Megyeri Szabolcs kertész blogja

Függőleges erdő Milánóban

13 komment · 1 trackback

A város - csak úgy tippelek - 80% betonból, kőből, fémből és üvegből épül fel, a maradék kevés hányadban pedig van ugyan némi élő növényzet, de az mindenképpen kevés. Hogy mégis meglegyen az urbánus természet illúziója, szokás fasorokat, parkokat, apróbb gyepes felületeket építeni, de a zsúfolt, sűrűn lakott részeken ez az arány teljesen elenyésző. Ezért aztán időről-időre felbukkannak merész, vagy meglepő ötletek a flóra városi elhelyezésére, hiszen az embernek természetes szükségletét elégíti ki az élő zöld látványa, arról nem is beszélve, hogy a fák roppant praktikusak is, például a levegő minőségének javításában, a különböző zöldfelületek pedig képesek megkötni a port, a csapadékot, vagy épp hangot szigetelnek. Így tehát megjelennek olyan extravagáns építmények, mint a zöldfalak, a tetőkertek, vagy a futónövényekkel beborított falak. Milánóban viszont egy sokkal ütősebb és nagyobb léptékű projekt van kialakulófélben, amit tervezői nemes egyszerűséggel Bosco verticale-nak, vagyis függőleges erdőnek hívnak.

bosco1.jpg

Látványtervek a készülő épület végleges formájáról

bosco-verticale-milano-01.jpg

A függőleges erdő két toronyház tulajdonképpen, a nagyobb 119, a kisebb 87 méter magas, melyeket összesen közel kilencszáz fával, és számtalan egyéb növénnyel ültetnek be emeletről-emeletre. Az építést 2010 elején kezdték, a növénytelepítés pedig épp most zajlik, ha készen lesz, egy hektárnyi erdőnek megfelelő mennyiségű fa fog helyet kapni az emeleteken. A tervezésbe az építészek botanikusokat és kertészmérnököket is bevontak, és a különleges elképzeléshez igazították a struktúrát, valamint a teraszokat is ennek megfelelően erősítették meg, de balkonok vastagsága így se éri el a harminc centiméteres vastagságot. 

Porta-Nuova-180113-009.jpg

Ez már a valóság, lassan csak a növények hiányoznak

02.jpg

bosco-488-488x250.jpg

A fák is sorra a teraszokra kerülnek

2012-06-Isola.jpg

Luxuslakások lesznek, de legalább nem az unalmas fém-üveg összeállításban

A növényekkel borított felhőkarcolók nem csupán dekorációs értékük miatt különlegesek, a fák oxigént termelnek, télen-nyáron hőszigetelő élő falként működnek, árnyékolnak, valamint csillapítják a zajt, és megkötik a városi levegő szennyeződéseit. A terveket makett állapotban szélcsatornában is tesztelték, így feltehőtleg nagyobb viharokban sem fognak fák potyogni a lenti járókelőkre. A kész épületegyüttes a lenti parkosított területtel összesen körülbelül ötezer növénynek fog otthont adni, a közel ezer fa mellett számtalan cserje és egyéb évelő, talajtakaró növény alkotja majd a függőleges erdőt. Az épületekben közel 400 lakás lesz megvásárolható, az előzetes kalkulációk szerint nagyjából 3000 eurós négyzetméter áron. 

01-Bosco-verticale.jpg

Ha Milánóban járnak mostanában, és megnéznék az építkezést, ITT találják a Bosco verticale-t, a Via Gaetano de Castillia és a Via Federico Confalonieri között, alig egy ugrásnyira a Garibaldi pályaudvartól.

A tervezőiroda holnapja sok érdekességgel, angol nyelven: ITT

Képek: innen, innen, innen, innen, innen, innen, és innen.

