Megyeri Szabolcs kertész blogja

Útmutató az élő karácsonyfákhoz

2 komment

Az élő, dézsás, más szóhasználatban konténeres (esetleg földlabdás) karácsonyi fenyők sok éve divatosak, ennek több oka is van. Az első talán az, amit zöld indoknak hívhatunk (jobb híján), sokan ugyanis nagyon sajnálják a 8-10 évig nevelt, majd az ünnepi hajcihő kedvéért kivágott, és utána összesen 2-3 hétig, szobadíszként használt vágott fenyőket. Ha úgy nézzük, ez valóban szomorú sors egy növénynek (bár kitartok amellett, hogy a vágott karácsonyi fenyő egyszerűen haszonnövény, mint a kukorica vagy a búza) ezt pedig ki lehet váltani a dézsás fenyővel, hisz így a növény túlél(het)i a karácsonyt, és utána vígan ellehet még évtizedekig a kertben.

A konténeres fenyő mellett szól még, hogy kölcsönözhető is, ez gyakran kifejezetten olcsó dolog, így akár egy-két ezresből is megúszható a karácsonyfa, a vége pedig ennek is az, hogy a fa életben marad. A harmadik indok a praktikum, hiszen a dézsás fenyő az ünnep után kiültethető a kertbe, így egy húzással lehet hozzájutni karácsonyfához és egy csinos kerti növényhez. Aki esetleg egyébként is telepített volna fenyőfélét a kertjébe, ilyen módon gyakorlatilag ingyen jut karácsonyfához, az egyetlen kompromisszum, hogy a vásárlást decemberre kell időzíteni.

6.jpg

Az okokat tehát nagyjából tudjuk, fontosabb azonban, hogy hogyan kezeljük a dézsás fát. Az élő karácsonyfa lényegi eleme, ami az egésznek az értelmét megadja, és szembehelyezi a vágott társaival, hogy a konténeres fa képes túlélni az ünnepet, ezért mindenképp arra kell törekedni, hogy a fenyő túl is élje azt. Ezzel kapcsolatban az első és legfontosabb tudnivaló, hogy a konténeres fenyő egy hétig, de nagyon legfeljebb tíz napig maradhat a fűtött, száraz levegőjű szobában, ezután egész biztosan károsodni fog, és meglepően hamar elpusztul. Alapszabály tehát, hogy aki bő egy hétnél hosszabb időre tervez karácsonyfát, felejtse is el a konténeres kiszerelést.

A hétnapos szabály mellett akadnak egyéb megfontolandó kezelési, ápolási tanácsok is, ezeket az alábbiakban gyűjtöttem össze arra az esetre, ha konténeres fát vásárolt, vagy konténeres fát tervez vásárolni, de nem tudja pontosan, hogy mik a feladatok ezekkel a növényekkel!

Mint minden karácsonyfa esetén, az élő, dézsás fenyőknél is az egyik legelső lépés a hazaszállítás. Az élő fenyő érzékeny áru, ezért lehetőleg ne szállítsa azt eldöntve, fektetve, így ugyanis sérülhetnek ágai, és földje is szétszóródhat. Ha mindenképpen csak fektetve tudja hazavinni a fenyőt, akkor műanyag fóliával (folpackkal) tekerje be alaposan a dézsát, úgy, hogy annak az alja és a teteje is be legyen burkolva. Ezt a csomagolást otthon természetesen rögtön le kell venni róla.

Ezek után, még a szállítást megelőzően, a fenyő ágait is kösse össze, vagy tekerje be rugalmas műanyag hálóval. Így végül már eldöntheti a fenyőt, és behelyezheti az autóba vagy annak csomagtartójába. Mivel a növény még így is hullathat földet, tűlevelet, vagy csöpögtethet gyantát, érdemes takarófóliával, vagy egy régi lepedővel óvni az autó belterét.

living-christmas-tree-2.jpg

Azt se feledjük, hogy a nagyobb, másfél-két méteres konténeres fenyők súlya már jelentős lehet, így a sérülések, húzódások, derékbántalmak elkerülése érdekében nem ajánlott egyedül mozgatni ezeket a példányokat! A nagyobb méretű dézsás fenyőknél érdemes lehet házhozszállítást kérni (már ha erre van lehetőség) vagy eleve webshopból rendelni a konténeres fenyőt. 

