Megyeri Szabolcs kertész blogja

Híres filmek híres növényei

9 komment

A januári holtszezonban jut idő a növényekkel kapcsolatos gondolkodás szokatlan módjaira is, a minap például az jutott eszembe, hogy milyen érdekes lenne összegyűjteni pár olyan mozit, melyekben valamilyen növénynek központi, vagy legalábbis hangsúlyos szerep jutott. A listát persze erősen korlátozza az, hogy csak az általam látott és ismert filmek közül tudok válogatni, így már most biztatom az olvasókat, hogy ha olyan alkotásokat is ismernek, amik nem szerepelnek itt, akkor kommentben bátran írják meg. A filmek mindenféle időrendi vagy egyéb sorrendet mellőzve kerülnek terítékre, lássuk is tehát, hogy mik a legizgalmasabb növényes mozik!

MOD - Escape From Alcatraz1.jpg

Szökés az Alcatrazból, krizantém

A világ egyik legbiztonságosabb börtönéből megszökni szinte lehetetlen, Clint Eastwoodnak és barátainak ez mégis sikerül ebben az alapműnek számító börtönfilmben. A film záró jelenetében a börtön igazgatója egy krizantémot talál a parton, ami magától biztosan nem kerülhetett oda, feltehetőleg a lelépett rabok hagyták ott fricskaként, a filmben korábban is feltűnő közönséges kis virág így a szabadság egyértelmű szimbóluma.

A gyilkos paradicsomok támadása, paradicsomok

Aki nem ismeri ezt a filmet, annak bizonyára nehezen hihető, hogy valóban arról szól, amit a címe ígér, vagyis mutáns, nagyra nőtt, vérszomjas paradicsomok támadják meg az emberiséget. Teljesen őrült film, amihez jó adag türelem, és az abszurdhoz való erős vonzódás szükséges.

el_ataque_de_los_tomates_asesinos_jpg_0.jpg

Fehér leander, leander

Ez a kevésbé ismert fimdráma egy tragikus szerelmi történetet jár körül, melyben a csalódott és becsapott nő a kedvenc virágából, leanderből készült méreggel gyilkolja meg párját. A film maga nem igazi klasszikus, abból a szempontból viszont kifejezetten hasznos, hogy megismerteti a nézőt a leander mérgezőségével, amit manapság sem mindenki ismer.

A kaktusz virága, kaktusz

Ebben az időtlen vígjátékban központi szerepet kap egy kaktusz, mely szúrósságával, dísztelenségével a főnökébe szerelmes fogászati asszisztenst (Bergman) jelképezi. A kaktusz a végén természetesen virágot hoz, hiszen a fogorvos (Matthau) is észreveszi asszisztensét.

tumblr_ljh31yh8ff1qa0r9yo1_500.jpg

Dennis, a komisz, éjkirálynő kaktusz

Újabb Matthau film, melyben szerephez jut egy növény, megint egy kaktusz. Bár a filmbeli ritka növény fikciós, fő tulajdonságai alapján leginkább az éjkirálynő kaktusszal (Selenicereus grandiflorus) rokonítható. A ritkán virágzó növény a filmbéli öregúr hobbikertész munkásságának fő ékessége, azonban a komisz szomszéd kölyöknek köszönhetően lemarad az egyszeri és megismételhetetlen virágzásról, ez pedig furcsa események láncolatát indítja el.

Ádám almái, almafa

A remek, egyedi humorú északi vígjátékban egy próbaidőn lévő elítélt sorsa fonódik össze egy, a pártfogó tiszteletes kertjében cseperedő almafával. 

adams_apples1.jpg

Az esemény, minden növény

A Hatodik érzék egykoron ünnepelt rendezőjének kevésbé sikerült, ám ambiciózus filmjében a komplett növényvilág lázad fel az emberiség ellen, minek következtében a növényfajok furcsa, öngyilkosságot okozó méreganyagot bocsájtanak ki. A korát megelőző módon ökotémát feszegető film sajnos semmilyen módon nem váltotta be a hozzáfűzött reményeket.

Testrablók támadása, idegen növények

A klasszikus inváziós filmben a világűrből érkezett mikroorganizmusok veszik át az emberek irányítását. Kimondva ugyan nincs, de a megjelenésük alapján leginkább növényként azonosíthatók a lények, persze ha űrlényként kezeljük őket, nehéz a bekategorizálásuk földi fogalmak szerint.

Adaptáció, szellemorchidea

A titokzatos szellemorchidea áll a középpontjában annak a regénynek, amiből a film készül, jobban mondva a regény megfilmesítésének a történetét láthatjuk. Az extravagáns, különösen csavaros felépítésű filmet nem csak az orchideabarátoknak merem ajánlani.

leon_the_professional2.jpg

Leon a profi, rákvirág

A filmbéli bérgyilkos gyökértelenségének szimbóluma az életében egyetlen állandó pontként jelen lévő cserepes szobanövény, melyet a legélesebb helyzetben sem hagy magára. A rákvirág (Aglanomea) jó választás volt a készítőktől, hiszen ez a dísznövény a valóságban is átlagon felül strapabíró!

Mars mentőakció, veteményes Mentőexpedíció, burgonya

A szakértők szerint is kifejezetten hiteles túlélőfilmben fontos szerephez jut egy burgonyával benépesített veteményes, mely a Marson egyedül rekedt főhős túlélését biztosítja.

 marsi.jpg

A kukorica gyermekei, kukorica

Stephen King ijesztő történetében központi szerepet kap a félelmetesnek ábrázolt kukoricamező. Aki járt már olyan kukoricás belsejében, ami magasabb volt nála, könnyen átérezheti, hogy milyen kiszolgáltatott szituáció úgy bezárva lenni, hogy közben bármerre lehet menni. Hasonló alapvetésre épül egyébként a szintén King könyvből készült Magas fűben című alkotás, amiben kukorica helyett valamilyen magasra növő fűféle (talán rozsnok) adja a rémisztő terepet.

mv5bnzninzvmzwmtotbimc00ngu1ltgzzwitytbln2i1ywmxnzg5xkeyxkfqcgdeqxvyndgyodgxnje_v1.jpg

 Utoljára pedig egy találós kérdés, melyik filmben játszik fontos szerepet ez a csodás tulajdonságokkal bíró kék virág?

blueflower.jpg

Fagyos napok teendői

Szólj hozzá!

