Megyeri Szabolcs kertész blogja

Öt szuper kerti játék nyárra

Szólj hozzá!

Nyáron végre nem csak azért lehetünk a kertben, hogy vessünk, kapáljunk, gazoljunk, hanem azért is, hogy egy kicsit élvezzük is a birtokot, persze nem mintha a veteményezés ne lenne örömteli elfoglaltság, de sokaknak a pihenés, szórakozás egész mást jelent. A nyári kerti tartózkodás rákfenéje, hogy a heverészés, pihengetés ideig-óráig lefoglalja az embert, de aztán valami jópofa tevékenység után nézne, főleg ha átjárnak a barátok ismerősök, arról nem is beszélve, ha gyerekek is vannak a háznál. 

Ilyenkor kerülhetnek képbe a különböző kerti játékok, melyek célt és értelmet adnak a kinti létnek, órákra lefoglalják a gyerekeket vagy a felnőtt társaságot. Az általános követelmény, hogy ezek a játékféleségek ne kerüljenek sokba, ne foglaljanak sok helyet, ne tegyenek kárt a kertben, és persze, hogy legyenek szórakoztató, nem túl bonyolult elfoglaltságok. Ha ezeket a kitűzéseket vesszük alapul, akkor máris kapunk pár jó lehetőséget, lássuk mik ezek!

 

garden_games-web_large.png

 

Petang

A petanque-ról magyarosított petang egy francia golyójáték, ami igazán nagy múltra tekinthet vissza, állítólag már a XIV. században is játszották, elsősorban unatkozó katonák. Akárhogy is, egy rémesen egyszerű dobójátékról van szó, melyben a főszerepet egy kis fagolyó játssza (hivatalos neve: öcsi), ehhez kell minél közelebb juttatni a nagyobb, fémből készült golyókat a játékosoknak. A golyókon kívül más felszerelés nem is szükséges, a precízebb játékosok készülhetnek egy mérőszalaggal a vitás kérdések (távolságok) eldöntésére. A petang bármilyen talajon játszható, így nem kell a pázsitból kikanyarítani a játékhoz területet, ráadásul így a kerten belül bárhol nekiláthatunk a dobálásnak. Mivel viszonylag súlyos fémgolyókat kell dobálni, egészen kicsi gyerekeknek nem való a dolog, de kiskamasz kortól felfele már biztonsággal űzhető a petang, ugyanakkor kaphatóak műanyag (nem hivatalos kiállítású) golyókészletek is, amikkel már a kisebb gyerekek is játszhatnak. Golyókészletet bármely sportáruházban be lehet szerezni, az árak jellemzően alacsonyak, pár ezresből megvan a játék.

Játékszabály: ITT

 

 

81etrafrc9l_sy355.jpg

 

Molkky

Ez a játék nálunk nagyjából ismeretlen, pedig egy roppant elmés, nem csak a testet megdolgozó kerti játékról van szó. A fenti elnevezés mellett ismerhetjük még finn kuglijáték vagy gyep bowling neveken is. Dobójáték ez is, de itt golyók helyett farudak vannak, a dobóelemet hívjuk molkky-nek, és van még 12 számozott fabábu a készletben. Az ügyesség mellett némi stratégiai érzékre és egy kis fejszámoló tehetségre is szükség lesz a sikerhez, nem elég ugyanis eltalálni a felállított kuglikat, de a rajtuk lévő számot is figyelni kell, a cél ugyanis az 50 pont elérése, ugyanakkor az 50-et nem szabad túllépni, mert abból levonás lesz, ráadásul nehezítésként azok bábuk, melyek eldöntve érintkeznek más bábukkal, nem számíthatók be a pontösszegbe. Szóval van itt célzás, számolás, taktikázás egyaránt, így aki a petangnál összetettebb dobálózást szeretne, tegyen próbát ezzel is. A Molkky szintén kapható a sportáruházakban, ára a kezdő petang készleteknél kicsit borsosabb, de még így is bőven tízezer forint alatt van.

