Megyeri Szabolcs kertész blogja

Tíz városi harcos fa - avagy mit ültessünk a ház elé?

komment

Az utcai faültetés teljesen természetes dolog, szinte mindenki szereti, ha a háza, vagy társasháza előtt fák is vannak, melyek díszítik az utcát, rendezett, természetes képet kölcsönöznek a területnek, ráadásul a fák árnyékot adnak, és a városi levegő tisztításában is fontos szerepük van. Az utcafronti faültetés azért is népszerű, mert a virágokhoz, cserjefélékhez képest a fáknak kevesebb gondozásra van szükségük, így ezeken a közös használatú területeken nem kell bajlódni a rendszeres növényápolással. Az, hogy egy fa jól elvan magában, minden segítség nélkül, persze nem igaz, de egy rózsaágyáshoz képest jelentősen kevesebb törődést igényel, ráadásul a frissen ültetett csemeték kivételével attól sem igen kell tartani, hogy meglovasítják az utcai zöld díszt. Az utcai fatelepítés fő problematikája nem a gondozás, hanem a helyes fajtaválasztás.

 1280-urban-trees-deeproot.jpg

A rosszul kiválasztott fafajta ugyanis jelentős bosszúságot tud okozni, ha nem vesszük figyelembe a kiszemelt fajta alapvető tulajdonságait. Kockázatot jelenthet a kifejlett példány magassága, gyökérzetének és lombozatának mérete, ágrendszerének törésre való hajlamossága, "szemetelési" faktora (vagyis hogy mennyi levelet, szirmot, termést kell majd összegereblyézni alatta), és egyéb szempontok is akadnak, például némely fajta termése, virága vonzza a rovarokat, vagy éppen a madarakat (városban jellemzően a galambokat), aminek nem mindenki örül. Nagyon fontos információ, hogy az utcafrontra, tehát közterületre ültetett fák automatikusan a helyi önkormányzat tulajdonába kerülnek, így későbbi kivágásuk engedélyköteles lesz, a szanálási igényeket pedig nem minden esetben bírálják el az illetékesek a kérvényező számára kedvezően. Az például, hogy a fától nem lehet parkolni, vagy hogy árnyékot vet az ablakra, általában elégtelen indokok, jellemzően csak balesetveszély, vagy anyagi károkozás felmerülésekor pozitív a válasz. Ezért a munkálatok megkezdése előtt nem rossz gondolat kertészeti szakember véleményét kikérni, hogy a fát ültetni kívánók tisztában legyenek a kiszemelt fajták tulajdonságaival, és a gondozási igényekkel. Az alábbiakban, egyfajta kiindulási pontként tíz utcára való fafajtát mutatok be nagyon röviden, hogy aztán a végén le lehessen vonni valamiféle tanulságot, görgessenek tehát lefele, egészen a bejegyzés végéig!

 (Celtis_occidentalis).jpg

Nyugati ostorfa - Celtis occidentalis

Előnyök: gyors növekedésű, jól tolerálja a városi, szennyezett levegőt, magas, jól árnyékoló fává fejlődik, fasorok kialakítására is kiválóan alkalmas.

Hátrányok: nem jó törzsnevelő, törzse egyenetlen, girbegurba lehet, így dekorációs értéke ízlés kérdése. Termését szeretik a galambok, így a városi szárnyasok biztosan nagyobb számban jelennek az ostorfa közelében. Kivadulásra hajlamos.

 Acer platanoides.jpg

Korai juhar - Acer platanoides

Előnyök: városálló, a szennyezett levegőt jól tűrő fa, árnyékot ad, fasorokhoz jó alany

Hátrányok: termése könnyed terjed, hamar elszaporodik a környéken, az átlagnál kicsit vízigényesebb fajta

Változatok: 'Globosa' - gömbkoronájú, 'Crimson King' - bordó lombú

 Albizzia_julibrissin.jpg

Selyemakác - Albizia julibrissin

Előnyök: dekorációs értéke kimagasló, virágai nagyon mutatósak. Mérsékelt árnyékot ad, lombja alá egyéb növények ültethetőek. Növekedése gyors, de kifejlett mérete nem túl nagy.

Hátrányok: termésével "szemetel", időnként visszafagyhat

Változatok: 'Summer Chocolate' - bordó levelű fajta

 Betula-pendula.jpg

Nyír - Betula pendula

Előnyök: gyorsan nő, fehér törzse szépen díszít, látványos fa. Fajtaválasztéka gazdag. 

Hátrányok: allergizál, túlságosan meleg helyekre telepítve betegségekre érzékennyé válhat

Változatok: 'Fastigiata' - oszlopos, 'Youngii' - csüngő,'Purpurea' - bordó levelű

A bejegyzés nem ért véget, a folytatáshoz kattintson a tovább gombra!

