Megyeri Szabolcs kertész blogja

A kiégett fű legendája

8 komment

Még tombol a nyár, sőt, a következő napokra ígérkeznek a nyár legmelegebb napjai, így teljesen aktuális a kérdés, hogy hogyan ápoljuk szakszerűen a gyepet, illetve ha kánikulai öntözésről van szó, akkor mindig felmerül a kiégés veszélyének lehetősége. Ez utóbbi kerül először terítékre, utána pedig pár hasznos tanács következik a forró augusztusi gyepápolást illetően! 

Ne öntözz melegben napközben, mert kiég a fű! – Ezt a tanácsot talán nincs is, aki ne hallotta volna még, a kertápolással kapcsolatos általános javaslatok egyik legismertebbike. De vajon igaz is?

 1.jpg

Elsőként lássuk, miért égetné ki a víz a füvet? Az elmélet lényege, hogy a fűszálakon megmaradó vízcseppek nagyítólencseként működve összegyűjtik, fókuszálják a napsugarakat, ezáltal számtalan pontszerű égési sebet ejtenek a növényi részeken, mely az ezernyi mini nagyító áldatlan hatásának következtében hanyatlásnak indul, elpusztul, a végeredmény pedig kisárgult, foltos, vagy teljesen elhalt gyepfelület lesz. 

Mindez azonban nem igaz, és ezt nem én mondom, hanem szerencsére volt, aki olyan komolyan vette a dilemmát, hogy tudományos alapossággal járt utána a kérdésnek, a matematikai számításokon és valós kísérleteken alapuló vizsgálat eredménye pedig az lett, hogy a fűszálakon megtapadó vízcseppek nem képesek érdemi égési sérülést okozni a fűnek. ERRE a linkre kattintva máris elolvasható a gazdagon illusztrált, és némi fizikai előképzettséget igénylő remek tanulmány. 

Ennyivel azonban még nem intéztük el a témát, mert a gyepet nyáron valóban fenyegeti veszély, még ha nem is a vízcsepp-lencsék. A pázsit kiégése valós jelenség a meleg évszakban, ráadásul az öntözés is kardinális kérdés, lássuk, mik az alapok. 

help-fertilizer-burn-1-brown-spots.jpg

Az öntözés helyes ideje a kora reggel, mégpedig azért, mert nyáron ebben a napszakban van a legideálisabb hőmérséklet ahhoz, hogy a kijuttatott víz hatékonyan hasznosuljon. A párolgás ilyenkor még alacsony, a víznek van ideje a mélyebb talajrétegekbe is eljutni, a pár óra múlva melegedő idő pedig elpárologtatja a felesleget, így nem alakul ki pangóvíz, és nem alakulnak ki dunsztos, befülledő részek sem, amik egyébként a gombás megbetegedéseknek kifejezetten kedveznének. Az esti öntözés ezüstérmes, ebben az időszakban a gombás fertőzések jobb eséllyel hódíthatnak, de a hőmérséklet már csökkenőben van, és a Nap lenyugvásával a párolgás sem rontja a hatékonyságot. Napközben, tűző napon egyébként akár lehet is öntözni, nem a kiégés a gond ilyenkor, hanem hogy a kijuttatott víz nem hasznosul, szinte azonnal elpárolog, valamint nem kedvez a felforrósodott fűszálaknak a hideg víz okozta hősokk sem. Ugyanígy nem pozitívum a fizikai behatás, a melegben a fűszálak érzékenyebbek az esetlegesen erősebb vízsugárral okozott sérülésekre. Ha már itt tartunk, más napszakban sem ajánlott nagyobb nyomással kezelni a gyepet, sokkal célravezetőbb az esőt imitáló permetező öntözés (ezt teszik az automata rendszerek is, de hasonlóan működnek a gyepre kitett öntözőfejek is). A másik végpont az árasztásos módszer, vagyis ha letesszük a tömlőt a földre, és hagyjuk, hogy a víz szétterüljön, ezt se alkalmazzunk, ugyanis a túlöntözés sem hasznos, illetve így könnyebben alakulnak ki káros pangóvizes területek. Végeredményben ha valakinek valamiért mindenképpen a nap közepén kell megejtenie az öntözést, megteheti, de módjával és finoman spriccelve. 

