Megyeri Szabolcs kertész blogja

Függőkert másként

Szólj hozzá!

Az akvaponia nagy népszerűségnek örvend és sok kiskertulajdonos tervezgeti saját kis rendszerét. De mi a helyzet a városlakókkal? Nekik is találtam valamit, amit érdemes kipróbálni. A palackalapú függőkert bármilyen ablakban vagy tárolón kialakítható. nagy bánatomra csak angol nyelvű videó forog róla közkézen, de a képek így is elég hasznosak, a szöveggel meg remélem már ha mást nem is, egy kiindulási alapot tudok adni, a többi pedig a Ti kreativitásotokon és problémamegoldó képességeteken múlik.

Palackalapú függőkert

Nekem nagyon fontos, hogy az elején lássam mit is fogok elkészíteni, így motivál a végeredmény és ha néhány lépést nem értek, hát az eredményből kikövetkeztetem azt. Íme, erre gyúrunk:

1. lépés - palackok előkészítése

Első lépésként vegyünk kb. 6 db 1,5 literes műanyagpalackot, amiből 5öt megtöltünk vízzel, úgy, hogy egy légbuborék maradjon az üvegben. A palackokat tegyük a fagyasztóba, ahol szép keményre fagynak és amennyiben elkövettük azt a hibát, hogy nem hagytunk légbuborékot, szépen szét is feszítik a palackot :) Úgyhogy a légbuborék fontos!

2. lépés - palackok vágása

A fagyasztott palackot könnyedén formálhatjuk a videón is látható fúróra erősített vágóeszközzel. 4 palacknak a közepe táján, mindkét oldalára vágjunk lyukat! (A videón csak az egyik oldalára vág rést a készítő, de én már tudom, hogy a videó következő részében, már azt ecsetelgeti, hogy jobb, ha a palackban növekedő növényünk mindkét irányba ki tud törni a szabad levegőre). Végül az aljára is vágjunk egy akkora lyukat, mint a palack szája, hiszen ezen a résen illesztjük majd egymásba a rendszer elemeit! Az 5. palacknak az alját távolítsuk el teljesen, ez lesz a kezdőelem, tele vízzel. Persze ezt a munkafázist csinálhatjuk sniccerrel és fagyasztás nélkül is, csak úgy kicsit nehezebb.

3. lépés - a gyökérrész kialakítása

A 4, oldalt lyukas palackra egyenként keményebb papírból készült hengert húzunk, majd lefújjuk fekete festékspray-vel. E mögött lesz a növekedési rész és a gyökérzet, amelynek szüksége van a sötétségre.

4. lépés - összeállítás

A termesztő palackok összeállítása nem egy ördöngösség. A 4, oldalt lyukas palackot egymásba dugom, úgy, hogy az alsó lyukba helyezzük a következő palack száját. Tömítővel (szilikon) körbefújom és minden palack szájába szivacsot dugok. Ennek egyszerű oka van: lassítja a víz folyását valamint megakadályozza, hogy a kavicsok kiperegjenek a gyökér alól a következő palackba. A dugókra 2 kicsi lyukat fúrunk és rátekerjük a palackokra. Az egyetlen alul lyukas palack aljára 4 lyukat fúrunk, átfűzünk mindegyiken 1-1 zsinórt és kész is van az akasztó. Ne felejtsünk el a szájába szivacsot dugni. Végül ugyanúgy illesszük oda a palackok sorába, mint az előzőeket.

A záróelem kialakításához 2 kupakot össze kell ragasztani szilikonnal, megvárni míg megszárad, kis csavarokkal összefogatni, lyukakat szúrni bele majd rácsavarni az egyik fekete palackra. A mások kupakot egy sima palackra rátekerve kész is a függőkert. Az utolsó palack nyakára érdemes kis lyukat fúrni, hogy levegőzzön a rendszer.

5. lépés - töltsük meg élettel

Hogy is működik a palackalapú függőkert? Amikor megtelik vízzel az utolsó palack, csak letekerjük és visszaöntjük felül a vizet a rendszerbe. De mit is öntözünk ezzel? A középső 4 palackot a fekete rész végéig töltsük meg kis kaviccsal. Pár napig csak mossuk át a rendszert, utána tegyük a kavicsra a magokat és figyeljük, ahogy szépen kinő a salátánk:)

Ha próbáltatok már hasonló hidroponiás rendszert kiépíteni, képeiteket, videóitokat, tapasztalataitokat várom itt hozzászólásban vagy a Facebookon a kertesz.blog falán.

Kép:innen

A bejegyzés trackback címe:

https://kertesz.blog.hu/api/trackback/id/tr44044286

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Megyeri Szabolcs kertész blogja

A kertész blog küldetése, hogy világosan lássuk: Zölden élni nem bonyolult dolog, lehet egyszerűen is. Szeretném a kertészkedést számodra közel hozni, felhasználóbaráttá alakítani, fogyaszthatóan tálalni. Azért, hogy kertünkben mesék és szerelmek szövődjenek.


A szerző elérhetőségei: megyeriszabolcskerteszete.hu


Kövessen Facebookon

Kertész TV

süti beállítások módosítása