Megyeri Szabolcs kertész blogja

Mit tehetünk a kertben novemberben?

2 komment

A novemberről rendszerint már nem a kertészkedés jut eszünkbe, de ha nincs farkasordító hideg, semmi nem zárja ki a novemberi kertészkedést, mostanában pedig egyáltalán nincs zord időjárás. Ennélfogva akár a mostani hétvége, akár a későbbi novemberi napok kifejezetten alkalmasnak tűnnek ahhoz, hogy még tevékenykedjünk a birtokunkon, legfeljebb az okozhat fejtörést a kevésbé gyakorlottaknak, hogy mit is lehet még ilyenkor tenni-venni. Ha önnek sincs ötlete, de kedve annál inkább, akkor semmiképp ne hagyja abba az olvasást, és nézze át az alábbi pontokat!

autumn-leaves-wallpaper-15644.jpg

Avarelhárítás

Ősszel lehullanak a levelek, és ellepi a talajt a színes lombtömeg, ami persze roppant hangulatos, és akár hagyhatjuk ott is, ahol van, de a legtöbben valamiért el szeretik tüntetni a leveleket, ők több módszer közül válogathatnak. A tüzelést nem ajánlom, büdös, egészségtelen, zavarja a szomszédokat, ráadásul sok településen kifejezetten tiltott, így ezt ugorjuk is át. Az egyik opció az elszállítás, ezt szinte mindenhol elvégzi az illetékes köztisztasági vállalat, néhol ingyen, néhol pedig némi díjazásért, a mi dolgunk csupán a zöldhulladék bezsákolása és kihelyezése. A szállítási infókról érdemes az önkormányzati honlapot átböngészni, budapestiek IDE kattintsanak. A másik szuper lehetőség a komposztálás, erről már volt szó, akit érdekel IDE kattintson a tudnivalókért!

Gyümölcsöt a kertbe!

Az ültetési szezon fák és cserjék esetében egészen a tartós fagyok beálltáig tart, így aki fát, pontosabban gyümölcsfát tervez otthonra, még bőven akcióba léphet. A gyümölcsfák népszerűsége folyamatosan nő, de azért azt tudni kell, hogy hiú ábránd azt hinni, hogy az ültetést hamar szüret követi majd. A gyümölcsfák sok gondozást, törődést kívánnak, de az eredmény is elsőrangú, hiszen ha mindent jól csináltunk, pár év múlva egészséges, vegyszermentes, saját szüretelésű gyümölcs lesz a jutalmunk. A gyümölcsfa ültetés részleteiről ITT olvashatnak az érdeklődők, csemetét pedig akár ITT is rendelhetnek!

Gyümölcsfa ültetési kaluz pár percben, kattintsanak a videóra!

Csemegesövény

A cserjeültetés is időszerű még, és mivel cserjefélékből végtelen a választék, az a legjobb, ha kiemelek egy adagot, az én kedvenceim pedig az ehető termésű sövények, amiknek rengeteg hasznuk van. Az ilyen növények dekoratív térhatárolók, hatásos védvonalak, bogyóik pedig ízletes csemegék, ráadásul a termés általában vonzza a madarakat, és ki ne szeretne életteli, csicsergős kertet? Sövényt a hagyományos kerítés helyett, vagy mellé is ültethetünk, de a növényfal kiválóan alkalmas a kert belső részein is térelválasztóként, például ízlésesen elkülöníthető vele a pihenő vagy játéktér a konyhakerttől, díszágyástól. A sövények ültetése gyermekjáték, még a kezdők is biztosan elboldogulnak vele, aki nem hiszi IDE kattintva olvashatja el a részleteket, ITT pedig ültetnivaló is akad!

A választék széles, itt épp a homoktövis ültetéséről lesz szó, nézzék meg!

Viszlát muskátlik!

A muskátli kis túlzással minden kert vagy erkély alaptartozéka, de kedvenc virágfajtánk nem télálló, így a kemény hidegek elérkezte előtt teleltetni kell. Eddig kegyes volt az időjárás, sok muskátli még bőven virágzik, de a hónap második felében már mindenképp ideje nyugovóra vonulniuk. A muskátlik téliesítése mennyiségtől függően egy-két órás, vagy akár fél napos elfoglaltság, de ha elmulasztjuk, tavasszal vásárolhatunk új töveket, ami fölösleges kiadás, ha a mostaniak még teleltethetőek. A muskátlik téliesítésére legalább féltucatnyi bevált módszer létezik, mindegyikről olvashatnak EBBEN a régebbi írásomban!

krokart.jpg

Szépséges krókuszok!

Tavaszi virágözön

Aki igazán előrelátó, és hajlandó feláldozni egy novemberi délutánt, aminek aztán tavasszal csodás virágözön lesz a jutalma, nos az ültessen tavaszi hagymásokat! A nárcisz, tulipán, krókusz, császárkorona, jácint, liliom hagymái egészen a fagyok beálltáig a földbe kerülhetnek. A hagymások azért roppant praktikusak, mert a rövid ültetési mizériát követően tavaszig nem igényelnek törődést, ültetésükkel az ágyás már most rendezett és tiszta lesz, tavasszal pedig gyönyörű virágokkal díszítik majd a kertet. Tavaszi hagymásokból széles választékot találhatnak online kertészetemben is!

