Megyeri Szabolcs kertész blogja

Hier geht's uns gut!

4 komment

Az országhatárok igazából csak képzeletbeli vonalak, főleg, mióta az Unió tagjai vagyunk, mégis, akinek volt már alkalma nyugat felé elhagyni Magyarországot, láthatta, hogy ezek a képzeletbeli vonalak nem csupán közigazgatási egységeket, hanem adott esetben kultúrákat, alapvető hozzáállásbeli különbségeket választanak szét. Régi toposz az osztrák tisztaság és rendezettség szembeállítása a hazai viszonyokkal, és az összehasonlítás nem is teljesen fair, hiszen egy történelmileg szerencsésebb sorsú államról van szó, ahol - ha nem is kolbászból van a kerítés - a dolgok sok téren jobban működnek. Abba most bele se menjünk, hogy egy osztrák tanár vagy kőműves mennyivel többet keres arrafele, ám a pozitívumok sokkal kisebb, a mindennapi problémákhoz képest nüansznyi jelenségeken is lemérhetőek. Például az utcák rendezettségén. Az, hogy a tisztaság alapvető, nem is kérdés, ám sógoraink láthatóan a külcsínre is adnak. Az alant látható képek a közös határtól mindössze pár kilométerre készültek, a különbség azonban szembetűnő.

P6220194.JPG

P6220105.JPG

Pedantéria felsőfokon, mégsem steril a látvány

Félreértés ne essék, nem szeretném a nyugaton minden jobb verklit tekerni, inkább követendő, és követhető tanulsággal szeretnék szolgálni. A megörökített utcafrontok, közterületek közös jellemzője, hogy sallangmentes alapnövényekkel kerültek beültetésre, tehát nagyzolásról és egzotikumról nincsen szó, mégis egységes és szép a végeredmény. Az egyszerűséget azért is fontos hangsúlyozni, mert ilyen módon az anyagi oldal is mérsékelt, magyarán az efféle fejlesztés nem kerül sokba, inkább munka és hozzáállás kérdése. A lehangoló utcai állapotok megszüntetésének egyik első lépése az ízléses és látványos fejlesztés, ugyanis minden előítélettel szemben az emberek - éljenek bárhol - nem szeretik a rendetlen környezetet, azonban a rendezetlen környezet nem generál bennük/bennünk vágyat a tisztántartás iránt. Hogy távoli példával éljek, hasonló folyamat zajlott le a budapesti Combino villamosoknál. A régi, ócska szerelvényeket szinte senki sem tisztelte, a vandál kezek firkálásait, karcolásait közömbös tekintetek kísérték. Az új sárga hernyó megérkezését követően azonban megmozdult valami a polgárokban, a rongálások száma is jelentősen visszaesett, és a közömbösség is csökkent, ennek egyszer magam is a szemtanúja voltam, mikor egy tagelni szándékozó csoportnak tucatnyi utas esett neki - verbálisan. Amin látszik, hogy új, pénzbe került, ráadásul közös pénzbe, és még szép is, arra mindenki jobban vigyáz. Eszemefuttatásom konklúziója tehát az, hogy az utcafrontok fejlesztése, szépítése, a rendezettség kialakítása egy olyan öngerjesztő folyamat kezdete lehet, melynek során a későbbiekben már nem kell figyelmeztetni a többséget a rend betartására, az erre irányuló igény magától kialakul. Ha ez egyszer Magyarországon is elkezdődik, sőt, széles körben elterjed, akkor mi is kiírhatjuk a városaink határába, hogy: "Hier geht's uns gut."

P6220097.JPG

P6220095.JPG

Természetesen a magánházak kerítései előtt és mögött is rendezett a kép

P6220087.JPG

Betonkerítés monstrumok helyett sövény. Ugyanúgy takar, de egyben mutatós is.

