Megyeri Szabolcs kertész blogja

Szabadgyökerű, konténeres, és koros

komment

A cím kissé sejtelmesnek tűnhet, valójában azonban semmi bonyolult vagy rejtélyes dologról nem lesz szó, egyszerűen a faültetés kerül terítékre, fókuszba helyezve a facsemeték kiszerelését, azok előnyeit is hátrányait. Ezúttal nagyobb hangsúlyt kap a mozgóképi anyag, vagyis már most buzdítom az eddig eljutókat, hogy ne hagyják ki a videók megnézését, nem lesznek hosszúak, ellenben a lényeg jobban látszódik majd!

gyumolcsfa_ultetes.jpg

Azzal indítsunk, hogy az ősz a faültetés egyik főszezonja, legyen szó dísz-, vagy gyümölcsfáról, ilyenkor jó akcióba lépni. Az őszi telepítésű fa még a tél előtt begyökeresedik, megerősödik, a telet szépen átvészeli, tavasszal pedig már életerős, növekedésre kész csemeteként indul útnak. A kertészetekben vagy webshopokban böngészve gyakran találkozni azzal, hogy egyazon fafajt megvásárolhatjuk szabadgyökerű, konténeres, ritkábban pedig koros csemeteként. Na de melyik mi, és miért jó vagy nem jó?

Kezdjük a konténeres facsemetékkel, ezek a növények kisebb-nagyobb (de nem túl nagy), jellemzően műanyag edényben csücsülnek. Nem a legkönnyebbek, de ha csak egy-két darabról van szó, könnyen mozgathatóak, ez máris előny. Ültetésük gyerekjáték, hiszen a cserépből kiemelve csak az előkészített ültetőgödörbe kell helyezni őket, és nagyjából kész is a dolog. A konténeres növényeket hazavitelük/kiszállításuk után nem muszáj azonnal elültetni, várhatunk pár napot, míg az idő kedvezőbb, vagy míg eljön egy ráérősebb nap, de igazából tovább is bírják, persze az öntözés nem maradhat el, a fagyra pedig fokozottan érzékenyek kis edényükben. Ha több/sok példányt veszünk, a szállítás már nehézkes lehet, ami pedig hátrány lehet még, az a szabadgyökerűnél magasabb ár, ami mondjuk egy tucatnyi fa ültetésekor már jelentős tényező lehet. És ami a legfontosabb, a konténeres fák a fagyos téli hetek kivételével szinte az egész évben elültethetőek, vagyis kora tavasztól késő őszig tulajdonképpen bármikor. 

 A konténeres/földlabdás fák ültetését az alábbi videón tekintheti meg!

A szabadgyökerű fák nevükhöz hűen teljesen csupaszok, nincs se edényük, se földlabdájuk. Szállításuk egyszerű, egy személyautóba is befér akár két tucat, ugyanakkor fokozottan érzékenyek a kiszáradásra, órák alatt elpusztulhatnak, kezelésük nyűgösebb, kockázatosabb, mint a konténereseké. Tudni kell azért, hogy a szabadgyökerű fáknál is van halasztási lehetőség az ültetést tekintve, ha egy vödörbe helyezzük őket, a vödröt pedig feltöltjük nedves faforgáccsal vagy komposzttal, akár egy-két hétig is eltarthatjuk őket. Cserébe a szabadgyökerűek olcsóbbak, csoportos ültetésnél jó megtakarítás érhető el velük. A szabadgyökerű fák legfontosabb tulajdonsága, hogy ültetésük szigorúan időhöz kötött, telepíteni őket csak a nyugalmi időszakban, október 20.-a után, és a tartós fagyok beállta előtt lehet. Utolsó kvázi hátrányként megemlítendő, hogy a szabadgyökerűek ültetéséhez praktikusan két ember kell, egy, aki tartja a fát a megfelelő magasságban és pozícióban, és egy, aki óvatosan, a gyökerek közeit teljesen kitöltve visszatölti a földet, közben pedig tömöríti a talajt.

A szabadgyökerű csemeték ültetéséről az alábbi videóban tudhat meg mindent!

A harmadik érdekes opció a koros csemeték választása. Ezek a fák azoknak valók, akik türelmetlenek, és nem akarnak 4-5-6 évet várni, míg egy fiatal csemetéből termő fa válik (gyümölcs esetében persze), vagy éppen rögtön dekoratív, nagyobb méretű fát akarnak kertjükbe. A koros csemeték több éves előnevelt fák 1.5-2 méteres magassággal, 15-20 centiméteres törzskörmérettel. Ezek a fák már teremnek is, tehát aki ilyet választ és ültet, akár már az ültetés évében szedhet róluk gyümölcsöt! Természetesen ennek ára van, képletesen és szó szerint. utóbbi értelemben több tízezer forintról beszélünk, ami horribilis összegnek tűnhet, ám ne feledjük, hogy a koros csemete választásával egy huszáros vágással átugrunk akár fél évtizednyi növénynevelést, annak minden kínjával és és kiadásával, tehát végeredményben nem járunk rosszul. Képletes értelemben a mérettel lesz bibi, hiszen nem csak a magasság jelentős, hanem a nagy földlabda súlya is gondot okozhat, egyes esetekben akár mázsányi is lehet! Az ilyen koros csemetéket személyautóval esélytelen hazavinni, szállításukhoz teherautó és több ember szükséges.

 Itt pedig példát láthat arra, hogy milyen is egy 4-5 éves koros konténeres facsemete!

A bejegyzés trackback címe:

https://kertesz.blog.hu/api/trackback/id/tr1011745399

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Megyeri Szabolcs kertész blogja

A kertész blog küldetése, hogy világosan lássuk: Zölden élni nem bonyolult dolog, lehet egyszerűen is. Szeretném a kertészkedést számodra közel hozni, felhasználóbaráttá alakítani, fogyaszthatóan tálalni. Azért, hogy kertünkben mesék és szerelmek szövődjenek.


A szerző elérhetőségei: megyeriszabolcskerteszete.hu


Kövessen Facebookon

Kertész TV

süti beállítások módosítása