A következő lépés az, mikor a fenyő már hazakerült, de még van több nap, esetleg több hét Szentestéig, így a növényt valahol, valahogy el kell szállásolni. Lényeges, hogy a konténeres fát hazaszállítás után semmiképp sem szabad a fűtött beltérbe vinni, hiszen ezek a fenyők nem szobanövények, a 20-22 celsiusos hőmérséklet és az alacsony páratartalom szó szerint végzetesek számukra! A legjobb ötlet az élő karácsonyfát a szabad ég alatt elhelyezni, akár a kertben, a balkonon, vagy teraszon. A szabad ég alatt kifejezést persze nem kell szó szerint venni, hiszen egy intenzívebb havazás alkalmával a kisebb méretű fákra túlzott súlyú hó rakódhat, mely akár le is törheti az ágakat, vagy egy hevesebb viharban meg is sérülhetnek. Ha van kültéri, de fedett, esetleg oldalról védett tároló, terasz, veranda, akkor ott a növénynek remek helye lesz. Ha más nincs, akkor a kert egy védettebb részébe helyezzük el a fenyőt (fal, kerítés mellé, sarokba például) Mivel élő növényről van szó, a dézsás fenyőnek semmiképp nem megfelelők az ablaktalan helyiségek (pince, garázs, padlás és társai). Ha a december különösen hideg, akkor a fenyő földjét 5-10 centiméter vastagon be kell borítani fakéreg vagy zúzott kő mulccsal, a megfelelő hőszigetelés érdekében! 

 p1000640-reduced.jpg

Ezek itt földlabdás fák, élő karácsonyi fenyőként (ritkábban) ilyen állapotban is meg lehet vásárolni őket. Ezeket a példányokat egy megfelelő méretű konténerbe kell állítani, a földlabda és a dézsa fala közötti rést pedig laza szerkezetű földdel, vagy homokkal kell kitölteni. A földlabdát összefogó jutazsákot nem kell lefejteni, az még a későbbi ültetéskor is rajta maradhat, mivel biológiailag lebomló anyag!

 

Az imént vázolt elhelyezés megtörténtével kezdődik a fa ideiglenes tárolása, ám ezen idő alatt is gondozni kell a növényt. Semmilyen különleges dologra nem kell gondolni, csupán arra, hogy a dézsás, konténeres karácsonyfát heti egy-két alkalommal ajánlott öntözni, valamint a fenyőfélék mindegyike hálás a magas páratartalomért, így jó ötlet lespriccelni őket egy kevés vízzel. Természetesen erősen fagypont alatti hőmérséklet, tartós mínuszok esetén a permetezést mellőzzük. A mulcsolás azért is jó ötlet, mert az a fenyő kis térfogatú talajának kiszáradását is késlelteti, tehát ajánlott ezt a lépést megtenni!

 wonderful-tabletop-christmas-trees-decorating-ideas-for-living-room-eclectic-design-ideas-with-wonderful-christmas-christmas-tree.jpg

A konténeres fenyőnek nem kell feltétlen az általában nem túl díszes műanyag konténerében ülnie, kreatív megoldásokkal nagyon dekoratívvá tehető a dézsás, élő karácsonyfa is!

 

A konténeres fenyők a fentiekben ismertetett körülmények között igencsak sokáig eltarthatók, így ezeket a növényeket akár hosszú hetekkel karácsony előtt is be lehet szerezni. Végül mindenképpen el fog érkezni az a nap, mikor az ünnep okán a fa a lakásba, szobába kerül. Nem mindegy azonban, hogy mikor kerül be a beltérbe a növény, és az sem mellékes, hogy milyen módon. A dézsás, élő fenyőt legkorábban Szenteste délutánján ajánlott a fűtött, meleg helyiségbe vinni. Ha lehetséges, akkor ennek során alkalmazni kell az úgynevezett "zsilipelést". Ez egy nagyon egyszerű módszer arra, hogy a fát ne érje hirtelen hősokk, ami az elgyengüléséhez, elhalásához vezethet. A zsilipelés annyit tesz, hogy mielőtt bevinné fáját a hidegről a meleg szobába, pár órán keresztül egy köztes hőmérsékletű helyen szoktassa az új körülményekhez a növényt. A zsilipelésre megfelelő lehet egy kevésbé fűtött előszoba, egy üvegezett veranda, vagy a lépcsőház például. 

