Megyeri Szabolcs kertész blogja

Szúnyoginvázió, és amit tenni lehet ellene

26 komment

A nyári kerti tartózkodás általában kellemes dolog, főleg délután és estefelé, mikor már enyhül a kánikula, és tényleg kellemes a szabad ég alatt tenni-venni, grillezni, vagy csak láblógatva bámulni az eget, a csillagokat. Nincsen azonban rózsa tövis nélkül, utóbbit ez esetben egy ádáz rovar képviseli, amelyik igazán hatékonyan képes elvenni az ember kedvét a kültéri tartózkodástól. Természetesen a szúnyogról van szó. Míg más rovarok kártékony cselekedetei legfeljebb bosszúságot okoznak a ház körül, vagy a veteményesben, virágágyásokban, addig a szúnyog egyenesen az őrületbe tudja kergetni az embert. Már a hangja is irritáló, a csípése viszont fájdalmas, égő, viszkető érzést okoz, ezért nehezen hihető, hogy akadna olyasvalaki, aki szeretettel gondol ezekre az apró rémekre.

0.jpg

A budapestiek és nagyobb városok belső részein élők talán ritkábban találkoznak velük, ahol azonban kert is van, netán még víz is akad a közelben (folyó, patak, vagy csak az esős napok maradéka), ott biztosan megjelennek a szúnyogok, hogy aztán farkasétvággyal támadjanak a szabadban tartózkodókra, de persze a házakba, lakásokba is behatolnak préda után kutatva. Hogyan lehet védekezni ellenük?

legi6_large.jpg

A központilag végzett irtás a lárvákat pusztítja - már ahol elvégzik

Mielőtt háborúba indulnánk, ismerjük meg ellenségünket. A szúnyogfélék (Culicidae) családjába tartozó rovaroknak körülbelül 3500 faja ismert, felépítésük és életmódjuk nagyjából azonos. A hím egyedek veszélytelenek, növényi nedvekkel táplálkoznak, a nőstényeknek viszont emellett a peterakáshoz szükségük van vérszívásra. A szívó szájszerv igen apró, ezért maga a csípés - pontosabban szúrás - nem is érezhető. A rovar táplálkozás közben véralvadásgátló anyagot juttat a gazdaszervezetbe, az erre bekövetkező immunreakció okozza a viszketést és fájdalmat. A szaporodáshoz vízre van szükségük, lassú folyókra, vagy nyugodt állóvizekre, ezért partokon, tavak mellett, és esőzések után biztos megindul a peterakás. A kifejlett szúnyog látása gyenge, egyéb érzékszervei azonban segítik a vadászatban, főleg a kilélegzett szén-dioxidot, a test hőjét, és bizonyos illatkomponenseket követve lelnek áldozatukra.

szunyog (7).jpg

A vérszívó nőstény...

1243251969.jpg

...és az ártalmatlan hím

Visszatérve a harcállásokhoz, mit tehetünk hát, ha a kertbe kiülve megtámadnak minket a vérszívók? A szabad ég alatt viszonylag korlátozottak a lehetőségeink. Bőrre kenhető, fújható rovarriasztókat használhatunk, ezeket azonban huzamosabb ideig nem ajánlatos magunkon hagyni, és kisgyermekeknél csak óvatosan alkalmazhatjuk. Égethetünk szúnyogűző spirált, amit sajnos már a kisebb légmozgás is hatástalanít. Látványos, és örvendetesen kegyetlen megoldás az UV-lámpás rovarölő, mely fényével magához vonzza a hangulatromboló rovart, és magasfeszültségű árammal rögtön ki is végzi. Ennek hátránya, hogy így más - alkalmasint hasznos - rovarokat is eliminálhatunk vele.

spiral.jpg

A spirál csak szélcsendben hatásos

Insect-Killer-Lamp.jpg

Az UV csapda kegyetlen, de nem válogat

Ha kertből nem is tudjuk könnyen elűzni őket, a zárt tereket megvédhetjük. A jó öreg szúnyogháló vitán felül hatásos, és nem csak ablakra, ajtóra szerelhetjük, hanem rugalmas, gumis peremű hálóval például a babakocsit, az udvarra kitett bölcsőt, kiságyat, de akár a hintaágyat is lefedhetjük. Hálóból kaphatóak pollenszűrős változatok, melyek az allergiásoknak nyújthatnak plusz védelmet. Lakásban különböző elektromos, párologtatással működő szerkezeteket is elhelyezhetünk, ezek többsége szagmentes, míg a parázsló spirál beltérben igen kellemetlen tud lenni. Türelmüket vesztett szúnyog-áldozatoknak pedig rapid megoldásként a rovarirtó aeroszolok ajánlhatóak, igaz ezek csak korlátozott ideig fejtik ki hatásukat, de akkor halálbiztosan.

Léteznek persze szolidabb, bio-jellegű módszerek is a szúnyogok távol tartására, ám ezek hatékonysága változó, a visszajelzések vegyesek, ám mivel szinte költségmentesen kipróbálhatók, érdemes lehet kísérletezni velük. Beltérben a szúnyogok számára irritálóak, vagy riasztó hatásúak lehetnek egyes erősen aromás illatok, így például az eukaliptusz, a fodormenta, a citrom vagy a szegfűszeg, ezeket a jól ismert mécsessel működő párologtatókba kell adagolni, és a nappaliban, hálóban elhelyezni. Szintén űző hatásúak lehetnek azok a zömében indiai eredetű füstölő pálcikák, melyek átható, erős illatot árasztanak, igaz, ezeket sokan maguk is zavarónak találják, ráadásul füsttel telítik a helyiséget. Aki azonban szereti a keleties hangulatokat, aromákat, két legyet üthet egy csapásra. Szintén gyakrabban alkalmazott módszer az almaecet csapda, az almaecet illata ugyanis vonzza a szúnyogokat, így ideig-óráig el lehet őket téríteni ezzel. A hálóba alvás előtt érdemes lehet elhelyezni egy szegfűszeggel megtűzdelt narancsot, vagy citromot, vagy egy csésze gőzölgő citromfű vagy menta teát, ezek is riasztólag hatnak a vérszívókra.  Természetesen a legbiztosabb védekezés a fizikai akadály, vagy a szúnyogháló felszerelése. A balkonon vagy a kertben (főleg az ablakok környékén, vagy a kerti bútorok köré telepítve) hatásosak lehetnek egyes növényfajok, melyek természetes szúnyogriasztóként működnek. A célra többek közt alkalmas a levendula, a rozmaring, a zsálya, a citromfű, a macskamenta, a barátcserje, vagy a dohányvirág. 

Garden-Mosquito-Net.jpg

Ha elmérgesedik a helyzet, jól jöhet a moszkítósátor, ezt főleg a gyerekek játszóhelyein érdemes bevetni, például a homokozó fölé állítva. 

Mindemellett a megelőzés is fontos, sőt, a prevenció általában többet ér, mint a nyílt harc a már a helyszínen lévő rovarokkal. Mivel a szaporodáshoz a szúnyogoknak mindenképpen víz kell, így érdemes lehetőleg teljesen megszüntetni a pangóvizes, pocsolyás részeket a kertben. Ne hagyjuk csöpögni a kerti csapot, és ne engedjük összegyűlni a vizet a csap alatti tálakban, tálcákban. Az árnyék növények (például buja cserjék) alatt megmaradó pocsolyákat szárítsuk ki, például átforgató ásással, homok vagy zúzott kő kiszórásával, de érdemes a túlburjánzott bokrokat visszavágni, szellősebb szerkezetűvé alakítani. Az esővízgyűjtő edényeket fedjük le, ez nem csak a szúnyogok miatt jó ötlet, hanem a párolgás mérséklése miatt is, több ingyen öntözővizünk marad meg! Az öntözéseknél próbáljuk megtalálni az arany középutat, hogy a növények bőségesen kapjanak az éltető folyadékból, ugyanakkor ne alakuljanak ki hosszabb időn át megmaradó tócsák.