Játékszabály: ITT

 

lengoteke3.jpg

 

Lengőteke

A lengőteke szintén ideális kerti játék, helyigénye nem túl nagy, viszont egy kevés építést, barkácsolást megkövetel. Ezt a régebbi stílusú, kicsit kocsmai hangulatúként ismert játékot órákon keresztül lehet játszani, erőkifejtést nem igényel, csupán egy kis taktikát és minimális kézügyességet. Az állványra rögzített fa vagy fém golyóval a talajra vagy alacsony állványzatra állított bábukat kell ledönteni, ennyire egyszerű az egész. A lengőtekében az is jó, hogy többféle szabály szerint lehet játszani, és a kilenc bábu közül a középsőt például lehet más színűre festeni, hogy eltérő pontot érjen, így könnyedén variálhatók a szabályok. A másik hatalmas előnye, hogy egyedül is játszható. Lengőtekét is lehet kompletten, készen venni, de érdemesebb csak a bábukat és a golyót megvásárolni, a talapzatot és a golyó állványát pedig házilag elkészíteni. A lengőteke hátránya, hogy helyhez kötött, a kertben is fix területet kíván, és magunkkal vinni sem lehet. 

Játékszabály: ITT

 

giant-jenga-genga-rentals-houston-1st-image.jpg

 

Óriás jenga

A jenga játékot mindenki ismeri, de a kompakt, szobai verziót, holott ebből is lehet faragni kerti játékot, egyszerűen azzal, ha méretben felnagyítjuk. Én bolti változatot itthon az óriás méretből még nem láttam, ennek ellenére lehet, hogy kapható, de mindenképp egyszerűbb házilag elkészíteni, ehhez viszont némi barkácskészség és szerszámok szükségesek. A kis jenga mintájára egyforma méretű fahasábokat kell előállítani, az eredeti játékban 54 hasáb van, de persze a méret növelésével a magasságot is lehet lejjebb vinni, hogy ne legyen balesetveszélyes végül a túl nagyra növő torony. Ha megvannak a hasábok, már csak egy négyzetméternyi sík, vízszintes alap kell, és neki is lehet állni a játéknak! A jenga is bonyolítható egyébként, ha egyes hasábok színesek vagy valamilyen szimbólummal jelöltek, akkor egy dobókocka segítségével meghatározható, hogy melyik legyen az (vagy melyik ne legyen) amelyiket a következő húzáskor választani kell, így jóval nagyobb lesz a kihívás.

Játékszabály: ITT

 

i120612_125907_428972.jpg

 

Ugróiskola

Az ugróiskola szintén retro játék, nem tudom, hogy manapság mennyire divatos, de úgy sejtem, közel sem annyira, mint a rendszerváltás környékén volt, amikor például én voltam kisiskolás. A kerti változathoz kell egy kis "alapozás" hiszen eredetileg betonra rajzolt négyzetekből áll a dolog, a pázsitra pedig értelemszerűen nem lehet krétázni. Nem nehéz ugyanakkor a pályát kialakítani négyzetes kerti járólapokból, akár kőből készültekből, akár gyerekbiztosabb fa kültéri lapokból. A lapokat érdemes kicsit lesüllyeszteni, hogy elesés esetén a kemény peremek ne legyenek veszélyesek. Az ugróisklolának számos típusa és szabálya van, de mindegyiknek előnye, hogy az előző játékokkal szemben valódi mozgásra épül, tehát kiválóan alkalmas a gyerekek lefárasztására, ráadásul többen is játszhatják, ami remek alkalmat nyújt a kis barátok áthívására.

Játékszabály: ITT

Képek: innen, innen, innen, innen, és innen.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://kertesz.blog.hu/api/trackback/id/tr8314907404

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Megyeri Szabolcs kertész blogja

A kertész blog küldetése, hogy világosan lássuk: Zölden élni nem bonyolult dolog, lehet egyszerűen is. Szeretném a kertészkedést számodra közel hozni, felhasználóbaráttá alakítani, fogyaszthatóan tálalni. Azért, hogy kertünkben mesék és szerelmek szövődjenek.


A szerző elérhetőségei: megyeriszabolcskerteszete.hu


Kövessen Facebookon

Kertész TV

süti beállítások módosítása