Megyeri Szabolcs kertész blogja

Gyeppusztító kutyapisi, és amit tenni lehet ellene

komment

A kerttel kapcsolatban számos problémaforrás adódik, a hobbikertészek életét a növénybetegségektől kezdve az aszályon keresztül egészen a gyomosodásig nagyjából bármi megkeserítheti. Mi van akkor azonban, ha a károkozó nem egy irtanivaló szörnyeteg, hanem a család kedvenc, körülrajongott kutyája? A kutyák sajnos gyakran nem kertkompatibilisek, általában az ásás ugrik be először, mint ádáz gaztett, azonban gyakoribb, hogy a kutyavizelet okozza a pázsit károsodását, hiszen nem mindegyik kutya kényszeres ásóbajnok, ellenben mindegyik vizel. Lássuk hát, hogy miért gond a kutyapisi, és mit lehet tenni ellene.

dog-urine-burning-grass.jpg

A hímkutyák jellemzően nem csurgatnak a gyep közepére, tőlük elsősorban a függőleges tereptárgyakat kell félteni, legyen az a házfal, egy fa, vagy egy tuja. Ez ellen azonban viszonylag egyszerűen lehet hatékony lépéseket tenni! A hímek jelölési károkozása ellen jó védekezés egy, a gyakran 'meglocsolt" növény mellé leszúrt bot, vagy odaállított fatuskó, általában ennyivel tévedésbe ejthetőek, a kutya ugyanis nem a növényt akarja bántani, hanem tereptárgyat keres a jelöléses vizeléshez. Így neki tulajdonképpen mindegy, hogy fatuskó, vastagabb bot, vagy egy tuja, facsemete az alany.  

A kertben szabadon tartott nőstények már sokkal kiszámíthatatlanabbak, ők ugyanis nem kötik a vizelést tereptárgyhoz, nem jelölnek, hanem egyszerűen elvégzik a dolgukat ott, ahol szükségét érzik éppen, és ez jellemzően valamely nem épített (tehát nem betonos, járólapos) sík felület, vagyis a gyep. A kutyavizelet sajnos nem hasznos a pázsitra nézve, a rendszeresen levizelt fűfelület egész biztosan károsodik. A jelenség magyarázata röviden annyi, hogy a kutyavizelet nitrogéntartalma magas, így maró hatással van a gyepre, tulajdonképpen ugyanúgy működik, mint a túlzásba vitt trágyázás, kiégeti a növényzetet. Aki szeretne erről közelebbről meggyőzödni, hajoljon közel a vizeléses foltokhoz, azt fogja látni, hogy a friss, egy-két napos foltok körül a széleken a fű burjánzásnak indul, míg a középpont felé haladva a fűcsomók elpusztulnak, vagyis a széleken a csekélyebb nitrogéntartalom áldásos hatású, középen, ahol koncentráltan érte a gyepet, ott pusztító hatású.


P6250206.JPG

Kutyavizelet nyomai

P6250205.JPG


Mint minden problémára, erre is számtalan közszájon forgó megoldás kering, én azonban azt mondom, hogy elsődlegesen vagy a kerttervezés során lehet preventíven fellépni, vagy a kutyatartás formáján kell változtatni. Utóbbi esetben a napirendbe legalább két-három sétáltatást kell beilleszteni, hogy négylábúnk a kerten kívül tudja elvégezni a dolgát. Ez persze nyilvánvalóan idő-, és energiaigényes metódus, főleg, ha számításba vesszük, hogy a legtöbben pont azért vesznek magukhoz kertesházban kutyát, mert azt gondolják, hogy így a sétáltatás macerájától megszabadulva, nyugodtan élvezhetik az ebtartás örömeit. Ez persze tévhit, még a kis ölebeknek is szükségük van a rendszeres sétára, a nagytestű, mozgékony fajtákról nem is beszélve, de ez már egy másik téma.

Kézenfekvő lenne a kutya kennelben tartása vagy egy számára elkerített helyen való elszállásolása, ez azonban azért nem a legjobb módszer, mert ha kiengedjük, szinte biztosan az első dolga lesz a szükségleteinek elvégzése, főleg ha a kennelje, helye szűkös. Másfelől a legtöbb kutya az ember közvetlen közelségében érzi magát jól, tehát ha már egyszer kutyánk van, miért akarnánk elzárni? Arról nem is beszélve, hogy a házőrző fajták például egyszerűen nem tudnak érvényesülni, ha nem övék az egész kert.


dog_area_in_garden.jpg

Ez itt egy kutyatoalett, minimális barkácstehetséggel is pár óra alatt összedobható, a nagyobb kihívás utána jön, a kutya rászoktatása a használatra. Elsősorban a fiatalabb ebeknél működik, akik időben megtanulhatják a használatát.

Amennyiben a kerítésen kívüli rendszeres dologvégzésre nincs mód, úgy érdemes elgondolkodni még a kerttervezés fázisában a kutya, kutyák számára létesített sarkon, ahol szükségleteiket elvégezhetik, persze ez csak akkor jöhet szóba, ha még a birtok kialakítása előtt állunk, és elsősorban kölyökkutyákkal működik, akik még jól nevelhetők, szoktathatók. Ugyanakkor megfelelő méretű kert esetében utólag is kialakíthatók ilyen szükség-sarkok, csupán 2-3 nm szabad helyre lesz szükség, egy nem túl szem előtt lévő kertrészen. Az ilyen sarok lényege, hogy ne legyen aktív művelés alatt, legyen homokkal, kaviccsal borított, vagy füves, de akkor ne legyen jól látható helyen, a várható elcsúnyulás miatt. Persze ehhez folyamatos trenírozás, valamint idő és türelem kell, de nem lehetetlen a vállalkozás.

