Megyeri Szabolcs kertész blogja

7 különleges díszcserje, mely izgalmas dísze lehet a kertnek!

komment

A virágzó díszcserjék látványos elemei lehetnek bármelyik kertnek. Gyönyörködhetünk a virágaikban, színes terméseikben vagy éppen őszi lombszínűkben, nem utolsó sorban levélzetükkel és habitusukkal is díszítenek az év, különböző időszakaiban.

A díszcserjéket, cserjecsoport részeként, vagy szoliterként is ültethetjük. A cserjecsoportban hangsúlyos elemek lehetnek, míg szoliterként önállóan ültetve a kert egy adott pontjára vonzzák a tekintetet, különleges szépségükkel.

Vannak jól bejáratott, ismert díszcserjék, mint például a strapabíró mályvacserje, az örök klasszikus hortenzia vagy éppen az elnyűhetetlen gyöngyvessző, a kertészetek kínálatát alaposan szemügyre véve, azonban kevésbé ismert, ám nem kevésbé dekoratív növényekre bukkanhatunk. Ebben a bejegyzésben ezek közül a különlegességek közül mutatunk be hetet.

hegyi_baber.jpg

Hegyi babér (Kalmia latifolia)

A hegyi babér virágzását tavasz végén és a nyár első felében csodálhatjuk meg, rózsaszín vagy fehér árnyalatban játszó harang alakú virágai ekkor nyílnak. A csodaszép, nagy tömegben nyíló virágok hátteréül a zöld színű, fényes felületű, bőrszerű levelek szolgálnak.

Ahhoz, hogy megfelelően fejlődjön, feltétlenül szükséges, hogy savanyú kémhatású, humuszos, nyirkos talajba ültessük. Megfelelő gondozás mellett, jellemzően 1,5-2,5 méter magas lesz. Különleges szépsége miatt szoliterként érdemes ültetni.

csengobojt.jpg

Harangos csengőbojt (Enkianthus campanulatus ‘Red Bells’)

A harangos csengőbojt őszi narancs-piros levélszínével valamint májusban nyíló harang alakú virágaival egyaránt kertünk különleges dísze lehet, ha szoliterként ültetjük.

Lassú növekedésű, lombhullató díszcserje, mely tápanyagban gazdag, savanyú talajba ültetve, napos, világos vagy félárnyékos fekvésben fejlődik legszebben.

lilabogyo.jpg

Lilabogyó (Callicarpa dichotoma)

A lilabogyó hazánkban még kevésbé ismert, rendkívül jó adottságú, nem túl igényes lombhullató díszcserje, mely főként őszre beérő lila bogyós terméseivel díszít, de őszi rózsaszínes-pirosas lombszíne is szép.

Szoliterként, valamint cserjecsoport részeként is ültethetjük, ez a kissé terebélyes, ám túl magas, jellemzően 1-1,5 méteres magasságot elérő izgalmas cserjét.

illatos_boroszlan-flickr.jpg

Illatos boroszlán (Daphne odora)

Az illatos boroszlán, ahogy elnevezése is utal rá kellemes illatú, világos rózsaszín árnyalatú virágokat hoz, melyekben már kora tavasszal gyönyörködhetünk. Sűrű ágrendszerű, lassú növekedésű örökzöld díszcserje, mely tojásdad alakú, bőrnemű leveleivel télen is díszít.

Jó választást jelent a kert félárnyékos szegleteibe, a megfelelő fejlődéshez, jó vízáteresztő képességű, tápanyagban gazdag talajt igényel.

bobitacserje.jpg

Bóbitacserje (Fothergilla major)

A bóbitacserje érdekes külsejű fehér virágaival, valamint őszi lombszínével is kertünk érdekes növénydísze lehet, ha szoliterként helyet szorítunk neki a kertben.

Kifejlett magassága kb. 1-1,5 méter, levelei ősszel sárga, narancssárga és vöröses árnyalatban pompáznak. Virágait áprilisban csodálhatjuk meg. Félárnyékos, párás helyen, laza szerkezetű, savanyú talajba ültetve fejlődik igazán szépen.

japan_baberhanga_1.jpg

Japán babérhanga (Pieris japonica)

A japán babérhanga kertbe ültetve valamint konténerben is nevelhető nagyon izgalmas külsejű örökzöld díszcserje. Levelei kihajtáskor rózsaszín, piros vagy bronz árnyalatban játszanak. Fehér vagy rózsaszín kicsi virágokból álló virágfüzérei tavasszal nyílnak.

Félárnyékos helyre, semleges vagy savas kémhatású, jó vízáteresztő képességű talajba ültessük, öntözéséhez lehetőség szerint esővizet használjunk. Meszes talajba ne ültessük, mivel ekkor levelei elsárgulnak.

gombvirag_cserje.jpg

Gombvirág cserje (Cephalanthus occidentalis)

A gombvirág cserje, Észak-Amerikában honos lombhullató cserje, mely a hazai éghajlati viszonyok mellett is tartható.

Fő díszét, gömb alakú, fehér színű, édeskék illatú virágai adják, melyek nyáron díszítenek. Napos, világos vagy félárnyékos helyen, tápanyagban gazdag, jó vízáteresztő talajba ültetve fejlődik szépen.

Bízunk benne, hogy összeállításunk meghozta a kedved, a kevésbé ismert díszcserjék ültetéséhez is. Annyi biztos, hogy akármelyiket is választod, egy igazi különlegességgel lesz gazdagabb a kerted, melyre öröm lesz ránézni!

Képek forrása: Pixabay.com; Flickr / Szerző: peganum / Licence: CC BY-SA 2.0

A bejegyzés trackback címe:

https://kertesz.blog.hu/api/trackback/id/tr7116100156

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Megyeri Szabolcs kertész blogja

A kertész blog küldetése, hogy világosan lássuk: Zölden élni nem bonyolult dolog, lehet egyszerűen is. Szeretném a kertészkedést számodra közel hozni, felhasználóbaráttá alakítani, fogyaszthatóan tálalni. Azért, hogy kertünkben mesék és szerelmek szövődjenek.


A szerző elérhetőségei: megyeriszabolcskerteszete.hu


Kövessen Facebookon

Kertész TV

süti beállítások módosítása