Megyeri Szabolcs kertész blogja

Balkonkertészkedés lépésről-lépésre

4 komment

A balkonkertészkedés jó pár éve már, hogy teljesen beépült a köztudatba, mindenki tudja, hogy az erkély nem csak arra jó, hogy a szokásos láda muskátlit kirakjuk, hanem zöldségtermesztésre, fűszernövény, vagy gyógynövény nevelésre is alkalmas. Mindez a városi embernek azért lehet fontos, mert így egy kicsit közelebbi kapcsolatba kerül a természettel, megismerkedhet a növénytermesztés alapfogásaival, sikerélményt érhet el, ráadásul ugye ha minden rendben ment, akkor a végén még ehető zöldséggel is gazdagodhatunk. A balkonkertészkedés a gyakorlatban sokaknak azonban még ismeretlen, kezdőként pedig lehet, hogy kissé nagy vállalásnak tűnik belevágni. Szerintem ez nincs így, a balkonkertészkedés nem bonyolult, az induláshoz nem szükséges nagy befektetés, és a szakszerű növénygondozás mellett komplikációktól sem kell tartani. Hogy mindezt be is bizonyítsam, következzen most egy balkonkertészkedési rövid, egyszerű útmutató!

garden tranquility balcony-garden.jpg

1. lépés: a balkon

A balkonkertészkdés alapfeltétele nem meglepő módon a balkon, ám hozzá kell tenni, hogy a célnak ugyanúgy megfelelnek a társasházak belső kiskertjei, a gangos bérházak (akár lebetonozott) belső udvarai, sőt, még a körfolyosók korlátjaira erősített virágládák is. Használhatatlanul kicsi terület vagy erkély nincsen, akár egy-két négyzetméteren is van lehetőség pár virág, egy-két zöldségpalánta nevelésére, gondozására. Fontosabb, hogy bármilyen konkrét lépés előtt alaposan mérjük fel a balkont, arra koncentrálva elsősorban, hogy mire szoktuk azt használni. Ha eddig parlagi terület volt, vagy limlomok tárolóhelye, akkor a kipakolás és a növények betelepítése után sem fog hiányozni az itteni tér, de ha az erkély központi pihenőhely, olvasósarok, kávézóhely, ésatöbbi,  vagyis aktívan és gyakran használjuk, akkor ne zsúfoljuk tele növényekkel, mert kiszorítanak minket, és a reményteli projektből gyorsan nyűg forrása lesz. A felmérési fázisban azt se felejtsük el, hogy sok növény a kezdeti méretéhez képest nagyot fog nőni, így ami most még szellős elrendezésnek tűnik, egy-két hónap múlva buja dzsungel lehet. A balkonok többsége nem ideális alaprajzú, sok köztük a hosszúkás és keskeny elrendezésű. Ilyen esetben a nagy, dézsás növények nem praktikusak, nehezítik az átjárást, túlságosan kitöltik a teret. Ha terjeszkedni akarunk, akkor a korlátra erősíthető, kifele álló virágládák jöhetnek szóba, melyeknél azonban ügyelni kell a biztonságra, nehogy például egy erősebb vihar lesodorja őket, vagy a lecsorgó öntözővíz miatt vesszünk össze a lenti lakóval. Szintén teret nyerhetünk a függőleges elrendezéssel, például falra erősített kaspókkal, edénytartó polcokkal, futtatásra alkalmas pergolával. Akkor járunk el jól, ha megfontoltan, a növényfajtákat tudatosan megválogatva, a hely méretét tudomásul véve rendezzük be erkélyünket.

