Megyeri Szabolcs kertész blogja

Mérgező szobai zöldek

komment

A világ egy veszélyes hely, szoktuk mondani, és általában hozzátesszük, hogy az otthon biztonsága adhat megnyugvást, ami azonban egyáltalán nem igaz. A négy fal között is számos veszély leselkedik ránk, az éles késektől kezdve a rossz eletkromos szigeteléseken keresztül egészen tűzhelyen lobogó vízig. Ezekkel azonban általában tisztában vagyunk, és nem szoktunk otthoni késdobáló versenyt rendezni, vagy éppen a hibás konnektort Mekk mester módjára bütykölni. Ellenben arról már tényleg kevesen tudnak, hogy az ismert háztartási kockázatok körébe a szobanövények is beletartoznak, ugyanis nagyon sok házi zöld kedvenc - melyekről fel sem tételeznénk, hogy nem ártatlan színes dekorációk - mérgező. Mondhatjuk, hogy ez nem nagy ügy, mert senki nem rágcsálja a leveleket, vagy eszi meg a virágokat. Pedig van aki zokszó nélkül megteszi ezt, például a kisebb gyerekek, vagy a háziállatok. Sőt, olyan növényeink is lehetnek, melyeket nem is kell elfogyasztani, elég hozzájuk érni, hogy irritáljanak, kellemetlenséget okozzanak.

95943-004-E638A1E4.jpg

Mérgező növény - erről általában valamilyen egzotikus, távoli fajta ugrik be, pedig jó eséllyel a nappaliban is van veszélyforrást jelentő példány

A mérgező szobanövények fő veszélyforrása tehát abban áll, hogy nem tudjuk, hogy gondot okozhatnak, ellentétben például a vadon élő fajtákkal, mint a gyilkos galóca, a nadragulya, vagy a csattanó maszlag, melyek közismerten mérgesek. Ezért nagyon nem haszontalan körülnézni otthon, hogy van-e problémás példányunk, főleg, ha gyermek is van a közelben, vagy csak gyakori vendég, például unoka, vagy szomszéd kiskorú képében. Hogy ne csak általánosságban beszéljek, következzen pár rejtőzködő mérges otthoni zöld jószág, akikre fokozottan oda kell figyelni.

c1main.chew.jpg

A babák, kisgyerekek bármit a szájukba vesznek a játékokoktól kezdve egészen a növényekig

Nem sokan tudják, hogy az egyik leggyakoribb szobanövény, a leander (babérrózsa, Nerium oleander) minden része erősen mérgező, fogyasztása gyomorpanaszokat, szívbántalmakat, de akár idegrendszeri károsodást is okozhat. A kedvelt szobaciklámennek (Cyclamen persicum) a virága és szára enyhén mérgező, a szervezetbe jutva hasi-, és gyomorpanaszokat idéz elő. A ciklámen gumója viszont már erősen toxikus (cyclamin glükozidot tartalmaz) mely komolyabb rosszullétet, görcsöket, légzési nehézségeket okozhat. A szobaciklámennel rokonságban álló szobai kankalin (Primula obconica) színes virágai miatt kedvelt, elvben akár a gyermekszoba vidám dísze is lehetne, mégse engedjük a kicsiket a közelébe, ugyanis a növény tejnedve bőrpírt, viszketést, de akár hólyagos kiütéseket is okozhat, ha pedig valaki lenyeli, heveny hasmenés lesz a "jutalma". Szintén népszerű lakásdísz a diffenbachia (buzogányvirág, Diffenbachia) melynek nedve a száj nyálkahártyáját izgatja, kellemetlen tüneteket előidézve. Nagyobb szobák, tágasabb terek, és sokszor a hivatalok várótermeinek megszokott dekorációja a terebélyes filodendron (könnyező pálma, Monstera deliciosa) melynek termése magas oxálsav tartalmú, lenyelve roppant kellemetlen tüneteket eredményez. Levelei és gyökere is mérgezőek, allergiás tüneteket idéznek elő, háziállatokra akár végzetesek is lehetnek. Érdekesség, hogy a filodendron életében egyszer hozott virágai is mérgezőek, az emberi bőrrel érintkezve irritációt okoznak, így a ritka virágokat ne bolygassuk közelről. A begónia fajok levelei és hajtásai enyhén mérgezőek,

