Megyeri Szabolcs kertész blogja

Síremlékek nyári karbantartása

komment

A nyár a kikapcsolódás, a vidámság, a szabadságolás időszaka, nem csoda, ha az olyan nem kifejezetten vidám témákkal, mint például a sírgondozás nem igazán törődünk ilyenkor. Ugyanakkor ilyenkor, a nyár közepén nagyon is érdemes rászánni egy fél délutánt a temetői látogatásra, mégpedig azért, mert ilyenkorra a ritkábban látogatott sírok a nyári meleg hetek miatt jellemzően leromlott állapotba kerülnek (főképpen persze a növényekről van szó), és az ilyenkor elvégzett gyors karbantartás meghálálja magát majd az őszi, Halottak Napja előtt szokásos rohamléptekben elvégzett sírgondozásakor. Azt ajánlom tehát, hogy hiába szomorú, és a vidám időszakból kibillentő dolog a nyári temetőlátogatás, kerítsünk rá pár órát, elsősorban akkor, ha egyébként nem vagyunk gyakori temetőlátogatók, vagy ha a gondozandó sír a nagyobb távolság miatt ritkábban ellenőrzött.

 

090708123122--Arnos Vale Qwertyuiop.jpg

A bristoli Arnos Vale temető hangulatos ösvénye. Ahol ilyen burjánzó az egész temető növényzete, ott a tennivaló is kevesebb. Nálunk viszont nem ez a szokásos, a magyar temetők képe jellemzően ettől eltérő, katonásabb és rendezettebb, így a sírgondozás is nagyobb munka, melyet nyáron sem illendő elhanyagolni

 

A nyári sírgondozás elvégzéséhez elegendő csupán egy-két szabad órát feláldozni, ráadásul a munka sem lesz túlságosan megerőltető, tehát nem kell attól tartani, hogy meghaladja az energiáinkat. Érdemes nem a legmelegebb napra időzíteni a feladatokat, a temetők jellemzően nem túlságosan árnyékoltak, a kánikulai napokon kellemetlenebb a munka, egy borúsabb, felhősebb délután sokkal jobb, sajnos idén eddig a nyár ebből bőven mér nekünk. Az alábbiakban megpróbálom röviden, a fő témakörökre bontva bemutatni, hogy mire, mivel készüljünk. A tanácsok, ötletek elsősorban azoknak szólnak, akik ritkábban tudnak/szeretnek temetőbe járni, vagy a távolság miatt évente csupán pár alkalommal van alkalmuk kilátogatni, és mindemellett inkább tapasztalatlanabbak, rutintalanabbak a sírgondozás területén.

 

Ültetés-növénypótlás

A rendezett látvány kialakítása érdekében fontos az elszáradt, kipusztult növények pótlása. A menthetetlen példányok helyére aktuális egynyáriak még kerülhetnek, például záporvirág, vagy rézvirág, melyek az évközi virágborítást adják. Ha olyan növényt szeretnénk, ami még a fagyokig kitart és virágzik, akkor javasolt nagyobb tűrőképességű fajtákat vásárolni, ilyen a margaréta, vagy a bojtocska. A növényekkel beültetett sírokra hagyomány szerint nem szokás élénk színű, hivalkodó növényeket ültetni, azonban ez pusztán csak egy szokás, nem pedig alapszabály, így amennyiben az elhunyt ízléséhez, személyiségéhez társíthatóak a vidámabb hangulatú, színgazdagabb növények, bátran lehet ilyeneket is ültetni. Szóba jöhet erre a célra például a ligetszépe, a kárpáti harangvirág, a sásliliom, vagy a gyógynövényként ismert, de dísznövényként is kedves megjelenésű közönséges cickafark. A nyári ültetés alapszabálya, hogy a kiemelkedően forró napokban, tartós kánikula esetén halasszuk el a műveletet, mert ilyenkor a friss ültetés túlélési esélyei drasztikusan romlanak! Nagyon sokan örökzöldekkel, például elterülő tujafélékkel ültetik be a sírt, mivel ezekkel a növényekkel egységes, ízléses zöld takaró érhető el, azonban most nyáron nem ajánlom ezek telepítését, aki ilyet tervez, inkább időzítse a munkálatokat őszre. 

Karbantartás

A temetői növénygondozás témakörében kihagyhatatlan a gyomlálás, nyár második felére a gyorsan növő gyomok teljesen elboríthatják a sírokat, és még hervasztóbb a látvány, ha ezek már felvirágoztak, és el is száradtak. A frissen, nyár elején, tavasszal ültetett növényeket célszerű ellenőrizni mostanában, ahogy a mulcsolást (ha alkalmaztunk ilyet) is ajánlott szemrevételezni, ha a fakéreg, aprókavics mennyisége nem elegendő, akkor pótolni kell, a mulcsolás ugyanis segít a növényeknek átvészelni a nagy melegeket (ezért friss ültetésnél is alkalmazzuk ezt a módszert!). A sírok melletti vázákba mostanában nem érdemes vágott virágot elhelyezni, a vizük hamar elpárolog, és pár nap múlva már nagyon rosszul fognak kinézni (kivéve persze, ha vállaljuk, hogy bő egy hét múlva kimegyünk leszedni a vágott virágokat). Ha a vázákba mindenképp tennénk valamilyen dekorációt, válasszunk pár szál, vagy egy kis csokor szárazvirágot, ami hetekig hatásosan díszíti a sírt, de akár az egyébként általam nem nagyon kultivált művirágok is szóba jöhetnek ilyenkor, el nem évülő előnyük, hogy sosem hervadnak el.

