Megyeri Szabolcs kertész blogja

Majomságok

Szólj hozzá!

A tavaszi ültetés fontos dolog, épülnek, szépülnek a kertek, erkélyek, de néha nem árt eltávolodni valamennyire a folyamatos munkára buzdításról, és egy kicsit könnyedebb témákat érinteni. Mai bejegyzésem ebben a szellemben íródott, egy népszerű, de némely pontokon félreértett szobanövényről fog szólni. Ez nem más, mint a majomkenyérfa. 

Sokan tartanak otthon dísznövényként majomkenyérfát, legalábbis ezt hiszik. A húsos levelű pozsgás növény ugyanis, amit a köznyelv majomkenyérfa névvel illet, valójában egyáltalán nem az, ami szerencse, hisz ha valódi majomkenyérfát gondoznánk otthon, idővel palotába kéne költöznünk, de legalábbis jókora lukat kéne ütni a födémbe, hogy kedvencünk elférjen. És ha még ezt is megoldanánk, akkor is maradna egy komoly probléma, hogy miként teremtsünk lakásunkban az afrikai szavannához hasonlatos feltételeket. Mindez nyilván nehezen lenne kivitelezhető, úgyhogy inkább lássuk, hogy mi is a valódi helyzet majomkenyérfa ügyben.

A majomkenyérfa vagy baobabfa (joviális nevén adansonia digitata) az afrikai füves szavannákon honos gigantikus faféle. Egyes példányai a 4-5000 éves kort is megélhetik, törzsük kerülete pedig a 25 métert is elérheti. A virágaiból fejlődő uborka formájú termése cukorban és zsírban gazdag, a majmok egyik kedvenc eledele, innen a növény neve.  

 adansonia_digitata_m.jpg                     

   Az igazi majomkenyérfa. Nehéz elképzelni az erkélyen...

De akkor mi az, amit otthon tartunk? Az bizony a majomfa, más néven pozsga (crassula ovata). Ez a dísznövény nem fog ekkorára nőni, viszont könnyen tartható, kimondottan igénytelen, és vidám megjelenésű házikedvenc. Kis vízigényű, a napfényt kedvelő fajtáról van szó, melyet a tél elmúltával a kertbe is kiültethetünk, de egy ablakpárkányon is remekül érzi magát. Lassan cseperedik, azonban idővel akár az egy-másfél méteres magasságot is elérheti, a törpeváltozatból pedig mutatós bonsai is nevelhető.

Crassula Ovata.jpg                                                     És a névbitorló: a majomfa.

Bátran ajánlható például irodákba, öntözni elég olyankor, mikor földje kiszáradt, és a viszonylag fénytelen helyiségekben is megmarad, bár ilyen körülmények között a levélszegély jellegzetes piros elszíneződéséről le kell mondani. Mivel húsos leveleiben rengeteg vizet tárol, érdemes néha vízpermettel kezelni, pórusain keresztül is felveszi a nedvességet. Növekedését gyakori átültetéssel lehet gyorsítani. A pozsgafa virágait nehéz előcsalogatni, ez akkor fog sikerülni, ha fagy-, és huzatmentes helyet, valamint kevesebb fényt biztosítunk neki, szaporítása viszont könnyű feladat, hajtás-, vagy levéldugványról egyszerűen megoldható.

A crassula a Feng-Shui szerint a lakásban a megfelelő helyre téve segítséget nyújt a pénzügyi döntésekben, illetve hozzájárul vagyonunk gyarapodásához, erre utal angol neve is: dollar-tree. Érdekesség még, hogy a néphiedelem szerint a majomfa addig egészséges, amíg a gazdája is az, így babonás hipochondereknek nem ajánlható jószívvel. 

Ha pedig mostanra kellőképpen ráhangolódtunk a majomkenyérfára és Afrikára, akkor nem következhet más, mint:

 

 Képek: innen, innen és innen.

        

 

A bejegyzés trackback címe:

https://kertesz.blog.hu/api/trackback/id/tr994359494

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Megyeri Szabolcs kertész blogja

A kertész blog küldetése, hogy világosan lássuk: Zölden élni nem bonyolult dolog, lehet egyszerűen is. Szeretném a kertészkedést számodra közel hozni, felhasználóbaráttá alakítani, fogyaszthatóan tálalni. Azért, hogy kertünkben mesék és szerelmek szövődjenek.


A szerző elérhetőségei: megyeriszabolcskerteszete.hu


Kövessen Facebookon

Kertész TV

süti beállítások módosítása