6009116_1_644x461_leander-egyeb-telepules.jpg

A leander régóta töretlenül népszerű, ám mérgező

korallbokor.jpg

A korallbokor bogyói olyanok, mint a cukorkák

A mutatós korallbokor (Solanum Capsicastrum) emberre alig veszélyes, ám virágai és színes bogyói komoly mérgezést idézhetnek elő háziállatoknál. A fikusz fajok tejnedve is káros, a szervezetbe jutva könnyebb esetben gyomorbántalmat, súlyosabb mérgezésnél fulladást is okozhat. Az anyósnyelv (Sansaveria) roppant közkedvelt, igénytelen és könnyen tartható fajta, ráadásul kimondottan retrós növény, ezért nagyon gyakori vendég lakásokban, társasházi folyosókon, lépcsőházakban, vagy várótermekben. Levelei azonban problémát okozhatnak, megrágásuk, elfogyasztásuk hasmenéshez, gyomorégéshez vezethet. Bár a karácsony még messze van, azért nem haszontalan a mikulásvirágot (Euphorbia pulcherrima) is szóba hozni, ez a kedves, piros növény ugyanis már az érintést is irritációval torolja meg (gondozásához gumikesztyűt szoktak ajánlani!), virága lenyelve pedig heveny hányást idéz elő.

1270304106D73408.jpg

A kiskutyák, vagy kár a nagyobbak, és az egyéb háziállatok is hajlamosak a növényrágcsálásra

A fenti lista természetesen nem teljes, bőven vannak még olyan fajták, melyek kisebb-nagyobb baj előidézői lehetnek. A felnőttek számára többségük a gyakorlatban teljesen veszélytelen, hisz érett ember nem majszol szobanövényt, gyermekes, háziállatos lakásokban azonban indokolt lehet némi elővigyázatosság. Érdemes rászánni pár órát, hogy a benti flórát listázzuk, a példányokat egyenként beazonosítsuk (ha nem mindegyikről tudjuk, hogy micsoda), és utánanézzünk, akár az Interneten, hogy jelentenek-e kockázatot. Amennyiben valamelyiket problémásnak ítéljük, ne szabaduljunk meg tőle rögtön, de arra figyeljünk, hogy gyerekek, kisállatok ne férjenek hozzá, például helyezzük magasra (állványra, szekrény tetejére), persze szem előtt tartva a növény igényeit. A gyerekeknek pedig tanítsuk meg, hogy a szobanövény szemnek való dísz, nem szabad őket simogatni, markolászni, és főképp nem szájba venni. Ez a lehetséges mérgezési veszély mellett a növény épsége miatt is fontos lecke.

il_570xN.160599775.jpg

Tanuld meg, melyek a mérgező növények, hagyd őket békén - hirdeti az iskolai plakát Amerikából, 1957-ből. A téma valóban van olyan fontos, hogy akár az iskolában is szóba kerülhetne

Képek: innen, inneninnen, innen, innen, és innen.

A bejegyzés trackback címe:

https://kertesz.blog.hu/api/trackback/id/tr675290127

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

rezsoatya (törölt) 2013.05.12. 20:43:27

Errol a leanderrol mar mashonnan is hallottam, hat nem tudom... mindig is a kutyam kedvence volt, nem tudtam rola lebeszelni... s a kutyam most lesz 14 eves... lehet, hogy o jobban tudja?

2013.05.13. 10:29:39

@rezsoatya: érdekes, ránéztem, és azt írják, hogy mérgező, és főleg az állatokra veszélyes (igaz nagy dózisban). en.wikipedia.org/wiki/Nerium
Most vagy csodakutyád van, vagy ügyesen mindig csak annyit rág, amitől még nincs gebasz:)

rezsoatya (törölt) 2013.05.13. 11:30:05

@shitgun: nem vontam kétségbe, sőt nem is akarok senkit megtéveszteni, de tény, hogy az enyém eszi! Sőt séta után a leanderes cserép alatti tálból issza ki előszőr a vizet, néha egy egy levél is eltűnik. Lehet, hogy drogos kutyám van? Kérdeztem, de tagadja! :-)
És azért is érdekes, mert eléggé válogatós, az egészséges kajákat előnybe részesíti a műkajáknál, s az állatoknak általában van érzékük, hogy mi ehető.
De gondoljunk csak Churchill-re, ivott, bagózott rendesen és mégis 90 évig élt... van ilyen...

Megyeri Szabolcs kertész blogja

A kertész blog küldetése, hogy világosan lássuk: Zölden élni nem bonyolult dolog, lehet egyszerűen is. Szeretném a kertészkedést számodra közel hozni, felhasználóbaráttá alakítani, fogyaszthatóan tálalni. Azért, hogy kertünkben mesék és szerelmek szövődjenek.


A szerző elérhetőségei: megyeriszabolcskerteszete.hu


Kövessen Facebookon

Kertész TV

süti beállítások módosítása