Megyeri Szabolcs kertész blogja

Hét teendő a kertben szeptemberben

komment · 1 trackback

Sajnos a nyárnak már vége, és bár még a szeptember is tartogat jó időt, azért most már erősen érezni az új évszak beköszöntét. A kerti szezon azonban csak most kezdődik, a szürkülő, sötétedő ősz ugyanis számos érdekes és/vagy kötelező kerti feladatot tartogat. Ezekből szedtem most össze ízelítőül hetet, mondhatnám, hogy azért, hogy a hét minden napjára jusson, de igazából éppen ennyi jutott eszembe. Akárhogy is, akinek kertje van, a következő teendők lassan aktuálissá válnak, érdemes tehát végigszaladni rajtuk! 

gyepszelloztetes.jpg

- Pázsitgondozás

Már az ősz első heteiben elvégezhetjük gyep szellőztetését, valamint a füvesített terület talajának lazítását, a nyári aktív használattól ugyanis a talaj és a gyepszőnyeg is jó eséllyel összetömörödött. A talajlazításhoz használhatunk egy egyszerű vasvillát is, szerszámot mélyen szúrjuk a gyepfelületbe, majd az ásó nyelét óvatosan, de erőteljesen mozgassuk előre-hátra. A műveletet pár arasznyi távolságokkal az egész felületen ismételjük meg. A gyepszellőztetéssel az összetömörödött szálakat gubancolhatjuk ki, megelőzve a tövek elhalását és a filcesedés megjelenését. Ehhez bevethetünk egyszerűen egy gereblyét is, amit erős, kapáló jellegű mozdulatokkal kell használni, de lehet venni gazdaboltokban (gereblyéhez hasonló, a fenti képen látható eszköz) kifejezetten erre a célra való szerszámot is. A nagyobb kertekben bérelhető gyepszellőztető gépet érdemes használni. A gyepszellőztetést mindig egy száraz, csapadékmentes napon végezzük el.

- Szüret

A szüretről persze a szőlő ugrik be elsőnek, de más finomságok is várnak ránk mostanában. A téli almát és körtét szeptemberben lehet leszüretelni, az érettség megfelelő fokát a megbarnult magok jelzik, így ha biztosra akarunk menni, vágjunk szét egy-két gyümölcsöt. A leszedett almát és körtét rögtön tegyük hűvös helyre, például a pincébe, hogy minél tovább elálljon. Az ütődött, hibás, kukacos példányokat dobjuk a komposztra, hadd hasznosuljanak ők is!

- Cserje-, és faültetés

A pázsit felfrissítésével egy időben kerülhet sor az ősszel ültetendő bokrok, cserjék, fák helyre telepítésére is. Fáknak legalább 1x1 méteres, bő háromarasznyi mély, a cserjéknek 60x60x60 centiméteres ültetőgödröt készítsünk. A növényeket mindig ugyanolyan mélyre ültessük, ahogy a dézsájukban, vagy a faiskolában voltak. Az ültetést mindig kövesse alapos beöntözés! Sövényültetés esetén inkább hosszanti árkot ássunk, így könnyebb lesz az egyenes sor kialakítása. Fák esetében mindig tartsuk szem előtt az adott faj felnőttkori méretét, nehogy pár év múlva kellemetlen fejleményekkel kelljen szembesülnünk. 

ultetes.jpg

 

- Tápanyag utánpótlás

A kerti növények fejlődésük során rengeteg tápanyagot vesznek föl, időről-időre kimerítve ezzel a termőtalajt. A tápanyagokat többek közt ősszel is pótolhatjuk, például nagyobb mennyiségű érett komposzt kiszórásával, földbe forgatásával! A gyepet is táplálhatjuk, a rózsatöveknek is jár a csemege, és a frissen ültetett fák, cserjék is kapjanak bőségesen a tápanyagból.