Szóba kerültek az imént az automata öntözőrendszerek (értsük ide azokat a bólogató vagy forogva spriccelő öntözőfejeket is, melyeket a gyepre helyezünk ki), melyek esetében az a legfontosabb, hogy figyeljünk a teljes lefedettségre. gyakori eset, hogy a fejek úgy vannak beállítva, hogy üresen hagynak bizonyos területeket (akár sarkokat, vagy éppen a fej közvetlen közelében lévő részeket), amik lassan hanyatlásnak indulnak, és csúnya, sárguló foltokként jelzik majd, hogy hibáztunk. A most kialakított rendszeréknél figyeljük meg, vannak-e ilyen holtterek, ha pedig vannak, akkor módosítsunk a fejek kihelyezésén, vagy manuálisan öntözzünk ezeken a részeken. 

1_1.jpg

A gyep öntözése során azt is vegyük figyelembe, hogy a kert egyes részei eltérő sajátosságokkal rendelkeznek, így előfordulhat, hogy ugyanaz a vízmennyiség az egyik helyen sok, a másikon viszont kevés. A takarásban, lombok alatt, kerítés fedésében lévő pázsit kevesebb vizet igényel, illetve hajlamosabb a túlöntözést követő gombásodásra. A nyílt, árnyékmentes gyepfelület pedig az égési ártalmaknak van fokozottabban kitéve. Az öntözőrendszer kialakításakor vagy a kézi öntözés elvégzésekor ezeket a paramétereket se hagyjuk ki a számításból. 

A még nem barnuló, sárguló gyep tesztelése egyszerűen elvégezhető, ha a fűre lépve majd a lábunkat elvéve azt látjuk, hogy a szálak lassított felvételként egyenesednek ki, vagy fekve maradnak, akkor a nedvességhiány miatt a szövetekben alacsony a belső nyomás, ergo a pázsit szomjazik. Ilyenkor a kijuttatott vízmennyiséget növeljük! 

f0allwjiptjdpn7_large.jpg

Mivel már a nyár vége felé járunk, borítékolható, hogy az aktív használatban lévő kertek talaja tömörödött, ez pedig rosszat tesz a vízgazdálkodásnak (nehezebben szivárog a talajba a víz). Ezért érdemes lehet a pázsit talajának javítása. Ez rém egyszerűen elvégezhető, egy vasvilla leszúrásával és nyelének erőteljes előre-hátra mozgatásával. A műveletet 20-30 centinként végezzük el, egy átlagos kert gyepfelülete egy-két óra alatt fellazítható ezzel a módszerrel. 

Végül pedig pár szó a fűnyírásról! Ezt a műveletet is lehetőleg reggel vagy este végezzük (talán inkább este, elsősorban a szomszédok miatt, mivel jellemzően hétvégén kerül sor a műveletre). A kánikulai időszakban ne vágjuk katonásan rövidre a pázsitot (ez is egy rossz beidegződés), a hosszabbra hagyott szálak ugyanis árnyékot biztosítanak a töveknek, így a gyep melegtűrése javul.

 Képek: innen, innen és innen.

A bejegyzés trackback címe:

https://kertesz.blog.hu/api/trackback/id/tr6915004874

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Labasmaz 2019.08.12. 13:23:38

A legideálisabb...? :-(

Wildhunt 2019.08.12. 14:06:48

A sok zöld istenbarma eljuthatna végre oda is, hogy a szívószálak betiltása után a pázsitlocsolást is feketielistára vegyék.

