Megyeri Szabolcs kertész blogja

Hogyan legyen rovarbarát kertünk?

1 komment

Nemrégiben érdekes hír került napvilágra, egyes információk szerint bizonyos budapesti kerületekben az új illetve felújított buszmegállókra a tervek szerint méhkasok kerülnek telepítésre. Hamar érkezett a cáfolat, mely szerint erről szó sincs, csupán európai trendeket követve a megállók tetejére növényi beültetés, vagyis zöldtető kerülne, ami persze nyilván vonzaná a rovarokat, köztük akár a méheket is. Ebből a hírből két izgalmas téma is kikerekedhetne, mégpedig egyfelől a zöldtetőkről való értekezés, másfelől pedig a rovarok közelségének következményeiről való gondolkodás. Jelen esetben az utóbbi kerül terítékre, illetve pontosabban a kerti rovarokkal való szoros szomszédság egy igen újszerű és valóban érdekfeszítő lehetősége, de akit inkább a zöldtetők hoznak lázba, ne keseredjen el, IDE KATTINTVA ugyanis egy korábbi írásom olvasható ebben a témában.

cf44716a32c61474194a2eac43bca15b_xxbig.jpg

Na de vissza a rovarokhoz! A klímaváltozással kapcsolatban rengeteg rémisztő jóslat kering, ezek közül a közvélemény valószínűleg a kevésbé felzaklatók közé helyezi a rovarok pusztulásával kapcsolatos híreket, hiszen az élőlények ezen csoportja az átlagembernek vagy zavaró vagy legfeljebb semleges, ráadásul a rovarfajok egyre gyorsuló kipusztulásában nem is csak a klímaváltozás játszik szerepet, hanem például a erdők, rétek felületének csökkenése, a mezőgazdasági vegyszerhasználat, vagy a vízfelületek csökkenése. Így szegény rovarokra csupán derengő reflektorfény vetül, ráadásul eleve sokkal hátrányosabb helyzetből indulnak, mint mondjuk a koalák. 

Ugyanakkor a rovarokra igen nagy szükségünk van, hiszen ezek az élőlények végzik a növényi beporzás döntő részét, hatalmas szerepet játszanak a talajminőség javításában, emellett az ökológiai lánc kihagyhatatlan szereplői, többek közt élelemforrásként más fajoknak. Hogy végre a globális problémákról a kézzelfogható kerti teendőkre terelődjön a szó, lássuk, mivel lehet a saját birtokunkat rovarbaráttá tenni? Az egyik legkecsegtetőbb lehetőség a rovarhotel létrehozása! 

insect_house.jpg

A rovarhotel egy igen egyszerű építmény, egy szekrényszerű valami, melynek polcai, fakkjai vannak, amikbe különböző tárgyak kerülnek, olyanok, melyek élőhelyül, búvóhelyül szolgálnak az apróságoknak. Hogy mindez mire jó? Egyfelől a sokszor túl steril, a rovarok számára nem megfelelő életteret jelentő kertekben remek lehetőség, hogy a rovarok otthonra leljenek. Másfelől az is hatalmas pozitívum, hogy a segítségével akár a felnőttek, akár a gyerekek közelebbről szemrevételezhetik, megismerhetik ezeket az élőlényeket, így a későbbiekben kevesebb előítélettel és rossz érzéssel gondolhatnak rájuk. 

A rovarhotel építése nem különösebben nagy kihívás, felhasználható hozzá akár egy régebbi, rozoga bútor, például egy szekrény, de némi faanyagból a nulláról is összeeszkábálható pár óra alatt. A lényeg, hogy több emeletes legyen, és több osztott rekesszel rendelkezzen, a különböző részekben ugyanis különböző anyagokat kell helyezni, számolva azzal, hogy többféle rovar fog megtelepedni, melyeknek különbözőek az igényeik, és nem feltétlen akarnak vegyülni a szomszédokkal. A rekeszekbe kerüljön lyukacsos tégla vagy cserép (törött, csorba darabok is pont jók), különböző méretű fúrószárakkal megfúrt fatörzs darabok, vastagabb ágak, használhatunk még összekötözött nádat vagy bambuszt, halmozhatunk kupacba vagy cserépedénybe fakéreg zúzalékot, tobozokat, szalmát. Fontos, hogy az építménynek legyen teteje, lehetőleg méretes peremmel, hogy a "szobák" ne ázzanak át esőben sem, valamint a hotel legyen szilárdan rögzítve, hiszen súlyos tárgyak is kerülhetnek bele. 

