Megyeri Szabolcs kertész blogja

A leander betegségei és növényvédelmi feladatai

Szólj hozzá!

A leanderről általánosságban

A leander a meténgfélék családjába tartozó, cserje habitusú növényfaj, mely jellegzetes virágaival és mediterrán beütésével sok házi kert közkedvelt növénye. A sokszor babérrózsaként is emlegetett leander egy tipikusan meleg mérsékelt övi örökzöld cserje. Életmódjának előnye, hogy jól tűri a meleget és a szárazságot, azonban ennek hátulütője is van: kifejezetten fagyérzékeny. Érdekesség, hogy a leanderrel együtt a szintén sokak által kedvelt kis télizöld – vagy más néven kis meténg – is a meténgfélék családjába tartozik, mely színpompás virágaival, valamint kúszó-életmódjával kiváló talajtakaró növény.

oleander.jpg

Teleltetés, kiköltöztetés, mikor, hogyan?

A leander környezeti igényeiből kiindulva belátható, hogy több problémánk származhat a növény kedvezőtlen körülmények – alacsony hőmérséklet, hirtelen hő stressz, túlöntözés,stb. - között tartásából, mint a kártevők és kórokozók károsításából együttesen. Ezért fontosnak érzem kihangsúlyozni a leander teleltetési, kiköltöztetési sajátosságainak ismertetését a kedves olvasó számára.

A növény teleltetését illetően sok helyen lehet olvasni különböző hőmérsékleti küszöbértékekről, hogy pontosan hány Celsius fok alatt érdemes bemenekítenünk a leanderünket. Egyes változatoknál valóban történtek vizsgálatok a növény fagytűrését illetően, azonban ezek a mérések nem vonatkoztathatók általánosan az összes leander fajtára. Az örökzöld növényünket, a gyenge fagytűrési tulajdonságából kiindulva érdemes a rendszeres, téli fagyok elérkezésekor bevinni a házba. A leander teleltetési hőmérséklete már hagy kívánni valót maga után, ugyanis itt negatív következményei is lehetnek a hirtelen időjárás változásnak. A télikertek, pincék 3-10 ᵒC-os hőmérséklete kiválóan alkalmas a növény téli pihentetésére, utóbbiak azonban az alacsony fényellátottság miatt kevésbé alkalmasak a tárolásra. A legtöbb problémával általában mindig azok a leander-kedvelők szembesülnek, akik télen a fűtött szobában, lakásban szeretnék „megvédeni” a növényt a kinti zord időjárási körülményektől.  Sajnos az ilyen helyen teleltetett növénynek a növényvédelme és táplálása is nehézkesebb, mint egy ideális helyen nyugalomba helyezett növénynek. A melegebb klímájú helyiségben a növény több vizet párologtat, így jobban oda kell figyelni az öntözésére. Ez azonban nem jelenti azt, hogy állandóan túllocsoljuk! Elég arra figyelni, hogy a dézsában lévő föld sose legyen teljesen kiszáradva. A magasabb léghőmérséklet jól kedvez a kórokozók és kártevők felszaporodásának is.

A leander kiköltöztetése a melegebb tavaszi hónapokban történhet meg, amikor a nappali hőmérséklet tartósan 15 ᵒC körül, vagy afölött van. Az elmúlt napokat tekintve akár mostanság is ki lehetne helyezni a növényeket, azonban óvatosságra inteném a kedves olvasót, mivel az éjszakai fagyok még veszélyeztethetik a leander egészségi állapotát! A fagyok elmúlta után, illetve a fokozatos nappali felmelegedést figyelembe véve, április közepétől már nyugodt szívvel kivihetők a növények. A teleltetéshez hasonlóan a kiköltöztetésnél is törekedjünk a fokozatosság elvére. A kitelepítést követően ne tegyük ki a növényt közvetlen napfénynek, eleinte inkább félárnyékos helyen tartsuk.

Milyen károsítói vannak a leandernek?