Idén eddig nem kegyes velünk az időjárás, szürke, ködös napok járnak, ráadásul a hőmérséklet tartósan fagypont alá ereszkedik, mindemellé még egy sajátos időjárási jelenség, a hidegpárna is súlyosbítja a helyzetet. Mindennek következtében a növényekre jégréteg rakódik le, ami veszélyeket is rejthet magában, hogy ne is beszéljünk az egyéb kísérőjelenségekről, mint a lefagyott utakról és járdákról, a ködről, és a betegségeknek kedvező párás hidegről. Természetesen nem vagyunk teljesen védtelenek a jeges időjárással szemben, így most következzék egy gyors útmutató, hogy mit kell és lehet megtenni a kertben és környékén az ilyen időszakban!

ice-pine-trees-mindy-abbott.jpg

Elsőként ismerjük meg a hidegpárna jelenséget, melyről az elmúlt napokban többször is lehetett hallani. A met.hu meghatározása szerint:

 

A Kárpát-medencében a téli félévben fellépő tipikus időjárási jelenség, amikor a medence alján több napon keresztül rétegfelhőzet, hideg, párás, ködös idő alakul ki. Hidegpárna kialakulásakor rendszerint tartósan anticiklon uralja a térséget, a talaj közelében hőmérsékleti inverzió alakul ki.  A tipikus forgatókönyv szerint kezdetben csak a felszín közelében sűrű köd fokozatosan megvastagszik, majd megemelkedik, és rétegfelhőzetté alakul át. A felhőzet teteje rendszerint 400 és 1000 méter között stabilizálódhat. A felhőzet alatti egyhangú, hideg, párás, szürke idővel szemben a felhőzet fölé nyúló hegycsúcsokon derült, napos, a lentinél melegebb időt tapasztalhatunk. A felhőzet vastagságától és hőmérsékletétől függően kisebb mennyiségű csapadék: szitálás, ónos szitálás, hószállingózás is előfordulhat.

 

A sűrű köd tulajdonképpen apró, túlhűlt vízcseppekből áll, melyek ha mozgásba lendülnek a szél hatására, előbb-utóbb nekiütköznek valaminek, ha pedig ez történik, azonnal szilárd, fagyott csapadékká válnak, így alakul ki a növényi részeket (és persze minden mást) beborító hószerű, jeges réteg. Gyakran igen látványos az eredmény, mert ha a szél iránya állandó, akkor a tereptárgy egy irányból kapja az apró szemcséket, így végül csak az egyik oldalon alakul ki, adott esetben egészen nagy jegesedés. Nézzék csak: 

 szabea93-herincs4_jpg-2020-01-16-10-10-21.jpg

Na de visszatérve a kertre és környékére, mit lehet tenni, ha beütnek a tartós mínuszok, és még a jeges köddel is harcolni kell?

- Az eljegesedett növényi ágakat óvatos rázással jégmentesítsük. Ne üssük a hajtásokat erősen (például egy hosszú fával, seprűnyéllel) mert ilyen hidegben könnyen letörhetnek. Inkább óvatos sepregetéssel, himbálással próbálkozzunk.

- A sokszor elhanyagolt utcafronti fák esetenként kifejezetten rossz állapotúak, törékenyek (különösen ha törésre kifejezetten hajlamos fajba tartoznak). Az ezekre lerakódó jég (vagyis súly) fokozza a törésveszélyt, ezért érdemes ezeket jégmentesíteni, vagy lehetőség szerint elkerülni őket autóval és gyalogosan is. Szakemberek általában az erdei sétákat sem javasolják ilyen időben, mivel a törésveszély, ághullás nagy kockázatot jelent.

4bfc1494302229a0b06169afa0139059.jpg

- Különösen fontos a jégmentesítés az örökzöldek esetében. A hajlékonyabb ágakra nehezedő súly tartós deformálódást is okozhat, így a tuják például alakjukat veszthetik.Az örökzöldek ráadásul télen is vegetálnak, így például a gázcserét akadályozhatja náluk az ágakat teljesen beburkoló lerakódás. Ez aztán részleges elhaláshoz, barnuláshoz vezethet. 

- Aki eddig nem tette sürgősen burkolja be a kerti csapot, és szigetelje a vízaknát, az éjjeli mínusz 6-8 fokos hidegek már komoly károkat okozhatnak a csövekben, szerelvényekben. Ha a kerti csapnak van külön elzárási lehetősége, használjuk ezt is, a föld alatti csőben is megfagyhat a víz, szétrepesztve a csövet, ezt pedig nehéz később helyreállítani. Ilyen elzárás esetén a csapot nyissuk meg, hogy legyen útja a táguló jégnek.

- Itt az ideje a rózsák fagyvédelmének is, a visszavágott töveket vagy takarjuk be komposzt (föld) halommal, vagy az érzékenyebb fajtákra borítsunk rá egy felfordított vödröt. Utóbbi óvintézkedést tartalékoljuk a leghidegebb időszakokra, ugyanis az ilyen fedés csak pár napig alkalmazható a rózsa károsodása nélkül. Nem minden rózsafajta fagyérzékeny, számos típus akár a -10 Celsiust is kibírja, de a komposztos takarás ezek esetében sem haszontalan.

- A fiatalabb, tavaly, különösen a tavaly ősszel telepített facsemeték jellemzően szintén védelemre szorulnak. Hiába lesznek fagytűrő növények felnőtt korukban, zsenge csemeteként minden fa érzékeny az erős hidegre, és főleg a jégre. A nappal megolvadó jég ugyanis a törzs repedéseibe szivároghat, éjjel megfagyva pedig szétfeszítheti a növényi részt, komoly kárt okozva. Ez ellen kartonpapíros, nádfonatos betekeréssel, vagy egy régebbi módszert követve meszes festéssel lehet védekezni. Ezt a már nagyobb, de fagyzugos helyre telepített fákkal, és a gyümölcsfákkal is meg lehet tenni. Hasznos kiegészítés, ha a csemete tövéhez arasznyi magasan komposztot, avart halmozunk, majd könnyű, légáteresztő hálóval fixáljuk azt, hogy a szél ne fújja el.

1477568_481007645341871_1774895163_n.jpg

- Amennyiben nagyobb területen, egybefüggően helyezkednek el a védendő növények (nagyobb rózsaágyás, érzékenyebb évelők csoportja, gyümölcsfa csemete sor) egy huszáros vágással úgy is meg lehet oldani a védelmet, hogy szalmát terítünk szét, legalább 40-60 centiméter vastagon. Tavasszal majd újra jó szolgálatot tesz a védőréteg a komposztra helyezve!

- Ha még nincs, szerezzünk be gyorsan egy jó adag csúszásmentesítő szóróanyagot. A sót az ismert káros hatásai miatt mellőzük, ez az anyag egyébként is csak az autóutakon engedélyezett. Használjunk faforgácsot, kőzúzalékot, vagy az üzletekben kapható szóróanyag mixek valamelyikét. Vidéken gyakori szokás fahamu használata, melynek előnye, hogy fafűtés esetén ingyen rendelkezésre áll, ám nagyon piszkol, így a kinti járdákra nem a legjobb választás. A szórás preventív jelleggel is hatékony, tehát még a jegesedés előtt is ki lehet helyezni egy adagot!