Képek: innen, innen, innen, innen, innen, innen, innen, és innen.

Miért jó a medence a kertben?

Szólj hozzá!

A kert főszezonja kétségtelenül a nyár, legalábbis ha a pihenésről és kikapcsolódásról van szó, hiszen ültetni, veteményezni sokkal inkább tavasszal és ősszel lehet, azonban nem mindenki tesz egyenlőségjelet a kintlét és munka közé, így sokan vannak, akik egyszerűen élvezni szeretnék birtokuk előnyeit. Erre pedig leginkább a meleg, kánikulai hetek nyújtanak alkalmat, és nem csak a kedvező időjárás okán, hanem azért is, mert a dolgozó többség ebben az időszakban használja ki a szabadságolásokat, és ami még fontosabb, a tanítási szünet miatt a gyerekek is nyáron tudnak a legtöbbet tartózkodni a kertben.

medence_vasarlassal_kapcsolatos_kerdese_8586edd1-dade-4b50-b23b-975d56c70cac.jpg

Ott tartunk tehát, hogy meleg van, akad szabadidő is, és a kisebb-nagyobb csemeték is otthon vannak, ha épp nem táboroznak. A kert nyújtotta lehetőségek közül elsőként az alapszintű jótéteményeket lehet kihasználni, például a napozást, a füvön szaladgálást és heverést, vagy a szabadtéri játékok valamelyikét a focitól kezdve a lengőtekéig bezárólag. Adja magát azonban a kérdés, hogy a nyári melegben mivel tudna még minket kényeztetni a kert, és itt érkezik értelemszerű válaszként a medence, hiszen a vízben hűsölésnél egyszerűen nincs jobb ilyenkor, ráadásul számos szárazföldi játék egyenesen folytatható a vízben, csak ott már sokkal komfortosabb körülmények között. 

teglalap_medence_01_2000x.jpg

Elérkeztünk a medencéig, ami egy logikus válasz a forró kerti nyár adta kérdésre, de rögtön adódik a következő felvetés, milyen is legyen? A kerti medencék méret, kialakítás, vízmélység, és természetesen ár függvényében igencsak széles skálán mozognak, a nagyáruházi pár ezer forintos felfújható típustól kezdve egészen az alápincézett, saját gépházzal rendelkező, egy kisebb ház árával vetekedő profi megoldásig. A legjobb választás ebben az esetben is az arany középút, egy olyan medence, ami nem lyukad ki egy hegyesebb kavicstól, ugyanakkor nem is kerül két évnyi átlagfizetésbe. 

 

A Polimedence kínálatában ezt az arany középutat találják az érdeklődők, ami nevesítve nem más, mint a műanyag medence. Ezek a medencék hordozzák az épített medencék előnyeit vagyis nem emelkednek ki a talajból, klasszikus és elegáns látvánnyal rendelkeznek, tartósak, nem lyukadnak ki, mint a talaj felszínén elhelyezett felfújható vagy merevfalú medencék.

A kialakítási technika révén a szélek burkolhatók, akár kővel, dísztéglával vagy éppen fával, így a medence ízlésesen illeszthető bele a kert világába. A telepítés csupán pár napot vesz igénybe, ellenben az épített medencékkel, melyek akár hetekre is lefoglaják a háziakat, ráadásul jelentős földmunkával és építési feladatokkal járnak. A műanyag medence csupán egy előre kiásott mélyedést igényel, melyet a gyártó elkészít nekünk, ha igényeljük, de szakmai instrukcióik szerint akár magunk is elvégezhetjük a kialakítást.

A műanyag medence polopropilén anyagának köszönhetően az ilyen fürdő alkalmatosság tartós, várható élettartam a 15-20 év, ráadásul sérülés esetén javítható. A téliesítés sem, gond, a hideg évszakra való felkészítés egyszerűen elvégezhető, a hideg heteket probléma nélkül átvészeli a medence. Nem haszontalan megemlíteni azt sem, hogy a praktikus és örömteli napi funkciókon kívül egy ilyen telepített medence a ház értékére is igencsak jótékony hatással van, így az ingatlan eladása esetén a befektetett összeg részben vagy egészben szinte biztosan megtérül.

Hogy medence árakról is szó essen, az épített, betonozott medencék átlagos 3-4 millió forintos bekerülési árával szemben egy süllyesztett polipropilén műanyag medence már bő egymillió forintból kihozható, természetesen a konkrét ár nagyban függ a méretektől, a medence alakjától és típusától, valamint a különböző extráktól (például mozgatható tető vagy ellenáramoltató). Az említett összeg természetesen egy már használható méretű, körülbelül 6-3 méteres medencére vonatkozik, az árak felfelé és lefelé is eltérhetnek a paraméterektől függően. 

Természetesen az is sokat segíthet pénztárcánk tartalmának megóvásában, ha kihasználjuk a cég időszakos kedvezményeit. Jelenleg igencsak kedvező medence akció kecsegtet a Polimedencénél, hiszen 50%-ot elengednek a medencetest árából, ha a megrendelő homokszűrős gépészetet is vásárol álmai medencéjéhez!

 

teglalap_medence_07_2000x.jpg

 

A kerti medence, főleg ha nem a legegyszerűbb változatokról van szó, sokak szemében fényűző luxus, azonban érdemes átgondolni, hogy valóban annyira luxusdologról beszélünk-e? Az otthoni medence - amennyiben túlmutat a felfújható csobbanón - teljes egészében kiválthatja a nyári strandolásokat, hiszen ha nyakig merülésre, ugrálásra, labdázásra alkalmas medence van kézközelben, akkor miért menne bárki strandra? Utóbbi helyeken nem csak a belépőjegyek magas ára jelent problémát sokaknak, hanem a zsúfoltság, a hangzavar, és bizony gyakran a megkérdőjelezhető vízminőség is, ami kisgyerekek esetében, vagy éppen egyes krónikus betegségek esetén komoly kockázati tényező lehet. Az otthoni medence mindezt kiküszöböli, ráadásul az elérhetősége verhetetlen, nem kell strandholmit összepakolni, autózni, gyalogolni. 