A leander esetében egy olyan dísznövényről beszélhetünk, amelynek kevés károsítója ismert, azonban ez a pár kór-és kártevő sokszor előfordulhat, néhol jelentős károkat okozva. 

Kártevők

Közönséges takácsatka

takacsatka_jpg.jpg 

A közönséges takácsatka (Tetranychus urticae) a pókszabásúak osztályába tartozó parányi állat, mely a növényeken nagymértékben képes felszaporodni.  A károsító állat áttelelő alakjai a növénnyel együtt bekerülnek a házba, majd a kedvező – száraz, meleg klíma - környezeti hatásra először táplálkozni, majd szaporodni kezdenek a növény levelein. A takácsatkák tömeges szívogatásuk révén gyengítik le a növényt, melyen a károsított levelek az atkák tipikus kártételét mutatják: az ezüstös elszíneződést. Az időben elvégzett védekezés nélkül károsításuk egyre nő, melyet még látványosabbá tesz az állatok által termelt pókhálószerű szövedék.

Védekezés:

A takácsatka ellen engedélyezett szerek közül a speciális atkaölőszerek csoportjába tartozó Zoom 11 SC használható. Gondoskodjunk róla, hogy a permetszer eljusson a levél fonáki oldalára is, ugyanis a legtöbbször itt károsít az állat.

Levéltetvek

leveltetvek_jpg.jpg

A levéltetveknek (Aphis sp.) rengetek gazdanövénye ismert, ezek közül sajnos a leander sem kivétel. A takácsatkáknál valamivel nagyobb, zöldes/sárgás színű állatok szintén a beteleltetés során fertőzik a növényt. Azonban itt más tüneteket kell észrevenni. A levéltetvek a leander levelekben lévő növényi nedvekkel táplálkoznak, melyeket megemésztve mézharmatot ürítenek a levél felületére. Ezen a ragacsos ürüléken később megtelepszik korompenész gomba, mely egy egységes, fekete bevonatot képez a zöld növényi felszínen. A levél ez által egy letakart napelemként funkcionál, mely így nem tudja ellátni legfőbb feladatát, a fotoszintézist.

Védekezés:

A levéltetvek ellen a speciális levéltetűirtó szerek közé sorolható Teppeki nevű készítmény használható. 

Leander pajzstetű

pajzstetu_jpg.jpg

A kagylós pajzstetvek családjába tartozó leander pajzstetű (Aspidiotus nerii) a leander igen kellemetlen kártevője. Egy melegigényes fajról van szó, mely a hideg, kedvezőtlen körülmények között elpusztul. Legtöbbször a levél színi oldalán vehetjük őket észre sok,apró, fehér körök formájában, azonban súlyosabb esetben az ágakon, hajtásokon is megtelepedhet. Károsításukat ők is szívogatás során fejtik ki, melynek hatására a növény legyengül, satnyul. Az ellenük való védekezést megnehezíti az állat testén található kemény pajzs, amely visszaveri a „házi csodaszerek” általi támadásokat. A pajzstetvek ellen kizárólag az olajos lemosó jellegű permetezés a hatásos megoldás.

Védekezés:

Az olajos permetezésre az Olajos Rézkén illetve a Vektafid R nevű készítmények alkalmasak, melyek egyúttal gombaölő hatással is rendelkeznek. A szer kijuttatása során törekedni kell a nagy lémennyiség használatára, ugyanis csak akkor hat igazán az olajos folyadék, ha teljesen befedjük vele a kártevőket.

Kórokozók

Leanderrák

leanderrak_jpg_2.jpg

Az utóbbi években, hazánkban is egyre gyakrabban előforduló leanderrák (Pseudomonas savastanoi ssp. nerii) a leander, baktérium által terjesztett betegsége. A patogén felszaporodása során a növény hajtásain, levelén, de még a virágzatokon is kezdetben barnás, később szürkés csomók keletkeznek. Baktériumölő szerek hiányában a növényvédőszeres kezelése jelenleg nem megoldott, azonban folyamatosan zajlanak kísérletek a betegségnek ellenálló leander-fajták előállítására.