Azt már említettem, hogy a dézsás, élő karácsonyfa hét, de legfeljebb tíz napig maradhat a lakásban, azonban ezen idő alatt is gondoskodni kell a megfelelő ápolásáról. A szobában tartott élő fenyő kerüljön a lehető legmesszebb a fűtőtesttől, gondoskodni kell arról, hogy érje valamennyi természetes fény, és ne kerüljön gyakran nyitogatott ajtó, ablak közelébe. A bent töltött idő alatt is szükséges öntözni a növényt, a mulcsréteg a lakásban is nagyban segíti a fa túlélését. A spricceléses, permetezéses párásítás is jó ötlet, de ebben az esetben csak elemes, nem pedig hálózatról működő izzósorok használata engedélyezett, különben roppant balesetveszélyessé válik a művelet! Ha már itt tartunk, az élő fenyőre egyébként is csak alacsony hőleadású (ledes) fénysort tegyünk, valamint túl súlyos díszek se kerüljenek rá, ezek deformálhatják a hajtásokat. 

Az eddigi útmutatót követve az élő, dézsás karácsonyfa nagyon jó eséllyel túl fogja élni a karácsonyi ünnepet, és az újév első napjaiban megkezdheti kerti pályafutását. Miután (szintén lehetőleg zsilipeléssel) kikerült a fa a lakásból, házból, kétféle opció közül lehet választani. 

Az egyik, hogy akár azonnal elülteti a kertbe fáját. Ezt már januárban is megteheti, amennyiben nincsenek erős fagyok, melyek az ásást megakadályozzák. Az ültetés szinte gyermekjáték, készíteni kell egy, a növény földlabdájánál másfélszer-kétszer akkora ültetőgödröt, az aljára helyezni arasznyi vastagon komposztot vagy szervestrágyát, arra egy réteg földet, majd behelyezni a növényt a gödörbe, és elültetni a hagyományos módon. Végül alaposan beöntözni, és készen is van!

A másik, hogy vár még a kiültetéssel, és konténerében neveli, tartja tovább fáját. Ez esetben állítsa fenyőjét egy szélvédett, huzatmentes, de napos helyre, mulcsolja a földjét, és heti egy-két alkalommal enyhén öntözze meg. Így a kiültetéssel megvárhatja a tavaszt!

 

A bejegyzés trackback címe:

https://kertesz.blog.hu/api/trackback/id/tr9514487528

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

B-road · http://szetbaszazideg.blog.hu 2018.12.16. 23:40:44

Én idén a kb 8éve kiültetett dézsás fenyőt vágtam ki, is hozom be immár másodjára is a lakásba feldíszíteni. :)
(kicsit rossz helyre lett ültetve, 1-2éven belül úgyis ki kellett volna vágni)

Mattersdorf 2018.12.17. 12:42:01

@B-road: Jó pár éve én is így jártam... rossz helyre lett kiültetve a kerbe, váság várt volna rá tavasszal, vagy nyáron.... behoztam Karácsony fának.... hatalmas volt, gyakorlatilag elfoglalta a nappalit, de megérte. Olyan gyönyörű fám soha nem volt... mindenki kérdzete, honnan van én meg büszkén meséltem, hogy a kertemből :D

Megyeri Szabolcs kertész blogja

A kertész blog küldetése, hogy világosan lássuk: Zölden élni nem bonyolult dolog, lehet egyszerűen is. Szeretném a kertészkedést számodra közel hozni, felhasználóbaráttá alakítani, fogyaszthatóan tálalni. Azért, hogy kertünkben mesék és szerelmek szövődjenek.


