Megyeri Szabolcs kertész blogja

10 tipp a sikeres balkonkertészkedéshez!

komment

Tisztában vagyok vele, hogy a "tíz dolog, ami..." kezdető posztok a haladó netfogyasztók számára roppant riasztóak, de megígérem, hogy próbálok nem elmerülni a bulvár futóhomokjában, és a következőkben rövid, zanzásított, de valóban használható tippeket adok közre a balkonkertészkedéssel kapcsolatban. A balkonkertészet sok éve divat már, egyre több erkély népesül be dísz-, és haszonnövényekkel, azonban ez lényegéből fakadóan olyan műfaj, amit jellemzően nem szakavatott, gyakorlott kertészkedők végeznek, ezért talán nem hiábavaló a gondolat, hogy elkél nekik a segítség. A balkonkertészkedés persze nem ördöglakat, a legtöbb virágos dísznövény vagy balkontermény egészen egyszerűen nevelhető, de buktatók mindig akadhatnak. Lássuk tehát az ígért tízpontos útmutatót, ami ha nem is egy univerzális sorvezető, de általános tájékoztatóként remélem hasznos lesz!

garden_tranquility_balcony-garden.jpg

- Az erkélykorlátra erősíthető balkonládákat inkább a benti oldalra rögzítsük, így az öntözővíz nem csöpög le az alsó szomszédhoz, és viharban sem eshet le! Ráadásul így a növénygondozás is egyszerűbb lesz! Érdemes eleve olyan ládákat venni, melyekhez tartozik alátét tálca, így a víz se kifele, se befele nem fog csorogni, utóbbi is elég idegesítő tud lenni. 

- Sokat lehet spórolni a balkonkertészkedés kellékein ha például drága kéziszerszámok helyett egy műanyag homokozókészletet veszünk, öntözőkannaként egy tiszta üdítőspalack is beválik, virágláda helyett vessünk be régi fém vödröt, fóliával bélelt faládát, vagy egyéb díszes, megfelelő méretű edényt! Persze a balkonkertbe is lehet stílust vinni, de ez nem mindig a drága bolti kellékekkel érhető el, sokszor egyedibb és izgalmasabb lesz a látvány, ha kreatívkodunk.

aa615s1.jpg

- A növények földjét mulcsoljuk, ami a nedvességet a talajban tartja, ráadásul dekoratív is! A legnépszerűbb mulcs a zúzott kő, de vásárolhatunk folyami kavicsot is, valamint érdekes lehet a fadarálék is, melynek kifejezetten vidékies, rusztikus hangulata van. Figyelem, zöldségekhez ne használjunk fenyőkéreg mulcsot, ez ugyanis lúgosítja a talajt, ami jellemzően nem kedvező a zöldségeknek.

- Sokat számít, hogy az első próbálkozás hogyan sül el, ez általában meghatározza a viszonyt a balkonkertészkedéshez a továbbiakban. Ezért a teljesen kezdőknek elsőként a mediterrán fűszernövényeket ajánlom, melyekkel a sikerélmény biztos, így megjön a kedv a folytatáshoz. Hasonlóan balekbiztos termény a paradicsom, vagy éppen a chilipaprika. A virágok közül a muskátli és a petúnia hasonlóak.

- Kisebb erkélyeken lehet terjeszkedni függőlegesen! Fellógathatunk kaspókat, készíthetünk polcrendszert, de akár egy felállított raklapba is telepíthetjük kedvenceinket! A szűkös hely ne szegje kedvünket, ne csak az alapterületet figyeljük, hanem a függőleges felületeket, a korlátot és az ablakpárkányt is!

