Megyeri Szabolcs kertész blogja

Ezért szeretjük a csalánt!

Szólj hozzá!

A csalánról mi más ugrana be elsőre, mint hogy csíp? Talán nincs is, aki még nem szenvedett el csaláncsípést, ami valóban rossz dolog, fájdalommal és viszketéssel jár, azonban hiba lenne elintézni a csalánt annyival, hogy egy kellemetlen gyom, mert ennél azért sokkal többre hivatott!

nettle-leaves-nettle-roots-urtica-dioica-500x500.jpg

A csalán (pontos nevén nagy csalán, Urtica dioica) valójában nagyon sokrétű növény, gyógyhatása régen ismert,  ez az oldala nem is annyira izgalmas most nekünk, mert még érdekesebb kertészeti felhasználhatósága! A csalán az egyik legértékesebb természetes trágya lehet a kertben, alkalmazásával pedig teljesen vegyszermentes, biokertészeti alapanyaghoz juthatunk! Csalán tápoldat készítéséhez egy kilogrammnyi növényhez adni kell tíz liter vizet, majd ezt a keveréket hagyni kell 15-20 napig erjedni, lehetőleg napos, meleg helyen. Naponta egyszer tanácsos átkeverni, hogy oxigén jusson bele, ez segít a biológiai folyamatok lezajlásában. Az erjedő csalánlé sajnos nem feltétlen gusztusos látvány és előfordulhat, hogy kellemetlen szagú is lesz, utóbbi ellen könnyű tenni, szórjuk finom kőzúzalékot (zeolitot) a tetejére (ez nem csupán a szagokat fedi el, de értékes ásványi anyagokkal is gazdagítja a folyékony biotrágyát). A csalánlé erjesztéshez mindig műanyag vödröt vagy edényt használjunk, és nem szükséges nagy hordókba adagolni a mixet, kényelmesebb és kezelhetőbb lesz, ha egy-két kisebb edényben áznak folyamatosan a csalándarabok. A megadott idő elteltével kész a tápanyagokban dús, teljesen természetes biotrágya, melyet 1:10 arányban hígítva használhatunk, tehát egy tízliteres vödör tartalma végül 100 liter tápoldatot ad majd ki. A csalánlevet terítsük szét a virágok, cserjék, egyéb dísznövények töveinél, és bátran alkalmazhatjuk a szobanövényeknél is. Nagyobb hígításban (1:50) a lé kiváló szer levéltetű ellen, az oldatot napi rendszerességgel permetezzük a fertőzött levelekre, hajtásokra, míg a tetvek el nem tűnnek!

brnet4.jpg

Tipp: a csalánlé készítésekor adagolhatunk a vödörbe gyermekláncfű virágot, tyúkhúrt, nadálytő levelet is, ezekkel az oldat még gazdagabb, kiadósabb lesz!

A csalán begyűjtése tavasztól őszig folyamatosan lehetséges, a természetben elsősorban a nedves, lápos területeken fogjuk megtalálni, de mivel alapvetően gyomnövény, szinte bárhol előfordulhat. Csalánt az otthoni kertben is lehet tartani, ilyenkor lehetőleg a számára kedvező nyirkos, gazdag talajú területeket biztosítsuk neki, akinek van kerti tava, és annak a partján felesleges hely, bátran telepítsen oda csalánt!

 urtica_dioica_plant.jpg

Csalánszedés, de hogyan?

Jó kérdés, hogy a szúrós-csípős csalánt hogyan lehet a legfájdalommentesebben begyűjteni? Az ideális módszer, ha vastag, gumírozott tenyerű kesztyűt húzunk, majd a növény szárát alul megmarkoljuk, és a kezünket erőteljesen felfelé rántjuk, így végül egy csokornyi levél marad a markunkban! A tövestől kitépett növények hamar fonnyadásnak indulnak, így az a módszer kevésbé célravezető.

Képek: innen, innen, és innen.

A bejegyzés trackback címe:

https://kertesz.blog.hu/api/trackback/id/tr3913878300

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Megyeri Szabolcs kertész blogja

A kertész blog küldetése, hogy világosan lássuk: Zölden élni nem bonyolult dolog, lehet egyszerűen is. Szeretném a kertészkedést számodra közel hozni, felhasználóbaráttá alakítani, fogyaszthatóan tálalni. Azért, hogy kertünkben mesék és szerelmek szövődjenek.


A szerző elérhetőségei: megyeriszabolcskerteszete.hu


Kövessen Facebookon

Kertész TV

süti beállítások módosítása