A bejegyzés trackback címe:

https://kertesz.blog.hu/api/trackback/id/tr435403930

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Pár szó a függőleges erdőkről 2013.07.16. 09:36:02

Függőleges Erdő Milánóban - Megyeri Szabolcs kertész blogja Örömmel látom, hogy amíg vizsgáimmal vagyok elfoglalva, van aki elvégezze helyettem a munkát, avagy posztoljon valamit Milánóról. Megyeri úr felfigyelt a Porta Nuova proje...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

hát, ez gáz 2013.07.16. 02:38:23

Nem rossz, de nem lesznek ezek a lakások túl sötétek?

Hurrá Torpedó · http://www.youtube.com/watch?v=br-D7UneS0E 2013.07.16. 08:28:15

én nem aggódnék a sötétség miatt, inkább amiatt hogy mi lesz ha a fák kezelhetetlen méretűre megnőnek. kell hívnom egy toronydarust a metszéshez?
vagy ezek ilyen genetikailag módosított fák lesznek amik nem nőnek?

body_andras 2013.07.16. 09:36:51

tetszik a poszt! üdv milanobol.

zZz 2013.07.16. 10:25:50

@Hurrá Torpedó: és honnan kapják majd a tápanyagot? Mert ennyi növénynek rengeteg föld kell.

body_andras 2013.07.16. 10:34:31

@Hurrá Torpedó: nyilván nem fognak akkora dzsungelt növeszteni, amekkorát nem lehet az erkélyen állva metszeni...
@zZz: vannak alternatívák a köbméteres földmennyiség használatának elkerülésére, pl: www.seedman.com/pgfaq.htm persze lehet hogy ezzel hülyeséget mondok, nem tudom hogy az ilyenek mennyire válnak be kerti növényeknél, ill. milyen hatással van rájuk a klíma.

Köves D. Gábor 2013.07.16. 10:54:55

Hát ha bonsait is lehet csinálni, akkor nem aggódnék amiatt, hogy a fák kezelhetlenül nagyra nőnek. Valószínűleg az lesz a megoldás, hogy a vékony táptalajréteg miatt eleve nem nőnek nagyra, ahogyan a természetben a sziklafal repedésében kikelt magból növő fák sem.

hát, ez gáz 2013.07.16. 10:55:16

@Hurrá Torpedó: én úgy tudom, hogy egy fa csak akkorára tud nőni, mint amekkorára a gyökere.

KevinMulder 2013.07.16. 12:08:12

@hát, ez gáz: Meg a fa akkora szélnek tud ellenállni, amekkora a gyökere ...

Zed is not dead yet 2013.07.16. 14:22:44

Kíváncsi vagyok, a szélterheléssel számoltak-e? Ennyi fa "felaggatva" egy toronyházra, ha kap egy hirtelen széllökést, vagy egy vihar szélnyomását ... érdekes élmény lehet, talán veszélyes is.

2013.07.16. 14:35:12

Mi lesz itt ősszel, ha megindul a levélhullás? :)

fehso2 2013.07.16. 15:05:58

Számítógéppel lehet szép képeket csinálni, de sohasem lesz ez az épület olyan, mint, ahogy elképzelték.
Nincs elég talaj, tápanyag. Talán bokrok lesznek, de rendes fák kizárt, hogy megmaradnak. Továbbá lehet, hogy az egész eleve veszélyes a leeső ágak, egyebek miatt.
Építészek agyszüleménye, de nem fog működni.

body_andras 2013.07.16. 19:15:22

@HUN_Sector: van itt egy csomó növény, ami ősszel nem hullajt levelet. azért majd megnézem közelebbről, mégis mit ültetnek oda.

Megyeri Szabolcs kertész blogja

A kertész blog küldetése, hogy világosan lássuk: Zölden élni nem bonyolult dolog, lehet egyszerűen is. Szeretném a kertészkedést számodra közel hozni, felhasználóbaráttá alakítani, fogyaszthatóan tálalni. Azért, hogy kertünkben mesék és szerelmek szövődjenek.


A szerző elérhetőségei: megyeriszabolcskerteszete.hu


Kövessen Facebookon

Kertész TV

süti beállítások módosítása