A gyerekek szempontjából hatalmas előny az, hogy egy medencével könnyen otthon tarthatók, illetve ha egyébként is otthon vannak, akkor könnyen lefoglalhatók. A szülők többsége nyilván jobban örül annak, ha csemetéi szem előtt vannak, "kézközelben" játszanak, nem pedig idegen helyen, felügyelet nélkül töltik az időt. Persze a felnőttekről sem szabad elfeledkezni, egy fárasztó munkanap után, vagy egy lusta hétvégén kevés jobb szórakozás akad, mint a saját kertben való csobbanás, vízben ejtőzés. Az sem mellékes, hogy opcionális extraként telepíthető például ellenáramoltató berendezés, ami lehetővé teszi, hogy úszásra, sportolásra is alkalmas legyen a medence, akár kompakt méretben is, így nyáron az uszoda vagy a konditerem is kiváltható ilyen módon.

kormedence_01_2000x_e86d6188-5ce3-4fcb-9335-ff166222d2fe_2000x.jpg

A medencék természetesen kertészeti szempontok alapján is vizsgálhatók, értelmezhetők. Szenvedélyes hobbikertészek akár vízparti növényekkel is beültethetik a medence környékét, így az még organikusabban illeszkedik majd a kert világába. A medence izgalmas lehetőséget nyújt olyan párakedvelő fajok telepítésére, melyek egyébként a birtok szárazabb területein nem élnének meg, vagy csak szenvednének. A növények felől tekintve persze vannak megkötések is, a medence közvetlen közelébe nem ajánlott lombhullató növényeket telepíteni, valamint az erősen árnyékoló fákat is messzebb ajánlatos ültetni, hiszen ezek megakadályozhatják a medence vizének felmelegedését. A "fröccstávolságban" lévő növények jó, ha strapabíró fajok, hiszen gyakran kerül rájuk víz játék, vagy ugrálás közben, és a medencét övező pázsit is akkor lesz tartós, ha nagyobb tűrőképességű fűmag mixet használunk. A klórozott, algaölővel ellátott víz egyes érzékenyebb növényre káros lehet, így érdemes úgy összeállítani a medence és az azt övező flóra együttesét, hogy minél kevesebb bosszúság keletkezzen.

medence_telepitessel_kapcsolatos_kerdesek_4416a75d-cba7-4885-b1b6-375a26eb1e2d.jpg

A pihentető elfoglaltságok lehetősége mellett az egyéb szempontokat is érdemes megemlíteni. A kert esztétikájához nagyban hozzájárul egy medence, a már említett luxus érzését biztosítja, úgy, hogy közben - például a süllyesztett műanyag medencék választásával - valójában nem luxusszintű kiadásról beszélünk. A látványt tekintve az ilyen mélyesztett medence egyszerűen szép, a megfelelő "körítéssel", például ízléses szegélyburkolással, térköves alapra helyezett kertibútorokkal, napernyőkkel, és persze körülötte díszes pázsittal, rendezett ágyásokkal exkluzív, csodás látkép érhető el! 

A poszt megjelenését a polimedence.hu támogatta.

Öntözési akciótervek nyaraláshoz!

Szólj hozzá!

Minden évben aktuális téma a valódi nyári meleg beköszöntekor, hogy hogyan öntözzünk a forró időben, és nem csak a sima napi öntözés érdekes, hanem az is, hogy mit tegyünk, ha elutazunk. Júniustól kezdve ugyanis beindulnak a szabadságolások, sokan ilyenkor igyekeznek egyszer vagy akár többször is elutazni 1-2 hétre. A meleg viszont itt marad, és a felügyelet nélkül hagyott növények hamar hanyatlásnak, pusztulásnak indulnak, ha az aszályos, kánikulai időben nem jutnak nedvességhez. Az alábbi ötletbörzében olyan hasznos tanácsok olvashatók, melyek követésével a nyaralások alatti meleg okozta növényelhalások csökkenthetők, minimalizálhatók, érdemes tehát átfutni rajtuk!

 

nyari_ontozes.jpg

 - Sokan megkérik egy rokonukat vagy megbízható szomszédjukat, hogy a távollét alatt ápolják a növényeiket, ami tulajdonképpen az egyik legjobb megoldás, hiszen ilyen módon az emberi felügyelet és gondoskodás nem marad el, majdnem ugyanaz lesz tehát a helyzet, mintha otthon lennénk. Fontos azonban ilyen esetekben egy részletes, akár vázlatrajzzal, felskiccelt lakás vagy kerttérképpel kiegészített leírást mellékelni a kéréshez, a segítő ismerős ugyanis nem biztos, hogy tudja, melyik növényünknek milyen igényei vannak. Mindenképpen érdemes megelőzni a "fűnyíró elv" szerinti öntözést, vagyis azt, hogy minden növény ugyanannyiszor, ugyanannyi vizet kapjon, az igények ugyanis merőben eltérők lehetnek. Jó ötlet az érzékenyebb, nem szokványos öntözést igénylő fajok esetében (például az orchideáknál) pontosan jelezni, hogy mi a teendő. A részletes útmutató nagyban segíthet a túlöntözés vagy a kiszáradás megelőzésében.

- Sokan úgy gondolják, hogy egy rövidebb, például egy hetes nyaralás esetében elegendő, ha az indulási előtti utolsó órákban végeznek egy bő, áztató öntözést, mondván, hogy a növények ezt majd beosztják maguknak. Ilyen azonban sajnos nincs, nem lehet előre öntözni, az egyszerre a növényre zúdított több napnyi víz adag nem fog segíteni, a növény ezt nem tudja beosztani magának, ellenben rothadáshoz, elhaláshoz vezethet, vagy más esetben a kijuttatott víz hamar elpárolog, és 2-3 nap múlva a növény ugyanúgy szomjasan fog szenvedni. Benti vagy balkonon élő cserepesek esetén sokkal jobb ötlet kaviccsal felszórt alátét tálcára vizet önteni, majd erre állítani a növényt, főképpen, ha páraigényes fajról van szó! A kerti példányok esetében a mulcsolás segíthet lassítani a talaj kiszáradását, amivel akár napokat is lehet nyerni, de egy két hetes eltávozás esetén már a mulcs sem megoldás önmagában.

- Gyakori, hogy leengedjük a redőnyöket, mielőtt távozunk otthonról, ami persze egyfelől jó ötlet, hiszen a ház, lakás nem melegedik át túlzottan, ráadásul a redőny egyfajta védelmi vonal is lehet, bár gyakran épp a tartósan leeresztett árnyékolók jelzik, hogy a háziak hosszabb időn át nincsenek otthon. Akárhogy is, a leeresztett redőnyök az éltető napfényt vonják el a növényektől, így azok szenvedni fognak! Ha ragaszkodunk a leengedett redőnyökhöz, akkor a szobanövényeket csoportosítsuk egy fedetlenül hagyott ablak elé, hogy fotoszintetizálni tudjanak. Ha ez egy utcafronti ablak, akkor akár a biztonságnak is jót tehetünk azzal, ha nem jelezzük egyértelműen, hogy üres a ház, a szem előtt lévő ablakot úgysem választják előszeretettel a betörők, a félárbócon hagyott sötétítő pedig kétségeket ébreszthet, hogy valóban üres-e a ház.

- A balkonnövények esetében a sötéttől nem kell tartani, ezen a területen a napégés a valós veszély, főleg azért, mert a cserépben, ládában lakó példányok földje kis térfogatú, így az órák alatt élhetetlenül melegre forrósodhat fel.  A növényeket ezért indulás előtt csoportosítsuk a fal mellé, itt kevesebb közvetlen napsugár éri őket, ráadásul egy hirtelen támadó vihar sem tudja lesodorni, vagy eltördelni őket! Közvetlen a fal mellé kerüljenek a magasabbak, eléjük pedig a kisebbek, hogy mindegyik fényhez juthasson! Nagy segítség lehet az is, ha sötét cserepeket pár perc alatt egyszerűen fehér papírral vagy vászondarabbal körbekerítjük, így az edény lassabban forrósodik majd fel. 

- A kiszáradás ellen az egyik legjobb trükk a már említett mulcsolás. A cserepes vagy kerti növények tövéhez terítsünk ki zúzott követ, faforgácsot, darabolt fakérget, így a föld párolgása lassítható, vagyis az öntözés hatása tovább tart! A mulcsolásnak esztétikai szerepe is lehet, igencsak mutatós lesz az ágyás, ah a csupasz földet dekoratív kőzúzalék, vagy látványos (például vörös) fakéreg fedi. A mulcsrétegen a gazok nehezebben törnek át, de idővel áttörnek, ezért a mulcsréteg kiszórása előtt mindenképp érdemes geotextíliával fedni a talajt. Ezzel a kombinációval nem csak csodás küllemű ágyást nyerünk, de a növényeink is hálásak lesznek, hiszen a nedvesség tovább megmarad a talajban, ráadásul a közeg felmelegedése is jóval lassabb lesz. A mulcsolás ezért nem nyaralás előtti közvetlen vészelhárítás (nem is lehet elintézni egy kurta délután alatt), hanem egy nagyobb munkával járó, de hosszú távú előrelátás.