A kültéri, tehát a mozgatható kerti, vagy állandóan a balkonon tartott növényeket ne vigyük be a fűtött lakásba, ezzel legalább olyan rosszat teszünk, mintha hagynánk őket védtelenül megfagyni.  Ugyanakkor az érzékenyebb fajok a rendkívüli fagyok idején beköltözhetnek a fűtetlen (huzatmentes) lépcsőházba, üvegezett verandára, vagy akár a dupla ablak üvegtáblái közé. A társasházi folyosókon első a biztonság, ezért tartsuk szem előtt a tűzvédelmi előírásokat, ne szűkítsük le az átjárókat a növényekkel.

snow-covered-rosemary-400x600.jpg

- A balkon növényeit helyezzük védett helyre (fal mellé, vagy az üvegezett korlát védelmébe), ahol a szél által hordott túlhűlt vízcseppek nem tapaszthatnak rájuk jégréteget. A kisebb edényű, vagy fagyra érzékeny példányok cserepét tekerjük be buborékfóliával vagy vászonanyaggal, a földjük tetejére szórjunk mulcsanyagot. Az edényeket jó ötlet egy hungarocell táblára állítani.

- Ne feledkezzünk meg a kert állatairól sem! A kutyaházat, macskalakot szigeteljük, ehhez vészmegoldásként pár, bent már nem használt pléd, lepedő is megteszi, de hasznosíthatjuk a karácsonyról maradt, még ki nem dobott csomagolóanyagokat is (kartonpapírt, hungarocellt). A négylábúak előtt mindig legyen friss víz (hamar befagy), és kedvenceink bizonyára hálásak lesznek, ha langyos, vízzel hígított tejet kaphatnak néha. A madarak most szorulnak a leginkább etetésre, hiszen a jégpáncél miatt a lehetőségeik erősen szűkültek. Kínáljunk nekik magkeveréket, gyümölcsöt, zsíros szalonnadarabkákat. A madáreleséget mindig úgy helyezzük el, hogy az étkező madarak ne legyenek prédái a szintén éhes kóbor macskáknak.

Képek: pixabay.com

Ünnep utáni karácsonyfa sorsok

Szólj hozzá!

Az új év beálltával a karácsonyi szezon nagyjából véget ért, azért csak nagyjából, mert az ünnep fő szimbóluma, a karácsonyfa még január elején is velünk van (általában). A feldíszített fenyő bontásának hagyományos időszaka vízkereszt napja, vagyis január hatodika, a többség azonban igyekszik kitolni a szezont, egyfelől mert a fa hangulatos és szép dísz, másrészt mert ha már jelentős összegbe került a dekoráció, maradjon, ameddig csak lehet. A végső időpontot elsősorban a fa állapota határozza meg, a lucok már az év első napjaiban rossz állapotba kerülhetnek, de az ezüstfenyők, nordmannok akár január végéig is bírják. Ne felejtsük ki a sorból az élő fenyőket sem, melyeket már rég ki kellett telepíteni a fűtött lakásbelsőből, de továbbra is kérdés lehet, hogy mit kezdjünk velük, főleg ha ez volt az első év, hogy ilyen fát választottunk. Következzen tehát egy rövid útmutató, segédlet a karácsonyfák utóéletének kezeléséhez!

unusual-christmas-trees_uses.jpg

 

Mi is az a vízkereszt?

 

new_pa5.jpg

 

A vízkereszthez kapcsolódó hagyományok régebbiek magánál a karácsonynál is. A háromkirályok, vagy epifánia néven is ismert keresztény ünnep az újszülött Jézust meglátogató királyokról (bölcsekről) emlékezik meg, kiknek január hatodika a névnapjuk is (Gáspár, Menyhért, Boldizsár). A keleti kereszténység pedig ezen a napon Jézus Keresztelő Szent János által történt megkeresztelését ünnepli, sok helyen január 19-én, ugyanis a Julianus naptár ennyivel késik a mi Gergely naptárunkhoz képest. Vízkeresztkor a templomokban vizet szentelnek, melyből a hívők haza is visznek, hogy egészséget kérve megigyák azt, de vidéken a jószág is kaphat belőle, hogy elkerüljék a betegségek, valamint házszentelések is zajlanak ilyenkor. A vízkereszt jelzi a folklórban a vidám, farsangi időszak kezdetét, ezért is kell a bensőséges ünnepet jelző karácsonyfának kikerülnie a lakásokból ilyenkor.

 

kidobott_karácsonyfa_2.jpg

Városi környezetben a vágott fenyőket igyekezzünk a kijelölt gyűjtőhelyekre vinni. Ezekről általában plakátok, hirdetmények tájékoztatják a lakókat, de ennek hiányában a közös képviselő adhat felvilágosítást a gyűjtőpont helyéről.

A vágott fenyő

A hagyomány mellett praktikum is vezérli a fa kilakoltatását, az átlagos lucfenyő mostanra már általában siralmas állapotban van, levelei tömegesen hullanak. A strapabíróbb fajták még bírják, így azok még bent tarthatóak, főleg ha kisgyermek is van a háznál, ők szeretik minél tovább élvezni a látványt. Az elszáradt fenyőről bontáskor csak a legszükségesebb díszeket ajánlott leszedni, az üres cukrospapírok például ráérnek, mikor már az udvaron, vagy a gyűjtőhelynél van a fa, a tűleveket ugyanis nagyon nehéz eltüntetni a szőnyegből, bútorból. Nem rossz ötlet egy erős metszőollóval, éles, de nem sajnált késsel már bent levagdosni a nagyobb ágakat, így ugyan jelentős lesz a levélhullás, de csak egy helyen, nem pedig az egész lakásban, lépcsőházban kell majd söpörni. A nyesedéket aztán be lehet pakolni egy nagyobb papírdobozba vagy erősebb nejlonzsákba, így a szállítás máris egyszerű és koszolásmentes lesz. Szintén bevált trükk, hogy fogunk egy régi lepedőt, leterítjük a fa mellé, majd erre rádöntjük, és a lepedőbe becsavarva visszük le. Ha már lent van a fenyő, mindenképp alkalmas helyre tegyük, ne csak egyszerűen a kapu elé, vagy a járdára. Társasházaknál vagy egy kupacba gyűjtsük, vagy a már kihelyezett tárolókba helyezzük, ne legyen bosszankodás, konfliktus a száraz fák útakadályai miatt. A közterületet kezelő cégek ilyenkor már bőven működtetik a fabegyűjtő körjáratokat, tehát ne a kukákba próbáljuk betömni a fát, vagy annak maradványait.

Alternatívák: vidéken sokan egyszerűen tűzre dobják a kiszáradt fát, ez azonban nem feltétlen jó ötlet. A modern vegyes tüzelésű kazánokban a fenyő magas gyantatartalma okozhat gondot (károsíthatja a berendezést), kandallóban pedig a pattogás, durrogás okozhat kellemetlenséget. A komposztálás is megoldás lehet, ám a fenyő nagyon lassan bomlik le, így a vegyes komposzthoz csak kisebb adagokban (vékony rétegben) ajánlott adni, és számolni kell a szokásosnál hosszabb komposztálódási idővel. Ahol van kert, ott a háziak is hasznosíthatják az ágakat, például takaróanyagként, mulcsként beválhatnak a nem teljesen kopasz ágak a hidegre érzékenyebb növények tövéhez halmozva, arra azonban ügyelni kell, hogy a tűlevelek savanyítják a talajt, így olyan növényekhez kerüljön fenyőmulcs, mely kifejezetten kedveli a savanyú közeget.