Állati dolgok

A tél az állatoknak is kihívás, és persze nem csak a család kutyájának, cicájának, hanem a körülöttünk élő vadállatoknak is. A kutyaólat szigeteljük, erősítsük meg, és béleljük puha rongyokkal, hasonlóképpen készítsünk menedéket a kint sok időt eltöltő cicáknak is. A madarak etetését elég a téli hidegben elkezdeni, de erre készülve már most beszerezhetünk madáreleséget, faggyút, készíthetünk fedett madáretetőt, búvóhelyet jelentő odút a szárnyasoknak. A sokszor kifejezetten szemtelen és bátor rókákat jól zárható kukákkal, tiszta udvarral, és résmentes kerítéssel tarthatjuk távol. A sünöknek készülhet téli lak, de a kis tüskés emlősök szívesen alszanak téli álmot a komposzthalomban, vagy egy vadon meghagyott kertsarokban. Azt se feledjük, hogy az apróbb rágcsálók, egerek, patkányok, mindent meg fognak tenni a szűkösebb időkben, hogy bejussanak az éléskamrákba, pincékbe, ezért ezeket a helyiségeket nézzük át repedések után, azokat tömjük be, ha pedig szükséges, helyezzünk ki mérget (szakszerűen, gyerekektől, háziállatoktól elzárva!).

fox-in-the-garden.jpg

A rókák bátran bemerészkednek a kertbe, ha tehetik, inkább ne engedjük nekik!

Őszi favágás

A faültetés mellett annak ellentettje, a fakivágás is ősszel aktuális, ilyenkor a legideálisabb túlesni a nem kívánt fák szanálásán. favágásra okot adhat, ha az adott példány elöregedett, veszélyessé vált, vagy menthetetlenül beteg, ha valami miatt útban van, esetleg ha nem illik az átfogó kertrenoválási tervbe. A kisebb fák házilag is kivághatóak, a nagyobbakhoz erősen ajánlott alpintechnikával dolgozó szakembert igénybe venni, olcsóbb lesz a munkadíj, mint a rosszul dőlő fa által tönkretett háztető például, ráadásul külön művészet a törzs csonkjának eltüntetése is. Az őszi kerti favágás rejtelmeiről ITT értekeztem korábban.

Elpakolás

Hónap végén, mikor úgy érezzük, hogy a kerti feladatokat most már tényleg félretesszük tavaszig, akkurátusan pakoljuk el az eszközeinket, ha ugyanis kihagyjuk a szakszerű tárolást, akkor a tél végén akár komolyabb összegbe is kerülhet, mire a szükséges szerszámokat pótoljuk. A gereblyét, kapát, ásót, vasvillát és társaikat tisztítsuk meg, száradás után esetleg olajozzuk be, majd tegyük azokat fedett helyre, ahol nem lesznek útban tavaszig, és nem éri őket nedvesség. A kerti csapot is bebugyolálhatjuk, hogy ne fagyjon el, de akár a vízaknába is lemászhatunk, hogy ott zárjuk el a víz útját. Sok kertben találhatóak olyan kinti dekorációs elemek, melyekben az olvadás és az utána érkező kemény hidegek tönkretehetnek, ezeket vigyük be a garázsba, pincébe. Hasonlóképpen járjuk el a kerti bútorokkal, székekkel, asztalokkal, hinta-, vagy függőággyal, ezeket is tegyük fedett helyre, padlásra, pincébe. 

Képek: innen, innen, és innen.

A bejegyzés trackback címe:

https://kertesz.blog.hu/api/trackback/id/tr598068392

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

vulgarian · http://vulgarian.blog.hu 2015.11.11. 18:52:18

Kicsit megkésve, de én is most ültetem a fákat :)

FlybyWire 2021.11.05. 13:52:17

2 éve: füge, szelídgesztenye (x2), cserepes áfonya (x2)
Idén: indián banán (x2), datolyaszilva.

Könnyebb a vegyszermentes kert, ha eleve nem kényes, agyonnemesített gyümölcsfákat teszünk bele. A korábbi tulaj általt ültetett alma, meggy és kajszi fák full betegek voltak, megkapták a fűrészt. Ami eddig túlélte a régiek közül, az a cseresznye, a szilva, a körte meg 2 őszi. Utóbbi kettő is elég beteg, jövőre mennek ki szintén.

Megyeri Szabolcs kertész blogja

A kertész blog küldetése, hogy világosan lássuk: Zölden élni nem bonyolult dolog, lehet egyszerűen is. Szeretném a kertészkedést számodra közel hozni, felhasználóbaráttá alakítani, fogyaszthatóan tálalni. Azért, hogy kertünkben mesék és szerelmek szövődjenek.


A szerző elérhetőségei: megyeriszabolcskerteszete.hu


Kövessen Facebookon

Kertész TV

süti beállítások módosítása