Az alábbi képen látható alkalmatosság rendszeresen kapható a nagyobb állatfelszerelés üzletekben, tulajdonképpen ez egy hasznos átverés a kutyáknak, akár bent vagy a balkonon is használható, de a kerti eb is rászoktatható a használatára. 

Artificial_Grass_Dog_Pee_Mat_PET_Mat.jpg

A modern (állat)orvostudomány is szolgál néhány érdekes lehetőséggel, például a vizelet pH-ját megváltoztató tablettákat is lehet kapni, ízlés és elszántság kérdése hogy kinek mit ér meg az egységes gyepfelület, mert a kutyának nyilvánvalóan nem használ, ha ilyesmit szed. Alternatív megoldás is akad olyanok számára, akik sok szabadidővel rendelkeznek, és a kutya szabadsága mellett vannak, tehát nem hívei a kikötésnek, kennelben tartásnak. Ez a módszer pofonegyszerű, a kutya csurgatása után pótöntözéssel hígítható a gyepre kerülő kutyavizeletet, ez egyszerűen annyit tesz, hogy a vizeletet egy vödör víz ráöntésével kell hatástalanítani. 

A gordiuszi csomó átvágása lehet az is, hogy a még vásárlás előtt álló ebtartók egyszerűen kankutyát választanak, akik a gyeppel kapcsolatban sokkal kíméletesebbek lesznek, illetve az ő károkozásuk egyszerűbben kivédhető.

2111085_f520.jpg

Egy parlagon hagyott, a célra kijelölt sarok is megóvhatja a gyepet

Ha pedig már a gyep és a kutyák kapcsolatánál járunk, érdemes egy rövid bekezdés arra is szánni, hogy mit lehet tenni a kutyák útvonal taposásával. Minden kutyás ismeri azt a jelenséget, mikor az állata ugyanazokon az útvonalakon haladva az ott lévő gyepet csíkokban kikoptatja. A megoldás itt is egyszerű, egyszerűen alkalmazkodni kell az állathoz (mint megannyi már kérdésben, ha kutyánk van). A tipikusan használt útvonalakat alakítsuk tényleges ösvényekké, utakká, burkoljuk őket kültéri járólappal, barabáskővel, dekoratív lépőkővel, vagy az ilyen utacskát szórjuk fel zúzott kővel. A kerítés belső oldala szintén gyakran a kutya rohangálóhelye, így érdemes az előkerti ágyás és a kerítés között 30-50 centimétert kihagyni, és ezt a sávot lappal, kőzúzalékkal feltölteni, így az ágyás nem válik majd a négylábú áldozatává.

Képek: innen, innen, és innen

A bejegyzés trackback címe:

https://kertesz.blog.hu/api/trackback/id/tr8114930208

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

acycloren 2019.07.08. 00:55:23

A kutyatartás perverzió. Rosszabb, mint a buzerancia. A buzeranciánál megoldás, ha a négy fal közt csinálják. Kutyatartásnál sajnos ez sem segít.

kéki béla 2019.07.08. 05:38:29

@acycloren: az ilyen patkányokat miért nem lehet távoltartani az emberi közösségektől? Na jó, a patkányt visszavonom, az egy kedves állat és ilyenekkel összehasonlítva még hasznos is. Ja, és a patkány nem csókolgatja a szálasi portrét...

Karipapa01 2019.07.08. 07:47:37

"...vagy a kutyatartás formáján kell változtatni. Utóbbi esetben a napirendbe legalább két-három sétáltatást kell beilleszteni, hogy négylábúnk a kerten kívül tudja elvégezni a dolgát."

EZ IGEN! Hát nehogy a saját kertjét rongálja az eb! Van közterület, azt lehet nyugodtan rongálni. Kösz a tippet :D

acycloren 2019.07.09. 16:37:07

@Karipapa01: Na pont ezért írtam fentebb, hogy a kutyatartók rosszabbak, mint a b*zik. A b*zi, ha megnevelik, akkor a négy fal közt műveli a devianciáját. A kutyatartó rosszabb. Eleve a kutya hangos, szagos, még ha kertben van tartva, akkor is idegesíti a szomszédokat. Aztán kitalálják, hogy ne a saját gyepet tegye tönkre, hanem a közterületeket.

@kéki béla: Szálasi a nevét nagy kezdőbetűvel írta. Nem vagyok a híve háborús bűnösöknek.
A patkányt legalább nem emelik piedesztálra, mint a kutyát. Ember legjobb barátja LOL.
Gyenge jellemű, perverz emberek tartanak kutyát. Ez egy perverzió, aminél az se segít, ha a négy fal közt csinálják.

kéki béla 2019.07.11. 09:23:21

@acycloren: kicsi seggfej, olvastad a Pál utcai fiúkat? :D Kétlem, mert ami ökörséget itt összehordtál, az is csoda, hogy írni tudsz.

Megyeri Szabolcs kertész blogja

A kertész blog küldetése, hogy világosan lássuk: Zölden élni nem bonyolult dolog, lehet egyszerűen is. Szeretném a kertészkedést számodra közel hozni, felhasználóbaráttá alakítani, fogyaszthatóan tálalni. Azért, hogy kertünkben mesék és szerelmek szövődjenek.


A szerző elérhetőségei: megyeriszabolcskerteszete.hu


Kövessen Facebookon

Kertész TV

süti beállítások módosítása