Megyeri Szabolcs kertész blogja

La Fontaine tévedése

komment

Általános iskolás koromban egy színielőadáson az osztállyal a Tücsök és  a hangya című klasszikust adtuk elő, melyben én a hangyát alakítottam, ez megalapozta a hosszan tartó szimpátiámat a kis rovar iránt. Ugyanakkor ha lehántjuk a hangyáról a tanmesék cukormázát, akkor a mindennapokban egy nagyon is zavaró betolakodóval találjuk szemben magunkat. Hiába a hangya legendás szorgalma, kitartása, és méretéhez képest hatalmas testi ereje, a többség mégsem szereti, ha megjelennek lakásában, kertjében. Ezért, mikor beindul a hangyainvázió kétségbesetten próbálunk megszabadulni tőlük. Ez azonban nem egyszerű mutatvány.

A hedonista tücsök épp turnézik

Mielőtt felvennénk a kesztyűt a hangyák ellen, nem árt, ha kicsit közelebbről megismerkedünk velük, ez minden harc előtt tanácsos az ellenséggel szemben. Mikor azt mondjuk, hangya, igazából egy gyűjtőnevet használunk, az apró rovarok ugyanis hatalmas rokonságot tartanak fent.  Városi körülmények között, tehát lakásokban, bérházakban a fáraóhangya (Monomorium pharaonis) a gyakoribb, kertesházak környékén pedig inkább a házi hangya (Lasius emarginatus) és a kis fekete hangya (Lasius niger) fordul elő. A kicsike, átlagosan 5-9 mm-es termetű rovarok igen jól szervezett kolóniákban élnek, rétegzett társadalomban, melyben minden egyednek megvan a maga helye és feladata. Telepeikben - amit hangyabolynak hívunk -  akár több millió példány is élhet, közülük főleg a szárny nélküli dolgozókkal találkozunk, akik megállás nélkül kutakodnak élelem után, (ez az ember-hangya konfliktus alapforrása), melyet aztán a bolyba cipelnek. Akit bővebben érdekel a hangyák összetett univerzuma, fantasztikusan részletes leírást találhat róluk itt.

Invázió!

Az egyszeri háziasszonyt, vagy az általa riasztott férfiembert azonban a rendszertani érdekességeknél sokkal jobban izgatja, hogy miként lehet védekezni ellenük. A hangyák megjelenése a kertben általában azt jelenti, hogy kinti növényeink tetvesek, ugyanis a hangyák előszeretettel fogyasztják a levéltetvek nedvét. Aztán ha egyszer a kertben vannak, portyáik során hamar felfedezik, hogy a házban, lakásban sokkal elegánsabb terített asztal várja őket. Ilyenkor rendszerint megindul az offenzíva, és jönnek seregestül, főleg az édes dolgok után kutatva, de nem túl válogatósak. Ezen ponton érkezik el a harc, lássuk mik a fegyvereink.

Ha ételt találnak, rohamoznak

Amennyiben bejutottak, seregnyi természetes eljárással riaszthatjuk el őket. Sokan a fokhagymára esküsznek, gerezdeket helyeznek el az útvonalaikon, ezt nem szeretik. Hasonló hatás érhető el a küszöbre és ablakpárkányra helyezett levendulakivonattal, terpentinnel, ecettel, továbbá a tapasztalatok szerint sikert lehet elérni a szegfűszeggel, élesztővel, sütőporral, és fahéjjal. Ha utóbbiak nem válnak be, mézeskalácsot még mindig süthetünk belőlük.

Ha nincs hangyánk, de szeretnénk, vásároljunk hangyafarmot!

Az ablakba kiültetett paradicsom is kíméletes hangyaűző, ha pedig már a kertben megállítanánk őket, ültessünk zsályát, levendulát, izsópot a házfal közelébe, ablak alá, ezektől is irtóznak. Mikor a riasztás már nem elég, vagy elkéstünk vele, jöhetnek a drasztikusabb megoldások. Régi vidéki praktika a sós, de inkább timsós vízzel való alapos felmosás a lakásban, teraszon, az egyszerűbb módszerek hívei pedig fel is porszívózhatják az apróságokat, ami azonban csupán tüneti kezelés, mert utánpótlás akad bőven. Csapdákat is állíthatunk, persze nem kell rögtön a bolti vegyszeres darabokat beszerezni, egy cukros vízzel átitatott rossz szivacs tökéletes hangyamágnes, ha ellepték a csalit, máris lehet megszabadulni tőlük. Hasonló elven működik a sekély tálkában kihelyezett cukros víz, vagy cukros sör, amibe belemásznak, ez lesz a végzetük.

Előregyártott hangyacsapda

Ha semmiképp nem jutunk dűlőre, akkor jöhet a vegyszeres irtás, például a különféle bolti hangyacsapdák beszerzése, melyek mérget tartalmaznak, amit a dolgozók bevisznek a bolyba, így az ott is pusztít, ellenben a szivacsos módszerrel. Ha a helyzet tarthatatlan, rovarirtó szakembert is hívhatunk, aki körbepermetezi a lakást, ez már nem filléres, ellenben elég biztos megoldás. Ha egyszer sikerült a kilakoltatás, akkor életbe lép a prevenciós szakasz, vagyis ügyelni kell arra, hogy az újabb próbálkozók ne találjanak eleséget (morzsát, ételmaradékot, szétszórt cukrot) ennek hiányában ugyanis önként távoznak. A kertben hasonló elvet követve a tetvek irtásával előzhetjük meg a hangyák elszaporodását.