AnetteBalcony-610x290.jpg

2. lépés: a körülmények

Még mindig a tervezési fázisban járunk, de már nem a balkon mérete, és használati szokásai a kérdések, hanem az, hogy a terület milyen egyedi jellemzőkkel rendelkezik, melyek alapvetően befolyásolják a választható növények típusát. Lényeges, hogy mennyire huzatos vagy szélvédett, napos, vagy árnyékos a hely. A napsütéses órák száma csalóka, ugyanis a legtöbben ezt az adatot felülbecsülik, mert az ablakon beszűrődő fényt veszik alapul, holott az erkély korlátja, magas pereme, oldalfala lehet, hogy már órákkal korábban eltakarja a növények elől a napsütést. A magasabban, kevésbé védett helyeken lévő balkonok rendszerint szelesek és huzatosak, aminek következménye, hogy a levegő és a növény földje is kiszárad, ami elősegítheti kártevők mejelenését (például a takácsatkákét), ezért például huzatos erkélyekre strapabíróbb, szárazságtűrő fajtákat válogassunk. A száraz levegőjű területen úgy is segíthetünk, hogy növényeinket szorosan egymáshoz helyezzük, vagyis "tömegbe" rakjuk őket, így párásítani fogják maguk körül a levegőt. Ha túl sok tűző napsütés éri a területet, akkor pedig érdemes árnyékolni, erre a célra házilag készített, vagy bolti árnyékolót is használhatunk.

balcony-garden-23.jpg

3. lépés: növényválogatás

Az átlagos balkonon szinte minden kertben megtermő zöldségféle sikerrel termeszthető, csupán a fényigényre és a várható méretre kell ügyelni. Nem érdemes nagyra növő haszonnövényekkel próbálkozni, ezek csak elveszik a helyet mástól (akár tőlünk), és akkora hozamot biztos nem produkálnak, amiért megéri a hátrányokat elviselni. Kezdők először fűszernövényekkel próbálkozzanak, ezek helyigénye kicsi, mégis sok hasznukat lehet venni a konyhában. Napfényes külső ablakpárkányra, erkélyre ajánlom a mediterrán fűszernövényeket, ezek gyorsan fejlődnek, a felhasználás mértékéhez képest a hozamuk bőséges, és folyamatosan szedhetőek, csipkedhetőek a leveleik a konyhai ténykedésekhez. Hasonlóan jó ötlet lehet a fokhagyma, a csilipaprika, a koktélparadicsom, vagy épp pár fej saláta, ellenben a nagyra növő padlizsán, káposzta, tök pedig inkább kényelmetlenséget okozhatnak.  Az erkélyzöldségek a szabadföldi nevelésű társaiknál több öntözést kívánnak, a kisebb térfogatú, hamarabban kiszáradó földjük miatt, cserébe kártevőkkel, gyomokkal alig kell számolnunk (utóbbi kijelentés azonban csak a bolti termőföld esetén érvényes, a kertből hozott közegben például kártevők, kártevők petéi, lárvái, gyomok kezdeményei lehetnek).

untsfidp_rect540.jpg

 

Ne feledjük!

Fontos tudomásul venni, hogy a balkonon nevelt zöldségekkel a bolti vásárlást kiváltani, de egyáltalán spórolni sem igen lehetséges, így csak a kertészkedés örömét, és a saját nevelésű zöldség ízét keressük a balkonveteményben. Aki azért vág bele egy átlagos, kicsi-közepes, vagy akár hatalmas erkélyen a zöldségtermesztésbe, hogy fogjon a konyhapénzen, az sajnos biztosan csalódni fog, a valódi önellátáshoz valódi, és persze méretes kert szükséges!

 

4. lépés: a kellékek

A teljesen kezdőknek pár alapvető felszerelésre mindenképpen szükségük lesz. A megfelelő méretű, mélységű ültetőláda az alap, ez lehet cserép, fa, vagy műanyag edény, de kaphatóak praktikus önöntöző virágládák is, melyek segítségével ritkíthatóak az öntözések, és a növények akár egy többnapos nyaralást is átvészelnek bennük. Nagyobb méretnél ne a rusztikus, de dögnehéz agyagedényt válasszuk, méretesebb példányoknak inkább könnyebb műanyag cserepet nézzünk ki, ezekből kaphatóak nagyon dekoratív, színes darabok is. A fém edények is mutatósak, de ha sok tűző napfény éri az erkélyt, akkor túlságosan felforrósodhatnak, és "megsütik" a növény gyökereit. Esőtől védett balkonokon a nádfonatos kaspók is beválhatnak. Bátran legyünk kreatívak, építhetünk polcrendszert az erkély falára, lépcsőzetes emelvényre is rakhatjuk az edényeket, de akár egy raklapot is használhatunk függőleges fűszerveteményként. A szerszámokat illetően a kertben használatos eszközökhöz képest kisebb holmikra lesz szükségünk, például ültetőkanálra, kézi kultivátorra, kis kapára, apró gereblyére. Ilyen szetteket minden jól felszerelt kertészetben vehetünk, de akár - nem viccelek - egy jobb minőségű, gyerekeknek való homokozókészlet is megteszi. Végül pedig nem mellőzhető a locsolókanna, sokkal praktikusabb lesz, mintha egy nagy bögrével, vagy kiöntő nélküli vödörrel próbálkoznánk. Persze ne feledkezzünk el a termőföldről sem, ez ne a telekről, vagy a nagyi kertjéből érkezzen (gyomok lehetnek benne), vásároljunk jó minőségű, friss általános termőföldet. Ugyanígy fontos a minőségi, márkás vetőmag, az ezekből fejlődő zöldségek erősebbek, ellenállóbbak, finomabbak lesznek.

