Megyeri Szabolcs kertész blogja

Keretes kertek

komment

Mindenkinek van emléke az iskolai verselemzésekről, amik sok esetben úgy kezdődtek, hogy a vers keretes szerkezetű. Nos, keretről most is lesz szó, de nem versek, hanem kertek kapcsán. Kerttervezés során az esztétikus látvány mellett további szempont a későbbiekben könnyen fenntartható, egyszerűen kezelhető birtok létrehozása. A keret, vagyis az ágyásszegély megválasztása ebben a tekintetben kiemelt figyelmet érdemel.

 

Szegélyre szükségünk lehet virágos-, vagy veteményeskert kialakításakor, gyepszőnyeg lefektetése előtt, út, ösvény építésénél, vagy egyszerűen csak akkor, ha dekorálni akarjuk birtokunkat. A fa ágyásszegélyek használata elterjedt és viszonylag olcsó megoldás, tartósságuk azonban megkérdőjelezhető. Néhány év alatt a földben lévő részek elkorhadhatnak, így a szegélyelemek megdőlhetnek, kidőlhetnek. További hátránya, hogy a gyep nyírása mellett - mivel a talajszint fölé nyúlik - elkerülhetetlen feladattá válik a szegélynyírás, mely fárasztó és időigényes munka, akár kézzel, akár géppel végezzük. Utóbbi esetben még pluszköltséget is generál egy szegélynyíró beszerzése. A fa előnye lehet viszont a rusztikus, természetes megjelenése, ízlés kérdése, hogy szépnek, találjuk-e. Kaphatóak félbevágott rönkökből készült szegélyek is, ezek igazán vidékies, régies hangulatot kölcsönöznek a kertnek.

Szegély kezeletlen fából

Barkácsáruházakban, kertészeti kereskedésekben kaphatóak szintetikus anyagból készült, sokszor mintázott, formázott szegélyelemek is, ezek árban kimondottan kedvezőek lehetnek, de megjelenésükben gyakran kívánnivalót hagynak maguk után, és kérdéses, hogy a műanyag tereptárgyak mennyire tudnak harmonizálni a természetes környezettel. Szegélyt házilag is készítenek sokan, többek közt leásott, fejre fordított üvegpalackokból, bontott, törmelék téglából, vagy a régi játszóteres hangulatot követve félbevágott autógumiból, ezeket a variációkat azonban nem tudom jó szívvel ajánlani.

Olcsó, egyszerű

Lehetőség tehát van bőven, de sok szempontból praktikusabb és előnyösebb megoldás a vízszintesen kialakított, a gyepfelülettel egy szintbe süllyesztett ágyásszegély. Ezzel a megoldással kiiktatható a szegélynyírás külön munkafázisa, mivel a fűnyíró külső kerekeit a szegélyen tolva a gyep széle is gond nélkül nyírható, és az ágyásba esetlegesen helyezett mulcs sem szóródik a fűfelületre. Igaz fordított esetben pedig a fűnyíró nem szórja tele a szegély melletti területet (utat, veteményest stb.), de még mindig egyszerűbb sepregetni egy kicsit, mint a szegély mellett aprólékos munkával vágni a füvet. A kiálló szegély gondot, akár balesetveszélyt jelenthet továbbá, ha kisgyermek, vagy nehezebben járó idős ember van a háznál.

Így még fű sem kerül az ágyásba nyíráskor

A süllyesztett ágyászszegély általában különböző térkövekből kerül kialakításra, így az időtállóságra, masszivitásra nem lehet majd panasz. Legkedveltebb az ún. Barabás téglakő, mely rendkívül tartós, időjárás-, és fagyálló. A 4-6 cm vastagságú szegélykőnek, a 8 cm-es vastagságú már járókőnek is alkalmas. Elengedhetetlen a megfelelő alapozás, hogy a lehelyezett térkövek ne süllyedjenek meg, hosszú ideig megtartsák eredeti helyzetüket. Ennek célszerű módja, ha betonágyba helyezzük őket. 

Barabás téglakő

Erre alkalmas a sovány, vagy gyárilag előkevert szárazbeton, mely gazdaságos, könnyen kezelhető, nagy szilárdságot biztosít, cement kötőanyagot, ásványi töltőanyagot és tulajdonságjavító adalékokat tartalmaz. A szegélykövek számára kialakított árokba legalább 3 cm-es vastagságban terítsük el a betont, erre helyezzük a szegélyköveket, melyeket gumikalapáccsal igazítsunk a helyükre. A kiásott földet helyezzük vissza a kövek köré, majd ezt követően nedvesítsük át a területet, így egy betonhíd alakul ki a szegély alatt, alátámasztva azt.

Ez a megoldás ajánlható leginkább, amennyiben kertünknek tartós, könnyen kezelhető keretet szeretnénk adni.

Szegélyekről további praktikus tudnivalók:

 

Képek: innen, innen, innen, innen, innen, és innen.

A bejegyzés trackback címe:

https://kertesz.blog.hu/api/trackback/id/tr974457526

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

pirosalma 2012.04.24. 17:09:32

Nagyon jó a blog! Olvasni fogom.

Megyeri Szabolcs kertész blogja

A kertész blog küldetése, hogy világosan lássuk: Zölden élni nem bonyolult dolog, lehet egyszerűen is. Szeretném a kertészkedést számodra közel hozni, felhasználóbaráttá alakítani, fogyaszthatóan tálalni. Azért, hogy kertünkben mesék és szerelmek szövődjenek.


A szerző elérhetőségei: megyeriszabolcskerteszete.hu


Kövessen Facebookon

Kertész TV

süti beállítások módosítása