Megyeri Szabolcs kertész blogja

Augusztus végi teendők listája

komment

Az augusztus sajnos már a nyár legvége minden tekintetben, a kicsiknek jön a suli, a nagyoknak a szabadságmentes munka, mindenkinek kivétel nélkül pedig a lehűlő idő és rövidülő nappalok. Búsulni azonban nincs ok, akinek a kertészkedés a szenvedélye, talál magának bőven elfoglaltságot, és persze vannak kötelező körök is, jellemzően a nyárzáró kerti teendők. Lássuk is hangsúlyozottan nem teljes listát a felmerülő dolgokról!

 lawn-care-service-1080x675.jpg

A pázsit intenzív használata lassan véget ér, így a nyári terhelést követően érdemes kicsit lélegzethez juttatni a szálakat. Szó szerint, ugyanis most jön el az ideje a gyepszellőztetésenek és talaj lazításának. Előbbihez kapható gereblyszerű kéziszerszám, vagy kölcsönözhető elektromos berendezés, utóbbihoz elég egy vasvilla, melyet araszonként leszúrunk, majd jó erősen előre-hátra megmozgatunk. A vágási magasságot csökkenthetjük kissé, nagy kánikulák már nem várhatók a szeptemberi hetekben. 

Az augusztus már nem a klasszikus veteményeskerti szezon, de persze aki még most is szeretne vetni, ültetni, talál hozzá alanyt. A gyerekek körében nem felhőtlenül népszerű sóska, spenót páros most aktuális, ahogy a metélőhagyma, a rukkola vagy az őszi retek ideje is most jön el. Aki nagyobb távlatokban gondolkodik, telepítheti a szamócát, hogy jövőre saját termésből csemegézhessen!

A veteményes szezont ugyanakkor egy huszáros vágással le is lehet zárni a nyárutón, aki nem kíván már ezzel foglalkozni ősszel, egyszerűen frissítse fel az ágyásokat, és zárja le a témát tavaszig. Érdemes egy alapos átforgató ásást eszközölni, persze a szokásos gyomtalanítással. Jó ötlet a mostanra valószínűleg jól megérett tavalyi komposztból egy szép adagot szétteríteni az ágyásokban ásás előtt, így biztosítható a jövő évi palántáknak a gazdag talaj. 

Még mindig a veteményes: elkezdhető a zöldtrágyázás. Ez egy remek és szemmel módszer, melynek lényege, hogy olyan növényt ültetünk a veteményesbe, melyet kifejezetten a talaj gazdagítása miatt telepítünk, vagyis nem terményt akarunk belőle, hanem azt, hogy majd később a növényt a talajba forgatva természetes tápanyaghoz jussunk. A legszuperebb a mustár, ami nitrogénnel tölti fel a talajt, jó takarónövény, és a téli hideg annyira megtépázza, hogy tavasszal egy sima gereblyézéssel szó szerint elporlasztható! Zöldtrágyának tulajdonképpen bármilyen gyorsan cseperedő, leveles haszonnövény alkalmazható.

Augusztus végén még ne kezdjünk bele az őszi nagy fa és cserje ültetésekbe, várjunk pár hetet, hogy az idő enyhüljön. Ugyanakkor a nyár vége remek időszak arra, hogy megtervezzük az őszi telepítést! Egy felülnézeti vázlatrajzon jelöljük be a leendő bokrok, sövény, fák helyét, képzeljük el a látképet, tájékozódjunk a kiszemelt növények jellemzőiről! Mindig a felnőttkori méretet vegyük alapul, egy csemete ugyanis bárhová elfér, de egy ablak elé ültetett diófa tizenévek múlva jelentős gondot okoz majd!

spices-2482278_960_720.jpg

Számos évelő növény magjait mostanában lehet begyűjteni, így aki szeretne saját forrású vetőanyagot jövőre, most figyelje kedvenceit, és a felnyíló magházakból gyűjtse be a magocskákat. A tároláshoz használjunk kisméretű, tiszta papírzacskókat, melyekre egyszerűen felírható a benne található vetőanyag típusa, neve. A magokat hűvös, száraz helyre tegyük!