aa615s1.jpg

5. Most már ültethetünk!

Mikor a fenti lépésekkel végeztünk, és megvan az ideális, előkészített hely, beszereztük az edényeket, termőföldet, kis gereblyét, és a vetőanyagot, palántát is, kezdhetjük az ültetést, és a növénynevelést. Innentől fogva nincs általános tanács, hiszen kis túlzással minden zöldségnek, virágnak más az ültetési, nevelési módja, tehát okosítsuk ki magunkat a használati utasítás, a gazdabolti eladó, a tapasztalt nagyi, vagy az internetes fórumok ( tipp: blogomban több tucatnyi zöldség ültetési módjáról esett már szó) segítségével, és várjuk az eredményt, melyhez sok sikert kívánok!

Azért a virágokat se felejtsük el...

A zöldségek mellett, vagy akár helyett persze a virágok is kitelepülhetnek a balkonra, ahogy az mindig is szokás volt. Pár alapszabály azonban rájuk is vonatkozik. Egyfelől az nevelhető sikeresen, ami az erkély adott feltételeinek megfelel. Másfelől a hely mérete is befolyásolja a választható növények körét. A közkedvelt leanderek és pálmák nem ajánlhatóak szűk, keskeny balkonra, mert bosszúságot fognak okozni, a leomló futónövényeket (futómuskátli, futópetúnia) hanyagoljuk, ha azok zavarhatják az alsó lakót (vagy beszéljük ezt meg a vele jó előre), valamint kisgyermekes lakásoknál kerülendőek a szúrós, tüskés, mérgező, allergizáló fajták is. A túlságosan ápolásigényes virágot, például rózsát, csak akkor ültessünk, ha tudunk is vele foglalkozni. Az őshonos, a mi klímánkhoz szokott növényekkel, vadvirágokkal kevesebb lesz a gond, ráadásul látványra is tetszetősek. Általában jó választásnak számít balkonokra a bunkóliliom, a szalmarózsa, a feketeszem, a futó porcsin, a törpekutyatej, vagy épp a díszgyertya, ezek nem a megszokott kinti növények, izgalmas, színes képet nyújthatnak. Bátran lépjünk túl a muskátlin, és ne szégyelljünk segítséget kérni növényválasztáskor a kertészeti árudák, gazdaboltok eladóitól!

 

 

 

 

 

balkon.png

Képek: inneninneninneninneninnen, és innen.

A bejegyzés trackback címe:

https://kertesz.blog.hu/api/trackback/id/tr57311842

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ortó 2015.03.30. 07:11:42

Lustaknak jo valasztas lehet a levendula is.