 

zaporvirag.jpg

A záporvirág kedves, nyárias formájával és színével éke lehet a sírnak

Metszés, öntözés

Fontos feladat még az elvirágzott növények visszametszése, letakarítása, sok esetben ezzel még második virágzást is elérhetünk egyes fajták esetében, ami meghosszabbítja a sír gondozás nélküli időszakát, de egy negyedórányi ollócsattogtatással mindenképpen formába lehet hozni a sírt. Metszés alatt elsősorban az elvirágzott virágzat, és elhalt növényi részek eltávolítását értsük most, tehát semmilyen szaktudást igénylő feladatról nincs szó. Nem hagyható ki a tápanyag-utánpótlás és az öntözés kettőse sem a virágos évelők és egynyáriak számára. Utóbbi műveletet nem szabad úgy elvégezni, hogy egy adagban próbáljuk bepótolni a kiesett régebbi locsolásokat (és előre sem lehet öntözni hetekre), ezzel csak kárt okozunk. Annyi vizet juttassunk ki, amennyit a növények fel is tudnak venni, nem az a cél, hogy pocsolyák képződjenek a síron és környékén. Az öntözést jó, ha tápoldatozás előzi meg, a megfelelő tápoldatot a kiültetett fajtákhoz illően válasszuk ki, de általában használhatunk komposztot is, mely ugyan jobbára szagtalan, de azért forgassuk be a sír földjébe. A síron, vagy amellett elhelyezkedő cserjéket az öntözés mellett óvatosan meg is metszhetjük, de ilyenkor nyáron csak a zavaró, túlnyúló ágakat szabad visszacsípni, az alakító metszésnek nem most jön el az ideje. 

 

babérsom.jpg

A sír futónövénnyel, elterülő növésű cserjével való borítása alapvetően nem rossz ötlet, de a gyorsan terjedő hajtásokat tanácsos kordában tartani, hogy legalább a sírkő látszódjon

Felszerelés, kellékek, hasznos apróságok

A nyári temetői növénygondozásnak vannak kötelező kellékei, jobb, ha ezeket előre összekészítjük, így nem kell majd szerszám és egyéb eszközök híján egyes munkafázisokat kihagyni, vagy egy második alkalommal pótolni. Legyen nálunk metszőolló, egy kisebb kapa, vagy kézi kultivátor, nejlonzsák a szemétnek, védőkesztyű és locsolókanna, vagy legalább egy-két üres műanyag üdítős palack. Hiába langyos idáig az idei nyár, azért előfordulhat kifejezetten meleg idő, ezért nem árt készülni egy szalmakalappal, naptejjel, és némi ivóvízzel. A másik ötlet, hogy eleve időzítsük a munkát a reggeli, esti órákra, mindkét idősáv az öntözésnek is jót tesz, hatékonyabb ugyanis a víz kijuttatása a hűvösebb reggeli, vagy esti órákban. Ahol sejteni lehet, hogy a sír állapota rossz lesz (mert például hónapok óta senki nem járt kint) ott érdemes a tényleges munka előtt egy gyors felmérést tartani, és a szükséges növényekkel, mulccsal, zsákos földdel, trágyával, tápoldattal felszerelkezve érkezni. Kifejezetten jó ötlet geotextíliát lefektetni sír földje, vagy a kihelyezett zúzott kő réteg alá, ezzel hatékonyan megelőzhető a gyomosodás, és így ha a növények idővel el is hervadnak, elvirágzanak, a bántó látványt okozó gyomosodást kivédhetjük! Abban az esetben pedig, ha valaki nem kíván (vagy éppen nem tud) a mostani hetekben ültetni, metszeni, növényt gondozni, annyit akkor is megtehet, hogy egyszerű gyorssegélyként kigazolja, elgereblyézi a sír felületét, a kopár, de rendezett látvány még mindig sokkal jobb, mint az elgazosodott, burjánzó sír képe. 

Meg kell jegyezni, hogy a sírgondozásnak nem csupán kertészeti teendői vannak. A sír kő, márvány, fém, vagy esetleg fa elemei is rendszeres karbantartást, felújítást kívánnak, ám ezeket szerintem nem feltétlen nyáron kell elvégezni, az ilyen nehezebb, időigényesebb fizikai munkákra a hűvösebb, ráérősebb őszi napok sokkal jobban megfelelnek. Aki azonban egy alapszintű tisztítást most is elvégezne, elegendő, ha egy vödörrel, szivaccsal, gyökérkefével, és némi mosogatószerrel készül, egy gyors lemosás, dörzsölés is látványos eredményt jelenthet. 

Képek: innen, innen, innen, és innen.

A bejegyzés trackback címe:

https://kertesz.blog.hu/api/trackback/id/tr8514127397

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Megyeri Szabolcs kertész blogja

A kertész blog küldetése, hogy világosan lássuk: Zölden élni nem bonyolult dolog, lehet egyszerűen is. Szeretném a kertészkedést számodra közel hozni, felhasználóbaráttá alakítani, fogyaszthatóan tálalni. Azért, hogy kertünkben mesék és szerelmek szövődjenek.


A szerző elérhetőségei: megyeriszabolcskerteszete.hu


Kövessen Facebookon

Kertész TV

süti beállítások módosítása