- A kertekben általában a pázsit a legnagyobb növényi egység, így fokozottan kell ügyelni a zöld alapot adó gyepszőnyegre. Általános tévhit, hogy nyaralás előtt a szokottnál rövidebbre, jó katonásra kell vágni a füvet a kertben. Indulás előtt levághatjuk ugyan a gyepet, de ne a vágási magasság ne legyen 4 cm-nél alacsonyabb, ideális esetben pedig mindig csak a szálak felső harmadát vágjuk le! A rövid szálak ugyanis nem árnyékolják a töveket, a kánikulában így hamarabb megindul a kiszáradás, és akár egy hét alatt siralmas állapotba kerülhet a pázsit. A magasabb szálak ugyan rendezetlenebb képet adnak, de a túlélés esélyét nagyban növelik, főleg, ha hosszabb időre távozunk. A gyep öntözését a legjobban úgy lehet megoldani, ha megkérünk valakit, hogy pár naponta ugorjon be egy kis slagolásra, ehhez elég egy kertkapu kulcsot adni, a házba be sem kell engedni a segítőt. Az is remek megoldás, ha a szomszéd spriccel át esténként pár percig vizet a saját portájáról, fáradozásait jó viszony esetén egy kis nyaralásból hozott vásárfiával meg is hálálhatjuk. Természetesen ahol akad a birtokon automata öntözőrendszer, ott használjuk is azt, érdemes átgondoltan beprogramozni a gépet, a vízkijuttatás ideális ideje a kora reggel és a késő este, ezekben az napszakokban ugyanis az alacsonyabb hőmérséklet miatt lassabb a párolgás, így növények hosszabban vehetik fel a nedvességet.

- Léteznek automata öntözőrendszerek, melyek ugyan drágák, de időzíthető funkciójuknak köszönhetően napokig, hetekig ellátják az öntözési feladatokat. Ezt kicsiben is utánozhatjuk, ha a szobanövényekhez is hasonlót építünk ki. Ehhez mindössze egy vízzel töltött palack és hosszú pamutmadzag kell. A madzag egyharmadát tömjük a palackba, a másik részét vezessük el cserepes növény töve mellett, 1-2 cm mélységben. Ez a rendszer napokig képes lesz ellátni kedvencünket! Hasonló és még egyszerűbb megoldás (amit csak nagyobb cserepeseknél lehet igazán bevetni) ha egy fél literes műanyag üdítős palackot megtöltünk vízzel, majd egy gyors mozdulattal (persze a kupakja nélkül) fejrefordítjuk és belenyomjuk a növény földjébe. A víz így akár napokon keresztül szivárog majd a talajba. 

 

Kép: innen.

Júniusi lehetőségek a letermett veteményes ágyásokban

Szólj hozzá!

A konyhakerti gazdálkodók a nyár első harmadában gyakran szembesülnek azzal, hogy a kora tavasszal vetett, rövidebb tenyészidejű zöldségek letermésével a veteményes kiürül, így a szépen gondozott kertben hiátusok keletkeznek. Persze az is előfordul, nem is ritkán, hogy a tavasz zsúfolt, így nem jutott idő a kert egyes részeinek benépesítésére, ezért vannak üres helyek. Akárhogy is, ezeket a kopasz foltokat jó ötlet beültetni, kérdés, hogy így nyár elején mi alkalmas a célra?

 oroszla.jpg

A kiürülő ágyások egynyáriakkal is színesíthetőek, például a kerti cukiságfaktorban vezető oroszlánszájjal

Lecsó és társai

Mivel a tavaszi zöldségültetős szezonnak már rég vége, a borsó, a bab, az eprek, és az egyéb termények letermettek, azonban ha egy lépéssel a kert előtt szeretnénk járni, akkor az utánpótlást is meg lehet tervezni. A kikerülő zöldségek helyett lehet még ilyenkor is vásárolni palántákat, a paradicsom, a paprika mindig sláger, főleg hogy még ősszel is sokáig teremnek, a házi lecsónak pedig nincs párja! A palánták, melyeket mostanság meg lehet vásárolni, majdnem akkorák, mint a kertben levő példányok, így nem indulnak hátránnyal.

uj_kep.JPG

Persze a lecsónak való finomságokon kívül egyéb zöldségfélék is kerülhetnek az ágyásokba másodveteménykényt. A másodvetemény egyszerűen annyit tesz, hogy az első vetési-szedési ciklus után másodszorra is veteményezünk, persze ilyenkor más, illetve szűkebb a felhasználható növények köre. Másodveteménykényt érdemes az adott fajból a minél rövidebb tenyészidejű változatokat kiszemelni, fokozottan érvényes ez, ha június végén, vagy a nyár derekán lépünk akcióba. A káposzta-, és salátafélék remek választások, szóba jöhet a kertekben ritkán látott vendégnek számító édeskömény, kicsit később a cékla is vethető, ahogy akár csemegekukoricával is lehet próbálkozni, elsősorban a szuperédes fajtákat keresve. Vethető még sárgarépa, zöldbab, póréhagyma vagy bimbóskel. 

A másodvetés előtt ne maradjon el az ilyenkor (és minden vetéskor) szokásos talajelőkészítés, ami főképpen egy alapos átmozgató ásásból és gyommentesítésből áll. Tápanyag utánpótlás ilyenkor jellemzően nem szükséges, hiszen ez elviekben pár hónapja már megtörtént.

Fűszernövények, gyógynövények

A zöldségek mellett fűszernövényekkel is benépesíthetjük az ágyásokat, ezek mindig jól jönnek a konyhában, vegyszermentes, akár biotermények is lehetnek, szóval tiszta haszon kiültetni őket. A menta, a metélőhagyma, a kakukkfű,  az édesfű, a zsálya, a petrezselyem, a bazsalikom, a citromfű, a kapor mind jól jönnek majd, ha pedig gyógynövényekben gondolkodunk, akkor levendulát, körömvirágot, kamillát telepíthetünk. A gyógy-, és fűszernövények nem csupán betakarítható terményként praktikusak, hanem akiben túltengenek a nyári kerti energiák, ilyenkor csinos kis fűszerkerteket is összedobhatnak (ha eddig nem volt), például sakktábla alakú, vagy körcikkelyes ültetvényeket. Bővebben kifejtett fűszerkert-tervezési tanácsok IDE KATTINTVA, olvashatók!

 

fuszeragygas8.jpg

Egy ilyen esztétikus sakktábla elrendezésű fűszerkert akár fél nap alatt elkészíthető, csak egy tucat kerti járólap, pár tő növény, és némi kézimunka kell hozzá 

+1 tipp: a csalán a nyirkos, nedves helyeket kedveli, ha van ilyen a kertben, érdemes pár tő csalánt beszerezni egy-egy kirándulás alkalmával, és otthon nevelni! Bár a csalán nem kimondottan dísznövényi alkatú, és mint tudjuk, csíp is, de a kertbe telepítésével egészen őszig bármikor friss, jótékony hatású csalánlevélhez juthatunk! 