Védekezés:

A baktériumölő szerek hiányában a növényvédőszeres kezelés jelenleg nem megoldott és csak a betegségre rezisztens fajták előállításában bízhatunk. A baktériumos betegségek megfékezésére bevett eljárás a fertőzött hajtásrészek visszametszése, illetve a metszőeszközök folyamatos fertőtlenítése Hypo-s oldattal.

Gombás betegségek

leandergomba.jpg

A leander gombás megbetegedéseit több faj (Ascochyta sp, Verticilium sp.) okozhatja. Általános jellemzőjük, hogy szaporító képleteik a hajtásokon jelennek meg, barnás, feketedő foltok formájában. Ezek a fertőző képletek később a levelekre kerülhetnek, ahol a levelek barnulnak, összesodródnak végül elszáradnak. Ellenük gombaölő készítményekkel, a teleltetés előtt védekezhetünk.

Védekezés:

A védekezést célszerű a téli betelepítést megelőzően megejteni, hogy a növénnyel együtt már ne vigyük be a kórokozót is. A gombaölőszerek közül a rézoxiklorid, ciprodinil hatóanyagú készítmények juttathatók ki.

 

Alapvetően mit tehetek a leander károsítóinak megelőzésére?

Amivel minden bajt megelőzhetünk: ellenőrzött helyen, egészséges növény vásárlása. Természetesen 100%-os garanciát még a legnagyobb kertészetek sem tudnak vállalni a növények egészségi állapotát és kártevő mentességét illetően, azonban a kertészetek vezetői mindig megbízható forrásból, minőségi-és egészséges alapanyag felvásárlására törekszenek. Így az ilyen díszkertészetekből, kertészeti árudákból származó növényanyagok megvásárlása mindig nagyobb biztonságérzetet ad a vásárlónak, mintha megbízhatatlan forrásból, rossz minőségű, sokszor áron aluli terméket szerezne be. 

Amennyiben hasznosnak vélte ezt a bejegyzést, akkor kérem ossza meg ismerőseivel, hogy ők is mindent megtudhassanak a leander károsítóiról és az ellenük való védekezések lehetőségeiről!

A poszt vendégszerzőm, Rab Attila írása. 

A bejegyzés trackback címe:

https://kertesz.blog.hu/api/trackback/id/tr6114808394

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Megyeri Szabolcs kertész blogja

A kertész blog küldetése, hogy világosan lássuk: Zölden élni nem bonyolult dolog, lehet egyszerűen is. Szeretném a kertészkedést számodra közel hozni, felhasználóbaráttá alakítani, fogyaszthatóan tálalni. Azért, hogy kertünkben mesék és szerelmek szövődjenek.


