Megyeri Szabolcs kertész blogja

8 praktikus kerti segédeszköz tavaszra!

1 komment

Tombol a tavaszi jó idő, most már tényleg itt a kerti szezon kezdete, így a sok bizsergő tenyerű hobbikertész már végre elkezdheti az érdemi munkákat! Gazolás, vetés, palántázás és megannyi más izgalmas és érdekes munka vár ránk, csak győzzük szuflával. Mielőtt azonban belevetnénk magunkat a feladatok sűrűjébe, érdemes elgondolkodni azon, hogy vajon megvan-e minden kellékünk és felszerelésünk a hatékony munkavégzéshez? Most nem azokról a jól ismert és minden kertben jelen lévő szerszámokról és kiegészítőkről lesz szó, melyeket már egyébként is birtoklunk, hanem olyan jópofa, szellemes, de ténylegesen hasznos kiegészítőkről, melyek jó szolgálatot tehetnek, és talán még nem is hallottak róluk! Jöjjön tehát a kerti bigyók izgalmas tárháza!

Kezdjük az ültetőkanállal, ami ugyan egyáltalán nem ismeretlen, sokan mégis úri huncutságnak tartják a kapa és az ásó mellett. Az ültetőkanál azonban többet tud, mégpedig azt, hogy a tavaszi palánta és dísznövény ültetésnél nagyjából pont akkora lyukat csinál, amekkorára az ültetnivalónak szüksége van. Hiába fordít ki az ásó egy mozdulatra sokkal több földet, ha egyszer az esetek többségében jóval kisebb gödröcskére van szükség. Érdemes tehát használni ezt a filléres eszközt, mely nem csak a kertben, de  balkonládáknál, teraszon elhelyezett dézsáknál is remek szolgálatot tesz! 

1000.jpg

A szerszámöv a nagyképű kerti cowboyok flancolása - gondolják sokan, pedig nem az. Ahogy az építkezéseken dolgozó munkásoknak már bevált ez, úgy a kertben is jó szolgálatot tesz majd ez a zsebekkel, hurkokkal, akasztókkal ellátott övféleség. Sokkal gördülékenyebb a munka, ha az alapvető kéziszerszámok folyamatosan kézközelben vannak, és nem kell értük ide-oda szaladgálni. Az övbe dugható a metszőolló, az ültetőkanál, a kézi kultivátor, a zsebkés vagy sniccer, ráadásul a vetőmagokat is belehelyezhetjük kisebb tasakokba csoportosítva, így egy menetben végigszórhatjuk a veteményest. 

6144uz5qsal_sx425.jpg

A gyomkiszúró is olyan holmi, ami elsőre nem tűnik nagy találmánynak, de aki elkezdi használni, hamar megszereti. Többféle verzió létezik ebből, hosszúnyelű, a hajlongást feleslegessé tévő változat, rövidnyelű kéziszerszám, fix kanalas verzió, vagy a nyél végén lévő kallantyúval összecsukható fejű típus, a működése azonban mindnek hasonló. Az eszközzel a gaz egy-két mozdulattal könnyen, és ami fontosabb, gyökerével együtt kirántható a földből, ami igazi áldás lehet gyomos területeken. Meg kell említeni, hogy kapható ennek az eszköznek egy egészen futurisztikus alfaja is, amelynél nem kiemelőkanál van a nyél végén, hanem egy izzó fejrész, ami 5-600 Celsius fokra forrósodik fel pár másodperc alatt (persze hálózatról működik) így a gyomot nem kiemeli, hanem szénné égeti. 

magnamail-weed-puller-qg21-ag31.jpg

Az alábbi holminak nem is nagyon létezik egyelőre magyar elnevezése, angol nyelvterületen gorilla kézként ismert, ami elég jól érzékelteti, hogy miről van szó. Ez egy műanyag tenyér lényegében, amit a kezünkbe fogva (vagy inkább arra húzva) a saját tenyerünk felnagyított változataként használhatunk. Az egyszerű fröccsöntött plasztikkéz hihetetlen hatékonyan emeli fel az összesöprött leveleket, a felhalmozott fűnyesedéket, vagy a sövénymetszés maradék (és számtalan egyéb akármit).