 

4.jpg

A vágott fa sorsa: begyűjtés, aprítás, szállítás, égetés

Az élő fa

A dézsás fenyőt főszabály szerint már legalább egy hete ki kellett költöztetni, mivel legfeljebb tíz napot bír lakáskörülmények között. Ha még esetleg bent van, sürgősen vigyük ki, de ne rögtön a hidegbe, hanem fél-egy napos szoktatással, úgynevezett zsilipeléssel előbb a lakásnál hűvösebb folyosóra, garázsba, lépcsőházba helyezve, aztán ki a kertbe. Hozzá kell tenni, hogy a még most is a lakásban lévő dézsás fenyők valószínűleg visszafordíthatatlan károsodást szenvedtek, így ha még rendelkeznek díszítőértékkel, akár maradhatnak is, hiszen túlélési esélyük csekély. A szobából már korábban kitelepített fenyőt papírforma szerint akár rögtön el is ültethetjük, mostanában azonban kemény éjjeli mínuszok járnak, a talaj napközben is alig enged fel, így az ültetés egy darabig nem igazán aktuális. A dézsás fenyőt azonban nem kell félteni, szépen elvan akár hetekig, hónapokig az edényében odakint, feltéve ha egy kicsit védelmezzük az időjárás viszontagságaitól. Ebben az esetben napos, huzatmentes helyre állítsuk, például a terasz védett részére, edényét pedig tekerjük körbe vászonanyaggal, buborékfóliával szigetelésképpen (a cserép alját és tetejét sose fóliázzuk le!). A dézsás fenyő a szabadföldi társainál kicsit több öntözést kíván, földjét pedig mulcsolással óvhatjuk meg a kiszáradástól. A teraszra, betonfelületre állított dézsás fenyő alá érdemes tenni pár réteg vastagabb kartonpapírt vagy egy darabka hungarocellt, így alulról kevésbé, illetve lassabban hűl át a növény közege.

5b8bffa3005ed447f40562bf.jpg

 

 

Képek: innen, innen, innen, és innen.

Ötletbörze a téli kerttervezéshez!

Szólj hozzá!

Az ünnepek elmúltával lassan visszatérünk a szokásos kerékvágásba, ám mivel még csak január legeleje van, a szokásos teendők közé sajnos még nem vehető fel a kertészkedés. Az év első hónapja ugyanakkor mégsem haszontalan ilyen szempontból, ez ugyanis a tervezgetés, gondolkodás izgalmas időszaka. A lelkes hobbikertészek a tavaszig tartó holtszezonban nagyszerű lehetőséget kapnak arra, hogy kitalálják, megtervezzék a kertet, a veteményest, és a kapcsolódó kinti munkálatokat, vagy általában a növényekkel kapcsolatos idei elképzeléseiket. Az ötletgyűjtés beindításához következik most egy csokor vázlatos idea, amolyan kedvcsinálóként!

fe54a1487c4ddb914dce1296cadda324.jpg

Melegágyás. A melegágyások használatával idő előtt lehetőségünk lesz magoncokat, palántákat nevelni, így a korai zöldségek szüretének ideje jóval előre hozható, nem mellesleg a kerti tevékenykedés is jó korán elkezdhető így, ha például valaki már tűkön ül. A melegágyásoknak igencsak széles szakirodalma van, és egyébként sem nagy tudomány a dolog, némi ásás, egy jó adag szervestrágya, és némi faanyag szükségesek első lépésben! 

Dézsás növénynevelés. A dézsás gyümölcsnevelés egyik legpraktikusabb tulajdonsága, hogy különleges talajigénnyel rendelkező fajokat is nevelhetünk anélkül, hogy a termesztési helyen átfogó talajcserét kellene végrehajtani! Az áfonya például csak a savanyú talajban fejlődik kielégítően, de hasonló talajigénye van többek közt a mézbogyónak és a somféléknek is, valamint a közkedvelt citrusfélék is jobban kedvelik a savanyú közeget. A bárhol kapható zsákos savanyú termőföldek dézsába adagolásával ez a különlegesnek tűnő igény egyszerűen kielégíthető és hosszútávon fenntartható! A dézsás nevelés másik jótéteménye, hogy ilyen módon a növény helyzete változtatható, variálható, ami óriási előny a kötött kerti kiültetéssel szemben. A legtöbb napfény és melegigényes faj csemete korában érzékeny a tűző sugarakra, a fokozott melegre, dézsás tartás esetén ez a probléma könnyen áthidalható a megfelelő pozicionálással. A felnőtt növények a nyáron gyakran előforduló rekordmelegekben hűvösebb helyre menekülnének, de nem tehetik, kivéve, ha edényben nevelkednek, és gazdájuk áthelyezi őket védettebb területre! A dézsás növénytartás mellett szól, hogy a talaj nedvességét könnyebben szabályozhatjuk, valamint javunkra válik, hogy növényünk nem érintkezik a kerti talajjal, így az onnan származó növénybetegségek, rovarkártevők is jó eséllyel elkerülik majd!

buried-pots-list-4.jpg

Cserepek a konyhakertben. Egyszerű, de roppant hasznos trükk pár műanyag vagy agyag edényt süllyeszteni a konyhakert talajába, így ugyanis nagyban megkönnyíthetjük a növénygondozást, elsősorban fűszernövények és gyógynövények esetében. Ilyen módon az elhalt növények kiemelése és pótlása sokkal egyszerűbb, csökkentjük a (főleg a talajban élő) kártevők károkozásának esélyét, és könnyebben cserélhetjük, pótolhatjuk a megunt vagy szezonjukat vesztett növényeket. Cserekor nem kell ásással, gyommentesítéssel törődni, könnyen adagolhatunk friss, tápanyagdús közeget az új lakóknak. Ha mindezt dekoratív mulcsolással kombináljuk, vagyis a köztes kerti földet zúzott kővel, fenyőkéreggel szórjuk fel, akkor máris nyertünk egy igencsak szép és nem mellesleg nagyon alacsony gondozási igényű konyhakertecskét!