- Aki túlvállalja magát, vagy csak sok terményt, dísznövényt gyűjt be, gyakran szembesül azzal, hogy az egyes példányok nem kapnak elegendő fényt. Ezért az eltérő magasságú növényeket állítsuk tornasorba! A fal mellé kerüljenek a magasabbak, eléjük pedig az egyre kisebbek, így mindnek jut majd elegendő fény. 

ko03vazafg7883rd2zd7k4hso1_500_2.jpg

- A feledékenyebb hobbikertészek használhatnak önöntöző balkonládákat, melyekkel a növények átvészelik a kimaradt öntözések időszakát. Ilyen alkalmatosságot nem túl horrorisztikus áron nagyjából bármelyik nagyobb kertészeti árudában lehet kapni, de átmeneti jelleggel megteszi például egy félliteres (vagy kisebb) műanyag palack, amit megtöltünk vízzel, majd (egy hirtelen mozdulattal) fejjel/szájjal lefelé a növény edényének földjébe állítunk. 

- Aki minimalista megoldások híve, és balkonzöldségeihez még dézsát, ládát sem kíván vásárolni, megteheti, hogy közvetlenül a termőföldes zsákba ültet! Az elfektetett zsákra éles késsel kereszt alakú vágásokat kell készíteni, és az így keletkező nyílásba máris lehet vetni, palántázni. Letermés után a föld továbbra  is felhasználható lesz! 

pallet2_rect540_rect540.jpg

- A kötött talaj javításához, vagy a földmennyiség növeléséhez kiváló adalék a kókuszföld. A könnyen szállítható kókuszföldet csak vízbe kell áztatni, majd hozzá kell keverni a termőföldhöz! A kókuszföld magában nem megfelelő közeg, mivel tápanyagokat egyáltalán nem tartalmaz, azonban a sima földhöz keverve javítja annak vízelvezetési, szerkezeti tulajdonságait. 

- A sikeres balkonzöldség nevelés legfőbb titka, hogy az alapanyag megfelelő legyen. Ezért sose spóroljunk a vetőmagon és a palántákon, mert csak a minőségi, egészséges alapanyagból lesz bőven termő növény, ízletes termés. Az akciós áruházi termékek helyett inkább válasszuk a kertészetek, gazdaboltok portékáit, a forintban jellemzően jelentéktelen különbség nagyot fog számítani a későbbiekben!

 

 

Képek: inneninneninneninnen, és innen.

A bejegyzés trackback címe:

https://kertesz.blog.hu/api/trackback/id/tr1514005254

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

élhetetlen 2022.04.19. 22:12:02

Mulcsoljunk. Balatonon próbáltam, faforgáccsal, de az biztosan jó anyag adott madaraknak fészek építéshez is, fél év alatt eltűnt. Itthon, Budán. Beköltöztek a szarkák, elüldözték a fekete rigóimat, és visznek minden mozgathatót. Volt egy százas szögem, azzal szoktam kilyuggatni a műanyag cserepeket. Belső ajtó, külső ajtó a terasz felé, közte 20 cm, ide szoktam ledobni a forró szöget. Nem húztam be a külső ajtót, elvitték a szöget is.
„balekbiztos termény a paradicsom”. Nem az. 3 szem szép és finom, a másik négy selejt. „A virágok közül a muskátli és a petúnia hasonlóak”. Kihagytad a dézsás rózsákat, és a mini rózsákat, amik kint telelnek, és több évig szépek Az ilyenekről nem is beszélek, hogy dézsában szomorú fűz. A dézsa, és a föld pénzbe kerül, de a fa nem. Egy ág kell feldarabolva, az ág vége nem gyökerezik ki, de az összes többi darab igen. Nem lesz fűzfád, olyan nagy, de pár évig jól mutat a kölyök is.

Privateer 2022.04.19. 22:12:19

@Attilajukkaja: Akkor írjál te egy válaszposztot és várjuk a te tanácsaidat.

Megyeri Szabolcs kertész blogja

A kertész blog küldetése, hogy világosan lássuk: Zölden élni nem bonyolult dolog, lehet egyszerűen is. Szeretném a kertészkedést számodra közel hozni, felhasználóbaráttá alakítani, fogyaszthatóan tálalni. Azért, hogy kertünkben mesék és szerelmek szövődjenek.


A szerző elérhetőségei: megyeriszabolcskerteszete.hu


Kövessen Facebookon

Kertész TV

süti beállítások módosítása