érzelmekkel, szeretettel, gyönyörködünk szépségében, magunkba szívjuk csodás illatát. Ősi indiai  medicinákban a vörös rózsa gyógyító és tápláló erejét mély tisztelet övezi. Manapság a kutatók is sorra fedezik fel a rózsa jótékony élettani hatásait, melyet például a közérzetre és a hormonháztartásra gyakorol. Antibakteriális és gyulladásgátló valamint vérzéscsillapító hatásai is jól ismertek. Illóolajként az aromaterápiában is előszeretettel alkalmazzák, ilyen formában különféle légúti és tüdőbetegségek kiegészítő kezeléseként hasznos, valamint a szorongást, rossz közérzetet is csillapítja.



“Vannak, akik mindig morognak, mert a rózsáknak töviseik vannak. Én hálás vagyok, hogy a töviseknek vannak rózsabimbói.” (Alphonse Karr)

A rózsa megnyugtatja a szívet és az idegeket, kiegyensúlyozottá tesz bennünket. Javítja a kondíciónkat, összhangot teremt a szívünk és az elménk között. 
A növényből készült rózsalekvár is csodákra képes. Megnyugtatja még a dühös embereket is, elég egy-két kanállal belőle, és nyoma sem marad a feszültségnek. Pozitív hatást gyakorol a sejtregenerációra és táplálja a szöveteket is.
A bioboltokban megvásárolható rózsavizet használhatjuk ételek fűszerezésnél is. A rózsaesszenciát, ami jóval koncentráltabb a rózsavíznél, borogatásra, menstruációs problémákra, szédülésre, fej-, és torokfájásra valamint depresszióra alkalmazzák.


A szépségápolásban is kiemelkedő szerepet játszik a rózsa, a kozmetikai krémek gyakori összetevője. Különböző kivonatai hűsítik és tonizálják a bőrt, annak fényét és ragyogását visszaadják és megtartják. Fertőtlenítő és összehúzó hatása miatt arc-, és szemlemosó vizekben is megtalálhatjuk.
A már említett rózsalekvár pedig így készíthető el: fontos, hogy növényvédő szer mentes, vörös rózsa szirmokat válasszunk alapanyagként, a szirmokat aprózzuk fel, termelői mézzel, vagy agavésziruppal keverjük össze. Minél vörösebb a rózsaszirom annál ízletesebb lesz a belőle készült lekvár. Fogyasszuk mindig frissen!
Egészségükre!
Képek: innen , innen és innen

A bejegyzés trackback címe:

https://kertesz.blog.hu/api/trackback/id/tr774290506

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Megyeri Szabolcs kertész blogja

A kertész blog küldetése, hogy világosan lássuk: Zölden élni nem bonyolult dolog, lehet egyszerűen is. Szeretném a kertészkedést számodra közel hozni, felhasználóbaráttá alakítani, fogyaszthatóan tálalni. Azért, hogy kertünkben mesék és szerelmek szövődjenek.


A szerző elérhetőségei: megyeriszabolcskerteszete.hu


Kövessen Facebookon

Kertész TV

süti beállítások módosítása