Színpompás virágok

Kevés vidámabb látvány létezik, mint a nyári kertet dekoráló színes-szagos virágok özöne! A zöldségek után kiüresedett ágyásokat akár "haszontalan", ámde szemrevaló dísznövényekkel is benépesíthetjük. A rózsa divatja örök, a konténeres példányokat pedig egész nyáron lehet ültetni, így akár egy szép rózsaágyást is összehozhatunk. Rózsából hatalmas a választék, méret, szín, de akár illatintenzitás alapján is szelektálhatunk! Aki nem rajong a tüskés rózsákért, mást is kiszemelhet, jó választás például a kedves, csillag alakú virággal rendelkező sáslilom, a több színváltozatban kapható közönséges cickafark, a különleges szépségű kárpáti harangvirág, az élénksárga színe miatt merész színkombinációkhoz kiváló ligetszépe, a csajosan rózsaszín bugás lángvirág, a sudár termetű, vidám színű magas legyezőfű, vagy épp az egzotikusan kék (ám más színekben is kapható) geránium fajták. Érdemes lehet kifejezetten idényjellegben gondolkodni, hiszen a legtöbben a most kiürülő ágyásokat ősszel vagy a következő tavasszal újra bevetik majd haszonnövényekkel. Ha ez így van, akkor a változatos színű és megjelenésű, és a mostanság minden sarkon kapható egynyáriak közül érdemes válogatni.

 

phlox-paniculata-peppermint-twist.jpg

Bugás lángvirág   

+1 tipp: Az illatos növények, mint például a levendula, a bejárat közelébe helyezve, vagy a kerti út mentén végigsorolva kiváló első benyomást okoznak a betérőknek, így a szem mellett az orrot is kényeztetik. A hagyományos fűszerek mellé bátrabbak a steviával is tehetnek egy próbát, ez a növény a cukor és a szacharin helyét veheti át a háztartásban, lévén kiváló természetes édesítőszer, ráadásul feldolgozás nélkül, pusztán a leveleket használva is működik. Sajnos steviát főleg külföldről lehet rendelni, rossz nyelvek szerint a cukorlobbi dolgozik a stevia elterjedése ellen, de akár itthon is beszerezhető, némi utánjárással.

 

dsc00527.jpg

A stevia nem túl dekoratív, de annál hasznosabb növény, egy próbát megér

Vegyesfelvágott...

Sokan elfelejtik azt is, hogy a haszonnövények közé is lehet egynyári virágokat ültetni, pedig ezek színeikkel, formájukkal feldobják a kert hangulatát, a sok zöld  zöldség mellett  ügyesen tarkítják a növénytartókat és az, emelt ágyásokat is. A letermett epreket is lehet kombinálni középmagasra növő egynyáriakkal - például verbénával, mézvirággal, oroszlánszájjal, bársonyvirággal - melyek mind színesek, és árnyékot sem borítanak az eprekre. A paradicsomtöveket is lehet félárnyékba való évelőkkel, egynyáriakkal vegyíteni, a paradicsomtövek alatt szépen mutat a harangvirág, a hólyagvirág, és beültetésükkel egyúttal a gyomosodást is kiküszöbölhetjük, valamint a nedvesség is jobban megmarad a növények alatt. Azt tanácsolom hobbikertész társaimnak, hogy ne féljenek a növényeket összeültetni, arra azonban mindig ügyelni kell, hogy hasonló igényű növények kerüljenek egy konténerbe, egymást lehetőleg ne árnyékolják, és a lombjuk ne boruljon össze.

Zöldtrágyázás

Magánkertekben, házi veteményesekben nem feltétlen divat, de itt is jó ötlet lehet a zöldtrágyázás, ami egyszerűen annyit tesz, hogy nem betakarítási (fogyasztási) céllal ültetünk haszonnövényeket, hanem azért, hogy zsenge korukban beforgassuk őket a földbe, hogy értékes tápanyagként tegyenek szolgálatot. Ezek a növények nem csak a beforgatott, és a talajban lebomló zöld részeikkel válnak hasznunkra, hanem egyes típusok a mélyre hatoló, a közeget lazító gyökereikkel is szolgálják a közeget, sőt, megint más fajok nitrogéngyűjtő baktériumokkal működnek együtt, így használatukkal szinte teljesen kiválthat a nitrongéntúlsúlyos trágyázás (ilyen például a mustár). Zöldtrágyázásra nagyon sokféle terménytípus megfelel, sokan egyszerűen azokat a magokat veszik meg, melyek éppen a legolcsóbbak, megint mások úgy kalkulálnak, hogy minél nagyobb levéltömegű zöldet válasszanak, de persze vannak tipikus zöldtrágyázásra való növények, így az érdeklődők választhatják többek között a spenótot, a borsót, a babféléket, a mézontófüvet, a takarmányrepcét, a pohánkát, vagy éppen az olajretket. 

Képek: innen, innen, innen, és innen.

Pótkávé, egyenesen a kertből!

3 komment

Május végére lecseng az első nagy konyhakerti hullám, hisz aminek a földbe kellett kerülnie, már jó eséllyel ott is van, a másodvetemények ideje pedig még nem jött el. Persze aki szeretne valamit még most is vetni, mert vannak fölösleges helyek a veteményesében, vagy csak mert eddig nem igazán foglalkozott a kiskerttel, még bőven válogathat a termények közül. A következőkben egy olyan zöldségféléről lesz szó, ami több szempontból is érdekes. Ritkábban termesztett, nem is széleskörűen ismert haszonnövény, nevelése ugyanakkor nem jelent nagy kihívást, felhasználási módjai között pedig igencsak izgalmas lehetőségek is rejtőznek. Ő nem más, mint a cikória!

esti kave 2.jpg

Nosztalgia! Természetesen a cikóriáról lesz szó.

Sokan, főleg akik mér legalább harmincasok, negyvenesek, élénken emlékeznek a Maci pótkávéra, erre az igazán retró italporra, mely arról volt nevezetes, hogy olyan kávé, amit gyerekek is ihatnak. A Maci azért volt korhatármentes kávéital, mert nem igazi kávé volt, hanem cikóriából készült, ami teljesen koffeinmentes, de ízében, kesernyésségében erősen hasonlított a valódi kávéra. Ezért a felnőtteket szívesen utánzó gyerekek nyugodtan keverhették bögréjükben az izgatószer nélküli feketét, ennek varázsos bája volt, szerettük is nagyon. Persze a cikória kávé remek alternatíva volt (és ma is az) azoknak, akik a kávézás rituáléját szeretnék átélni, de nem vágynak annak izgató, élénkítő hatására. A Maci kávé alapanyaga, a cikória a mai napig szinte teljesen ismeretlen, pedig vetőanyaga kapható, a kertekben gond nélkül termeszthető, és alig állít kihívást a hobbikertészek elé. Lássuk is, mit kell tenni a saját cikória termés érdekében!

Chicory08.jpg

Ezekből a vaskos, egyenes gyökerekből készül a pótkávé

Első lépésben fontos tisztázni, hogy ha kifejezetten pótkávé készítésére alkalmas cikóriát szeretnénk a kertbe, akkor a gyökércikóriát (Cichorium intybus var. sativum) kell választanunk, de a fajtacsoport többi tagja is tetőtől talpig fogyasztható, és változatos fogások elkészítésére alkalmasak, kávészerű ital viszont csak az említett variánsból készíthető. Az ősszel felszedhető cikória vitaminokban nem kiemelkedő, de ásványianyag-, és rosttartalma magas, így a tél kezdetén roppant hasznos étrendkiegészítővé válik majd.