A szerző elérhetőségei: megyeriszabolcskerteszete.hu


Kövesse Facebook oldalam

Ajánló

Kertész TV

Címkék

ágyásszegély (5) átültetés (10) balkon (7) balkonkert (6) balkonkertészet (6) balkonkertészkedés (14) balkonnövény (10) balkonnövények (5) barkácsolás (7) belváros (5) biogazdálkodás (5) budapest (8) Budapest (45) budapesti parkok (6) citrusfélék (9) civil összefogás (13) coaching (6) community garden (9) cserje (7) cserjék (5) csúszásmentesítés (5) design (6) díszfa (5) dísznövény (116) dísznövények (11) DIY (7) dracéna (7) emelt ágyás (6) érdekesség (9) erkély (8) Erzsébet tér (7) esővíz gyűjtés (5) évelő növény (5) fa (9) facsemete (5) fák (6) fakivágás (8) fényigény (17) fenyő (5) fenyőfa (5) fikusz (5) fiskars (6) fűmag vetés (8) fűnyírás (6) fűszerkert (17) fűszernövény (20) fűszernövények (8) futónövény (6) füvesítés (15) garden (7) gardenexpo 2012 (5) garden coach (6) garden coaching (83) gazdálkodás (5) gerillakertészet (5) gondozott közterek (5) gyep (12) gyepgondozás (8) gyógyhatás (10) gyógynövény (33) gyógynövények (6) gyógytea (10) gyomirtás (5) gyommentesítés (8) gyomnövény (8) gyümölcs (11) gyümölcsfa (13) hagymások (6) haszonnövény (15) háztáji gazdálkodás (28) hétvégi program (5) hobbikertész (8) hobbikertészet (19) hobbi kert (6) hobbi kertész (5) hobbykertészet (17) hőmérséklet optimum (9) japánkert (9) játszótér (9) karácsony (5) karácsonyfa (10) karácsonyi fenyő (5) kártevő (5) kártevők (7) kártevőmentesítés (6) kert (172) kertbarát (50) kertépítés (125) kertész (11) kertészet (119) kertészeti tanácsadás (67) kertészeti tanácsok (223) kertészkedés (164) kertészmérnök (53) kertfenntartás (75) kertgondozás (9) kertimunka (6) kerti bútorok (5) kerti dekoráció (8) kerti kártevők (6) kerti munka (8) kerti növény (7) kerti növények (11) kerti ötletek (8) kerti szerszámok (6) kerti tó (7) kertrendezés (76) kerttervezés (141) kert és design (76) kert trend (49) kiskert (14) kiültetés (18) komposzt (6) komposztálás (6) konyhakert (23) környezetbarát (11) környezettudatosság (11) környezetvédelem (28) közösségi kert (11) közösségi kertek (7) közösségi kertészkedés (9) közösségi összefogás (5) közösségi ültetés (8) közös ültetés (5) közpark (21) köztér (6) köztéri növények (7) közterület (11) közterületi fák (5) kreatív ötletek (12) lakásban tartott növény (9) leander (5) levéltetvek (5) levendula (11) locsolás (10) lucfenyő (5) madarak a kertben (5) madárbirs (5) madáretetés (6) magvetés (13) mediterrán növények (5) mérgező növények (7) mérgező szobanövények (6) metszés (14) mezőgazdaság (5) mulcsolás (12) muskátli (7) nagyvárosi kertészkedés (5) növény (23) növényápolás (6) növények (6) növénygondozás (129) növénypusztulás (5) növényrendelés (13) növénytelepítés (5) növénytermesztés (60) növényültetés (10) növényvédelem (11) növény rendelés (5) olvasói levél (8) önellátás (5) öntözés (118) orchidea (10) örökzöldek (5) örökzöld orbáncfű (5) őshonos (8) összefogás (7) palánta (9) palántázás (12) pampafű (6) paprika (5) paradicsom (10) park (23) pázsit (9) permetezés (6) programajánló (15) rendezett utcafrontok (5) rovar (6) rózsa (11) sírgondozás (5) sövény (13) sövénynyírás (6) szárazságtűrő növények (10) szemetelés (5) szemétszedés (5) szobanövény (23) szobanövények (13) szubszidiaritás (6) talajtípus (5) társadalmi (9) társasház (14) társasházi növények (8) társasházi udvar (6) teleltetés (7) temető (5) terasz (5) természetvédelem (5) trágyázás (10) tuja (7) tulipán (7) újrahasznosítás (8) ültetés (135) ültetési távolság (9) ültetőgödör (5) utcafront (54) utcafrontok (6) utcafrontszépítés (16) utcafront szépítés (5) utcakép (62) vágott virág (5) városfejlesztés (6) városi kertészkedés (6) városi növényzet (18) városi zöldfelület (6) városi zöldterület (6) városkép (74) városrendezés (9) veteményes (23) veteményeskert (44) vetés (9) vetőmag (6) vetőmag rendelés (7) virág (48) virágágyás (10) virágföld (6) virágláda (9) virágok (5) virágoskert (7) virágzás (13) virágzó (7) virágzó magyarország (7) virágzó utcafrontok (13) virágzó zugló (9) vízigény (5) zöldfelület (9) zöldség (14) zöldségeskert (5) zöldségtermesztés (35) zöldterület (6) zöld utcafrontok (18) Zugló (8) zugló (8) Címkefelhő