Mad Mind 2019.08.12. 15:05:31

Nincs kutam, így oldja meg a természet.

efi 2019.08.12. 17:03:52

Igen, sosem értettem, hogy mi a fenének vágják le állandóan 1 centisre azt a szerencsétlen gyepet, ez a kiszáradás egyik fő oka. És nem, nem azért, hogy aztán jó sokáig ne kelljen, mert ennek a fajta kerttulajdonosnak a 3 centisre megnőtt fűnél már megint azonnal bizsereg a tenyere.
A másik meg az öntözők. Azért a gyártók 100 év alatt most már eljuthattak volna oda, hogy ha a fej nem mindenhova juttat ki vizet, vagy nem egyformán, akkor ezt egy fél órás próbával meg is állapítsák és addig módosítsák, amíg jó nem lesz. Egy példa: állítható fejen beállítható a négyzet alakú öntözés. Ennek megfelelően a víznek kivágott rész rajta egy négyzet. Addig viszont már senki nem jutott el a tervezésben, hogy a kis négyzet sarkában is ugyanakkora erővel jön csak a víz, mint az oldalánál így a sarkoknál nem viszi el messzebb, pedig ugye ott kéne (négyzet átlója meg oldala esete).

bontottcsirke 2019.08.12. 17:53:24

Attól függ mivel van bevetve. Ha gyep akkor szopóka, mert azt hetente vágni kell, ha normál fű akkor hagyni kell a faszba. A hosszabb fű szép és sokkal jobban temperálja a hőmérsékletet és szűri a levegőt. Jó, persze a gaz is megjelenik, de az egészséges fűnél nem sok.

csúti csüngőhasú tolvaj 2019.08.12. 19:53:53

Ehhez kísérletezni kellett, hogy kiderüljön, a fél lencse azonnali takarással még nem lencse? Angoltudóskám inkább tanult volna optikát, akkor nem baromkodik feleslegesen.

hypochloride 2019.08.13. 07:10:15

Van, ahol azért em hagyják hosszúra a növényzetet (ebben az esetben részben fűfélék, meg olyanok, mint pl. a gyermekláncfű), mert sok lehet közte a méh, meg a dongó. Ha a kertben sokat mászkálnak a gyerekek mezítláb, akkor ez okozhat kellemetlenséget. Szóval, ez is egy szempont. Meg aztán lehet a füvet mozaikosan is nyírni, így mindig maradnak hosszabb részek, amik szárazságtűrőbbek és a kert ökológiai ellennállóképességének is jót tesznek (de nekem, mondjuk, kb 4000 m2 fűfelületem van a ház körül, szóval ez más tészta, kisebb kertben, ez nem biztos, hogy működik)

apro_marosan_petergabor 2019.08.13. 07:15:02

Sok a tévhit valóban, mutatja a józan paraszti ész hiányát,
nem csak a házi kertészetben,
a környezetvédelemben (atomerőmű bezárások No),
a politikában (bevándorlás támogatás),
a gazdaságban (maszop-szadesz-Simor 8 éve),

stb....

Megyeri Szabolcs kertész blogja

A kertész blog küldetése, hogy világosan lássuk: Zölden élni nem bonyolult dolog, lehet egyszerűen is. Szeretném a kertészkedést számodra közel hozni, felhasználóbaráttá alakítani, fogyaszthatóan tálalni. Azért, hogy kertünkben mesék és szerelmek szövődjenek.