Oltott palánták. A zöldségtermesztés természetes velejárója a kudarc, ami főleg a kezdők kedvét szegi nagyon gyorsan. Aki szeretne biztosra menni, vagy reálisabban szólva a hagyományos módszereknél jobb hatásfokkal, jobb esélyekkel palántázni, az válassza az oltott palántákat! Ezek a kertészeti hibridek több változat legkedvezőbb tulajdonságait ötvözik, így ellenállóbbak a betegségekkel szemben, hozamuk pedig kiemelkedően magas. Ideális választások csöppnyi konyhakertekbe vagy például balkonveteményesekbe! Az oltott palánták ára jóval magasabb, de ezt a különbséget az említett előnyök révén többszörösen behozzák!

molenet_a1.jpg

Vakondháló. Rengeteg kertben okoz folyamatos, visszatérő problémákat a vakond. Bár rengeteg beváltnak hirdetett, elmés módszer forog közszájon ellenük (a söröspalacktól kezdve a vizes árasztásig) valójában az egyetlen 100%-os védelem a vakondháló. Ez viszont nagy munkával jár, és csak kora tavasszal lehet elvégezni, hiszen a kert teljes felásásával jár, ami értelemszerűen nem kivitelezhető, ha már elkezdődtek a vetések, ültetések. Éppen ezért érdemes megfontolni ezt a lehetőséget még most, mert ha elszánjuk magunkat rá, akkor februárban, márciusban sort keríthetünk rá, és még van idő felkészülni a vélhetően több napos munkára. A vakondháló lényege pofonegyszerű, egy rugalmas de erős műanyag hálóról van szó, melyet a talajszint alá kell kell elhelyezni nagyjából arasznyi mélységben. A vakondnak így a későbbiekben esélye sem lesz a felszínre bukkanni, azáltal a csúf halmoktól örökre megszabadulunk!

Dézsató. A dézsató egy remek első lépés a kerti tó felé, utóbbi építmény ugyanis drága, helyigényes, és gondozási teendői a későbbiekben is nagyszámúak, tapasztalataim szerint pedig a kerti tavat építők bő háromnegyede pár hónapon belül megbánja a dolgot, visszacsinálni ugyanakkor szintén költséges és munkás. Jó kezdés lehet egy dézsató, ami kisebb helyigényű, rugalmasabban elhelyezhető, és árban töredéke a tónak. Előnye ugyanakkor, hogy ugyanúgy bevezet minket vízinövények világába, mint nagyobb testvére, a vízfelület nyugtató hatása szintén érvényesül, ráadásul egzotikus, tekintetet vonzó látványelem bármilyen stílusú kertben. A dézsatóhoz egy kíván méretű dézsára, fahordóra lesz szükség, na meg persze vízinövényekre, dekorelemekre, az egész egyetlen hétvége alatt elkészíthető! A dézsatavakról és készítésükről pár éve már írtam részletesebben EBBEN a posztban, olvassák el!

letoltes.jpg

Esővíz gyűjtés. Ez persze nem egy kimondottan újszerű ötlet, de sokan mégsem élnek vele, pedig nem csupán spórolós, de emellett környezetbarát, zöld módszer is! Az esővíz gyűjtése ellen gyakran az szól, hogy egy nagy, csúf edényt kell telepíteni az eresz alá, ugyanakkor ennek nem kell feltétlen szemet bántónak lennie. Használhatunk díszes, kiszuperált, de a célnak még megfelelő boroshordót, méretes agyagedényt, vagy szebb kialakítású műanyag gyűjtőedényt, a profik pedig föld alá süllyesztett tartályba is vezethetik az égi áldást, így a kertben nyoma sem lesz a dolognak, mégis több száz liter öntözővíz rejtezik majd a területen! Az esővíz akkor is hasznos lehet, ha kevés az öntözni való növény, hiszen ez a víz felhasználható akár autómosásra, vagy a kerti betonfelületek locsolására, tisztítására, nyári hűtésére.

Magas ágyások. A magas vagy magasított ágyások remekül beválhatnak szűkebb, kisméretű kertekben vagy társasházi belső udvarokon, ahol a szűk hely, vagy a betonos aljzat miatt nem lehettek eddig növények. A magasított ágyás tulajdonképpen egy nagyon egyszerű építmény, hiszen alapvetően csak egy 50-80 centiméter magas keretről van szó, melybe virágföldet kell tölteni, és máris kezdődhet az ültetés. A magas ágyások előnye a helytakarékosság mellett, hogy a növénygondozáshoz nem kell hajolgatni!  A magas ágyás mellett szól az is, hogy bármilyen földkeverék belehelyezhető, így akár speciális igényű (például savanyú talajt igénylő hortenzia) dísznövény is ültethető ide. Az emelt ágyás készülhet fából, betonból, de akár dísztéglából is felépíthető a keret, így nem csak a benne élő növények, hanem maga az ágyás is az udvar, kert éke lesz!

Stíluskert sarkok. Az elmúlt évtizedben egyre divatosabbak a stílusirányzatok szerint épült kertek, így gyakran látni többek közt, mediterrán, paraszti-vidékies, japán, vagy épp angolparki kerteket magánházaknál. Ezek kialakítása kifejezetten nagy anyagi áldozatot igényel, ráadásul a folytonos szép küllemhez folytonos fenntartási munkálatok kellenek, melyek általában jóval bonyolultabbak, mint egy "sima" kert esetében. Minden szépségük ellenére ellenük szól az is, hogy az egységes látványvilág hamarabb válik unalmassá, mint egy csinos, de kaotikus kert esetében, az átalakítás, visszaépítés pedig megintcsak költséges. Ezért jó köztes megoldás lehet a kertnek csupán egy szegletét, kisebb részét átalakítani, így belekóstolhatunk mind az építés izgalmába, mind az adott stílus szépségébe, ugyanakkor nem jár jelentős pénzkiadással, és egyszerűen megszüntethető, átalakítható a kertrész. Jó ötlet többek közt egy kis zen kertecske a birtok egy sarkába, egy mediterrán kialakítás a terasz köré, vagy egy rusztikus, alacsony kerítéssel határolt természetes, buja kertrészlet, vadvirágokkal, gyógynövényekkel. A téli tervezés során tehát érdemes figyelembe venni a hosszútávú szempontokat is, és nem engedni az első lelkesedésnek!

 5d821329ee6f097e8fafcd938178db64.jpg

A téli kerttervezés tehát egyszerre izgalmas és komoly munka, hiszen ilyenkor alapozhatjuk meg a birtok idei látképét, funkcióit, de most dől el az is például, hogy mennyire lesz gondozásigényes a kert. Érdemes tehát pár estét rászánni az elképzelések vázlatba öntésére, mégpedig úgy, hogy a szárnyaló képzelet szabadon engedése mellett gondolunk arra is, hogy az ötletek a gyakorlatban mennyire kivitelezhetők, mennyibe fognak kerülni, és mennyire szükségesek!

Képek: pixabay.com

Izgalmas karácsonyfa alternatívák hagyománytörőknek!

Szólj hozzá!

Nyakunkon a karácsony, már csak kettőt kell aludni Szentestéig, így a tetőfokára hág az ünnepi készülődés. Utóbbinak egyik főszereplője a karácsonyfa, ami sok családnál már beszerezve, eldugva várja a nagy napot, de nyilván sok helyen még nem került megvásárlásra. Mit lehet tenni, ha ez a helyzet, és még hiányzik az ünnepi dísznövény?