 Catalpa_bignonioides.jpg

Szivarfa - Catalpa bignonioides

Előnyök: kiváló szoliterfa, egymagában ültetve is díszes, virágzata és termése egyaránt dekoratív, kisebb méretváltozata is létezik ("Nana")

Hátrányok: "szemetel", melegebb időszakokban öntözést igényel 

 Corylus-colurna.jpg

Törökmogyoró - Corylus colurna

Előnyök: elsőrangú városi fa, a szárazságot, a meleget, és a szennyezett levegőt egyaránt jól tűri, fasorok kialakításához is jó választás, termése pedig ehető.

Hátrányok: pergő termése zavaró lehet, növekedési üteme lassabb, valamint allergizáló

Változatok: 'Fastigiata' - oszlopos

 Populus_nigra.jpg

Nyár - Populus (együtt tárgyalva a fűzzel (Salix), a hasonló tulajdonságok miatt) 

Előnyök: gyors növekedésű fajták, oszlopos változataik is hozzáférhetőek, dekoratív fák

Hátrányok: hamar elöregszenek, törésre hajlamosak, egy vihar során károkat okozhatnak. Terméseikkel "szemetelhetnek", allergizálnak

 Tilia.jpg

Hárs - Tilia

Előnyök: városálló fajta (főleg az ezüsthárs - T. tomentosa), virágai illatosak, fasorokhoz is ajánlható

Hátrányok: lassú növekedési ütemű, sarjhajtásokat hoz, melyeket mindig vissza kell vágni

 sophora_japonica_pendula.JPG

Japánakác - Sophora japonica

Előnyök: gyorsan és magasra nő, illatos fajta, fasorokhoz alkalmas

Hátrányok: termésével "szemetel", girbegurba törzsű, virágai nagyon vonzzák a méheket, így például játszótér mellé, társasházi kertbe nem ideális választás

 prunus-cistena.jpg

Vérszilva - Prunus × cistena

Előnyök: jó várostűrő fa, virága és levele is díszít, fasornak is alkalmas, valamint kis növésű változatából sövény is kialakítható

Hátrányok: termésével "szemetel", hosszan tartó hőségben öntözni szükséges.

A hosszú, de közel sem teljes lista után következzen a beígért tanulság, ami tömören az, hogy tökéletes utcai fa nincsen. Minden fajtának vannak olyan tulajdonságai, melyek egy adott helyen hátrányként jelentkezhetnek, és persze egyéni preferencia kérdése is, hogy mit tartunk előnynek, vagy hátránynak. Van aki például örül a madarak közelségének, nem zavarja a méhek döngicsélése, és szívesen söprögeti a lehulló termést, mást pedig ezek a dolgok az őrületbe kergetnek. Fajtaválasztáskor nem csak a mi emberi igényeinket kell figyelembe venni, hanem a kiszemelt fa kompatibilitását is az adott hellyel, csak így lehet hosszútávú és eredményes ember és fa együttélése. Utcai fatelepítéskor, legyen szó családi ház előtti területről, társasházi előkertről, vagy tömbházak közti ligetes tér beültetéséről, mindenképpen érdemes minden szempontot számításba venni, és egy, a témában jártas szakértővel konzultálni.

Képek: innen, innen, innen, innen, innen, innen, innen, innen, innen, innen, és innen.

A bejegyzés trackback címe:

https://kertesz.blog.hu/api/trackback/id/tr566179198

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

BigPi 2014.05.20. 06:48:40

Szerintem fákat, bokrokat utca mellé nem szabad ültetni, csak parkokba.
Egy lényeges szempontot nem említettél. A légvezetékek veszélyeztetését. A legtöbb vezetéket azon a nyomvonalon helyezik el ahová a fákat is ültethetjük.

csepke 2014.05.20. 07:24:57

Minél több fát kellene ültetni a városokban, mert nélkülük megfulladunk. Én nagyon szeretem a berkenyéket, sajnos valamiért ritkán látni, pedig őshonosak nálunk, bár legutóbb épp egy nagyon szép lisztes berkenyét láttam utcafaként. Pedig szerintem az összes berkenyének a levele is, a virágja is, a termése is szép.

Megyeri Szabolcs kertész blogja

A kertész blog küldetése, hogy világosan lássuk: Zölden élni nem bonyolult dolog, lehet egyszerűen is. Szeretném a kertészkedést számodra közel hozni, felhasználóbaráttá alakítani, fogyaszthatóan tálalni. Azért, hogy kertünkben mesék és szerelmek szövődjenek.


A szerző elérhetőségei: megyeriszabolcskerteszete.hu


Kövessen Facebookon

Kertész TV

süti beállítások módosítása