 - Zöldség és virág ültetés

Sokan azt hiszik, ősszel már vége az ültetési szezonnak, pedig ez nem igaz. Mostanában kerülhet a földbe a fokhagyma, valamint a hidegtűrő zöldségfélékből is bőven lehet még vetni, például zöldsalátát, brokkolit, kelkáposztát, és káposztát, de benépesülhet a konyhakert zöldbabbal, uborkával és sütőtökkel. A dísznövényeknek sem kell búcsút mondani, ültessünk szabadgyökerű dáliát, árvácskát, körömvirágot, vagy kikeleti bangitát. Akik a meglepetéseket szeretik, szórjanak szét vadvirág magokat, hogy a tavasszal összevissza kikelő virágok a mezők hangulatát csempésszék majd a kertbe!

- Óvintézkedések

A nyárra a kertbe, vagy balkonra költöztetett cserepes, dézsás szobanövényeket lassan vigyük be a lakásba, házba, és a levelek lemosása után olyan helyre állítsuk őket, ahol kellő fényt kaphatnak. A kerti öntözést még nem kell abbahagyni, de az idő lehűlésével ritkíthatjuk az alkalmakat. A fűnyírási szezonnak sincs vége, de a vágási magasságot kissé emelhetjük már. Bár még vár ránk pár meleg nap, azért lassan a kerti bútorok, napvitorlák, hintaágyak, kinti játékok is beköltözhetnek a biztonságos pincébe, garázsba, főleg, ha a hónap végére tartósodik a lehűlés, és már ténylegesen véget érnek az esti kiülések. 

hagymas_viragok.jpg

- Tavaszi hagymások

A név megtévesztő, a tavaszi hagymások trükkje ugyanis, hogy ősszel kell őket elültetni, aki tavasszal kap észbe, biztosan lemarad a kikeleti virágpompáról. A tavaszi hagymásokat hagyományosan az iskolaidő beköszöntével lehet elkezdeni kiültetni, de idő van bőven, mert az ősz második feléig aktuális a feladat. Virághagymát mindig inkább szaküzletből szerezzünk be, az hipermarketek nem ritkán régebbi, gyengébb minőségű árut próbálnak elsózni. A hagyma akkor jó, ha kemény, nem benyomható, ezt csomagoláson keresztül is ellenőrizhetjük. Okos ötlet úgy válogatni a virágfajokat, hogy különböző időben nyíljanak, így a látványos virágzás heteken keresztül fenntartható lesz az ágyásokban tavasszal!

A képek a szerző fotói 

A bejegyzés trackback címe:

https://kertesz.blog.hu/api/trackback/id/tr6912803952

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Itt a szeptemberi meleg, kertészkedjünk a nagyival! 2017.09.09. 14:09:16

Remek időt hozott ez a szeptemberi hétvége, és aki csak teheti, biztosan a szabad levegőn tölti az idejét. Ennek egyik legjobb és legpraktikusabb módja a ház körüli teendők elrendezése, ugyanis az ősz beköszöntével is van bőven fe...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

sZulamith 2017.09.06. 22:31:44

Azért ennyire még nem kell az őszt hivogatni. Még érik a paradicsom, paprika, dughagyma még nincs az üzletekbe, szóval még szeptember eleje van:)

vik1994 2018.09.22. 19:53:33

Kedves Szabolcs!
Említette a káposzta szeptemberi vetését, ezt jól gondolom, hogy az áttelelő salátához hasonlóan még ősszel kell palántázni, és tavasszal szedhető? Vagy van olyan fajta amit ősszel elvetve még a tél előtt szedni lehet? Tudna ajánlani valamilyen fajtát?
Köszönöm a válaszát előre is!

Megyeri Szabolcs kertész blogja

A kertész blog küldetése, hogy világosan lássuk: Zölden élni nem bonyolult dolog, lehet egyszerűen is. Szeretném a kertészkedést számodra közel hozni, felhasználóbaráttá alakítani, fogyaszthatóan tálalni. Azért, hogy kertünkben mesék és szerelmek szövődjenek.


A szerző elérhetőségei: megyeriszabolcskerteszete.hu


Kövessen Facebookon

Kertész TV

süti beállítások módosítása