A válasz persze egyszerű, venni kell egyet, ugyanakkor nem feltétlen kell elvetni a különféle alternatív verziókat sem, főleg ha szorít az idő, és már gyengül a kínálat az árusoknál. Következzen pár érdekes ötlet a tradicionális fa kiváltására, szem előtt tartva a megvalósíthatóságot és elérhetőséget, vagyis olyan bohókás ötleteket szeretnék adni, melyek azért nem teljesen elrugaszkodottak a valóságtól.

grinch-tree.jpg

Grincsfa

A grincsfa alapvetően egy karácsonyi kiegészítő dekoráció, de ahol nincs igény a "nagy" fára, ott lehet teljes értékű karácsonyfa pótlék is. Ez tulajdonképpen egy manósipka alakú, növényalapú dísz, mely lehet kicsi vagy akár egy-másfél méteres is, de szerintem a legjobban legfeljebb 50-60 centiméteres méretben mutat. Házilag is könnyen elkészíthető, az alapja lehet zanót vagy fiatal leylandi ciprus, de aki nem szeretne egy élő növényt beáldozni, formára kötözhet egyszerűen fenyőágakat, utóbbihoz némi apróért valószínűleg bármely karácsonyfa árusnál hozzá lehet jutni. Az elkészítéshez csupán vékony drót vagy damil, egyéb zsineg kell, egy elemes izzósor, egy-két karácsonyfadísz, meg egy cserép, amibe beleállítjuk. Ha nem élő növényt használunk, jó ötlet lehet a legalsó, vastagabb ágakat az edénybe öntött gipszbe rögzíteni, aztán ehhez a stabil hajtáshoz lehet rögzíteni a többit, így végül stabil lesz az egész dekorelem.

 cukorsuvegfenyo.jpg

Cukorsüvegfenyő

Ez egy vérbeli fenyő, amit az élő karácsonyfákhoz hasonlóan kell kezelni, vagyis csak egy bő hétig maradhat bent, nagy előnye viszont, hogy kisméretű, kompakt növény, így apró lakásokban is elfér, de remek választás időseknek is, akik jellemzően nem szeretnek nagyméretű karácsonyfával vesződni. Mellette szól még, hogy az ünnep utáni felhasználása is egyszerűbb, kis mérete okán pici kertekbe is kiültethető, de akár tartósan maradhat balkonnövény is, hiszen növekedési üteme roppant lassú, sok-sok évig nem lesz zavaró méretű. Egyebekben a külleme teljesen karácsonyfaszerű, így tökéletes ünnepi dísz.

 rozmaring.jpg

Rozmaring

A rozmaringot elsősorban a konyhából ismerjük morzsolt fűszerként, de persze sokan nevelik élő fűszernövényként is. Hogy lesz hát akkor belőle karácsonyfaszerűség? Egyszerűen, az idősebb, dúsabb (ezt jellemzően nyírással lehet elérni) cserepes rozmaring egy kis alakító metszéssel pompás fenyőfa alakzatra nyeshető, és máris kész az ünnepi növénydekoráció! A rozmaring fa nálunk még nem igazán ismert, az USA-ban viszont már bevált fapótlék, így egy próbát mindenképp megér. A rozmaring hálás növény, igényei alacsonyak, szárazságtűrése kiváló, és mivel a mi klímánkon nem téltűrő, a cserepes példányokat egyébként is a lakásban kellene tartani a hideg hónapokban. A rozmaring nem csak megjelenésével hódít, jellegzetes kámforos-tömjénes illatával érdekes pluszt adhat a karácsonyi hangulatkavalkádhoz! Bokros rozmaringot akár mostanság is lehet vásárolni a kertészetekben, kis szerencsével nagyobb, 40-50 centis példányokat is ki lehet fogni!

 mufa.jpg

Műfa

A műfenyőnek egyre nagyobb ázsiója van, a tizenévvel ezelőtti általában vállalhatatlanul csúf példányokkal szemben ma már döbbenetesen élethű típusokat lehet vásárolni, és az árak is elfogadhatók, hiszen egy minőségi műfa mérettől függően 25-50 ezer forint, ha pedig úgy nézzük, hogy egy szép, méretes, vágott nordmann fenyő bő húszezer forint is lehet, akkor viszont nem rossz üzlet a plasztikfa, hiszen sok évig, kis szerencsével akár egy évtizedig is használható. Persze ne áltassuk magunkat, a műfának is méretes ökológiai lábnyoma van, a gyakorlati előnyei ugyanakkor nagyszámúak, hiszen az alakja tökéletes, nem hullatja a tűleveleit, nem csöpögtet gyantát, ágai pedig súlyosabb díszeket is elbírnak lekonyulás nélkül. Műfát az utolsó pillanatig lehet kapni, így aki lekésett a szebb vágott fenyőkről, tartsa fejben ezt a lehetőséget is.

 ladder-alternative-christmas-tree-1567183692.jpg

Házi kreálmányok

A különféle házi, barkácsjellegű fenyőpótlékoknak hatalmas "szakirodalma" van, a keresőbe beütve ezerszámra ömlenek a különféle ötletek, melyek egy része inkább csak humorként értelmezhető, más részük viszont akár ténylegesen meg is valósítható, persze ezekhez az kell azért, hogy a háziak lazán, kötöttségek nélkül gondolkodjanak a karácsonyi dekorációról, és az sem árt, ha gyermektelen, ifjú emberekről, párokról van szó, hiszen kevés gyerek lelkesedne például egy zöldre mázolt, égősorral dekorált létra láttán. Az alábbi képgalériában a személyes kedvenceimet gyűjtöttem össze, főleg azokat, melyek azért reálisan el is készíthetők.

Kattintásra galéria nyílik, nézegessen barkács karácsonyfákat!

Karácsonyi posztsorozatom ezzel a bejegyzéssel idén véget is ért, ezúton is kívánok kedves olvasóimnak békés, boldog ünnepeket!

Képek: innen, innen, innen és innen.

Hogyan tartsuk életben a dézsás karácsonyfát?

1 komment

Karácsonyi posztsorozatom harmadik (a témát unalmasnak tartók kedvéért: utolsó előtti) darabja talán a legindokoltabb írás, hiszen az élő, dézsás karácsonyfa kezeléséről fog szólni, ami a vágott fenyőnél értelemszerűen sokkal több törődét igényel. Az élő fenyő roppant divatos sok éve, rengetegen tartják környezetbarát, kíméletesen zöld megoldásnak, ami ugyanakkor csak fenntartásokkal  és kompromisszumokkal igaz. A konténeres fa akkor lesz ténylegesen környezetbarát választás, ha túléli az ünnepeket, ahhoz pedig, hogy életben tartsuk, bizonyos ápolási, gondozási teendőket precízen be kell tartani!

living-christmas-trees-shutterstock.jpg

1. Vásárlás

Az élő fenyő egyik nagy előnye, hogy nyugodtan hagyhatjuk a beszerzést a legutolsó pillanatokra is. Míg a vágott fák választéka az ünnep előtti napokban már rendszerint siralmas, a dézsás fák még ekkor is szépek és üdék, hiszen egyfelől élő növények, tehát nem száradnak ki a tárolás alatt (tegyük fel, hogy néha öntözik is őket), másfelől kevesebben választják ezt a típust, így az érdeklődők nem "rabolják le" a piacot. Gyakori tapasztalat, hogy az alkalmi árusok nem feltétlen gondozzák megfelelően az élő fenyőt, így például nem állítják kellően napos helyre, nem öntözik, mulcsolják, tehát jobb ötlet kertészetből, szaküzletből választani, ahol jobb eséllyel kapta meg a növény a kellő törődést.