P6220046.JPG

Mindenhova jut növény, ráadásul a koncepciók az esetek többségében átgondoltak

P6220188.JPG

Maga a telefonfülke is csinos darab, ráadásul képes összhangban létezni a parkosított környezettel

P6220190.JPG

Minden terület kihasználva

P6220102.JPG

Ami a virágok mellett nem feltétlen látszik a képeken, hogy sem az ágyásokban, sem az utcákon nem jellemző az eldobált szemét látványa. Ez is hozzátartozik a rendezettséghez.

P6220191.JPG

Egyszerűen harmonikus, mellesleg nem csillagászati árú fejlesztés. Persze akkor lesz ilyen tartósan, ha nem kampányszerű a beavatkozás, hanem a folyamatos ápolás sem marad el.

P6220089.JPG

Ha a hídon is elfér pár virág, hát akkor lesz ott pár virág. Apró dolog, de összességében mégis sokat jelent az ilyen gondolkodásmód.

P6220055.JPG

A kertek alján itt nem dzsungelszerű menekülőutat, hanem szemrevaló sétányt jelent.

A képek az elmúlt hétvégén, az ausztriai Güssingben és Fürstenfeldben készültek.

A bejegyzés trackback címe:

https://kertesz.blog.hu/api/trackback/id/tr675382283

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

tiram 2013.06.30. 16:54:57

Ha nálunk készítenénk hasonló fotókat, és letakarnánk az úttestet, útpadkát vagy a (talán nem is létező járdát), sok esetben nem különbözne a látvány. Nagyon lehangoló az estlegesen, szegély nélkül "odakent, girbegurba szélű úttest. Az út és a járda vagy árok között meg ott a senkiföldje, ami poros-sáros-gödrös. Így nincs is sok értelme szép, keretezett virágágyásokat kialakítani. Persze jobb, mint a gaz, de az összkép sose lesz olyan, mintha szegélye lenne az útnak. A képeken mindenhol vagy ágyás, vagy kövezett rész van, Nincs "senkiföldje". Nálunk nagyon sok ilyen van. És még nagyon sok egyéb dolog, aminek nincs gazdája.

rókafogta 2013.06.30. 18:13:59

Van itt gazdája sok mindennek, (dohánykereskedelem, takarékszövetkezet stb.)-főleg a pénznek, ott van a vezetőknél és a csókosoknál.

mentolosnokedli 2013.07.01. 06:11:56

Ne kerülje el figyelmünket az sem, hogy sehol egy ocsmány beton vagy kátrányba mártott gerenda villanyoszlop és az utcákat nem szövi át az azokról induló villany-, telefon-, és kábeltv vezetékek tömkelege... Bizony utcaképileg rengeteget emel az élményen ezek hiánya!

Márton Sándor 2013.07.03. 09:58:10

Javaslom a mérnök Úrnak, hogy nézzen szét Hatvan vagy Eger környékén is!
Elég komoly parkosítás, virág ültetések voltak az említett településeken, nem mindig a nyugatot kell majmolni meg áhítozni, hogy nekik milyen jó meg ők milyen precízek, igényesek...
Higgye el, hogy a történelem komolyan meghatározta, befolyásolta az itteni és ottani viszonyokat!
Semmivel sem különbek, jobbak az ottani emberek, csak földrajzilag jobb a fekvésük (németo. szomszédsága, közös nyelv és történelem...)
Csak sajnos a sógorok már elfelejtették mi mindent tettünk értük, de azért csorgassuk a nyálunk, hogy mennyire lenyűgöző élet van ott! ;)

Megyeri Szabolcs kertész blogja

A kertész blog küldetése, hogy világosan lássuk: Zölden élni nem bonyolult dolog, lehet egyszerűen is. Szeretném a kertészkedést számodra közel hozni, felhasználóbaráttá alakítani, fogyaszthatóan tálalni. Azért, hogy kertünkben mesék és szerelmek szövődjenek.


A szerző elérhetőségei: megyeriszabolcskerteszete.hu


Kövessen Facebookon

Kertész TV

süti beállítások módosítása