A rovarhotelt érdemes a kert egy kieső, hátsó részébe helyezni, hiszen nagy lesz a sürgés-forgás körülötte, ne legyen a játékra, pihenésre, közlekedésre használt területek közvetlen közelében. Nagyban növelhetjük a lakók beköltözési hajlandóságát, ha egy elemes UV-fényt kibocsájtó lámpát akasztunk rá. A rovarhotel lakóit aztán meg lehet figyelni, lehet róluk feljegyzéseket, fotókat, katalógust készíteni, persze kisebb gyerekek esetében szülői felügyelettel. Az ilyen alkalmatosság nem pusztán arra jó, hogy életteret, szaporodásra, elbújásra alkalmas szegletet biztosítson a kertekből gyakran kiszoruló rovaroknak, de kiváló lehetőséget jelent kicsiknek és nagyoknak egyaránt a természettel való közelebbi ismerkedésre, a környezettudatosságra való nevelésre.

beetle-4401814_960_720.jpg

A rovarbarát kerthez persze ennyi nem elegendő, a fent vázolt ötlet inkább csak egy ízelítő lehet a rovarokkal való ismerkedéshez. Aki ténylegesen szívén viseli ezen élőlények sorsát, az alábbi támpontok szerint alakíthat ki rovarbarát kertet:

- a kert egyes részein magasra nőni hagyott pázsit, illetve szabad út engedése a burjánzó aljnövényzetnek.

- fatuskók, rönkök kihelyezése a kert több pontján

- komposztálás, ami nagyban elősegíti az elbomlott növényi részek feldolgozásával foglalkozó rovarok elszaporodását

- rovarirtószerek, talajfertőtlenítószerek mellőzése

- biokertészeti módszerek használata

- honos növényfajok előnyben részesítése

- zaj és fényszennyezés csökkentése

- dús lombozatú cserjék és fák telepítése

- színes, illatos, mézelő virágok telepítése

A rovarbarát kert természetesen kompromisszumokkal is jár, hiszen az apróságok megjelenése és jelenléte olykor kényelmetlen lehet számunkra. Kielégítő köztes megoldás lehet, ha a rovarbarát elemeket a gyakran használt, játékra, pihenésre kijelölt területektől messzebb vetjük be. A rovarok remekül terelhetők, többek közt a már említett UV-fénnyel, vagy erős aromájú növényekkel, virágokkal. Kis tervezéssel és átgondolt kialakítással könnyen elérhető, hogy kertünk rovarbarát, de közben emberi szempontból is teljes értékű legyen. Nem szabad elfelejteni, hogy minden változásnak kis lépés a kezdete, így ne gondoljuk azt, hogy egy átlagos kertben bevezetett rovarbarát intézkedések cseppet jelentenek a tengerben, és ennél fogva haszontalanok! 

Képek: innen, innen, és innen.

A bejegyzés trackback címe:

https://kertesz.blog.hu/api/trackback/id/tr3015450788

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

consul 2020.02.10. 21:09:58

Napsütéses vagy inkább árnyas helyre kerüljön?

Megyeri Szabolcs kertész blogja

A kertész blog küldetése, hogy világosan lássuk: Zölden élni nem bonyolult dolog, lehet egyszerűen is. Szeretném a kertészkedést számodra közel hozni, felhasználóbaráttá alakítani, fogyaszthatóan tálalni. Azért, hogy kertünkben mesék és szerelmek szövődjenek.


A szerző elérhetőségei: megyeriszabolcskerteszete.hu


Kövessen Facebookon

Kertész TV

süti beállítások módosítása