A vágott fenyőhöz hasonlóan az élőknél is vannak jelei a leromlott állapotnak, a könnyen lepergő tűlevelek, lekonyuló ágak, barnult részek rosszat jeleznek. Szintén nem jó jel, ha a növény földje nagyon száraz, érdemes pár centire beledugnunk az ujjunkat a közegbe, ha mélyebben is száraz, akkor bizony az öntözések elmaradtak, és a fa így hamarabb indul hanyatlásnak. Láttam már képet olyan esetről is, hogy a gyökeresként árult fa valójában vágott fenyő volt, amit egy fél vödör gipszbe állítottak, a gipszet pedig öt centi földdel fedték be, ez persze bizonyára ritka eset, de azért jusson eszünkbe adott esetben például az edény alján lévő lyukakat is megnézni, hogy biztos föld van-e alul is.

Mivel az élő karácsonyfa alapvetően kertbe való facsemete, választásnál az is lényeges szempont, hogy a kertben milyen, mekkora, milyen igényű lesz. A nordmann fenyőből például hatalmas monstrum fejlődhet, ellenben a lucból akár alacsony sövény, szoliterként pedig formára nyírt bokorszerűség is kialakítható, vagyis az számítson a faj kiválasztásakor, hogy a kertben mit szeretnénk majd kezdeni vele. Hiába szép a nordmann, ha a birtok aprócska, hosszútávon nem járunk jól vele. Természetesen nem mindenki ülteti ki fenyőjét, már csak azért sem, mert nem mindenkinek van hozzá kertje, sokan pedig csak kölcsönzik a növényt. Ezekben az esetekben igazából ezek a szempontok lényegtelenek.

2. Szállítás

Akinek ez lesz most az első élő fenyője, számítson rá, hogy a szállítása nem egyszerű! Míg a vágott fenyő összekötözve bedobható a csomagtartóba vagy a hátsó ülésre, addig a dézsás fa földlabdája 20-30 kg is lehet, eldönteni, elfektetni pedig nem lehet (legalábbis ez nagyarányú földszóródással jár, és nem is tesz jót a növénynek), összekötözni nem ajánlott, vagyis személyautóban igencsak nehézkes hazacipelni, főleg, ha nagyobb példányt választunk. Élő fenyő esetén nem rossz ötlet házhozszállítást kérni (már ahol van ilyen lehetőség) vagy eleve a neten keresztül megrendelni a növényt.

A hazavitt fát egészen az ünnep előestéjéig a szabadban kell tartani, akár a balkonon, teraszon, vagy a kertben. Szokás a gyerekek miatt a nagy napig eldugni a fát, élő fenyő esetében azonban az ablaktalan pince, garázs, padlás nem jó helyek, hiszen szüksége van fényre, ez egy újabb szempont a választáshoz. A legjobb, ha egy huzatmentes, nem fagyzugos sarokba állítjuk a balkonon, teraszon, de kitehetjük a kerti örökzöldek közé is, hogy viszonylag védett helyen legyen, így akár még álcázni is lehet a gyerekek előtt.

Tipp: a dézsás karácsonyfa egyik hendikepje maga a dézsa, ami sokkal kevésbé dekoratív, mint a vágott fenyők tartói. Nem kell azonban temetni az esztétikát, a csúf műanyag edény is remekül dekorálható, színes, mintás terítővel, vidám mintás csomagolópapírral, csinos szalagokkal, vagy akár az ünnephez illő figurákkal. A díszítésnél tartsuk fejben, hogy a növény földjének felszínét ne burkoljuk be, így ugyanis levegőhöz sem jut megfelelően, és az öntözés is nehézkessé válhat!

3. Benti ápolás

A nappaliba való bevitel előtt a fát zsilipeléses módszerrel szoktassuk a magasabb hőmérséklethez, hogy ne kapjon hősokkot. Sok helyen egy hetes, tíz napos szoktatási időkről írnak, ez azonban feleslegesen sok, szerintem bőségesen elegendő 23-án este, vagy másnap reggel elkezdeni a műveletet. A zsilipelés csupán annyit jelent, hogy először egy nem túl meleg, köztes hőmérsékletű helyiségbe, például a verandára, előszobába, beüvegezett, de fűtetlen teraszra állítsuk, majd 10-18 órával később helyezzük el a szobában. Úgy jelöljük ki a helyét, hogy ne legyen fűtőtest közelében, de ablaktól se legyen távol, sőt, minél közelebb van az ablakhoz, teraszajtóhoz, annál jobb, itt ugyanis jellemzően hűvösebb van, mint a szoba belsejében. Ugyanakkor fontos, hogy ne nyitogassuk rá az ablakot, teraszajtót szellőztetés címén, a hirtelen hőmérséklet különbséget nem szereti.

pottedxmastree.jpg

Élő fenyővel ne essünk túlzásokba, egy közepes méretű fa éppen elegendő lesz, elsősorban a súlya miatt

Lényegi információ, hogy az élő, dézsás fenyő ideális esetben egy hétig, de legfeljebb 10 napig maradhat a lakásban, a hosszabb benti lét biztosan károsítja, akár el is pusztíthatja, az élő fenyő alapgondolata pedig ugye az, hogy az ünnep után is életben marad, ezt tehát tartsuk be. A fenyők párakedvelő növények, így a szobai tartózkodás alatt párásító alátét tálcával tehetjük számára komfortosabbá a körülményeket, illetve egy-két alkalommal vízzel is permetezhetjük, de ezt nem kell túlzásba vinni. A kiszáradás ellen jó ötlet földjének mulcsolása, például dekoratív fakéreggel, vagy aprókaviccsal.

Az élő fenyő feldíszítése óvatosan történjen, és figyeljünk arra, hogy az ágakat ne terheljük meg nehéz díszekkel. Égősorból is alacsony hőleadású kerüljön rá, ha a színpompás világítással "befűtünk" a fának, megzavarhatjuk a biológiai óráját, ami kiültetéskor nem jön majd jól (hiszen azt hiszi majd, hogy tavasz van, pedig a kemény mínuszok még hátra vannak). A legjobb választások a könnyű, apró ledekből álló, elemmel működő fényfüzérek, melyek pillesúlyúak, és nem balesetveszélyesek, ha permetezni kívánjuk a fát.

