Megyeri Szabolcs kertész blogja

CSOKos házépítők, szevasztok!

komment

Az elmúlt hetek vitathatatlanul legizgalmasabb közéleti témája a Családok Otthonteremtési Kedvezménye, közismert nevén a CSOK. Ezt a régi-új támogatási elemet bemutatni bővebben nem is kell, egyfelől mivel aki nem a Holdon él, a közelmúltban biztos sokmindent hallott már róla, másfelől a dolog még alakul, így a megszilárdult konkrétumok még váratnak magukra. Ami azonban bizonyos, hogy a CSOK folyományaképpen a következő hónapokban sokan fognak belevágni családi ház építésébe (az első igénylők már a napokban megkapják a kiutalt összegeket), ha pedig családi ház épül, akkor ott kert is létesül. Itt ér össze a CSOK és a kertészet, hiszen a kertes ház egyik fő előnye a nevében is szereplő kert, és mivel zömében új házak épülnek majd a csokos pénzekből, a nulláról felépített kertek is meg fognak szaporodni ebben az évben.

A kertépítés témaköre természetesen óriási, még egy kisebb részegységét sem lehetne egyetlen bejegyzésben megtárgyalni, ugyanakkor vannak olyan praktikus, kezdőknek nem teljesen egyértelmű tanácsok és praktikák, amik megkönnyíthetik a kertépítést. Ezekből szedtem össze most egy csokorravalót, ezek persze inkább a tájékozódáshoz, a kertépítéssel való ismerkedéshez nyújtanak mankót, de ahogy haladunk előre a tavaszba, ami többek közt építkezési és kertépítési szezon is, többször fogok jelentkezni hasznos kertépítési tanácsokkal! 

how_to_build_your_dream_home_from_the_ground_up.jpg
 
Mire figyeljünk, mit gondoljunk át az építkezés előtt?
 
A kertesház gondolata nagyon izgalmas, főleg, ha ez az első, de ne legyünk túlbuzgók, a  növényeket csak akkor kezdjük megvenni, ha az építőmunkások levonultak, addig úgyse tudjuk őket gondozni, ápolni mert az építkezésre kell figyelni, ráadásul a munkálatok közben a beszerzett zöldek sérülhetnek is, ez pedig kidobott forintokat jelent.
.
Amikor járdát építünk az utcafronton vagy kerti utat, térkövet rakunk le, vagy bármi egyebet leburkolunk, akkor mindig tegyünk be alá keresztbe, körülbelül 30- 50 cm-es mélységben egy nagyjából 10 cm átmérőjű erős műanyag csövet (szennyvízcsövet például). A cső két végét egy-egy erős karóval jelöljük meg, aminek a tetejére a balesetveszély elkerülése érdekében helyezzünk el műanyag üdítőspalackot. Ez óriási segítség lesz amikor nekiállunk később, vagy utólagosan kialakítani elektromos világítórendszert, vagy öntözőrendszert, mert a szükséges vezetékeket könnyedén, a burkolat bontása nélkül el lehet majd vezetni.
.
cusdnicaragua2_1.jpg
.
A vízóra felszerelésekor már rögtön az elején érdemes kérni mellékvízmérő órát is, amelyen keresztül majd az öntözést biztosítani lehet.
.
Amennyiben fúrt kút is tervben van, azt ajánlott még az építkezés megkezdése előtt elkészíttetni, a kútfúrás ugyanis egy borzasztóan sáros, piszkos munkafolyamat, gyakran nagy munkaépekkel és nem mellesleg jelentős zajjal.
.
rainwater-harvesting-system.jpg
.
Az esővízgyűjtés hasznos és költségkímélő dolog, ha tervezünk ilyet, akkor már a kezdet kezdetén jó ötlet egy pár köbméteres, föld alatti vízgyűjtő tartályt beszerezni, és a talajba süllyeszteni. Persze később is be lehet az eresz alá állítani egy hordót, de a leásott gyűjtő esztétikusabb és nagyobb kapacitású. 
.
Divatosak a kerti tavak és medencék, ha ilyen is szerepel a tervekben, az ezekhez szükséges gödröt még a munkálatok elején érdemes kiásatni, később ugyanis a méretes munkagépek nem biztos, hogy beférnek majd kertbe. 
.
kerti_to_2.jpg
.
A növények ültetésével kapcsolatban az egyetlen feladat amit mielőbb érdemes elvégezni az a nagy és koros fák elültetése.  Ezeknek ugyanis legalább egy egy köbméteres ültetőgödröt kell kialakítani, és ez esetben szintén munkagép férjen be, amíg ez lehetséges. 
.
Minden más növényt szigorúan csak az építőipari munkák után kezdjen ültetni!
.
termőföld a kertépítés egyik legköltségesebb része. Magyarország legtöbb vidékén alkalmas a talaj a növényeknek, a kert kialakítására. Ezért kincsként ajánlott vigyázni a kerti talajra! A legjobb ha az építkezés elején a felső 10 centimétert egy prizma alakú földkupacba hordatja munkagéppel, és letakarja egy sötét fóliával. Az így megóvott jó minőségű termőföld később egyenletesen visszateríthető a kertbe.
.
Talán magától értetődőnek tűnik, de nagyon fontos a kert kitakarítása. Az oda nem illő épületek idejekorán való elbontása, a régi fák, tönkök kiemelése, a betondarabok feltörése, kiemelése kihagyhatatlan teendők már a ház alapjának elkészítésekor.
.
A sor persze még sokáig folytatható lenne, de a cél ezúttal csupán pár olyan feladat és körülmény felvillantása volt, melyre a kezdő ház-, és kertépítőknek ajánlatos odafigyelniük!
.
További témába vágó tanácsokat olvashat ITT, aki pedig hangfelvételen hallgatná meg a fentiek bővített változatát, az alábbi friss felvételt indítsa el!