A szerző elérhetőségei: megyeriszabolcskerteszete.hu


Kövesse Facebook oldalam

Ajánló

Kertész TV

Címkék

ágyásszegély (5) átültetés (10) balkon (7) balkonkert (6) balkonkertészet (6) balkonkertészkedés (14) balkonnövény (10) balkonnövények (5) barkácsolás (7) belváros (5) biogazdálkodás (5) budapest (8) Budapest (45) budapesti parkok (6) citrusfélék (9) civil összefogás (13) coaching (6) community garden (9) cserje (7) cserjék (5) csúszásmentesítés (5) design (6) díszfa (5) dísznövény (116) dísznövények (11) DIY (7) dracéna (7) emelt ágyás (6) érdekesség (9) erkély (8) Erzsébet tér (7) esővíz gyűjtés (5) évelő növény (5) fa (9) facsemete (5) fák (6) fakivágás (8) fényigény (17) fenyő (5) fenyőfa (5) fikusz (5) fiskars (6) fűmag vetés (8) fűnyírás (6) fűszerkert (17) fűszernövény (20) fűszernövények (8) futónövény (6) füvesítés (15) garden (7) gardenexpo 2012 (5) garden coach (6) garden coaching (83) gazdálkodás (5) gerillakertészet (5) gondozott közterek (5) gyep (12) gyepgondozás (8) gyógyhatás (10) gyógynövény (33) gyógynövények (6) gyógytea (10) gyomirtás (5) gyommentesítés (8) gyomnövény (8) gyümölcs (11) gyümölcsfa (13) hagymások (6) haszonnövény (15) háztáji gazdálkodás (28) hétvégi program (5) hobbikertész (8) hobbikertészet (19) hobbi kert (6) hobbi kertész (5) hobbykertészet (17) hőmérséklet optimum (9) japánkert (9) játszótér (9) karácsony (5) karácsonyfa (10) karácsonyi fenyő (5) kártevő (5) kártevők (7) kártevőmentesítés (6) kert (172) kertbarát (50) kertépítés (125) kertész (11) kertészet (119) kertészeti tanácsadás (67) kertészeti tanácsok (223) kertészkedés (164) kertészmérnök (53) kertfenntartás (75) kertgondozás (9) kertimunka (6) kerti bútorok (5) kerti dekoráció (8) kerti kártevők (6) kerti munka (8) kerti növény (7) kerti növények (11) kerti ötletek (8) kerti szerszámok (6) kerti tó (7) kertrendezés (76) kerttervezés (141) kert és design (76) kert trend (49) kiskert (14) kiültetés (18) komposzt (6) komposztálás (6) konyhakert (23) környezetbarát (11) környezettudatosság (11) környezetvédelem (28) közösségi kert (11) közösségi kertek (7) közösségi kertészkedés (9) közösségi összefogás (5) közösségi ültetés (8) közös ültetés (5) közpark (21) köztér (6) köztéri növények (7) közterület (11) közterületi fák (5) kreatív ötletek (12) lakásban tartott növény (9) leander (5) levéltetvek (5) levendula (11) locsolás (10) lucfenyő (5) madarak a kertben (5) madárbirs (5) madáretetés (6) magvetés (13) mediterrán növények (5) mérgező növények (7) mérgező szobanövények (6) metszés (14) mezőgazdaság (5) mulcsolás (12) muskátli (7) nagyvárosi kertészkedés (5) növény (23) növényápolás (6) növények (6) növénygondozás (129) növénypusztulás (5) növényrendelés (13) növénytelepítés (5) növénytermesztés (60) növényültetés (10) növényvédelem (11) növény rendelés (5) olvasói levél (8) önellátás (5) öntözés (118) orchidea (10) örökzöldek (5) örökzöld orbáncfű (5) őshonos (8) összefogás (7) palánta (9) palántázás (12) pampafű (6) paprika (5) paradicsom (10) park (23) pázsit (9) permetezés (6) programajánló (15) rendezett utcafrontok (5) rovar (6) rózsa (11) sírgondozás (5) sövény (13) sövénynyírás (6) szárazságtűrő növények (10) szemetelés (5) szemétszedés (5) szobanövény (23) szobanövények (13) szubszidiaritás (6) talajtípus (5) társadalmi (9) társasház (14) társasházi növények (8) társasházi udvar (6) teleltetés (7) temető (5) terasz (5) természetvédelem (5) trágyázás (10) tuja (7) tulipán (7) újrahasznosítás (8) ültetés (135) ültetési távolság (9) ültetőgödör (5) utcafront (54) utcafrontok (6) utcafrontszépítés (16) utcafront szépítés (5) utcakép (62) vágott virág (5) városfejlesztés (6) városi kertészkedés (6) városi növényzet (18) városi zöldfelület (6) városi zöldterület (6) városkép (74) városrendezés (9) veteményes (23) veteményeskert (44) vetés (9) vetőmag (6) vetőmag rendelés (7) virág (48) virágágyás (10) virágföld (6) virágláda (9) virágok (5) virágoskert (7) virágzás (13) virágzó (7) virágzó magyarország (7) virágzó utcafrontok (13) virágzó zugló (9) vízigény (5) zöldfelület (9) zöldség (14) zöldségeskert (5) zöldségtermesztés (35) zöldterület (6) zöld utcafrontok (18) Zugló (8) zugló (8) Címkefelhő