Ha Ön is tud bevált módszert hangya ellen, ne habozzon azt megosztani kommentben!

Képek: innen, innen, innen, innen, innen, és innen.

A bejegyzés trackback címe:

https://kertesz.blog.hu/api/trackback/id/tr15315180

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

sarocker 2013.05.24. 09:41:55

Én sajnálom őket megölni, úgyhogy amikor tavaszodik és éledeznek a hangyák, akkor igyekszünk a lakásban, főleg a konyhában minél nagyobb tisztaságra törekedni. Így is minden tavasszal beköszönnek, de nem nagy számban, és 2-3 hét múlva nyomtalanul eltűnnek, amikor már odakint is találnak élelmet. Ezzel még együtt lehet élni. A lényeg, hogy semmi ne maradjon kint a pulton (egy darabka kenyér vagy szallonnabőrke sem), és rendszeresen söptögetünk, felmosunk. Néhány így is a mosogatószivacs áldozata lesz. dehát valamit valamiért, ennyi áldozatot vállaljanak a hangyák is! :)

2013.05.24. 09:50:44

Csigák ellen is kéne ilyen útmutató...

besztercei 2013.05.24. 12:08:57

@jova68: Sör :) Állítólag jó csiga ellen.

postakocsi 2013.05.24. 19:07:36

Nekem a fele porcukor, fele sütőpor kombináció vált be, az első pár napban persze megrohamozzák, de aztán gyorsan csökken a létszám. :)

ediszilva · http://rosecup.blogspot.hu/?zx=9709a77f7b806c6b 2013.05.24. 21:40:06

Ötletetem hangya írtásara sajna nincs jobb, csupán egy kérdés motoszkál a fejemben
ugyanis akik ádázul küzdenek a hangyák ellen állítják: A növény gyökérzetét rágják a hangyák. én viszont azt gondolom nem fő táplálkozási forrás eme csemege. Persze lehet én is félrevezető meséken nőttem fel...:-)

Lehetséges, hogy e jószág a járatok készítése folyamán nem válogat gyökér és föld között, de akkor is erősnek érzen hogy a kertben írtsuk a hans

Bikli néni 2013.05.25. 08:25:23

A porcukor+ borax receptet én is hallottam, de valamimúj rendelet miatt a patikák nem adnak ki boraxot (sem).
Nálunk durva volt, családi ház, emelet, saját szobám + fürdőszoba, mentek a kádra, a szappanra, sokszor bemásztak az ágyamba, a laptopomba is (na ott mit kerestek...), viszont pl. a konyhát elkerülték, érdekes módon.
Próbálkoztam sütőporral, szódabikarbónával, hangyaporral, semmi nem használt. Végül a képen látható hangyacsapdát vettük, elég volt a fürdőbe kitenni, két nap alatt eltűntek, az én szobámban már rá se metek, és (kopkop) kb. két hónapja egyetlen dögöt se láttunk.

élhetetlen 2013.05.25. 15:30:13

Már negyven éve volt, mikor első lakásomba beköltöztem, lakás már volt, bútor nem, pénz nem. Pár hónapig úgy éltünk, hogy este elrendeztük a négy birkabőrt a padlón, (ez volt), és azon ágyaztunk meg. Ez rendben is lett volna, de szép, száraz nyár volt, és a harmadikon annyi hangya, hogy… Ami bevált, az a piretrin volt, az erkélyajtó elé, (és biztos, ami biztos) az „ágy” köré demarkációs vonalat szórtam. Reggel összesöpörtem, működött. Most van egy 36 nm-es teraszom a nyolcadikon, azon nyüzsöghetnek, ha „betörési kísérlet” van, szintén egy kis por az útvonalra. Nem vagyok szakértő, nem is fogok utánajárni, rovarirtóként árusítják, viszont nem kellett soha szembenéznem döglött hangyák tetemeivel, elhitethetem magammal, hogy csak távoltart, és ez lelkileg sokat jelent.
Egy sztori a szorgos hangyáról. Munkahelyemen az udvari dohányzó, kis kockakövekkel kirakva. sokan kihozzák a szendvicset, kávét, tehát morzsa van. Hangya talál egy méretes, kisujjkörömnyi zsemlehéj darabot, próbálja elvinni, nem megy. Beakad a következő kőperemnél. Leteszi, és több irányba is „fut” 5-7 cm-t, segítséget keresve. Senki. Lehajoltam, és körömmel kettévágtam a darabot. Visszaért, felkapta az egyik darabot. Esküszöm, élmény volt látni, ahogy a már elbírható darabbal, büszkén „elvágtázott”.

Megyeri Szabolcs kertész blogja

A kertész blog küldetése, hogy világosan lássuk: Zölden élni nem bonyolult dolog, lehet egyszerűen is. Szeretném a kertészkedést számodra közel hozni, felhasználóbaráttá alakítani, fogyaszthatóan tálalni. Azért, hogy kertünkben mesék és szerelmek szövődjenek.


A szerző elérhetőségei: megyeriszabolcskerteszete.hu


Kövessen Facebookon

Kertész TV

süti beállítások módosítása