Karotintartalma is jelentős, a sárgarépáénak közel 70-80%-a, ráadásul a benne megtalálható inulin a májra különösen jó hatással van. Az üzletekben többféle változat magjai kaphatóak, általános szabály, hogy minél halványabb a leendő növény színe, annál kevésbé lesz kesernyés az íze. A veteményeskertben termesztett cikória ideje a tavasz és a nyár fordulóján érkezik el, a vetés éppen aktuális a napokban. Az első lépés kötelezően egy alapos talajelőkészítés, melynek során (akár többszöri) mély, átforgató ásás szükséges, majd gereblyézés, és esetleg egy hengerezés (talajtömörítés) következnek. A magokat május második fele és június első harmada között kell kiszórni, mégpedig másfél arasznyi sortávolságban.

A cikória a talajt tekintve nem igényes, de a nyirkos, nedves közeget nem kedveli, ilyen helyeken rosszul hasznosítható, vékony, elágazó gyökereket növeszt. Fényigénye viták tárgya, hajtatása például sötétben történik, persze a fejlődő növény igényel világosságot, a legjobb ha félárnyékos helyre vetjük, de szinte bárhol szépen növekedik majd. Tápanyagigénye átlagos, ültetés előtt felesleges trágyázni, ha a helyén tavaly, vagy kora tavasszal ez már megtörtént, akkor az elegendő is.

 

Cichorium.intybus.2102.jpg

A cikória egyébként a gyomként ismert mezei katáng nemesített változata

130149180195781.jpg

Zöldségként kifejezetten szép

A kikelő magoncok az első időben kissé gyámoltalanok és gyengék lesznek, ezért közelükben a gyakori gyommentesítés feltétlenül elkél. A már ujjnyi magas (5-8 cm) növényeket egyelni kell, úgy, hogy 10-15 centiméter távolság legyen a sorokban az egyes példányok között. A sorok közötti gazolás ezután sem maradhat el, a cikóriát illetően ez a fő ápolási teendő, és persze az öntözés, amit azonban csak szárazabb időszakokban igényel a növény, ilyenkor hetente kétszer nedvesítsük őket. Kártevői, betegségei viszonylag ritkák, előfordulhat gyökértetvek megjelenése, ellenük leginkább előzetesen, talajfertőtlenítéssel lehet védekezni. A föld felett levéltetvek támadhatnak, velük a bevált módszerekkel lehet felvenni a harcot. 

 

 

115766_endivia04.jpg

Nem csak a gyökér hasznosítható, rózsájából kiváló főzelék, saláta készülhet

 

A cikória betakarításának ideje október környékén jön el, igyekezzünk beelőzni a felszedéssel az első fagyokat. A levelek kesernyés ízét pár órás sós, vagy ecetes vízben való áztatással lehet tompítani, ezt feltétlen tegyük meg, különben csalódni fogunk. Pótkávét az arra alkalmas fajtából készíthetünk, a feldarabolt, megpörkölt gyökérből a hagyományos módokon. 

Tudta, hogy otthon nem csak pótkávét, de valódi kávét is termeszthet? Sajnos az igazi kávé a hazai viszonyok közt inkább csak dísznövényként nevelhető, de ez a lehetőség is izgalmas.

Ha érdekli a téma, olvassa el vonatkozó írásomat IDE KATTINTVA!

Képek: innen, innen, innen, innen, és innen.

Dolgok, amik nem feltétlen kellenek a kertbe!

2 komment

A tavasz végén, a tartós jó idő beálltával minden kerttulajdonosnak megdobban szíve, hiszen végre teljesen birtokba lehet venni a kinti területet. Ilyenkor a feltörő lelkesedés időszakában sokan vágnak bele olyasmibe, ami elsőre remek ötletnek ötletnek tűnik, azonban a későbbiekben sokkal inkább válik nyűg és bosszúság forrásává, vagy egyszerűen kiderül róla, hogy mégsem kimondottan szép vagy praktikus. Érdemes lehet tehát végigvenni azokat a jellemző és gyakori "fejlesztéseket", amikről már többé-kevésbé bebizonyosodott, hogy nem feltétlen a legjobb ötletek.

maxresdefault.jpg

Kerti tó

A kerti tó a kívánságlistákon általában elöl szerepel, hiszen ki ne akarna egy mutatós kis tavat otthonra, ami nem csak szép és életteli, de még a szomszédokat is sárga iriggyé teszi. Tudni kell azonban, hogy a kerti tó valójában egy külön kert a kertben, kis túlzással saját, külön ökoszisztémával, ennek megfelelően rengeteg tennivalóval és ápolási feladattal. Azt sem szabad kifelejteni, hogy mind az építés, mind a fenntartás jelentős anyagi kiadással jár, aki pedig elmulasztja a rendszeres gondozást, hamar egy bűzlő pocsolyával szembesül a romantikus kis tó helyett. A kerti tó ráadásul helyigényes, az alapterülettől függően akár jelentős részt is kiharaphat a kertből, ami utóbb könnyen lehet, hogy hiányozni fog. Mindez persze nem azt jelenti, hogy a kerti tó rossz ötlet, hanem azt, hogy egy olyan, nagy befektetéssel és sok, rendszeres munkával járó kerti elem, aminek a létrehozását nagyon alaposan át kell gondolni. Tapasztalataim szerint a megépült kerti tavakat a tulajdonosok kétharmada utóbb megbánja, de mire ez a gondolat megérik, addigra már annyi energiát és pénzt fektettek bele, hogy nem szüntetik meg, csinálják vissza, hanem koloncként cipelik magukkal a kertfenntartás során. A pszichológia egyébként ezt hívja Concorde-effektusnak. Összességében tehát kerti tavat sose csináljunk hirtelen felindulásból, hanem az első kapavágást előzze meg több hét, de inkább több hónap tervezés, kalkulálás, tájékozódás.

Alternatíva: A dézsa tó. Ehhez csak egy lavórnyi méretű ízléses fa dézsa kell, pár vízi növény, dekorációs elem, és kicsiben létre is hozhatjuk a tavacskát, minimális befektetésből. Ezt szoktam javasolni a tóra vágyóknak, hiszen így kicsiben is ki lehet próbálni a vízi növények gondozási módját például.

Medence

Az épített kerti fürdőmedence nem kertészeti jellegű elem, viszont a kertre jelentős hatása van, ha pedig egyszer megépült, biztos, hogy nem lesz visszabontva, visszaállítva az eredeti állapot, hiszen milliós befektetésről van szó. Nem egyszer láttam apró kertekbe bezsúfolt viszonylag nagyméretű medencét, ami persze a kánikulai napokban jól jött, az év többi részében azonban csak elvette a helyet az egyéb, hagyományos kerti foglalatosságoktól. Azt is végig kell gondolni, hogy a hazai klímán a medence szezonja időjárástól függően legfeljebb 3-4 hónap, vagyis az év háromnegyedében kihasználatlan marad. Természetesen vannak fűthető medencék is, ezek persze jóval drágábbak, és megesküdnék arra, hogy ezeket sem használják jelentősen többször-hosszabban a gazdáik, legfeljebb eseti jelleggel "poén" a késő őszi úszás például. 