A különféle vegyszeres kezeléseket, permetezéseket most már ne végezzünk el, részben mert a közelgő vagy már aktuális betakarítás miatt ez veszélyes lehet az egészségre, részben pedig mert augusztus végére már úgyis elkéstünk ezzel. Az érintett, fertőzött haszonnövényekről leszedett termések közül csak az ép, sértetlen darabokat tároljuk! Az erősen fertőzött növényi részeket vágjuk, metsszük le, vagy szanáljuk azokat az ágyásokból. 

Készüljünk fel a már most is aktuális, de egyre nagyobb arányú betakarításokra, szüretekre. Jó ötlet jó előre gondoskodni a megfelelő edényekről, légzáró üvegekről, ládákról, és persze jó ötlet helyet csinálni a pincében, padláson a terményeknek, hogy rögtön legyen megfelelő hely és körülmény mindennek. Ha túl sok a leszedett gyümölcs vagy zöldség, érdemes lehet az aszalással tenni egy próbát, ennek lehetőségeiről egy korábbi posztomban, IDE KATTINTVA lehet bővebben olvasni!

juliana-balcony-greenhouse-eb61b2b037c2fe304d2a28be749e131d_original.jpg

A nyár végével a hőmérséklet és napsugarak mennyisége nem egycsapásra esnek vissza töredék értékre, tehát a terasz vagy a balkon növényeit nem kell most pánikszerűen beköltöztetni. A legtöbb teleltetést, téli menedéket igénylő dísznövény simán bírja a kiképzést még az ősz derekán is, ezért ne csupaszítsuk le rögtön a balkont, a teraszt. Jó ötlet lehet viszont kisméretű üvegházat fabrikálni ezekre a területekre, így a hűvösebb szeptember végi hajnalok nem lesznek veszélyesek, illetve számos dísznövény a komplett telet képes átvészelni egy jól szigetelő kis üvegházban. Ilyen alkalmatosságot kis barkácskészséggel magunk is készíthetünk, de akár készen is vehetünk a jobban felszerelt kertészetekben!

sun.jpg

Gondoljunk a sünökre! Ha gyakori vendégek a kertben ezek a kedves, sokszor kifejezetten szelíd állatkák, akkor segítsünk nekik felkészülni a télre! A sünök a nyár végén kezdik el hízókúrájukat, a téli álom megkezdéséhez ugyanis jelentős tartalékot kell képezniük! Etethetjük őket aszpikos macskaeledellel, natúr főtt hússal vagy (persze kihűlt és fűszerezetlen, sótlan) rántottával. Ami fontos, hogy tejet ne adjunk nekik, minden süni laktózérzékeny, és bár szeretik a tejet, egész biztosan hasmenést kapnak tőle, ami pedig kiszáradást okoz! Szintén ne adjunk nekik konyhai maradékot, fűszeres ételeket. Innivalóként vizet tegyünk ki a számukra. 

 

Képek: innen, innen és innen.

A bejegyzés trackback címe:

https://kertesz.blog.hu/api/trackback/id/tr1815027312

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ráérek 2019.08.29. 14:22:32

Kedves Szabolcs,
a letermett málnatöveket (visszavágás után) most érdemes kiásni és szétültetni, vagy inkább tavasszal?
Pár év alatt nagyon "elmásztak" a nekik kijelölt kertrészből, és szeretném őket kordába terelni. :-)

enrikokaruszo 2019.08.29. 14:57:15

@Ráérek: ha érdekel a tapasztalatom, később csináld, most még könnyen kiszáradhat

Ráérek 2019.08.29. 15:16:52

@enrikokaruszo: a "később" alatt azt érted, hogy mondjuk októberben? Tehát még ősszel, de később?
Köszi a tippet! :)

Megyeri Szabolcs kertész blogja

A kertész blog küldetése, hogy világosan lássuk: Zölden élni nem bonyolult dolog, lehet egyszerűen is. Szeretném a kertészkedést számodra közel hozni, felhasználóbaráttá alakítani, fogyaszthatóan tálalni. Azért, hogy kertünkben mesék és szerelmek szövődjenek.


A szerző elérhetőségei: megyeriszabolcskerteszete.hu


Kövessen Facebookon

Kertész TV

süti beállítások módosítása