Praktikum 2015.03.30. 09:21:32

A szél ellen beválhat a nádszövet borítás (nem az első osztályú hanem a harmad osztályú így több napot enged át a sok kis rés. Igen, az "első szélig" hullanak a darabjai, ez van)
A bukszus, törpe szegfű (csak a magyar,román) elég jól bírja a szelet. Az agyag edényt ki lehet "könnyíteni" az alsó 1/3-ba föld helyett nagyobb darabokban hungarocell-t tettünk és bevált (könnyebb a mozgatása, nem keletkezik pangó víz stb. természetesen virág van benne aminek nem megy mélyre a gyökere. Mindig lyukas aljú edényt kell venni. Az IKEÁ-s fémedény CSAK dekorál! alkalmatlan növények életben tartására önmagában. MINDIG kérdezzük meg a szomszédokat ha most költöztünk a lakásba hogy MILYEN STABIL A KORLÁT, MENNYIRE TERHELHETŐ!!!!!! (Akkor is ha új a ház, sőt inkább akkor) Inkább ne akasszunk semmit a korlátra hanem lakjanak a földön a növények. Hőszigetelt falra NEM AKASZTUNK SEMMIT!!!! a szigetelés általában 10cm vastag ha megbontjuk a felső kemény felületet utána az "Isten sem állítja meg" a további errodálódást és bekerül a víz pára a szigetelés és a fal közé. Készítünk állványt amit a falhoz rögzítünk stabilan legalább 2 ponton (a szigetelésen keletkezett károkat azonnal javítjuk,párazárás) és utána soha nem tesszük arrébb mert egy kínszenvedés bejavítani a szigetelésen keletkezett sérülést és ronda lesz. Viszont a rögzített fa állványra akaszthatunk, kötözgethetünk, fúrhatunk kedvünkre. A kúszó növények közül kerüljük a borostyánt mert képes leválasztani a vakolatot a falról akár már a második évben is. A kúszónövények és a paradicsom zsinóros kikötését úgy oldottam meg hogy egy parafa dugó végét 1cm hosszban sípszerűre alakítottam erre ráhurkoltam a zsineget aminek a másik végén a növény van, a redőnytok és a fal találkozásához felülre beszorítottam a dugót (évek óta működik még nagy szélben is és a szigetelés sem sérült, könnyen bontható ősszel)

Praktikum 2015.03.30. 09:31:44

Van egy növényem úgy néz ki mint egy nagy, dagadt fű csomó de 5-6cm száron 1cm átmérőjű lila gömb alakú virágot hoz. Télen-nyáron zöld gyepszőnyeg kinézete van. Magyarországon vettem. Na ez kibír "szinte mindent" erős szelet, elfelejtettem locsolni hetekig, túl locsoltam, a hó ráfagyott, volt már ablak előtt is ami fényvisszaverő fóliával volt burkolva stb...... és még mindig él és egyre terebélyesedik. Imádom Borzit.

Praktikum 2015.03.30. 09:35:28

@Ortó: Nálam eddig mind kihalt a nagy dagadt fejű fajta. A szikárabb kis virágú kibír 2 évet aztán annak is vége.

Megyeri Szabolcs kertész blogja

A kertész blog küldetése, hogy világosan lássuk: Zölden élni nem bonyolult dolog, lehet egyszerűen is. Szeretném a kertészkedést számodra közel hozni, felhasználóbaráttá alakítani, fogyaszthatóan tálalni. Azért, hogy kertünkben mesék és szerelmek szövődjenek.