Alternatíva: Mobil medence. A kisebb-nagyobb, felfújható vagy fémvázas, de elbontható medencék kiválóak arra, hogy teszteljük, mennyit is használnánk ezt a típusú alkalmatosságot, így kiderülhet, hogy megéri-e továbblépni, vagy pont elég ez a fajta olcsóbb, egyszerűbb megoldás is. A mobil medencék egyetlen jelentős károkozása, hogy a gyep kipusztul alattuk, ez azonban egy fűmag vetéssel, és 2-3 hét várakozási idővel orvosolható. 

fountain-675488_960_720.jpg

Szökőkút

Még mindig a vizes elemeknél tartunk, de ez lesz közülük az utolsó. A szökőkút olyan extravagáns látvány, ami tényleg egyedülálló és viszonylag ritka is magánkertekben, azonban egyáltalán nem megoldhatatlan, persze kimondottan drága (ugyanakkor vannak előregyártott elemekből készült, szintén nem olcsó, de gyorsan összeépíthető darabok is). A szökőkút hátrányai közé tartozik a helyigénye, és hogy nem érvényesül (sőt, kissé nevetséges hatású) kis helyre szorítva, illetve szintén inkább mulatságos lesz, ha a nem megfelelő környezetbe kerül, vagyis a szökőkút tényleg csak ott mutat jól, ahol a park, az épület is harmonizál vele. Említhetném még a vízszámla növekedését is, de ez jellemzően nem probléma a szökőkutat tervezőknek. 

Alternatíva: Csobogó. Aki szeretne valamilyen mozgó vizes attrakciót, elsőre jobban járhat egy kisebb kerti csobogóval, ami készen is kapható, de egy kevés barkácstudománnyal házilag is elkészíthető. Az ilyen dekoráció lényeges olcsóbb, kisebb helyigényű, és beilleszthető tulajdonképpen bármilyen kertstílusba.

Kerti konyha

Kerti konyha alatt érthetünk egy komplett, részben fedett kültéri főzőhelyiséget, vagy akár "csak" egy nagyobb méretű, pulttal, tárolókkal ellátott épített kőgrillt, mindenesetre amit így hívunk, az mindenképp túlmutat a fűre kitett háromlábú kis grillezőnél. A kerti konyha remek ötletnek tűnhet, hiszen összetett fogások, "komoly" ételek készítésére is alkalmas, emellett rendkívül látványos, elegáns építmény. Az ilyen elem legnagyobb hátulütője, hogy gyakran kihasználatlan marad, ahhoz pedig nagyon túlzó befektetés, hogy nyaranta két parti alkalmával vegyük igénybe. Nagyon fontos tehát felmérni, hogy a már egyébként is meglévő, és mindenre alkalmas benti konyha mellett tényleg van-e szükség egy szinte ugyanolyan kintire, hiszen több százezres, akár milliós kiadásról van szó. Végig kell gondolni, hogy van-e olyan gyakran a kertben főzéssel egybekötött összejövetel, ami ezt indokolttá tenné, vagy esetleg arra az évi féltucat alkalomra elegendő egy szerényebb grillező is? A hátrányok közé tartozik még a relatív nagy helyigény (ami persze a kert méretétől is függ) illetve hogy a kinti konyha pluszmunkákkal jár, valamint fenntartási költségei is vannak. 

Alternatíva: Kisebb grillező. Itt is a fokozatosság elve a követendő, érdemes első lépésben egy kisebb épített grillezőt kipróbálni, a nagyobb barkácsáruházak kínálatában már 50 és 100 ezer forint között kaphatók előregyártott elemekből készített, otthon pár óra alatt összerakható komolyabb grillpultok, melyek helyigénye kisebb, és a kültéri sütögetéshez minden tekintetben alkalmasak, ráadásul még dekoratívak is. Elég pár hónap használat, hogy kiderüljön, van-e igény továbblépni, vagy bőven elegendő ez is? Természetesen a bolti változat helyett házilag is megépíthető némi kőművesmunka árán egy hasonló grillező.

luxury-stone-garden-kitchen-696x299.jpeg

Betonozás, térkövezés

Furcsa lehet elsőre a felvetés, de a tapasztalat azt mutatja, hogy sokan alkalmazzák amolyan egyszerűsítésként a kert egy részének betonozását, lekövezését. Ennek magyarázata, hogy így a kert részben gondozásmentessé válik, nincs fűnyírás, gazolás, ültetés, satöbbi. A jelenség nem új, vidéken, falun most is meg lehet figyelni, hogy sok háznál a kert két részből áll, az egyik a haszonnövényeké, a másik pedig a lebetonozott, így csak annyi munka marad, amennyi feltétlen szükséges. Sokan vetik be ezt a módszert, mikor kiábrándulnak a folyamatos kertkarbantartásból, a fűnyírásból, a gyomok szedegetéséből, vagy egyszerűen csak azt látják, hogy úgysem nagyon használják ki például a pázsit adta lehetőségeket. Érdemes azonban átgondolni, mielőtt ezt tesszük, hiszen a visszacsinálás munkaigényes és költséges! A későbbiekben változhatnak a preferenciáink, érkezhet kisgyermek, vagy kerülhet több időnk a kertészkedésre, akár a hobbinkká is válhat például a növénynevelés vagy a virágok gondozása. Jobb ötlet nem kizárni ezek lehetőségét, és meghagyni a kertet burkolatlan állapotában, főleg, hogy vannak egyéb, szelídebb módszerek is a parlagi részek esztétikus fedésére.

Alternatívák: Egy kőzúzalékos díszágyás alacsony gondozási igényű lehet, ha geotextiles alátéttel biztosítjuk a gyommentességet, és csak kevés számú, honos, gondozást alig igénylő növényt telepítünk bele. Szintén frappáns megoldás az alacsony talajtakarók telepítése, ezek gyakran csupán 20-30 centiméter magasak, és elfekvő habitusuk, sűrű ágrendszerük segítségével teljesen gondozás-, és gazmentessé teszik a területet, ugyanakkor élő, zöld képet mutatnak majd!

Kertstílusok

A különféle meghatározott elvek és pontok mentén kialakított kertstílusok követése jó ötletnek tűnik, és az ilyen kertek elképesztően vonzók lehetnek újságok, internetes cikkek fotóin. Minimalista kert, japánkert, kastélykert, romantikus kert, vagy éppen mediterrán kert, ezek elviekben mind csodás és rettentően mutatós kertstílusok, azonban ahhoz, hogy tényleg olyan legyen a látkép, mint a katalógusképeken, hatalmas befektetés és jelentős munka szükséges. Arról nem is beszélve, hogy gyakori hiba, hogy a kertstílus nem illeszkedik az épülethez, egy szögletes, csupa fém és üveg házhoz például rosszul passzol a romantikus kert, ahogy egy régebbi kockaház mellett is furcsán hathat egy keleties kerti kialakítás. A stílusirányzatot követő kertek csak akkor lesznek ténylegesen szépek, ha egységesek, és minden elemükben alárendeltek az elképzelt irányzatnak, tehát ha csak félig-meddig minimalista egy kert, akkor az igazán mutatós sosem lesz.

Alternatívák: A kert egészének félresikerült stílusba ültetése helyett jobb megoldás lehet, ha a birtoknak vállaltan csak egy elszeparált, kisebb szegmensét alakítjuk át. Egy mediterrán sarok, egy romantikus előkert, vagy egy 5-10 négyzetméteres zen-kertecske a birtok hátsó részén ízléses stíluselem lehet, mégsem kell érte az egész területet átalakítani. Az ilyen kisebb kísérletezgetések ráadásul kisebb ráfordítással kialakíthatók, és könnyebben meg is szüntethetők később!

minimalist-garden-decor.jpg

Bármi, ami túlzás

Ez egy nagyon általános megfogalmazás, de ahogy az általam nem ritkán látott példák mutatják, teljesen érvényes. Főleg az újdonsült kerttulajdonosok szokták csukafejessel belevetni magukat a kerti örömök tengerébe, és készítenek például hatalmas veteményest, vagy tucatnyi fajból összeállított grandiózus virágágyást, ültetnek nyakló nélkül gyümölcsfákat, és így tovább. Az ilyen túlzásokból aztán hamar bosszúság lesz, a nem kívánt mennyiségű növénygondozás elveszi az időt mástól, a gyakran bekövetkező gubancok (gazosodás, növénybetegségek, növényelhalások) pedig elveszik a kedvet a kerti foglalatosságoktól, a végén pedig az egész kert kompletten egy utálatos terület lesz.