A szerző elérhetőségei: megyeriszabolcskerteszete.hu


Kövesse Facebook oldalam

Ajánló

Kertész TV

Címkék

ágyásszegély (5) átültetés (10) balkon (7) balkonkert (6) balkonkertészet (6) balkonkertészkedés (14) balkonnövény (10) balkonnövények (5) barkácsolás (7) belváros (5) biogazdálkodás (5) Budapest (45) budapest (8) budapesti parkok (6) citrusfélék (9) civil összefogás (13) coaching (6) community garden (9) cserje (7) cserjék (5) csúszásmentesítés (5) design (6) díszfa (5) dísznövény (116) dísznövények (11) DIY (7) dracéna (7) emelt ágyás (6) érdekesség (9) erkély (8) Erzsébet tér (7) esővíz gyűjtés (5) évelő növény (5) fa (9) facsemete (5) fák (6) fakivágás (8) fényigény (17) fenyő (5) fenyőfa (5) fikusz (5) fiskars (6) fűmag vetés (8) fűnyírás (6) fűszerkert (17) fűszernövény (20) fűszernövények (8) futónövény (6) füvesítés (15) garden (7) gardenexpo 2012 (5) garden coach (6) garden coaching (83) gazdálkodás (5) gerillakertészet (5) gondozott közterek (5) gyep (12) gyepgondozás (8) gyógyhatás (10) gyógynövény (33) gyógynövények (6) gyógytea (10) gyomirtás (5) gyommentesítés (8) gyomnövény (8) gyümölcs (11) gyümölcsfa (13) hagymások (6) haszonnövény (15) háztáji gazdálkodás (28) hétvégi program (5) hobbikertész (8) hobbikertészet (19) hobbi kert (6) hobbi kertész (5) hobbykertészet (17) hőmérséklet optimum (9) japánkert (9) játszótér (9) karácsony (5) karácsonyfa (10) karácsonyi fenyő (5) kártevő (5) kártevők (7) kártevőmentesítés (6) kert (172) kertbarát (50) kertépítés (125) kertész (11) kertészet (119) kertészeti tanácsadás (67) kertészeti tanácsok (223) kertészkedés (164) kertészmérnök (53) kertfenntartás (75) kertgondozás (9) kertimunka (6) kerti bútorok (5) kerti dekoráció (8) kerti kártevők (6) kerti munka (8) kerti növény (7) kerti növények (11) kerti ötletek (8) kerti szerszámok (6) kerti tó (7) kertrendezés (76) kerttervezés (141) kert és design (76) kert trend (49) kiskert (14) kiültetés (18) komposzt (6) komposztálás (6) konyhakert (23) környezetbarát (11) környezettudatosság (11) környezetvédelem (28) közösségi kert (11) közösségi kertek (7) közösségi kertészkedés (9) közösségi összefogás (5) közösségi ültetés (8) közös ültetés (5) közpark (21) köztér (6) köztéri növények (7) közterület (11) közterületi fák (5) kreatív ötletek (12) lakásban tartott növény (9) leander (5) levéltetvek (5) levendula (11) locsolás (10) lucfenyő (5) madarak a kertben (5) madárbirs (5) madáretetés (6) magvetés (13) mediterrán növények (5) mérgező növények (7) mérgező szobanövények (6) metszés (14) mezőgazdaság (5) mulcsolás (12) muskátli (7) nagyvárosi kertészkedés (5) növény (23) növényápolás (6) növények (6) növénygondozás (129) növénypusztulás (5) növényrendelés (13) növénytelepítés (5) növénytermesztés (60) növényültetés (10) növényvédelem (11) növény rendelés (5) olvasói levél (8) önellátás (5) öntözés (118) orchidea (10) örökzöldek (5) örökzöld orbáncfű (5) őshonos (8) összefogás (7) palánta (9) palántázás (12) pampafű (6) paprika (5) paradicsom (10) park (23) pázsit (9) permetezés (6) programajánló (15) rendezett utcafrontok (5) rovar (6) rózsa (11) sírgondozás (5) sövény (13) sövénynyírás (6) szárazságtűrő növények (10) szemetelés (5) szemétszedés (5) szobanövény (23) szobanövények (13) szubszidiaritás (6) talajtípus (5) társadalmi (9) társasház (14) társasházi növények (8) társasházi udvar (6) teleltetés (7) temető (5) terasz (5) természetvédelem (5) trágyázás (10) tuja (7) tulipán (7) újrahasznosítás (8) ültetés (135) ültetési távolság (9) ültetőgödör (5) utcafront (54) utcafrontok (6) utcafrontszépítés (16) utcafront szépítés (5) utcakép (62) vágott virág (5) városfejlesztés (6) városi kertészkedés (6) városi növényzet (18) városi zöldfelület (6) városi zöldterület (6) városkép (74) városrendezés (9) veteményes (23) veteményeskert (44) vetés (9) vetőmag (6) vetőmag rendelés (7) virág (48) virágágyás (10) virágföld (6) virágláda (9) virágok (5) virágoskert (7) virágzás (13) virágzó (7) virágzó magyarország (7) virágzó utcafrontok (13) virágzó zugló (9) vízigény (5) zöldfelület (9) zöldség (14) zöldségeskert (5) zöldségtermesztés (35) zöldterület (6) zöld utcafrontok (18) Zugló (8) zugló (8) Címkefelhő