Képek: innen, innen, innen, és innen.

A bejegyzés trackback címe:

https://kertesz.blog.hu/api/trackback/id/tr88346254

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Sir Galahad 2016.02.02. 19:11:23

A legfontosabb, hogy ne vegyünk kutyát :)

panaszmuki · http://meisz.blog.hu 2016.02.02. 19:42:52

@ZON: Szóval csonka gúla?

Mert kicsit megzavarodtam azon, hogy legjobb tudomásom szerint a prizma nem egy alak, hanem egy optikai eszköz, aminek kb. bármilyen alakja lehet.
Vagyis a "prizma alakú" az a "mágnes színű" vagy a "ruha ízű" kategória.

Punxsutawney Mormota 2016.02.02. 19:49:03

@Sir Galahad: Jaja, vagy kerted van, vagy kutyád.

Macskond 2016.02.02. 20:51:24

A prizma itt egy terminus technicus. Civileknek földkupac. Lásd még : -> deponálás. :-)

Ha már praktikus tanácsok: amíg a munkások dolgoznak addig egy jó adag glialka is dolgozhat gyommentesítsd a drága földet (ha nem kell feltétlen leszedni az egész termőréteget.)
A hozatott föld esetén meg nagyon nézd meg honnan hozzák, szánj időt a tarackmentesítésre, és a rovar mentesítésre.

A kerti tavat nagyon gondolja át aki ilyet akar, mert az bizony gondozást igényel, és nehéz elkerülni hogy szunyogtanya legyen belőle. Én akkor csinálnám csak ha nagyon muszáj.

Gringo 2016.02.03. 04:56:00

Ezek a tanácsok mintha hülyéknek szólnának. :/

Medgar 2016.02.03. 09:17:28

@Gringo: Mert azokból van a legtöbb :-)

Kitalátor (másként) gondolkodó · http://kitalator.blog.hu 2016.02.03. 15:13:35

@panaszmuki: Nem. Én pl. a komposztot szoktam prizmázni. Ilyen szó is van, csak a panelpatkányok nem értik.

Count Adyn 2016.02.03. 18:12:06

Ugyanmár mindenki tudja hogy egy építkezéshez csak betonra és sörre van szükség :D

Megyeri Szabolcs kertész blogja

A kertész blog küldetése, hogy világosan lássuk: Zölden élni nem bonyolult dolog, lehet egyszerűen is. Szeretném a kertészkedést számodra közel hozni, felhasználóbaráttá alakítani, fogyaszthatóan tálalni. Azért, hogy kertünkben mesék és szerelmek szövődjenek.


A szerző elérhetőségei: megyeriszabolcskerteszete.hu


Kövessen Facebookon

Kertész TV

süti beállítások módosítása