A szerző elérhetőségei: megyeriszabolcskerteszete.hu


Kövesse Facebook oldalam

Ajánló

Kertész TV

Címkék

ágyásszegély (5) átültetés (10) balkon (7) balkonkert (6) balkonkertészet (6) balkonkertészkedés (14) balkonnövény (10) balkonnövények (5) barkácsolás (7) belváros (5) biogazdálkodás (5) budapest (8) Budapest (45) budapesti parkok (6) citrusfélék (9) civil összefogás (13) coaching (6) community garden (9) cserje (7) cserjék (5) csúszásmentesítés (5) design (6) díszfa (5) dísznövény (116) dísznövények (11) DIY (7) dracéna (7) emelt ágyás (6) érdekesség (9) erkély (8) Erzsébet tér (7) esővíz gyűjtés (5) évelő növény (5) fa (9) facsemete (5) fák (6) fakivágás (8) fényigény (17) fenyő (5) fenyőfa (5) fikusz (5) fiskars (6) fűmag vetés (8) fűnyírás (6) fűszerkert (17) fűszernövény (20) fűszernövények (8) futónövény (6) füvesítés (15) garden (7) gardenexpo 2012 (5) garden coach (6) garden coaching (83) gazdálkodás (5) gerillakertészet (5) gondozott közterek (5) gyep (12) gyepgondozás (8) gyógyhatás (10) gyógynövény (33) gyógynövények (6) gyógytea (10) gyomirtás (5) gyommentesítés (8) gyomnövény (8) gyümölcs (11) gyümölcsfa (13) hagymások (6) haszonnövény (15) háztáji gazdálkodás (28) hétvégi program (5) hobbikertész (8) hobbikertészet (19) hobbi kert (6) hobbi kertész (5) hobbykertészet (17) hőmérséklet optimum (9) japánkert (9) játszótér (9) karácsony (5) karácsonyfa (10) karácsonyi fenyő (5) kártevő (5) kártevők (7) kártevőmentesítés (6) kert (171) kertbarát (50) kertépítés (126) kertész (11) kertészet (119) kertészeti tanácsadás (67) kertészeti tanácsok (223) kertészkedés (164) kertészmérnök (53) kertfenntartás (75) kertgondozás (9) kertimunka (6) kerti bútorok (5) kerti dekoráció (8) kerti kártevők (6) kerti munka (8) kerti növény (7) kerti növények (11) kerti ötletek (7) kerti szerszámok (6) kerti tó (7) kertrendezés (76) kerttervezés (141) kert és design (76) kert trend (49) kiskert (14) kiültetés (18) komposzt (6) komposztálás (6) konyhakert (23) környezetbarát (11) környezettudatosság (11) környezetvédelem (28) közösségi kert (11) közösségi kertek (7) közösségi kertészkedés (9) közösségi összefogás (5) közösségi ültetés (8) közös ültetés (5) közpark (21) köztér (6) köztéri növények (7) közterület (11) közterületi fák (5) kreatív ötletek (12) lakásban tartott növény (9) leander (5) levéltetvek (5) levendula (11) locsolás (10) lucfenyő (5) madarak a kertben (5) madárbirs (5) madáretetés (6) magvetés (13) mediterrán növények (5) mérgező növények (7) mérgező szobanövények (6) metszés (14) mezőgazdaság (5) mulcsolás (12) muskátli (7) nagyvárosi kertészkedés (5) növény (23) növényápolás (6) növények (6) növénygondozás (129) növénypusztulás (5) növényrendelés (13) növénytelepítés (5) növénytermesztés (60) növényültetés (10) növényvédelem (11) növény rendelés (5) olvasói levél (8) önellátás (5) öntözés (118) orchidea (10) örökzöldek (5) örökzöld orbáncfű (5) őshonos (8) összefogás (7) palánta (9) palántázás (12) pampafű (6) paprika (5) paradicsom (10) park (23) pázsit (9) permetezés (6) programajánló (15) rendezett utcafrontok (5) rovar (6) rózsa (11) sírgondozás (5) sövény (13) sövénynyírás (6) szárazságtűrő növények (10) szemetelés (5) szemétszedés (5) szobanövény (23) szobanövények (13) szubszidiaritás (6) talajtípus (5) társadalmi (9) társasház (14) társasházi növények (8) társasházi udvar (6) teleltetés (7) temető (5) terasz (5) természetvédelem (5) trágyázás (10) tuja (7) tulipán (7) újrahasznosítás (8) ültetés (135) ültetési távolság (9) ültetőgödör (5) utcafront (54) utcafrontok (6) utcafrontszépítés (16) utcafront szépítés (5) utcakép (62) vágott virág (5) városfejlesztés (6) városi kertészkedés (6) városi növényzet (18) városi zöldfelület (6) városi zöldterület (6) városkép (74) városrendezés (9) veteményes (23) veteményeskert (44) vetés (9) vetőmag (6) vetőmag rendelés (7) virág (48) virágágyás (10) virágföld (6) virágláda (9) virágok (5) virágoskert (7) virágzás (13) virágzó (7) virágzó magyarország (7) virágzó utcafrontok (13) virágzó zugló (9) vízigény (5) zöldfelület (9) zöldség (14) zöldségeskert (5) zöldségtermesztés (35) zöldterület (6) zöld utcafrontok (18) zugló (8) Zugló (8) Címkefelhő