4. Az ünnepek után

Az említett 7-10 nap elteltével a fát ugyanígy zsilipeléssel vigyük vissza a szabad ég alá. Innentől kezdve több opció lesz. A kölcsönzött fát egyszerűen vigyük vissza, ebben az esetben a történet véget is ér. Ha megtartjuk a növényt, akkor vagy kiültetjük egy enyhe januári napon, vagy tároljuk tavaszig. Az ültetés bár bizarrnak hangzik a tél közepén, abszolút kivitelezhető, ha melegebb napok járnak, elég egy rövidebb fagymentes időszak, és el lehet végezni a kihelyezést. Ültetésnél vegyük figyelembe a fa majdani méretét, a terület naposságát, huzatosságát is.

A fenyőknek általában nem kell túlzottan napos, meleg terület, fontosabb számukra párás fekvés és a szélvédettség (egyszerűen mert a szél szárító hatású). Ha várnánk az ültetéssel, vagy zord az idő, akkor a fát dézsástul állítsuk egy védett sarokba, például a terasz sarkába, fallal védett részre, vagy balkonra. A földjét vastagon mulcsoljuk, az edényét pedig sötét vászonanyaggal vagy buborékfóliával tekerjük körbe, főleg ha zsengébb példány. A cserepet alulról ne szigeteljük, a bent rekedő pangóvíz káros lehet. Nem rossz ötlet ellenben az edényt egy darab hungarocellre állítani. Ezzel a módszerrel a fa biztonságosan eltartható tavaszig.

Képek

Megyeri Szabolcs kertész blogja

A kertész blog küldetése, hogy világosan lássuk: Zölden élni nem bonyolult dolog, lehet egyszerűen is. Szeretném a kertészkedést számodra közel hozni, felhasználóbaráttá alakítani, fogyaszthatóan tálalni. Azért, hogy kertünkben mesék és szerelmek szövődjenek.


A szerző elérhetőségei: megyeriszabolcskerteszete.hu


Kövesse Facebook oldalam

Ajánló

Kertész TV

Címkék

ágyásszegély (5) átültetés (10) balkon (7) balkonkert (6) balkonkertészet (6) balkonkertészkedés (14) balkonnövény (10) balkonnövények (5) barkácsolás (7) belváros (5) biogazdálkodás (5) Budapest (45) budapest (8) budapesti parkok (6) citrusfélék (9) civil összefogás (13) coaching (6) community garden (9) cserje (7) cserjék (5) csúszásmentesítés (5) design (6) díszfa (5) dísznövény (116) dísznövények (11) DIY (7) dracéna (7) emelt ágyás (6) érdekesség (9) erkély (8) Erzsébet tér (7) esővíz gyűjtés (5) évelő növény (5) fa (9) facsemete (5) fák (6) fakivágás (8) fényigény (17) fenyő (5) fenyőfa (5) fikusz (5) fiskars (6) fűmag vetés (8) fűnyírás (6) fűszerkert (17) fűszernövény (20) fűszernövények (8) futónövény (6) füvesítés (15) garden (7) gardenexpo 2012 (5) garden coach (6) garden coaching (83) gazdálkodás (5) gerillakertészet (5) gondozott közterek (5) gyep (12) gyepgondozás (8) gyógyhatás (10) gyógynövény (33) gyógynövények (6) gyógytea (10) gyomirtás (5) gyommentesítés (8) gyomnövény (8) gyümölcs (11) gyümölcsfa (13) hagymások (6) haszonnövény (15) háztáji gazdálkodás (28) hétvégi program (5) hobbikertész (8) hobbikertészet (19) hobbi kert (6) hobbi kertész (5) hobbykertészet (17) hőmérséklet optimum (9) japánkert (9) játszótér (9) karácsony (5) karácsonyfa (10) karácsonyi fenyő (5) kártevő (5) kártevők (7) kártevőmentesítés (6) kert (171) kertbarát (50) kertépítés (125) kertész (11) kertészet (119) kertészeti tanácsadás (67) kertészeti tanácsok (223) kertészkedés (164) kertészmérnök (53) kertfenntartás (75) kertgondozás (9) kertimunka (6) kerti bútorok (5) kerti dekoráció (8) kerti kártevők (6) kerti munka (8) kerti növény (7) kerti növények (11) kerti ötletek (7) kerti szerszámok (6) kerti tó (7) kertrendezés (76) kerttervezés (141) kert és design (76) kert trend (49) kiskert (14) kiültetés (18) komposzt (6) komposztálás (6) konyhakert (23) környezetbarát (11) környezettudatosság (11) környezetvédelem (28) közösségi kert (11) közösségi kertek (7) közösségi kertészkedés (9) közösségi összefogás (5) közösségi ültetés (8) közös ültetés (5) közpark (21) köztér (6) köztéri növények (7) közterület (11) közterületi fák (5) kreatív ötletek (12) lakásban tartott növény (9) leander (5) levéltetvek (5) levendula (11) locsolás (10) lucfenyő (5) madarak a kertben (5) madárbirs (5) madáretetés (6) magvetés (13) mediterrán növények (5) mérgező növények (7) mérgező szobanövények (6) metszés (14) mezőgazdaság (5) mulcsolás (12) muskátli (7) nagyvárosi kertészkedés (5) növény (23) növényápolás (6) növények (6) növénygondozás (129) növénypusztulás (5) növényrendelés (13) növénytelepítés (5) növénytermesztés (60) növényültetés (10) növényvédelem (11) növény rendelés (5) olvasói levél (8) önellátás (5) öntözés (118) orchidea (10) örökzöldek (5) örökzöld orbáncfű (5) őshonos (8) összefogás (7) palánta (9) palántázás (12) pampafű (6) paprika (5) paradicsom (10) park (23) pázsit (9) permetezés (6) programajánló (15) rendezett utcafrontok (5) rovar (6) rózsa (11) sírgondozás (5) sövény (13) sövénynyírás (6) szárazságtűrő növények (10) szemetelés (5) szemétszedés (5) szobanövény (23) szobanövények (13) szubszidiaritás (6) talajtípus (5) társadalmi (9) társasház (14) társasházi növények (8) társasházi udvar (6) teleltetés (7) temető (5) terasz (5) természetvédelem (5) trágyázás (10) tuja (7) tulipán (7) újrahasznosítás (8) ültetés (135) ültetési távolság (9) ültetőgödör (5) utcafront (54) utcafrontok (6) utcafrontszépítés (16) utcafront szépítés (5) utcakép (62) vágott virág (5) városfejlesztés (6) városi kertészkedés (6) városi növényzet (18) városi zöldfelület (6) városi zöldterület (6) városkép (74) városrendezés (9) veteményes (23) veteményeskert (44) vetés (9) vetőmag (6) vetőmag rendelés (7) virág (48) virágágyás (10) virágföld (6) virágláda (9) virágok (5) virágoskert (7) virágzás (13) virágzó (7) virágzó magyarország (7) virágzó utcafrontok (13) virágzó zugló (9) vízigény (5) zöldfelület (9) zöldség (14) zöldségeskert (5) zöldségtermesztés (35) zöldterület (6) zöld utcafrontok (18) Zugló (8) zugló (8) Címkefelhő