Megyeri Szabolcs kertész blogja

Tíz tipp balkonkertészkedőknek!

komment

Kertészkedni mindig remek dolog, de mi a helyzet ha nincs kert? Ez sajnos nem ritka eset, panelban, belvárosi társasházban, vagy akár az újépítésű lakóparkokban rendszerint nem áll rendelkezésre művelhető földterület. Ilyenkor a növénybarátok az erkélyekre szorulnak vissza, ám ne gondoljuk, hogy a balkonkertészkedés amolyan kényszeredett szükségmegoldás! Az erkélyeken való növénytermesztésnek, növénygondozásnak mára már nagy hagyománya, sőt szakirodalma is van, teljes értékű hobbikertész munkát lehet végezni akár az egészen csöppnyi balkonokon is. A megszokott pár tő virág mellett érdemes az összetettebb és izgalmasabb zöldségnevelésbe is belevágni a balkonokon, főleg a mostani bezártsággal terhelt időkben jön jól ez a kellemes, többé-kevésbé a szabad levegőn végzett elfoglaltság. A következőkben egy csokor olyan hasznos, gyakorlatias tanácsot olvashatnak a műfajjal még csak ismerkedő balkongazdálkodók, melyek bizonyára jól jönnek az első lépések megtételekor!

 234-benefits-of-having-vegetable-garden-for-apartment-balcony-2.jpg

- Az erkélykorlátra erősíthető balkonládákat inkább a benti oldalra rögzítsük, így az öntözővíz nem csöpög le az alsó szomszédhoz, és viharban sem eshet le! Vegyük számításba, hogy újdonsült hobbink esetleg konfliktust generálhhat a szomszédokkal, előzzük ezt meg! Ráadásul így a növénygondozás is egyszerűbb lesz, hiszen nem kell áthajolni a korláton. A hatás fokozása érdekében használjunk alátét tálcával rendelkező, vagy a vizet felfogó, ún. önöntöző ládákat!

- Nem kevés foritnot spórolhatunk a balkonkertészkedés kellékein, ha például drága kéziszerszámok helyett egy műanyag homokozókészletet veszünk, öntözőkannaként egy tisztára mosott üdítőspalack is használható, virágláda helyett pedig bevethetünk egy rusztikus, régi fém vödröt, fóliával bélelt faládát, vagy egyéb díszes, megfelelő méretű edényt! A kiadások visszafogása a kezdetkor azért sem rossz ötlet, mert ha esetleg mégsem tetszik meg a balkonkertészkedés, legalább nem került sokba a próba!

- A növények földjét mulcsoljuk fakéreg darálékkal vagy zúzott kővel. Ez a mulcsréteg a nedvességet a talajban tartja, ráadásul dekoratív is! A ládákat mindig úgy töltsük meg földdel, hogy még a mulcsréteg kihelyezése után is maradjon a peremig 2-3 centi, így a szél vagy a víz nem tudja kipergetni a tölteléket. A zöldségekhez ne használjunk fenyőkéreg mulcsot, az ugyanis savanyítja a talajt, ilyenkor a semleges kőzúzalék sokkal jobb megoldás.

- A teljesen kezdőknek elsőként a mediterrán fűszernövények valók, melyekkel a sikerélmény biztos, így megjön a kedv a folytatáshoz. A zsálya, az oregánó, a rozmaring vagy a kakukkfű gyorsan és problémamentesen fejlődik bármely napos, meleg fekvésű balkonon vagy ablakpárkányon, ráadásul a fűszerekből valóban használható mennyiséget lehet megtermeszteni, még egy átlagos méretű ládában is! 

- Kisebb erkélyeken a helykihasználás optimalizálásával lehet növelni a termesztő felületet. Terjeszkedjünk például függőlegesen, fellógathatunk kaspókat, készíthetünk oldalfalra rögzített polcrendszert, de akár egy felállított raklapba is telepíthetjük kedvenceinket!   

balconygarden-1595240174262.png

- Az eltérő magasságú növényeket állítsuk tornasorba. A fal mellé kerüljenek a magasabbak, eléjük pedig az egyre kisebbek, így mindnek jut majd elegendő fény. Készítsünk vagy vásároljuk lépcsőzetes állványt, melyen kényelmesen elhelyezhetők a kisebb-nagyobb növények, és így még az alul lévők is elegendő fényhez jutnak majd.

- A feledékenyebb hobbikertészek használhatnak önöntöző balkonládákat, melyekkel a növények átvészelik a kimaradt öntözések időszakát, de filléres megoldás lehet a folyamatos öntözést biztosító automata öntöző is. Utóbbi tulajdonképpen egy fél literes, vagy még kisebb palack, melybe vizet töltünk, majd egy gyors mozdulattal, fejjel (nyitott szájjal) lefelé fordítva a láda földjébe állítunk. A lassan a talajba szivárgó víz akár napokig helyettesítheti az öntözést, például egy hétvégi távollét idején.

- Aki nem szeretne még alapszintű változásokat sem eszközölni a balkonzöldség termesztés miatt, vethet, ültethet közvetlenül a termőföldes zsákba! Az elfektetett zsákra éles késsel pár centis kereszt alakú vágásokat kell készíteni, és az így keletkező nyílásba máris lehet vetni, palántázni. Letermés után a föld továbbra  is felhasználható lesz, a zsák pedig egy mozdulattal eltávolítható, így a mini veteményes nyom nélkül eltüntethető!

letoltes.jpg

 - A kötött, nem megfelelő állagó termőtalaj javításához, vagy az elégtelen mennyiségű föld pótlásához kiváló adalék a kókuszföld. A könnyen szállítható kókuszföldet csak vízbe kell áztatni, majd hozzá kell keverni a termőföldhöz! Vigyázat, önmagában ne alkalmazzuk a kókuszföldet, mert bár állaga ideális, tápanyagokat nem tartalmaz, így a beleültett növény gyorsan "éhen hal". 

- Fontos, hogy egy dolgon sose akarjunk spórolni, ez pedig a vetőanyag. Csak a minőségi, egészséges alapanyagból - magból, palántából -  lesz bőven termő növény, ízletes termés. Az akciós áruházi termékek helyett inkább válasszuk a kertészetek, gazdaboltok portékáit! Vásárláskor nézzük meg a csomagoláson az előállítás dátumát is, számos mag csupán 1-2 évig csírázóképes, a túltárolt (sokszor ezért árleszállított) vetőanyagból kis arányban kelnek majd ki a növénykék.

Képek: pixabay.com

A bejegyzés trackback címe:

https://kertesz.blog.hu/api/trackback/id/tr6016504796

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Megyeri Szabolcs kertész blogja

A kertész blog küldetése, hogy világosan lássuk: Zölden élni nem bonyolult dolog, lehet egyszerűen is. Szeretném a kertészkedést számodra közel hozni, felhasználóbaráttá alakítani, fogyaszthatóan tálalni. Azért, hogy kertünkben mesék és szerelmek szövődjenek.


A szerző elérhetőségei: megyeriszabolcskerteszete.hu


Kövessen Facebookon

Kertész TV

süti beállítások módosítása