Alternatívák: érdemes - főleg kezdőként - mindent kicsiben kipróbálni! Elsőre elég lesz egy kisebb konyhakert 2-3, lehetőleg kimondottan könnyen nevelhető zöldséggel (jó választások az üzembiztos, gazdagok termő oltott palánták), elég 1-2 gyümölcsfa, amik legyenek lehetőleg koros, előnevelt példányok, hogy egyből átugorjuk a kezdeti nehézségeket. Dísznövényből is első nekifutásra válasszuk a bevált, alacsonyabb gondozási igényű fajokat. A kert növényegyüttesét pedig sose az aktuális évszaknak megfelelően állítsuk össze, mert úgy például télen "kiürülhet" a birtok, így legyen a repertoárban ősszel virágzó évelő, örökzöld cserje, téli bogyótermésű növény és télen is zöldellő fa!

És a ráadás: a kerti törpe! A kerti törpe egyszerűen ízlés kérdése, sokan viszolyognak tőlük, míg mások rajonganak értük. A törpék fölött nem lehet ítélkezni, aki szereti őket, úgyis beszerez párat, aki pedig ki nem állhatja az apró sapkás lényeket, messziről elkerüli őket.

depositphotos_76543067-stock-photo-garden-gnomes-in-a-garden.jpg

Képek: pixabay.com

Megyeri Szabolcs kertész blogja

A kertész blog küldetése, hogy világosan lássuk: Zölden élni nem bonyolult dolog, lehet egyszerűen is. Szeretném a kertészkedést számodra közel hozni, felhasználóbaráttá alakítani, fogyaszthatóan tálalni. Azért, hogy kertünkben mesék és szerelmek szövődjenek.


A szerző elérhetőségei: megyeriszabolcskerteszete.hu


Kövesse Facebook oldalam

Ajánló

Kertész TV

Címkék

ágyásszegély (5) átültetés (10) balkon (7) balkonkert (6) balkonkertészet (6) balkonkertészkedés (14) balkonnövény (10) balkonnövények (5) barkácsolás (7) belváros (5) biogazdálkodás (5) Budapest (45) budapest (8) budapesti parkok (6) citrusfélék (9) civil összefogás (13) coaching (6) community garden (9) cserje (7) cserjék (5) csúszásmentesítés (5) design (6) díszfa (5) dísznövény (116) dísznövények (11) DIY (7) dracéna (7) emelt ágyás (6) érdekesség (9) erkély (8) Erzsébet tér (7) esővíz gyűjtés (5) évelő növény (5) fa (9) facsemete (5) fák (6) fakivágás (8) fényigény (17) fenyő (5) fenyőfa (5) fikusz (5) fiskars (6) fűmag vetés (8) fűnyírás (6) fűszerkert (17) fűszernövény (20) fűszernövények (8) futónövény (6) füvesítés (15) garden (7) gardenexpo 2012 (5) garden coach (6) garden coaching (83) gazdálkodás (5) gerillakertészet (5) gondozott közterek (5) gyep (12) gyepgondozás (8) gyógyhatás (10) gyógynövény (33) gyógynövények (6) gyógytea (10) gyomirtás (5) gyommentesítés (8) gyomnövény (8) gyümölcs (11) gyümölcsfa (13) hagymások (6) haszonnövény (15) háztáji gazdálkodás (28) hétvégi program (5) hobbikertész (8) hobbikertészet (19) hobbi kert (6) hobbi kertész (5) hobbykertészet (17) hőmérséklet optimum (9) japánkert (9) játszótér (9) karácsony (5) karácsonyfa (10) karácsonyi fenyő (5) kártevő (5) kártevők (7) kártevőmentesítés (6) kert (172) kertbarát (50) kertépítés (126) kertész (11) kertészet (120) kertészeti tanácsadás (67) kertészeti tanácsok (224) kertészkedés (164) kertészmérnök (53) kertfenntartás (75) kertgondozás (9) kertimunka (6) kerti bútorok (5) kerti dekoráció (8) kerti kártevők (6) kerti munka (8) kerti növény (7) kerti növények (11) kerti ötletek (8) kerti szerszámok (6) kerti tó (7) kertrendezés (77) kerttervezés (142) kert és design (76) kert trend (49) kiskert (14) kiültetés (18) komposzt (6) komposztálás (6) konyhakert (23) környezetbarát (11) környezettudatosság (11) környezetvédelem (28) közösségi kert (11) közösségi kertek (7) közösségi kertészkedés (9) közösségi összefogás (5) közösségi ültetés (8) közös ültetés (5) közpark (21) köztér (6) köztéri növények (7) közterület (11) közterületi fák (5) kreatív ötletek (12) lakásban tartott növény (9) leander (5) levéltetvek (5) levendula (11) locsolás (10) lucfenyő (5) madarak a kertben (5) madárbirs (5) madáretetés (6) magvetés (13) mediterrán növények (5) mérgező növények (7) mérgező szobanövények (6) metszés (14) mezőgazdaság (5) mulcsolás (12) muskátli (7) nagyvárosi kertészkedés (5) növény (23) növényápolás (6) növények (6) növénygondozás (129) növénypusztulás (5) növényrendelés (13) növénytelepítés (5) növénytermesztés (60) növényültetés (10) növényvédelem (11) növény rendelés (5) olvasói levél (8) önellátás (5) öntözés (118) orchidea (10) örökzöldek (5) örökzöld orbáncfű (5) őshonos (8) összefogás (7) palánta (9) palántázás (12) pampafű (6) paprika (5) paradicsom (10) park (23) pázsit (9) permetezés (6) programajánló (15) rendezett utcafrontok (5) rovar (6) rózsa (11) sírgondozás (5) sövény (13) sövénynyírás (6) szárazságtűrő növények (11) szemetelés (5) szemétszedés (5) sziklakert (5) szobanövény (23) szobanövények (13) szubszidiaritás (6) talajtípus (5) társadalmi (9) társasház (14) társasházi növények (8) társasházi udvar (6) teleltetés (7) temető (5) terasz (5) természetvédelem (5) trágyázás (10) tuja (7) tulipán (7) újrahasznosítás (8) ültetés (135) ültetési távolság (9) ültetőgödör (5) utcafront (54) utcafrontok (6) utcafrontszépítés (16) utcafront szépítés (5) utcakép (62) vágott virág (5) városfejlesztés (6) városi kertészkedés (6) városi növényzet (18) városi zöldfelület (6) városi zöldterület (6) városkép (74) városrendezés (9) veteményes (23) veteményeskert (44) vetés (9) vetőmag (6) vetőmag rendelés (7) virág (48) virágágyás (10) virágföld (6) virágláda (9) virágok (5) virágoskert (7) virágzás (13) virágzó (7) virágzó magyarország (7) virágzó utcafrontok (13) virágzó zugló (9) vízigény (5) zöldfelület (9) zöldség (14) zöldségeskert (5) zöldségtermesztés (35) zöldterület (6) zöld utcafrontok (18) Zugló (8) zugló (8) Címkefelhő