p338901b.jpg

A zsinórvágó gyűrűt a horgászok bizonyára ismerik, de a kertészek számára is igazán hasznos lehet. Az ujjra húzható penge teljesen biztonságos, nem tudjuk magunkat (vagy bárki mást) véletlen megvágni vele, viszont a kötözéshez használt madzagot egy mozdulattal elvághatjuk, nem kell ollóért nyúlni, és letenni azt a kezünkből, ami esetleg benne van. A vágószerszám jól jön a veteményeskerti kötözésekkor, a facsemeték karózásakor, vagy mikor az elburjánzott futónövényeket próbáljuk kikötéssel kordában tartani. 

6240570d-3eb7-4dc8-8597-73702a77a423_1_4958f7015ff6d720afa32b6257e14436.jpeg

Gyepszellőztető papucs. Ez a kínzóeszköznek tűnő egyszerű szerszám remek megoldást kínál a télen összetömörödött gyep szellőztetésére, és egyúttal a talajt is lazítja valamennyire. A használata egyszerűbb nem is lehetne, a cipőre kell húzni, és fel alá járkálni vele a pázsiton. Aki spórolni szeretne, két méretre vágott deszka, egy marék hosszabb szög, és egy-két méternyi erős szalag segítségével gyorsan elkészítheti a házi verziót magának. 

s-l640.jpg

Házipapucs. Persze nem az ismert benti papucsra kell gondolni, hanem egy olyan egyszerű lábbelire, ami a kerti cipőre húzva biztosítja a szennyeződésmentes beszaladást a házba. Ugye milyen gyakori, hogy a kinti munkát meg kell szakítani valami miatt, és be kell menni a házba, de a gumicsizmát, kerti bakancsot nincs kedvünk levenni, aztán pedig takaríthatunk bent. Egy ilyen papucsféleségbe belebújva viszont bátran beléphetünk a beltérbe, nem kell félni, hogy földes lesz minden. A célra egyébként a teljesen egyszerű, pár száz forintos vendégpapucsok is megfelelnek, csak legyenek elég nagyok ahhoz, hogy a kinti cipő beléjük férjen.

bigfoot_pushover_slippers.jpg

Az ültetést, növénygondozást gyakran csak letérdepelve lehet elvégezni, ami hamar fájdalomhoz vezethet, hosszútávon pedig igencsak rosszat tesz a térdünknek. Ezért jó ötlet az olyan kényelmi eszköz, mint a térdeplő. Ilyenből igencsak sokféle létezik, földre teríthető változat, a térdre rögzíthető verzió, de a profibb térdeplők megfordítva akár kisszékként is használhatók. olcsóbb megoldás lehet egy darab hungarocell, mely remek védelem a térdeknek, ám csak akkor vethető be, ha sík, merev felületre (ágyás melletti kerti útra, beton közlekedőre) tudjuk lerakni, különben hamar törik és morzsolódik. kertészeti szaküzletekben, munkavédelmi boltokban viszont a fejlettebb típusok is kedvező áron elérhetők!

garden_kneeler.jpg

Képek: innen, innen, innen, innen, és innen.

A bejegyzés trackback címe:

https://kertesz.blog.hu/api/trackback/id/tr4714728577

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

clemens 2019.04.01. 16:34:39

A felsorolt eszközök eszembe juttatják az "amíg lósz@r van addig veréb is van" (vagy fordítva?) mondást.

Megyeri Szabolcs kertész blogja

A kertész blog küldetése, hogy világosan lássuk: Zölden élni nem bonyolult dolog, lehet egyszerűen is. Szeretném a kertészkedést számodra közel hozni, felhasználóbaráttá alakítani, fogyaszthatóan tálalni. Azért, hogy kertünkben mesék és szerelmek szövődjenek.


A szerző elérhetőségei: megyeriszabolcskerteszete.hu


Kövessen Facebookon

Kertész TV

süti beállítások módosítása