Megyeri Szabolcs kertész blogja

Őszi unaloműzés amarillisszel!

Szólj hozzá!

A továbbra is szokatlanul meleg ősz ugyan lehetővé teszi, hogy még november első harmadában is a kertben tegyünk-vegyünk, de lássuk be, ilyenkor már csak addig tart a kellemes langyosság - és azzal együtt a kertészkedési kedv - míg le nem megy a Nap, vagy felhők nem árnyékolják el. Vagy amíg esni nem kezd, fújni nem kezd a szél, és így tovább. Akárhogy is, lassan itt az ideje tekintetünket a lakásbelsőben pesztrálható zöldek felé fordítani, hiszen velük kellemes a foglalkozás a fűtött szobában.

A természet fricskája, hogy ebben az időszakban a szobanövények sem kényeztetnek el minket, többségük telel vagy egyszerűen csak a nyugalmi időszakát tölti, és köszönik, nem kérnek a napi szintű ápolásból. Ezért üdítő kivétel például az amarillisz, ami nem csupán egy csodaszép virág, nem csupán télen virágzik, de emellett még olyan jópofa nevelési módszert is követel gazdájától, mely garantáltan remek szórakozás lesz. Ezért most az amarillisz hajtatás rejtelmei következnek, mégpedig praktikusan, érthetően, pontokba szedve, hogy a kezdők is könnyedén boldogulhassanak ezzel a pompás dísznövénnyel!

images (1).jpg

Az amarillisz Dél-, és Közép-Amerikából származik, ahol jó meleg van, ennek megfelelően nem is bírja a hideget, fagyokat, ezért sokkal inkább szobanövényként tartjuk, de a májusi fagyok elmúltával ki is ültethető, és egészen szeptemberig a kertben maradhat. Akinek tehát volt kerti amarillisze, a hagymákat az iskolakezdés környékén felszedte, pihentette 2-3 hónapig, hogy mostanában belevágjon a téli hajtatásba. Mindenki másnak meg kell vásárolnia az amarillisz hagymákat, amiket elültethet és hajtathat. Mindkét módszernek az a vége, hogy most novemberben megvannak a hagymáink, és elkezdjük a hajtatást!

amik.jpg

- Első lépésben minél nagyobb és nehezebb, fejlett gyökérzettel rendelkező hagymát szemeljünk ki, és ügyeljünk arra, hogy a hagyma ép, kemény legyen, és ne legyenek rajta vörös foltok, ez ugyanis betegségre utal.

- A hagyma gyökereit óvatosan szedjük szét, ha összekócolódtak (a száraz, letörhető gyökereket válasszuk le), majd a hagymát közvetlen az ültetés előtt egy fél napra tegyük langyos vízbe, de úgy, hogy a víz csak a gyökereket érje.

- A hagymához képest kétszer akkora cserepet válasszunk, vegyünk egy adag jobbféle általános virágföldet, és máris jöhet az ültetés. A hagymát úgy helyezzük a földbe, hogy a felső harmada kilátsszon, és ügyeljünk arra, hogy stabilan csücsüljön a földjében.

- Alaposan öntözzük be, és ezzel a könnyebb részt máris abszolváltuk, öntözésre egyébként egy darabig nem lesz szükség, amit úgy kell érteni, hogy ne öntözzünk, mert azzal a levelek növekedését serkentenék, és a szár nem szökkenne szárba.

 images.jpg       

- Amarilliszünket ezután meleg helyre tegyük, 22-25 Celsius fokos zugba, ami lehet a radiátor, fűtőtest melletti sarok is, fényre ugyanis a hagymának egyelőre nem lesz szüksége. Papírforma szerint két-három héttel később előbukkan majd a hagyma oldalából indulva a virágszár, ekkor akcióba kell lépnünk, és a hagymát le kell fedni.

- A szár ugyanis leül, vagyis nem fejlődik szép nagyra ellenkező esetben, így vegyük elő alapszintű kézügyességünket, és hajtogassunk egy 30-40 centiméter magas papírcsákót, lehetőleg sötét, nem fényáteresztő papírból, majd ezt a sipkát borítsuk rá a hagymára. A lefedés időszakában már lehet, sőt kell is öntözni a növényt, valamint tápoldattal serkenthetjük a fejlődést. A sötétben a szár növekedésnek indul, egészen addig tartsuk bura alatt leendő kedvencünket, míg a szár másfél arasznyi nem lesz.

amarillisz.jpg

- Ekkor a csákót vegyük le, hogy a növekedés folytatódhasson, és ettől fogva már kevésbé meleg és fényesebb helyet keressünk az amarillisznak, például az ablakpárkányra telepítsük, hacsak az nem túl huzatos.

- Ha minden rendben megy, akkor az ültetést követő körülbelül nyolcadik hétben, mikor a szár már 60-70 centi magas, megjelennek a virágok. A virágzás nagyjából szűk két hétig fog tartani, és bőséges virágporzással jár, akit utóbbi zavar, a portokokat bátran vágja ki.

- Ha kicsit ki akarjuk tolni a virágos időszakot, akkor esténként tegyük a növényt hűvösebb, de fagymentes helyre.

- Az amarilliszt az ősz derekától (praktikusan a fűtésszezon kezdetétől) egészen kora tavaszig ültethetjük cserépbe szobanövényként, ha pedig kéthetes csúsztatással tesszük mindezt több példánnyal, akár hónapokig tartó téli virágözön lesz a jutalmunk.

Képek: inneninneninneninnen, és innen.

A bejegyzés trackback címe:

https://kertesz.blog.hu/api/trackback/id/tr1014364415

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Megyeri Szabolcs kertész blogja

A kertész blog küldetése, hogy világosan lássuk: Zölden élni nem bonyolult dolog, lehet egyszerűen is. Szeretném a kertészkedést számodra közel hozni, felhasználóbaráttá alakítani, fogyaszthatóan tálalni. Azért, hogy kertünkben mesék és szerelmek szövődjenek.


A szerző elérhetőségei: megyeriszabolcskerteszete.hu


Kövessen Facebookon

Kertész TV

süti beállítások módosítása